”Det är ingen hemlighet att USAs tillträdande president Donald Trump är missnöjd med Nato-medlemmarnas försvarsutgifter. På kampanjspåret föreslog han ofta att USA inte längre skulle tolerera medlemmar som letade efter en gratis åktur, och hotade till och med att dra sig ur alliansen om Europa inte betalade sin beskärda del.
”USA stod i åratal för lejonparten av Natos försvarsutgifter, och många av alliansens medlemmar har följt det skisserade målet på 2 % av BNP. Medan ett alltmer tumultartat geopolitiskt landskap har sett en partiell vändning av detta – med 23 av de 32 medlemmar som nu uppfyller eller överskrider målet – Trump tror uppenbarligen att detta fortfarande inte är tillräckligt.
”Trump har nu enligt uppgift sagt till europeiska tjänstemän att Nato-medlemmarnas försvarsutgifter bör hoppa till 5% av BNP, mer än dubbelt så högt som det nuvarande målet. Med Rysslands invasion av Ukraina som inte visar några tecken på att avta, och fortsatt instabilitet i Mellanöstern, är det inte så. svårt att förstå varför.
”Nu är alla ögon riktade mot europeiska NATO-medlemmar. Källor hävdar att Trump skulle vara nöjd med en ökning till 3,5%, åtminstone på kort sikt, men det är en betydande ökning i båda riktningarna. Utsikterna att USA ska överge alliansen är utan tvekan en anledning till oro, och det kanske inte finns något annat val än att uppfylla den tillträdande presidentens mål. Antingen spenderar de europeiska NATO-medlemmarna mer för att behålla USA i alliansen, eller så spenderar de mer att anpassa sig till en värld utan den största spenderaren i alliansen.
”Den 24 december uppmanade ledarna för Lettland, Estland och Finland alliansens medlemmar att lyssna på varningen och hävdade att Nato inte är redo att bekämpa Ryssland utan amerikanskt bistånd.
”Så europeiska NATO-medlemmar kanske redan spenderar mer på försvar, men det verkar som om de kommer att behöva spendera mycket, mycket mer.
”Även om det kortsiktiga målet på 3,5 % fortfarande representerar en kraftig ökning, är det realistiskt och kanske mer uppnåeligt. Europeiska försvarsföretag skulle sannolikt vara de främsta förmånstagarna, med många som redan har ökat sin produktion under de senaste åren:
- Rheinmetall (4,6 % vikt i NATO ETF) säkrade nyligen ett kontrakt med ”mellanstora tvåsiffriga miljoner euro” med Ukraina för att tillhandahålla 155 mm drivladdningsmoduler till Ukraina.
- Palantir (7,62 % vikt i NATO ETF) har kommit överens om ett kontrakt på 400,7 miljoner dollar för att fortsätta att förse den amerikanska armén med dess AI-aktiverade Vantage-system som tjänstens huvudsakliga dataplattform
- BAE Systems (4,19 % vikt i NATO ETF) har säkrat ett kontrakt på 68 miljoner dollar med den amerikanska armén för att tillverka 44 ytterligare terrängfordon för kallt väder (CATV).
”Future of Defense UCITS ETF (ticker: ASWC) syftar till att ge exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter. Unikt är att försvars ETF använder en ”NATO-skärm”, som begränsar exponeringen till företag med hemvist i NATO eller NATO+ allierade medlemsländer.
”På detta sätt försöker ETF anpassa sig till värderingarna hos investerare som kan ha oro över försvarsinvesteringar, men som inte kan ignorera det nuvarande politiska klimatet och därför söker ett smartare och mer övervägt tillvägagångssätt. Nato är en defensiv allians och själv säger att ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter” – att fokusera på företag som verkar i Nato-allierade länder begränsar möjligheten för ETFens beståndsdelar att vara företag som verkar i länder som en dag kan bli motståndare till alliansen.”
Handla ASWC ETF
HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.