Ett Singaporebaserat dotterbolag till det japanska handelshuset Mitsubishi tvingades i förra veckan att ta en enorm förlust på oljemarknaden. En av deras oljehandlare förlorade 320 MUSD på icke auktoriserad handel derivat som gick fel.
Banken skyllde förlusterna på en ”rogue trader” som påstås manipulerat dotterbolagets riskhanteringssystem, vilket tillät honom att handla enorma mängder derivat på oljepriset och dölja dem som hedgar liknande det JPMorgan råkade ut för under London Whale-debaclet.
Även om banken inte kommunicerade handlarens namn finns det uppgifter om att han avskedades tidigare denna vecka. Banken har sedan dess rapporterat sina handlingar till den lokala polisen.
Pågått sedan i januari
Oljehandlaren hade tagit obehöriga derivatpositioner sedan januari 2019. Det var emellertid först under sommaren när oljepriset sjönk som han fick problem. Han hade enligt uppgift en relativt hög position och var ansvarig för alla transaktioner som involverar Kina för handelshusets dotterbolag.
Banken inledde en utredning av oljehandlarens positioner i mitten av augusti när han var i tjänst. Mitsubishi upptäckte snart de obehöriga positionerna och beslutade att stänga ner dem omedelbart. Banken kunde antagligen ha minimerat förlusterna om den hade väntat med att stänga dessa positioner, då priserna rusade med nästan 20 procent intradag.
Eftersom oljehandlaren hade manipulerat dotterbolagets riskhanteringssystem lyckades han få det att se ut som derivaten var förknippade med kundorder.
Mer av en förlägenhet än ett hot mot bankens överlevnad
Som Financial Times påpekade gjorde Mitsubishi en nettovinst på 5 miljarder dollar förra året, så handelsförlusten är mer av en förlägenhet än ett hot mot bankens överlevnad. Men enligt Bloomberg har oljemarknaden en lång historia av massiva förluster.
Händelsen är en påminnelse om den skada som en oseriös trader kan orsaka en stor finansiell institution. Mitsubishi oljehandlare kom därmed att bli medlem i ett växande ”rogues gallery” som inkluderar Société Générale’s Jérôme Kerviel, JP Morgans ”London Whale” (alias Bruno Iksil) och Barings Nick Leeson.
Sedan i onsdags är åtta nya aktivt förvaltade börshandlade fonder utgivna av J.P. Morgan Asset Management säljbara via Xetra och Börse Frankfurt. J.P. Morgan AM utökar sitt produktsortiment för Research Enhanced Index Equity till att omfatta ytterligare regioner. De aktivt förvaltade ETFerna kombinerar en grundläggande forskningsmetod med indexförvaltning inom ett robust ESG-ramverk för att generera positiv överavkastning för investerare. REI-metoden utnyttjar många små övervikts- och underviktade positioner i aktier i förhållande till jämförelseindex, vilket ger möjlighet att överträffa index.
JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITSETF investerar i en portfölj av stora och medelstora företag på utvecklade och tillväxtmarknader världen över. Fonden strävar efter att ge en långsiktig avkastning över MSCI ACWI Index.
JPM Europe Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned Active UCITSETFinvesterar främst i en portfölj av europeiska företag som är i linje med målen i Paris klimatavtal. MSCI Europe SRI EU PAB Overlay ESG Custom Index fungerar som jämförelseindex.
JPM EUR High Yield Bond Active UCITSETFriktar sig till investerare som är intresserade av obligationsmarknaden för högavkastande företagsobligationer. Den aktivt förvaltade fonden strävar efter att leverera en avkastning över ICE BofA Euro Developed Markets High Yield Constrained Index på lång sikt. För detta ändamål investerar man huvudsakligen i en portfölj av företagsobligationer noterade i euro med en klassificering av sub-investment grade. Dessutom emitteras obligationerna av emittenter som har hemvist i ett europeiskt land eller bedriver merparten av sin affärsverksamhet där.
De fyra nya ETFerna är tillgängliga i en ackumulerande och distribuerande andelsklass. JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITSETF kan också investeras i basvalutan euro eller alternativt som en valutasäkrad andelsklass.
Namn
Kortnamn
ISIN
Avgifter
Utdelnings- policy
JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITSETF – USD (acc)
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 326 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC är den största ETCsom följer RICI Enhanced BrentCrude Oil-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.
BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC är en mycket liten ETC med 5 miljoner euro förvaltade tillgångar. Denna ETC lanserades den 2 september 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Render (RENDER) SEK (VALOUR RNDR SEK) with ISIN CH1108679288, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar RENDER, den ursprungliga kryptovalutan i Render Network. Render utnyttjar blockchain-teknik för att decentralisera GPU-baserad rendering, vilket ger skapare kostnadseffektiv och skalbar tillgång till beräkningskraft för visuella effekter, spel och design.
Render-nätverket är designat för att stärka digital kreativitet och kopplar samman användare som söker renderingstjänster med GPU-ägare, vilket optimerar resurser och minskar kostnaderna. RENDER-tokens används för betalning och incitament för deltagare i nätverket, vilket möjliggör sömlöst samarbete över det kreativa ekosystemet. RENDER-innehavare stödjer en vision om decentraliserad datoranvändning, som främjar innovation och tillgänglighet inom den digitala konst- och underhållningsindustrin.
Beskrivning
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.