Nordamerikanska REIT marknaden, en attraktiv värdering? REIT -marknaden har tydligt försvagats under våren. Orsaken till detta har varit oron över FED:skommande räntehöjningar och de långa räntorna (se bild nedan / USA:s REIT marknad). De långa räntorna steg markant från vinterns bottennoteringar (USA:s 10-åring t.ex. från ca 1,6% till 2,5%) då REIT bolagen sjönk i motsvarande grad med ca 12%. Under maj och juni månad 2013 steg den amerikanska långräntan från 1,6% till 3%, och REIT marknaden sjönk med 17%. Enligt samma enkla modell kunde REIT-bolagen ytterligare sjunka med ca 5% ifall 10-årsräntan stiger till 3%, dvs grovt uppskattat -1% för varje10 bps ränte ökning. Detta är förstås en grovt förenklad kalkyl och om detta scenario skulle bli verklighet, skulle t.ex. P/NAV för vår Nordamerika REIT-fond ligga på -12% och substansrabatten m a o vara märkbar samt dividendavkastningen ligga på 5,6%. Ifall REIT marknaden från dessa nivåer ytterligare skulle sjunka, skulle det sannolikt bero på att den nordamerikanska fastighetsmarknaden drabbats av en märkbar avmattning. För närvarande ser vi inga sådana tecken. Utvecklingen på den amerikanska fastighetsmarknaden har fortsatt uppåt under första halvan av 2015 (CBRE Q1/2015).
FTSE/EPRA NAREIT North America tr Index (ljusgrön) och USA:s 10 årsränta (mörkgrön) Källa: Bloomberg 10.6.2015.
Förhållandet mellan räntor och REITs är dock inte så enkel. Då man granskar perioden i slutet av 2010 och räntehöjningseffekterna på REITs ser man att så är fallet. Räntan steg från 2,4% till 3,7% men samtidigt steg REIT bolagens kurser. Dagens situation inger en sorts ”déjá-vu” känsla med ”taper”-chocken 2013 i färskt minne, där tidpunkten visade sig vara ett utmärkt köptillfälle. Även då argumenterade vi med hjälp av statistik för att även om den initiala reaktionen kan komma att bli negativ, kommer REIT-aktierna att ta igen tappet under följande 6-12 månader (se tabellen nedan). Situationer där en accelererande inflation driver på ränteökningen är fördelaktiga för REITs (indexeringseffekt på hyror och på EPS), i synnerhet om den ekonomiska tillväxten är på väg att öka.
Nedan en färsk uppdatering av värderingen på UB Nordamerika REIT-fonden i relation till market cap indexet FTSE/EPRA NAREIT North America Index, där USA och Kanada ingår. Vår fond har en ”mid cap / smart beta” profil, där Mexico ingår i fonden med en liten andel (NAFTA-området). Som framgår av tabellen nedan, är REIT- bolagen i fonden värderade klart under sitt substansvärde (-8% under NAV) och även index ligger ungefär på samma nivå som substansvärdet (Rabatten beror inte enbart på den kanadensiska och mexikanska marknaden utan förekommer också på den amerikanska REIT-marknaden).
UB Nordamerika REIT och FTSE/EPRA NAREIT North America Index. Källa: UB Real Assets fastighetsdatabas och Bloomberg 10.6.2015.
Då man granskar marknadens utveckling i grafen nedan fr o m fondens startdatum den 15.12.2014, ser man att REIT bolagen sjunkit under dessa nivåer. Fondens positiva utveckling sedan starten har m a o till stor del berott på dollarförstärkningen. Det är svårt framöver att sia om dollarkursens utveckling men på sikt har NAFTA-området en större tillväxtpotential än euro-området ifall vi t.ex. betraktar befolkningstillväxten, BNP-tillväxtpotential, investeringar etc.
FTSE/EPRA NAREIT North America tr Index i euro (mörkgrön) och lokal valuta (ljusgrön). Källa: Bloomberg 10.6.2015.
Även om REIT-marknaden fluktuerar på kort sikt och ”svansen ibland viftar på hunden”, är det i slutändan frågan om oerhört väldiversifierad metod för fastighetsplaceringar, där fördelarna på sikt för fastighets- och aktieplacerare är odiskutabla. En sak som är bra att ha i minnet efter kraftiga och långvariga penningpolitiska stimulanser i form av QE är att i något skede kommer inflationstrycket att öka. Senast publicerad makrostatistik uppvisar svaga tecken på detta även om det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser …men tänk om stigande räntor denna gång även diskonterar en vändning i inflationstrenden?
