Följ oss

Nyheter

Om Du hade köpt Bitcoin 2011

Publicerad

den

Om Du hade köpt Bitcoin 2011

Robert Arnott sa det bäst när han sade att investera i det som är bekvämt och enkelt är sällan lönsamt. Det decentraliserade, peer-to-peer, kryptovaluta system som heter Bitcoin sätter detta påstående på prov. I texten nedan visar vi hur Din investering hade utvecklats om Du hade köpt Bitcoin 2011.

2011 en bra start

I jämförelsen har data från CoinDesk Bitcoin Price Index använts och vi har valt att inte använda några avgifter eller andra kostnader i syfte att göra jämförelsen så enkel så möjlig. Den som köpte Bitcoin för 100 USD den 1 januari 2011 betalade 0,3 USD per Bitcoin och fick således 333,33 Bitcoin för sina dollar. Under större delen av 2010 handlades Bitcoin till ett pris på 0,06 USD.

Under en kort stund under juli 2011 handlades Bitcoin till en topp på 31,91 USD, vilket visar vilken volatilitet som finns i denna cybervaluta. Värdet på de Bitcoins som köptes i detta exempel hade då stigit till 10 636,56 USD. Den 31 december samma år hade värdet fallit tillbaka till 4,72 USD per Bitcoin, vilket gjorde innehavet värt 1 573,32 USD.

2012 en stabil ökning

Redan den första dagen 2012 steg Bitcoin kraftigt, till 5,27 USD vilket ökade värdet på placeringen till 1 756,65 USD. I maj började denna cybervaluta att röra sig uppåt igen efter att ha legat relativt still under hela första kvartalet 2012. Valutaparet BTCUSD avslutade året på 13,51 USD.

Värdet på investeringen var nu uppe i 4 503,29 USD. Under 2012 var det få företag som accepterade Bitcoin som betalningsmedel, och hos BitPay, en av de största företagen som processade betalningar i Bitcoin fanns det endast 1 000 anslutna företag.

2013 kom med den stora uppgången

Under större delen av 2013 var det många av dem som ägde Bitcoin som förlorade nattsömn.

Den 18 mars 2013 utfärdade Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) riktlinjer för personer som använder Bitcoin i USA, något som orsakade problem för många, inklusive Mt. Gox Bitcoin Exchange. Ett antal attacker från hackare mot flera Bitcoinbörser och FBIs beslag av mer än 170 000 Bitcoins från den kriminella online-portalen Silk Road ledde till att marknadspriset var minst sagt volatilt.

Kinesiska medier började skriva om Bitcoins som en alternativ valuta och det kinesiska e-handelsföretaget Baidu började acceptera cybervalutan som betalning. Priset på Bitcoins nådde en all-time-high på 1 147,25 USD och handlades på vissa börser över 1 200 USD den 4 december. Resten av året föll Bitcoinen kraftigt ned till 757,50 USD och värdet på den hypotetiska placeringen hamnade på 252 497,48 USD den 31 december 2013.

2014 Det stora prisfallet

Allt fler företag som till exempel Overstock.com, Microsoft, Dell och Time kom att acceptera betalningar i Bitcoins som visade sig vara bekvämt bland annat när det gällde mobila betalningar. Det började dessutom gå att ta ut kontanter från Bitcoin-plånböcker vid en rad olika bankomater världen över.

Värdet på Bitcoin rasade emellertid kraftigt och stängde på 309,87 USD den 31 december. Värdet på de ursprungliga 100 USD hade fallit till 106 565,60 USD.

2015 och framåt

Under 2015 befann sig Bitcoin i en nedåtgående trend fram till och med oktober, när priset åter rörde sig över 300 USD. Valutan stängde den 31 december 2015 på 413,51 vilket gjorde att de ursprungliga 100 USD hade ökat till 137 835,29 USD. Detta gör att värdet ökade med 137 735,29 procent, men fortfarande hälften av vad det var värt i november 2013.

