Nu tar Bric-ländernas börser revansch I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Nu tar Bric-ländernas börser revansch. Artikeln publicerades ursprungligen i mars 2012.
De som tvekat om tillväxtländernas framgång ser nu ut att byta fot. De bästa ETF:erna är i vinnarläge när Bric-börserna kommer igen från låga nivåer.
Bric-länderna har hamnat i bakvattnet under de senaste åren. Brasilien har brottats med en stark valuta, Ryssland med politiska problem och Kina och Indien med en hög inflation.
I år har dock Bric-länderna tagit revansch med råge. Bric står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Begreppet myntades av chefsanalytikern på Goldman Sachs, Jim O’Neill, år 2001. I början av 2000-talet sågs dessa länder som fyra stora och snabbt växande tillväxtekonomier som inte gick att stoppa. I dagsläget finns det aktörer som anser att Bric-länderna och begreppet har gjort sitt.
Förutsättningarna har ändrats
Jag håller delvis med. Förutsättningarna har ändrats. Kina och Indien brottas båda med en hög inflation och har tvingats till avkylande åtgärder för att deras ekonomier inte ska överhettas. Brasilien i sin tur har haft problem med en för stark valuta. Detta har skadat de brasilianska exportbolagen, vilket bidragit negativt till tillväxten i Brasilien.
Som ett resultat av dessa problem har Bric-länderna haft en svag börsutveckling under senare år. Indien var en av de sämsta aktiemarknaderna under 2011 med en nedgång med strax över 35 procent. I år har dock Bric-länderna utvecklats starkt, och indexet MSCI Bric är upp med hela 15 procent i svenska kronor, att jämföra med det breda MSCI Emerging Markets index som är upp med 12 procent under samma period.
Så det finns hopp? Ja, den här gruppen av länder är fortfarande bland de snabbast växande i världen. Enligt IMF:s BNP-prognoser från januari i år förväntas Brasilien växa med 3 procent under 2012, Ryssland med 3,3, Indien med 7 och Kina med hela 8,2 procent.
Även om hög tillväxt inte är synonymt med en stark börsutveckling är skillnaden mot västvärlden stor. I Europa kommer flera länder att uppvisa en negativ tillväxt under 2012. Sverige förväntas enligt Konjunkturinstitutet uppvisa en tillväxt på knappt en procent under 2012, att jämföra med 2011 då Sverige växte med 4,5 procent.
Den största ETFen
Av de Bric-ETF:er som finns tillgängliga i Tyskland och USA är den största sett utifrån förvaltat kapital, och den som handlas mest, amerikanska iShares MSCI Bric Index Fund. Men bäst i år är First Trust Bick Index Fund, med en uppgång på nästan 19 procent. Den följer BICK-länderna – Brasilien, Indien, Kina och Sydkorea – i stället för de klassiska inom Bric. Ryssland ingår alltså inte. Anledningen till detta är enligt ETF-leverantören hög volatilitet och en hög politisk risk. I år har denna nyansering fungerat väl.
Jag, precis som flera andra, tror att Bric-länderna kommer fortsätta att utvecklas starkt under 2012. Min favorit blir därför den klassiska MSCI Bric ETF:en från iShares – iShares MSCI Bric Index Fund.
Stephan Agerman, analytiker ETFSverige.se
Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.