Invesco MSCI USA UCITSETFDist (6PSE ETF) med ISIN IE00BK5LYT47, försöker följa MSCI USA-index. MSCI USA-index spårar de ledande aktierna på den amerikanska marknaden.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,05 % p.a. Invesco MSCI USA UCITSETFDist är den billigaste ETF som följer MSCI USA-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).
Invesco MSCI USA UCITSETFDist är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 november 2019 och har sin hemvist i Irland.
Produktbeskrivning
Invesco MSCI USA UCITSETFDistsyftar till att tillhandahålla den totala nettoavkastningen för MSCI USA Index (”Referensindex”), minus avgifternas inverkan. Fonden delar ut utdelning på kvartalsbasis.
Referensindexet är utformat för att mäta aktiemarknadens resultat i USA. Den fångar representation för stora och medelstora företag på den amerikanska marknaden och täcker cirka 85 % av det friflyttade marknadsvärdet i USA.
Fonden strävar efter att uppnå sitt mål genom att hålla en korg med aktier, som vanligtvis levererar det mesta av fondens avkastning men som vanligtvis inte skulle vara densamma som i referensindexet. Fonden kommer också att använda ofinansierade swappar, som är kontrakt där en eller flera godkända motparter samtycker till att utbyta med fonden eventuella skillnader mellan avkastningen på indexet och korgen med aktier. Syftet är att uppnå en närmare och mer konsekvent prestation i förhållande till index än vad som generellt skulle vara möjligt genom enbart fysisk replikering.
Medan fondens investeringsmål är att replikera nettototalavkastningsindexet, refererar de swappar som ingåtts av fonden till bruttototalavkastningsindexet. Swapavgiften som betalas av fonden är i förhållande till detta bruttototalavkastningsindex och som ett resultat av detta kommer ETF:ens prestanda sannolikt att överstiga avkastningen för nettoavkastningsindexet.
För att hjälpa till med att täcka en del av fondens kostnader kan förvaltaren få ett årligt avgiftsbidrag på upp till 0,04 % av det nominella swapbeloppet från swapmotparterna som är aktiva i denna fond. Detta avgiftsbidrag har ingen inverkan på fondens nettotillgångsvärde och representerar inte en inkrementell kostnad som bärs av investerare.
En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
iShares Global Aerospace & Defence UCITSETFinvesterar i aktier i företag från utvecklade marknader som tillhör flyg- och försvarssektorn. Åtagandet inkluderar tillverkare av civil eller militär flyg- och försvarsutrustning, relaterade reservdelar eller produkter, försvarselektronik och rymdutrustning.
Sedan tidigare är denna börshandlade fond noterad på Euronext Amsterdam.
Namn
ISIN Ticker
Avgift
Utdelnings- policy
iShares Global Aerospace & Defence UCITSETF USD (Acc)
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 408 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
HANetf Future of European Defence UCITSETF Accumulating (8RMY ETF) med ISIN IE000I7E6HL0 försöker att följa VettaFi Future of Defence Ex US-indexet. VettaFi Future of Defence Ex US-indexet följer resultatet för företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin. Amerikanska företag är exkluderade. Vikten av europeiska företag i indexet är minst 90 procent.
De börshandlade fondens TER (total expense ratio) uppgår till 0,39 % per år. HANetf Future of European Defence UCITSETF Accumulating är den enda ETFen som följer VettaFi Future of Defence Ex US-indexet. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 7 april 2025 och har sitt säte i Irland.
Future of European Defence UCITS ETF
En europeisk försvars-ETF, från ett europeiskt företag, utan exponering mot USA.
Europa åtar sig att göra stora försvarsinvesteringar: Efter årtionden av underutnyttjande återupprustar Europa äntligen. EU har lagt fram en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar snabbt ökar sina egna militära budgetar.
Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt: Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga försvarsoberoende. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger den europeiska försvarssektorn en stark medvind.
Europeisk försvars-ETF från ett europeiskt företag
Detta är den första europeiska försvars-ETF som lanserats av ett europeiskt företag – och stöds av teamet bakom den snabbt växande NATO-ETFen.
Europeisk försvars-ETFens mål
Future for European Defence UCITSETF (8RMY) syftar till att ge exponering mot NATO och NATO+-allierades försvars- och cyberförsvarsutgifter, exklusive USA.
Med ökande hot och amerikanskt stöd som inte längre garanteras, ser europeiska NATO-medlemmar över sina försvarsstrategier och ökar kraftigt militära utgifter. Efter ett decennium av att inte ha uppnått 2 % av BNP-målet har Europa tillsammans underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. För att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor riktar regeringarna nu denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket stärker kontinentens strategiska självförsörjning.
European Defence ETFföljer VettaFi Future of Defence Ex US Index, som är utformat för att fånga upp europeiska företag vars majoritet av sina intäkter kommer från militära utgifter.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.