Slutsats

Lär dig mer om riskerna med att köpa Bitcoin och undvika att lägga alla dina investeringar i den ena eller andra kryptovalutan. Om Du hade köpt Bitcoin 2011 hade Du tjänat stora pengar, men Du hade förmodligen grämt Dig för att Du inte sålde när Bitcoin toppade.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AAVE ETP spårar kryptovalutan AAVE

Publicerad

den

21Shares Aave ETP (AAVE ETP) med ISIN CH1135202120 är 100 % fysiskt uppbackad, 21Shares Aave ETP (AAVE) spårar prestandan för Aave-tokens. 21Shares Aave ETP tillhandahåller ett reglerat och transparent sätt för investerare att utnyttja tillväxten av Aaves ledande DeFi-låneprotokoll, en av de snabbast växande kategorierna inom DeFi.

21Shares Aave ETP (AAVE) med ISIN CH1135202120 är 100 % fysiskt uppbackad, 21Shares Aave ETP (AAVE) spårar prestandan för Aave-tokens. 21Shares Aave ETP tillhandahåller ett reglerat och transparent sätt för investerare att utnyttja tillväxten av Aaves ledande DeFi-låneprotokoll, en av de snabbast växande kategorierna inom DeFi.

Fördelar

Defi utlåning

Aave – ett av de ledande decentraliserade utlåningsprotokollen – tillåter användare att låna ut och låna kryptotillgångar. Sedan 2021 har DeFi-utlåningen vunnit betydande dragkraft och samlat på sig betydande TVL, vilket återspeglar dess växande användning.

Enkelt och bekant

Att lägga till krypto till din portfölj behöver inte vara komplicerat. Investera med din befintliga rådgivare eller mäklarplattform och håll dina tillgångar på ett ställe.

100% fysiskt uppbackad

AAVE är 100 % fysiskt uppbackad av de underliggande Aave-tokens och hålls i kylförvaring av ett institutionellt förvaringsinstitut, vilket erbjuder ett bättre skydd än förvaringsalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.

Koldioxidneutral

21Shares har deltagit i koldioxidkompensationsprogram sedan 2018. Deras åtagande innebär att kompensera sitt koldioxidavtryck genom gröna initiativ, som renare kraftgenerering, återplantering av skog och skydd av korallrev, allt inriktat på att skydda planeten för framtida generationer.

Produktinformation

Namn21Shares Aave ETP
Lanseringsdatum31 januari 2022
Emittent21Shares AG
Förvaltningsavgift2,5%
UtlåningNej
Valor113520212
ISINCH1135202120
ReutersAAVE-S
WKNA3GW2E
iNAVDE000SL0DRN5
BloombergAAVE SW

Handla AAVE ETP

21Shares Aave ETP (AAVE) är en europeisk börshandlad kryptovaluta.

Denna produkt handlas på Euronext Amsterdam, en marknadsplats som är relativt svår att handla på som svensk. Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Denna produkt handlas även på BX Swiss, en marknadsplats som är relativt svår att handla på som svensk. Det finns emellertid en svensk fondkommissionär som tillhandla håller handel på denna marknadsplats, Mangold Fondkommision AB.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
BX SwissUSDAAVE
Euronext ParisEURAAVE
Euronext AmsterdamUSDAAVE

Fortsätt läsa

Nyheter

Den perfekta tillväxtmarknaden

Publicerad

den

Bra segment med Kevin T. Carter och CNBCs Bob Pisani som diskuterade varför Indien är den "perfekta tillväxtmarknaden."

Bra segment med Kevin T. Carter och CNBCs Bob Pisani som diskuterade varför Indien är den ”perfekta tillväxtmarknaden.”

Särskilda shoutouts till några av de snabbast växande företagen i Indiens internet- och e-handelslandskap: Zomato, Swiggy och Zepto.

Jeffrey Gundlach kanske sa det bäst tidigare i år: ”Om jag var tvungen att äga en marknad i världen och låta den vara ifred i 30 år, skulle det vara Indien.”

Handla INQQ ETF

INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF (INQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad är Staking?

Publicerad

den

Staking är en strategi som används över krypto och web3 som ger användare möjlighet att delta i att hålla ett blockchain-nätverk ärligt och säkert.

Staking är en strategi som används över krypto och web3 som ger användare möjlighet att delta i att hålla ett blockchain-nätverk ärligt och säkert.

