En ökad efterfrågan på olja räcker inte för att minska överskottet. Även om den globala oljeförbrukningen ökar så räcker inte en ökad efterfrågan på för att minska överskottet av olja. Detta kan leda till att vi ser ett tak på hur högt olja, aktier i oljesektorn och självklart också de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av denna råvara kan gå. Efter en god utveckling till och med slutet av april så har vi nu sett hur oljemarknaden har fastnat i ett sidledes handelsmönster. Båda de två största ETFer som replikerar priset på olja, United States Oil Fund (NYSEArca: USO) respektive United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO) har haft kursuppgångar på cirka en procent under den senaste månaden.
USO replikerar kursutvecklingen på West Texas Intermediate
USO replikerar kursutvecklingen på West Texas Intermediate råoljeterminer medan BNO följer priset på Brentolja. Priset på WTI har stigit med cirka 2,2 procent under den senaste månade och handlas nu till cirka 60 USD per fat, medan priset på Brent har stigit med mer modesta 0,3 procent och handlas kring 65 USD per fat. Se också grafen på oljepriset nedan som uppdateras löpande.
Enligt International Energy Agency, IEA, har ett lägre oljepris och tillväxt i ekonomier världen över bidragit till en ökad oljeförbrukning som förväntas leda till en ökad efterfrågan på 1,4 miljoner fat per dag under 2015 Den tidigare prognosen låg på en ökning med 300 000 fat per dag. IEA räknar med att omsättningen kommer att öka till 94 miljoner fat per dag under 2015. Under det första kvartalet 2015 ökade till exempel fordonstransporterna i USA med 3,9 procent något som i sin tur ökade efterfrågan på bensin i Nordamerika med 4,2 procent. IEA tror dessutom att ett stigande konsumentförtroende leder till att Kina kommer att öka sin efterfrågan på olja under resten av året.
IEA varnar emellertid för att tillförseln av olja från OPEC under maj uppgick till 31,3 miljoner fat per dag, den högsta nivån sedan augusti 2012. Under förra veckans OPEC-möte kom deltagarna överens om att bibehålla dagens produktionsnivåer på över 30 miljoner fat olja per dygn. Historiskt sett har OPEC producerat mer än vad som har överenskommits varför det snarare är sannolikt att anta att produktionen kommer att ligga på cirka 31 miljoner fat per dygn.