Ett Singaporebaserat dotterbolag till det japanska handelshuset Mitsubishi tvingades i förra veckan att ta en enorm förlust på oljemarknaden. En av deras oljehandlare förlorade 320 MUSD på icke auktoriserad handel derivat som gick fel.
Banken skyllde förlusterna på en ”rogue trader” som påstås manipulerat dotterbolagets riskhanteringssystem, vilket tillät honom att handla enorma mängder derivat på oljepriset och dölja dem som hedgar liknande det JPMorgan råkade ut för under London Whale-debaclet.
Även om banken inte kommunicerade handlarens namn finns det uppgifter om att han avskedades tidigare denna vecka. Banken har sedan dess rapporterat sina handlingar till den lokala polisen.
Pågått sedan i januari
Oljehandlaren hade tagit obehöriga derivatpositioner sedan januari 2019. Det var emellertid först under sommaren när oljepriset sjönk som han fick problem. Han hade enligt uppgift en relativt hög position och var ansvarig för alla transaktioner som involverar Kina för handelshusets dotterbolag.
Banken inledde en utredning av oljehandlarens positioner i mitten av augusti när han var i tjänst. Mitsubishi upptäckte snart de obehöriga positionerna och beslutade att stänga ner dem omedelbart. Banken kunde antagligen ha minimerat förlusterna om den hade väntat med att stänga dessa positioner, då priserna rusade med nästan 20 procent intradag.
Eftersom oljehandlaren hade manipulerat dotterbolagets riskhanteringssystem lyckades han få det att se ut som derivaten var förknippade med kundorder.
Mer av en förlägenhet än ett hot mot bankens överlevnad
Som Financial Times påpekade gjorde Mitsubishi en nettovinst på 5 miljarder dollar förra året, så handelsförlusten är mer av en förlägenhet än ett hot mot bankens överlevnad. Men enligt Bloomberg har oljemarknaden en lång historia av massiva förluster.
Händelsen är en påminnelse om den skada som en oseriös trader kan orsaka en stor finansiell institution. Mitsubishi oljehandlare kom därmed att bli medlem i ett växande ”rogues gallery” som inkluderar Société Générale’s Jérôme Kerviel, JP Morgans ”London Whale” (alias Bruno Iksil) och Barings Nick Leeson.
Sedan i torsdags handlas en ny Janus Hendersons Active ETF på Xetra och Börse Frankfurt. Med Janus Henderson Tabula Pan European High Conviction Equity UCITS ETF (JCEU) får investerare tillgång till en aktivt förvaltad portfölj av aktier i europeiska företag. Fonden kan investera i företag av alla storlekar och branscher, med en målstorlek på minst tjugo och högst trettio positioner.
Investment management teamet väljer företag som sannolikt kommer att dra nytta av strukturella teman och trender på den europeiska marknaden. Det kan vara förändringar i enskilda företag, t.ex. förändringar i ledning eller produktinnovationer, eller på makronivå som påverkar en eller flera sektorer.
Företag bedöms främst utifrån deras kvalitativa och kvantitativa egenskaper.
Namn
ISIN
Avgift
Utdelnings- policy
Janus Henderson Tabula Pan European High Conviction Equity UCITSETF
IE0002A3VE77
0,49 %
Ackumulerande
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 292 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
Amundi FTSE MIB UCITSETFDist (MIBX ETF) med ISIN FR0010010827, försöker spåra FTSE MIB-index. FTSE MIB-index spårar de 40 största italienska företagen.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Amundi FTSE MIB UCITSETFDistär den största ETF som följer FTSE MIB-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
Amundi FTSE MIB UCITSETFDisthar tillgångar på 407 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 3 november 2003 och har sin hemvist i Frankrike.
Investeringsmål
Amundi FTSE MIB UCITSETFDist är en UCITS-kompatibel börshandlad fond som syftar till att spåra jämförelseindexet FTSE MIB Net Total Return Index. FTSE MIB Net Total Return Index är det primära jämförelseindexet för den italienska aktiemarknaden. FTSE MIB Index tar upp cirka 80 % av det inhemska börsvärdet och mäter resultatet för de 40 mest likvida och kapitaliserade italienska aktierna och försöker replikera de breda sektorvikterna på den italienska aktiemarknaden.
Sedan i tisdags har två nya börshandlade fonder, aktiva ETFer från BNP Paribas, kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt.
BNP Paribas Easy Sustainable World UCITSETF är tillgänglig för investerare i aktieklasserna euro och US-dollar och eftersträvar en aktiv hållbar investeringsstrategi baserad på MSCI World Index. Vid val av investeringsuniversum tillämpar investeringsförvaltningen en bindande och heltäckande ESG-integrationsmetod för att förbättra fondens ESG-profil i förhållande till index.
Syftet är att utesluta företag med dåliga ESG-poäng eller kontroversiella affärsområden och att uppnå ett lägre koldioxidavtryck och minskad intensitet av växthusgasutsläpp. Även könsmångfald i lednings- och tillsynsorgan beaktas. Dessutom ska, enligt artikel 2.17 i offentliggörandeförordningen, minst 45 procent av portföljen investeras i hållbara investeringar.
Namn
Kortnamn
ISIN
Avgift
Valuta
Utdelnings- policy
BNP Paribas Easy Sustainable World UCITSETF USD Capitalization
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 292 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.