Syntetiska ETFer led av anseendeskada i kölvattnet av den globala finanskrisen och sedan dess har nedgången för syntetiska ETFer fortsatt. Investerare har gynnat fysiska ETFer sedan dess, så varför behöver du dem fortfarande och vem erbjuder dem?
Efterfrågan på syntetiska ETFer (eller swapbaserade ETFer) har minskat i flera år. Oron för de potentiella riskerna med syntetiska ämnen väcktes av globala tillsynsmyndigheter som Internationella valutafonden (IMF) och Bank for International Settlements (BIS) redan 2011. ETF-leverantörer svarade med att skärpa sina skyddsåtgärder, särskilt i relation till motpartsrisk, men synteternas rykte har aldrig återhämtat sig.
Investerare röstade med fötterna och syntetiska produkter har avtagit sedan 2012 medan populariteten för fysiska ETFer fortsatte med oförminskad styrka.
Användning av replikeringsmetoder i ETFer sedan 2008
Idag är tre fjärdedelar av ETF-tillgångar under förvaltning i fysiska börshandlade fonder. Trenden kommer att fortsätta eftersom fysiska produktlanseringar dominerar medan befintliga syntetiska fonder konverteras till fysisk replikering.
Syntetiska ETFer – en utrotningshotad art
För bara några år sedan erbjöd vissa europeiska ETF-leverantörer endast syntetiska ETFer, men ingen gör det idag. Istället bestämmer nu leverantörer vilken replikeringsmetod som fungerar bäst för den marknad som varje ETF försöker spåra.
Medan de stora leverantörerna fortfarande har ett betydande antal syntetmaterial, fortsätter de att utöka sitt utbud av fysiska produkter som svar på förändrad efterfrågan.
Replikeringsmetod per leverantör
Att titta på antalet ETF:er berättar dock bara halva historien. De flesta av de konverterade fonderna är så stora att deras tillgångar under förvaltning har en hög andel fysisk replikering ändå. Den största ETF-leverantören, iShares, har nästan eliminerat syntetiska ETFer från sitt sortiment.
Replikeringsmetod efter index
Tillbakagången av syntetiska ETFer är särskilt uttalad i enskilda länders aktiemarknadsindex som FTSE 100, Nikkei och DAX. Även om du fortfarande kan välja replikeringsmetoder bland de bredare indexen som S&P 500 och MSCI World.
Replikeringsmetod efter tillgångsklass
Det är fortfarande ganska lätt att hitta fysiska eller syntetiska ETFer för att täcka stora tillgångsklasser som aktier, obligationer och REIT. Även om vissa leverantörer kanske föredrar syntetiska ETFer, har likviditeten på dessa marknader gjort det lätt för fysiska produkter att konkurrera.
Vissa tillgångsklasser kan dock endast replikeras med syntetiska material på grund av juridiska och/eller praktiska hinder. Ädelmetaller måste handlas som ETC enligt UCITS-riktlinjerna, som i sin tur måste backas upp av den fysiska tillgången. Medan råvaru-ETFer förblir rungande syntetiska eftersom det är omöjligt att fysiskt lagra tusentals levande nötkreatur eller miljontals ton vete till en rimlig kostnad.
Penningmarknads-ETFer kan gå åt båda hållen beroende på index. Kontanträntor måste replikeras syntetiskt men mycket kortfristiga obligationer kan spåras fysiskt eller syntetiskt.
Varför är USA syntetiskt fritt?
Syntetiska ETFer slog inte igenom i USA eftersom den rättsliga ordningen för värdepapper var mer restriktiv där. Därför är swapbaserade ETF-produkter praktiskt taget okända på världens största marknad, medan de spred sig i Europa eftersom de är tekniskt lättare att implementera. Dessutom kan syntetmaterial erbjuda mer exakt replikering och kostnadsfördelar i vissa marknadsnischer.
Så har syntetiska ETFer drabbats av en orättvis press? Även om ingen finansiell produkt någonsin verkligen kan beskrivas som ”säker”, gjorde syntetiska ETF-leverantörer ett antal förändringar för att stärka förtroendet för sina produkter tillsammans med nya regler som införts av finansiella tillsynsmyndigheter. Sådana försiktighetsåtgärder borde innebära att motpartsrisken är mindre betydande nu än 2007, men minnen från krisen dröjer fortfarande kvar och har trasslats in i den ökade produktkomplexiteten hos syntetiska ämnen. I slutändan måste varje investerare väga upp riskerna förknippade med varje investeringsprodukt.