Att låsa upp tokens är vanligt på webb3 och är ofta vad som händer när du ser en referens till att ”utsätta” tokens. Användare får vanligtvis någon form av åtkomst, privilegium eller belöning över tid i utbyte mot deras låsning, och kan dra tillbaka sina tokens när och när de vill.

Det finns redan gott om belöningsprogram i världen; tänk om du kunde låsa dina flygbolagsmil och tjäna extra, eller istället för ett hålkort på ditt lokala kaffeställe, låser du belöningspolletter för att få påsar med kaffe eller en fin mugg.

Men den här formen av att sätta in tokens för belöningar på en DeFi-plattform är faktiskt inte staking. Staking sker på nätverksnivå och handlar om att säkra nätverket.

Gå in i Ethereums Proof of Stake-system. Vem som helst kan välja att bli en validator och låsa sin ETH genom att deponera den i ett smart kontrakt – ett program som körs på Ethereums blockchain.

Med över 1 000 000 validatorer som satsar standarden 32 ETH vardera – mer än 100 miljarder dollar i dagens kurs – är Ethereums Proof of Stake (PoS)-mekanism det största exemplet på insats i web3.

Så varför finns staking?

Den trettioandra versionen: när Ethereum lanserades var det ett världsomspännande nätverk av människor som körde programvara på sina datorer (kända som noder) som synkroniserade data från en delad databas – en distribuerad reskontra. Dessa noder skulle nå och upprätthålla konsensus om det aktuella tillståndet för den databasen. Huvudutmaningen var säkerheten: hur förhindrar man att en dålig aktör får kontroll över databasen och ändrar den så att den passar sig själv?

Ethereum löste ursprungligen detta problem genom att använda Proof of Work (PoW). PoW – ett system som fortfarande används av Bitcoin och andra blockkedjenätverk – kräver att man löser extremt komplexa matematiska problem innan någon information kan läggas till blockkedjan. Du kanske känner till det som krypto ”mining”.

PoW gör en potentiell attack på nätverket så matematiskt komplicerad att ens ett försök skulle vara ekonomiskt otänkbart, eftersom det skulle krävas så många avancerade datorer. Med tiden blev PoWs matematiska problem svårare och krävde allt kraftfullare datorer för att lösa dem. Kraftfulla datorer kräver, ja… kraft; i takt med att komplexiteten ökade, ökade även gruvarbetarnas koldioxidavtryck.

Datorutrustningens kapprustning och miljöutmaningen i PoW har nu förkastats av Proof of Stake (PoS). Under PoS är nätverket säkrat genom att många parter sätter in 32 ETH i ett smart kontrakt. Ju fler tokens som satsas, desto dyrare blir det för en dålig skådespelare att attackera nätverket. Denna insättning eller insats ger dig rätten att delta i att bygga nya block för blockkedjan och att bli belönad i gengäld. Om du inte spelar den här rollen på rätt sätt kommer en del eller hela din insats att tas från dig – ett straff som kallas ”slashing”.

Genom att byta till PoS kunde Ethereum upprätthålla säkerheten i sitt nätverk och minska koldioxidutsläppen med över 99,95 %, jämfört med PoW.

Var satsar jag?

De som kan och är redo att satsa en full nod (32 ETH) kan satsa ensam genom att köra en validator själva hemma, eller använda självvårdande satsningslösningar som Consensys Staking.

Ett mer lättillgängligt alternativ, speciellt om du inte har 32 ETH liggande (och de flesta av oss inte har det), är vätskeinsats: möjligheten att sätta in mindre än 32 ETH i en pool som sedan används för att initiera och underhålla utsättningsnoder.

Flytande insats ger den extra fördelen att få, i utbyte mot din insättning, en flytande insatspolett. Denna token representerar mängden ETH du har satsat plus belöningarna som genereras av din ETH; som gör det enkelt att hålla reda på din insättning när du vill ta ut din insats, eller så kan du till och med använda denna token som säkerhet någon annanstans i DeFi.

Det finns många insättningsalternativ där ute från dedikerade validatorer, insatspooler och flytande insättningsprotokoll, och det är viktigt att göra din forskning innan du lägger din surt förvärvade ETH i en.

Så nu förstår du att staking är en allmännytta som hjälper till att säkra ett blockchain-nätverk, och det finns olika sätt att engagera sig.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära