Följ oss

Nyheter

När FBI började handla med råvaror

Publicerad

den

På bilden nedan finns en FBI agent, kan du gissa vem det är? Vi ger svaret längst ner i inlägget.

På bilden nedan finns en FBI agent, kan du gissa vem det är? Vi ger svaret längst ner i inlägget.

1986 inledde FBI en utredning om korruption på råvarubörserna i Chicago på uppmaning från råvaruföretaget Archer Daniels Midland som hjälpte till att anställa och utbilda några undercover-agenter.

Vid CBOT var kodnamnet Operation Sour Mash och vid CME fick det namnet Operation Hedge Clipper. I januari 1989 avslutades utredningen när detaljer började läcka ut och Chicago Tribune var redo att publicera historien, vilket resulterade i att 46 råvaruhandlare anklagades för över 1 500 åtalspunkter, inklusive, racketering, bedrägeri och att ha ljugit för myndigheterna. När nyheten om utredningen avslöjades fortsatte FBI att ha undercover-agenter på golvet.

Bakgrundskontrollen som gjordes av undercover-agenternas alias finns fortfarande registrerade hos NFA där uppgifter finns om alla nuvarande och tidigare golvhandlare.

För vem som helst som vill läsa mer om denna fascinerande episod, rekommenderar vi boken Brokers, Bagmen and Moles som publicerades av ett par journalister.

Svar på frågan i början av texten: VOGL i det nedre vänstra hörnet var FBI-agenten Dietrich Volk, alias Peter Vogel. FBI gav honom en falsk bakgrund, enligt vilken han var brorson till en rik uruguayan och ville lära sig mer om råvaruhandel.

Brokers, Bagmen and Moles

Beskriver den tvååriga regeringens hemliga operation som undersöker korruption och olagliga metoder i Chicagos två råvarubörser och som kulminerade i åtal mot 46 branschfolk.

Boken beskriver hur dessa mycket komplicerade marknader fungerar och hur deras ”old-boy club”-stil först skapade problemen och senare skyddade många av dess medlemmar från utredning och åtal. Ett verkligt insiderkonto, det utforskar skenande bedrägerier och missbruk på terminsmarknaderna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vad är utilities och hur investera med börshandlade fonder?

Publicerad

den

Med sektor ETF:er investerar du i en specifik del av ekonomin, till exempel inom utilities, som ibland översätts som den allmännyttiga sektorn. Den mest använda standarden inom finansbranschen för att dela in ekonomin i sektorer är Global Industry Classification Standard (GICS). De stora indexleverantörerna MSCI och S&P använder denna standard som består av 11 sektorer och 68 tilldelade branscher.

Med sektor ETFer investerar du i en specifik del av ekonomin, till exempel inom utilities, som ibland översätts som den allmännyttiga sektorn. Den mest använda standarden inom finansbranschen för att dela in ekonomin i sektorer är Global Industry Classification Standard (GICS). De stora indexleverantörerna MSCI och S&P använder denna standard som består av 11 sektorer och 68 tilldelade branscher.

För klassificeringen av börsbolag inom respektive sektor analyserar indexleverantörerna i vilka affärssegment företagen genererar merparten av sin försäljning och vinst. Dessutom tas även hänsyn till positioneringen och allmänhetens uppfattning om ett företag.

Hur investerar jag i den allmännyttiga sektorn?

Ett bransch- eller sektorindex består av alla företag i en viss sektor med utgångspunkt från ett moderindex. Till exempel följer MSCI World Utilities-index alla företag från allmännyttiga sektorn som ingår i MSCI World. En global utilities ETF ger dig därmed möjligheten att investera i de största företagen från allmännyttiga sektorn världen över.

Sektor ETFer av denna typ bör inte blandas ihop med tematiska ETFer. Tematiska ETFer spårar en icke-standardiserad industrigrupp och ett specifikt investeringstema.

Vilka företag ingår i utilities ETFer?

Försörjningssektorn omfattar företag som el-, gas- och vattenbolag. Det inkluderar även oberoende kraftproducenter och energihandlare. Företag verksamma inom produktion och distribution av förnybar energi ingår också. Producenter av fossila bränslen ingår däremot i energisektorn. Du kan investera i förnybar energi specifikt genom att använda tematiska ETFer för ren energi.

I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som låter dig investera globalt i företag från allmännyttiga sektorn. För en resultatjämförelse av de olika ETF-sektorerna, vänligen ta en titt på vår marknadsöversikt.

