ETF statistik januari 2016. Nedan presenteras Nordnet ETN/ETC/ETF statistik januari 2016 baserat på information från Nordnets kunder i Sverige, Finland, Norge och Danmark.
Observera att siffrorna inte inkluderar Warrants, Mini Futures etc.
Kategorierna som presenteras är: Topp-10 omsättning, Topp-10 innehav, Topp-10 nettoinflöden och Topp-10 nettoutflöden.
Under januari 2016 uppgick den totala handeln i ETP:er (Exchange Traded Products, börshandlade produkter) hos Nordnet till:
• ETP innehav MSEK 8.642 (8.986) ETF= 8.100 ETN= 542
• ETP omsättning MSEK 7.233 (4.548) ETF= 4.247 ETN= 2.986
• ETP inflöden MSEK +135 (+134)
• ETF omsättning/Total omsättning ETP hos Nordnet steg till 59 procent (57).
Handelskommentar
Efter att i snart ett halvår sett en nedgång i börshandlade produkter hos Nordnet kan vi konstatera att det under januari kom en ordentlig ökning i handeln med börshandlade produkter, så kallade ETPer. Under januari 2016 steg omsättningen bland Nordnets kunder med 59 procent. Av den totala ETP-handeln svarade handeln med börshandlade fonder, ETFer, för 59 procent.
Som vanligt domineras handeln av börshandlade fonder från XACT som replikerar börsutvecklingen i Sverige och i Norge, både Bull och Bear. Precis som under större delen av 2015 var det inte mindre än sju av tio av de mest omsatta ETFerna hos Nordnet är utgivna av XACT Fonder Med en total marknadsandel som överstiger 90 procent på Nasdaq OMX Nordic är inte detta så pass konstigt. Det är inte heller så pass märkligt att de svenska placerarna köper börshandlade fonder på den egna marknaden, vi ser samma sak i Finland där OMX HELSINKI 25 ETF har en hundraprocentig marknadsandel. För så kallade ETNer produkter var det mer diversifiering, men Vontobels produkter tilldrog sig stort intresse. Däremot var det även här OMX som tilldrog sig störst intresse från placerarna, inte mindre än åtta av tio ETNer hade OMX som underliggande.
Finsk dominans
Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF återfanns däremot inte bland de tio mest omsatta börshandlade fonderna under september 2015. Detta är ovanligt då denna ETF annars nästan alltid finns på denna lista. Den finns däremot på listan bland de tio största innehaven hos Nordnets kunder.
Under januari 2016 noteras de största inflödena till Vanguard FTSE Emerging Markets ETF och XACT BEAR 2. Att många placerare valt att köpa Emerging Markets är förvånande då vi internationellt sett utflöden från dessa börshandlade fonder. Vi såg samma mönster under december 2015, men då var det DBX MSCI EMERGING MARKETS ETF som investerarna valde att köpa. Köpen av XACT BEAR 2 ersatte de köp av XACT BULL 2 som gjordes under december 2015 vilket ser vi som ett tecken på att Nordnets kunder under janauri hade en pessimistisk syn på aktiemarknaden, något som kan vara en effekt av de stora köpen av XACT BULL 2 under december vilket kan fått många att jaga tillbaka vad de förlorade under de första dagarna i januari 2016 när börsfallet i Kina slog till och ledde till globala kursfall på världens aktiemarknader.
För de kompletta ETF-tabellerna från Nordnet se nedan:
[TABLE=142]
[TABLE=143]
[TABLE=144]
[TABLE=145]
[TABLE=14]6
Flera läsare har hört av sig och frågat om motsvarande siffror från Avanza. Vi publicerar gärna dessa siffror också, och ser att det vore spännande med en jämförelse mellan de olika mäklarföretagens kunders innehav och agerande. Vi har emellertid ännu inte kunnat ta del av dessa siffror, men vi arbetar på att få tillgång till dem.