Nyheter

Nordea etablerar sig på ETF marknaden

Publicerad

den

Nordea etablerar sig på ETF marknaden. I veckan publicerade Nordea uppgifter om att banken har för avsikt att göra entré på den svenska ETF-marknaden. Nordea lanserar två aktivt förvaltade ETF:er med inriktning på globala aktier och tillväxtmarknader, Nordea Stabila Aktier är en börshandlad globalfond medan Nordea Global Emerging Markets Equity är inriktad på tillväxtmarknader. Nordea blir därmed den sista av de svenska storbankerna som erbjuder sina kunder ETFer. Nordea är emellertid först av storbankerna med att erbjuda en ETF med aktiv förvaltning. Fonderna är noterade på Nasdaq OMX Stockholm och Nasdaq OMX Helsinki. Nordea Bank Finland kommer att agera market maker. Enligt ett pressmeddelande i veckan får inte skillnaden mellan köp och säljkurs i Nordea Global Emerging Market Equities UCITS ETF vara större än 1,2 procent, och större än 1 procent i Nordea Stable Equities UCITS ETF.

Här är det värt att notera att Nordeas ETFer skiljer sig från dem som de andra svenska storbankerna lanserar. Generellt sett brukar ETFer vara passiva fonder med anknytning till ett index av något slag. Undantaget vi kommer på är Alpcot Active Greater Russia som är en aktivt förvaltad Rysslandsfond.

Nordeas ETFer är istället aktivt förvaltade, vilket innebär att kostnaderna för dessa börshandlade fonder kommer att vara högre n vanligt när det gäller ETFer. Huruvida det är värt pengarna eller inte är ännu så länge för tidigt att uttala sig om.

Nordea försvarar den högre avgiften

Att en aktiv förvaltning kräver en högre avgift säger sig självt, kostnaderna blir högre då arbetet blir mer specialiserat och inte längre följer ett färdigt index. Nordea Stabila Aktier har en förvaltningsavgift på 1,5 procent medan Nordea Global Emerging Markets har en avgift på hela 2,0 procent. Därmed blir de med råge de dyraste ETF:erna noterade på Stockholmsbörsen.

Från Nordeas sida sägs det emellertid att detta är ett sätt att undersöka om marknaden, det vill säga slutkunderna är intresserade av att handla aktivt förvaltade fonder på börsen. I dag sker den handel på ett annat sätt och det kan i vissa fall ta ett par dagar innan en fond kan säljas. I Danmark har detta fungerat bra, och det har visat sig att aktivt förvaltade fonder konkurrerar väl med sina passivt förvaltade motsvarigheter.

Nordeas ETFer är båda speglar av bankens traditionella fonder, och även avgifterna ligger i samma nivå. Historiskt sett har den mer traditionella Nordea Stabila aktier har under de senaste åren levererat ett bra resultat. Enbart under 2013 har fonden redovisat en uppgång på mer än 20 procent.

Nordea Global Emerging Markets har däremot utvecklats sämre än motsvarande jämförelseindex och har redovisat en negativ utveckling på 6,69 procent under 2013.

Låga avgifter är inte alltid synonymt med en bra affär det vet alla. Nackdelen med höga fasta avgifter är att placeringen redan från start börjar på ett minus, och det är en nackdel med aktivt förvaltade ETFer som Nordeas. Nordea Global Emerging Markets kostar innehavaren två procent per år i arvode, DXB MSCI Emerging Markets ETF, erbjuder samma grundexponering, men till en fjärdedel av kostnaden.

Här gäller det för Nordea att bevisa att bankens aktivt förvaltade fonder kan utvecklas bättre, samt att den riskjusterade avkastningen är bättre än vad konkurrenterna erbjuder för att det skall vara en intressant lösning för kunderna. Nackdelen för banken, oavsett om det är Nordea eller någon annan utgivare, är att de kunder som handlar ETFer i första hand är aktiva kunder som vill handla självständigt och uppskattar en prisvärd och smidig lösning för att sprida sina risker. Då värdet på fonden beräknas flera gånger under dagen har kunden möjlighet att köpa och sälja fonden på börsen via sin mäklare till uppdaterade priser. Detta kapital är därför flyktigare än vad traditionella fondpengar är. Nordea etablerar sig på ETF marknaden

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version