Utilities ETFer i jämförelse

I tabellen nedan har vi listat de för närvarande tillgängliga Utilities-ETFerna. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

Namn
ISIN
KortnamnAvgift %Utdelnings-
policy
HemvistReplikerings-
metod
Xtrackers MSCI World Utilities UCITS ETF 1C
IE00BM67HQ30
XDWU0,25%AckumulerandeIrlandFysisk replikering
Amundi S&P Global Utilities ESG UCITS ETF DR EUR (A) IE000PMX0MW6WELD0,18%AckumulerandeIrlandFysisk replikering
SPDR MSCI World Utilities UCITS ETF USD
IE00BYTRRH56
WUTI0,30%AckumulerandeIrlandFysisk replikering
Amundi S&P Global Utilities ESG UCITS ETF DR EUR (D)
IE00052T92P8
WELQ0,18%UtdelandeIrlandFysisk replikering

Fortsätt läsa

Nyheter

EGRE ETF ger exponering mot europeiska tillväxtaktier med höga ESG-betyg

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ESG Growth Europe UCITS ETF Acc (EGRE ETF) med ISIN LU2244387887, försöker följa BNP Paribas Growth Europe ESG-index. BNP Paribas Growth Europe ESG-index följer europeiska aktier med stark tillväxt. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

BNP Paribas Easy ESG Growth Europe UCITS ETF Acc (EGRE ETF) med ISIN LU2244387887, försöker följa BNP Paribas Growth Europe ESG-index. BNP Paribas Growth Europe ESG-index följer europeiska aktier med stark tillväxt. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,31 % per år. BNP Paribas Easy ESG Growth Europe UCITS ETF Acc är den enda ETF som följer BNP Paribas Growth Europe ESG-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ESG Growth Europe UCITS ETF Acc är en liten ETF med tillgångar på 72 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 mars 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla EGRE ETF

BNP Paribas Easy ESG Growth Europe UCITS ETF Acc (EGRE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREGRE
Borsa ItalianaEUREGRO
Euronext ParisEUREGRO
XETRAEUREGRE

Fortsätt läsa

Nyheter

Virtune har genomfört den månatliga rebalanseringen för december 2024 av Virtune Crypto Altcoin Index ETP

Publicerad

den

Virtune meddelar idag att man har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Altcoin Index ETP, som är noterad på Nasdaq Stockholm (ISIN-kod SE0023260716, TICKER: VIRALT).

Virtune meddelade i torsdags att bolaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Altcoin Index ETP, som är noterad på Nasdaq Stockholm (ISIN-kod SE0023260716, TICKER: VIRALT).

Utöver Virtune Crypto Altcoin Index inkluderar Virtunes produktportfölj:

Virtune Bitcoin ETP

Virtune XRP ETP

Virtune Avalanche ETP

Virtune Chainlink ETP

Virtune Arbitrum ETP

Virtune Staked Ethereum ETP

Virtune Staked Solana ETP

Virtune Staked Polkadot ETP

Virtune Polygon ETP

Virtune Staked Cardano ETP

Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Indexfördelning per den 30 december (före rebalansering):

XRP: 18,00%
Chainlink: 17,07%
Litecoin: 14,55%
Uniswap: 14,94%
Avalanche: 12,00%
Cardano: 11,90%
Solana: 11,53%

Indexfördelning per den 30 december (efter rebalansering):
Cardano: 14,29%
Litecoin: 14,29%
Solana: 14,29%
Uniswap: 14,29%
XRP: 14,29%
Avalanche: 14,29%
Chainlink: 14,29%

I samband med månadens rebalansering sker det inga förändringar i de kryptotillgångar som idag finns i indexet. Virtune Crypto Altcoin Index utfall för december blev -20,19%.

Rebalanseringen utförs i enlighet med det index som ETPen följer, Virtune Vinter Crypto Altcoin Index, och detta är den andra rebalanseringen sedan produkten noterades den 4 november 2024. Syftet med den månatliga rebalanseringen är att återställa vikterna för varje kryptogillgång för att ge en likaviktad exponering mot altcoins.

I december upplevde kryptomarknaden blandad utveckling. XRP och Chainlink presterade bättre än de flesta stora kryptotillgångar, med uppgångar på +6,94% respektive +5,08%. Samtidigt uppvisade altcoins som Cardano en nedgång på -21,8%.

Utvecklingen per kryptotillgång som utgör en del av Virtune Crypto Altcoin Index ETP under december månad:
XRP: +6,94%
Chainlink: +5,08%
Uniswap +3,30%
Litecoin +0.17%
Solana: -20,5%
Avalanche: -20,6%
Cardano: -21,8%

Virtune Crypto Altcoin Index ETP är den första av sitt slag i Norden. ETP:n inkluderar upp till 10 ledande alternative kryptotillgångar (altcoins), exklusive Bitcoin och Ethereum, som är en del av Nasdaq Crypto Index. Varje altcoin är likaviktad för att främja diversifiering, denna struktur gör det möjligt för investerare att få bred exponering mot kryptotillgångar bortom Bitcoin och Ethereum utan att vara starkt koncentrerad till någon enskild kryptotillgång.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära