I och med att guldpriset stigit över 2 000 dollar per troy ounce har intresset för denna råvara ökat kraftigt i år. Addera en ökad volatilitet och en inflation som visserligen har sjunkit, men historiskt sett fortfarande ligger högt så finns det anledning att titta på denna råvara. Här tittar vi på några av de bästa guldfonderna på marknaden då dessa kan erbjuda ett sätt att skydda portföljer.
Att investera i ädelmetallen har länge setts som ett proaktivt skydd mot hög inflation och ekonomisk osäkerhet, och det finns gott om det just nu.
Inflationstakten har avtagit men är fortfarande högre än de flesta centralbankers mål. Dessa fortsätter att tackla inflationen genom att höja räntorna bromsar också ekonomin. Analytiker förutspår att tillväxten under 2024 kommer att bli trög på grund av den försenade effekten av räntehöjningarna.
Dessa händelser, såväl som ett fåtal finansinstituts fall under 2023 och i år, har fått försiktiga investerare att ompröva hur väl deras portföljer är skyddade mot risker inom banksektorn, vilket pressar upp priset på den gula metallen.
Uppåtgående rörelser i guldpriset indikerar att investerare, oroade över händelserna över Atlanten och i Europa, söker skydd av tillgångar i fristad när de försöker skydda sina portföljer från kursfall.
The Pure Gold Companys VD Josh Saul säger: ”Investerare är redan oroade över de ekonomiska utsikterna inför en fortsatt levnadskostnadskris, inflation, rädsla för lågkonjunktur och den obönhörliga geopolitiska situationen. En bankkollaps kan bara vara vändpunkten för vissa investerare som letar efter en fristad i stormen.”
Dessa faktorer har drivit guldpriserna högre, enligt det brittiska myntverket The Royal Mint. Den förutspår att efterfrågan på fysiskt guld kommer att fortsätta. Som sådan kan ägande av en eller två av de bästa guldfonderna hjälpa till att skydda din portföljavkastning.
Dzmitry Lipski, chef för fondanalys på Interactive Brokers, säger: ”Guldets historiska roll har varit en värdebevarare under den ekonomiska krisen. Det är allmänt accepterat att guld också kan användas som en inflationssäkring och därför är stigande inflation nödvändigt för att kostnaden för guld ska öka. Det beror på att guld prissätts i amerikanska dollar, så när varje dollar blir mindre värd krävs det fler av dem för att köpa samma mängd guld.
”Omvänt bör låg inflation och en stärkande US-dollar ses som negativt för guldpriserna”, tillägger han.
Hur investera i de bästa guldfonderna?
Så hur ska du lägga till guld till din portfölj? Ett alternativ är att fylla på med smycken eller köpa guldtackor, i form av fysiska mynt eller tackor. Det kommer att ge dig några fina glänsande prydnadssaker att hålla och beundra, men det kan vara dyrt och det finns oron för att förvara dem säkert.
Om du känner dig äventyrlig kan du köpa aktier i guldproducenter, företag som driver guldgruvor. Men dessa spårar ofta inte guldpriset så noga så att du inte får den bästa exponeringen, plus att du behöver oroa dig för att välja de bästa aktie- och handels- och plattformsavgifterna. Gruvdrift är en mycket cyklisk verksamhet som regelbundet går från högkonjunktur till högkonjunktur så den kan vara mycket volatil.
Josh Saul, VD för The Pure Gold Company säger, ”Guldfonder är lätta att investera i och mycket likvida, men de är hälften av en transaktion med en bank eller investeringsinstrument, så de kommer med motpartsrisk. Samtidigt är gruvaktier i sig kopplade till varandra, till företagets verksamhet och lönsamhet snarare än guldpriset.”
”I en tid då människor är oroliga för motparternas styrka eller integritet, minskar fysisk guldtackor den risken eftersom den ligger utanför banksystemet. Den kan också ha skatteförmåner (moms- och CGT-fri beroende på individuella omständigheter) som ökar dess värde som en investering”, tillägger Saul.
Guldfonder, det enkla sättet att investera i guld
Ett alternativ är att investera i en guldbörshandlad fond (ETF), vilket i Europa ofta blir en börshandlad råvara, en så kallad ETC. Det är en fond som syftar till att spåra guldpriset. EU tillåter inte ETFer som spårar en enskild råvara. Fonder som gör detta kallas ”exchange-traded commodities” (ETC). Skillnaden mellan en ETF och en ETC är försumbar, men ETFer som backas upp av fysiskt guld är ETCer, inte ETFer.
De mest enkla guldfonderna backas upp av fysiskt guld – de köper guldtackor och lagrar det i säkra valv. De mest komplicerade ETFerna använder derivat eller optioner för att ”hävstånga” din investering och förstora vinster. Men de kommer också att förstora förlusterna, så var försiktig. Hävstångsbaserade ETFer tenderar också att ha högre avgifter än de som backas upp av fysiskt guld. Så om du köper guld för att ge säkerhet bör du hålla dig borta från hävstångsfinansierade fonder. När du investerar i guldfonder är enkelhet nyckeln.
Förutom fonder som spårar priset på guld, finns det också fonder som investerar i guldproducenter, företag som driver guldgruvor. Men som nämnts ovan följer de inte priset på guld särskilt noga. Det fina med fysiska guldfonder är deras enkelhet och låga kostnad.
Guldfond som drivs av det brittiska myntverket som dessutom förvarar guldet i sina valv i Wales.
Observera att detta är enbart en handfull av alla de guldfonder som finns på marknaden. Det finns såväl fysiska som syntetiska fonder, och dess guld förvaras på olika ställen vilket ger den enskilde investeraren möjligheten att anpassa riskerna med sin guldfond ytterligare.
Några av alla guldfonderna
Ett av de största problemen med guld är dess miljöavtryck. Det kräver mycket energi att gräva upp, förädla och lagra guld. Det finns också problem kring potentiella arbetskraftsmissbruk i leverantörskedjan.
HANetf Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold (RM8U) försöker hantera dessa frågor för investerare. De guldtackor som denna guldfond äger är alla producerade efter 2019, och består av LBMA-godkända guldtackor. Dessa är tackor kommer från raffinaderier som ”har befunnits, när de ursprungligen testades, uppfylla den erforderliga standarden för acceptans på Londons ädelmetallmarknad.”
Myntverket bygger också världens första anläggning för att återvinna guld från elektroniskt avfall, vilket skapar guld med cirkulär ekonomi med lågt miljöavtryck. Den handlas på Xetra och London Stock Exchange och tar bara 0,25 % per år.
Wisdom Tree Physical Gold är en fysiskt uppbackad guld-ETC som finns i två smaker. Den är denominerad i sterling och backas upp av fysiskt guld som innehas av HSBC Bank. Den har en löpande avgift på 0,39 %. WisdomTree Physical Gold Individual Securities ETCär i huvudsak samma fond denominerad i amerikanska dollar och har samma löpande avgift på 0,39%.
Om du hellre vill ha ditt guld lagrat i Schweiz, lagrar WisdomTree Physical Swiss Gold ETC (GZUR) sitt guld i säkra valv i Zürich på uppdrag av JPMorgan Chase Bank. Den löpande avgiften är 0,15 %.
iShares Physical Gold ETC (PPFB) investerar i fysiskt guld som förvaras av JPMorgan Chase Bank i London. Den löpande avgiften är 0,12 %.
ETF:er är gränsöverskridande produkter med försäljningsrekord i flera länder. I Europa finns det 12 olika länder för hemvist för ETFer, men Luxemburg och Irland är de föredragna leverantörerna. Irland, med 628,6 miljarder euro, är den största ETF -bostaden för förvaltade tillgångar. De följs av Luxemburg (226 900 miljoner), Tyskland (61 700), Frankrike (32 800) och Schweiz (32 500).
Enligt Detlef Glow beror orsaken till det stora antalet hemvister på vissa leverantörers ansträngningar att betjäna specifika investerare i specifika länder.”För att göra detta måste de ta hänsyn till lokala bestämmelser, särskilt när det gäller skatter. Detta kan tvinga dem att starta en börshandlad fond på en specifik adress ”, förklarar Refinitivs analysdirektör.
Vissa ETF -marknadsförare i Europa fokuserar också bara på sina specifika marknader och har sina produkter hemmahörande endast i dessa länder.
Med tanke på att ETF:er är riktiga gränsöverskridande produkter som vill dra full nytta av UCITS-passporteringen, som gör det möjligt för dem att registrera sig för försäljning i flera EU-länder, är Irlands och Luxemburgs dominans som hemvist inte förvånande. Speciellt eftersom lokala fondföreningar i dessa länder (Irish Funds och ALFI) erbjuder sina medlemmar stöd för sina internationella fondfördelningsinsatser inom och utanför EU.
Skillnad på tillgångsslag
Med tanke på att Irland (63,59% av tillgångarna) och Luxemburg (22,96%) står för 86,55% av de totala förvaltade tillgångarna i den europeiska ETF -industrin är det värt att titta på produkttypernas struktur i dessa två adresser. Enligt Glow är den första skillnaden mellan de två i tillgångsslag som används av ETF:er med hemvist i båda länderna. ”Det finns inga penningmarknadsprodukter eller duvhål i den andra kategorin med hemvist i Irland, medan dessa produkter har en marknadsandel på 0,82% respektive 0,03% av tillgångarna i storhertigdömet.”
Källa: Refinitiv Lipper.
Skillnader på typ av replikering
En syn på marknadsandelarna för de olika metoderna för hantering av tillgångstillgångar visar en större skillnad mellan Irland och Luxemburg. Även om optimerad är den föredragna replikeringsmetoden för ETF:er med hemvist i Irland (57,51% av förvaltade tillgångar), har denna metod den lägsta marknadsandelen av förvaltade tillgångar i Luxemburg (18,44%).
”ETF:er som använder full replikation äger de flesta tillgångar som förvaltas av produkter med Luxemburgs hemvist (43,78%). Denna strategi är dock den näst mest använda replikationsmetoden av börshandlade fonder med hemvist i Irland (35,38%) ”, understryker experten.
ETF:er som använder syntetisk replikation, särskilt swapbaserade metoder, äger 37,77% av förvaltade tillgångar i Luxemburg. Däremot är dess marknadsandel i Irland bara 5,15%. Dessutom motsvarar 1,96% av förvaltade tillgångar i Irland ETF som använder andra replikeringsmetoder.
Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.
Kostnadsskillnader
En mer detaljerad analys av genomsnittliga totala kostnadskvoter (TER) för ETF:er med hemvist i Irland och Luxemburg efter tillgångstyp visar några skillnader mellan de två hemvisterna. Den genomsnittliga TER för aktie -ETF:er är likartad i båda hemmen. I ränteprodukter finns det dock skillnader. De med hemvist i Irland är dyrare än deras luxemburgska motsvarigheter.
”När man tittar på dessa siffror måste man ta hänsyn till att de representerar det enkla genomsnittet av TER. Denna bild förväntas förändras om ett tillgångsvägt genomsnitt beräknas, eftersom några av de viktigaste typerna av tillgångar (räntor och aktier) har betydligt lägre än genomsnittliga totala kostnadskvoter ”, avslutar analyschefen för Refinitiv.
Källa: Refinitiv Lipper.
Enligt Glow beror skillnaderna i replikeringsmetodiken mellan Irland och Luxemburg på investerarnas preferenser, liksom på reglerings- och skattemässiga skillnader mellan dessa två hemvist för ETFer, eftersom dessa skillnader kan användas för att optimera avkastningen för respektive ETF- och ETF -leverantör förtjänst.
HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF (HGGA ETF), med ISIN IE000XGNMWE1, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-weighted index. Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted spårar ESG (environmental, social and governance) screenade obligationer från emittenter över hela världen. Indexet innehåller företagsobligationer och statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
HSBC Bloomberg Global Sustainable Aggregate 1-3 Year Bond UCITSETF är en liten ETF med tillgångar på 67 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 13 januari 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för Bloomberg MSCI Global Aggregate 1-3 SRI Carbon ESG-Weighted Index (indexet). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot obligationer utgivna av stater som utgör indexet. Fonden är kvalificerad enligt artikel 8 i SFDR.
Investeringspolicy
Indexet är en delmängd av Bloomberg Global Aggregate 1-3 Year Index (moderindexet), och består av obligationer med fast ränta som förfaller inom 1 till 3 år från både utvecklade marknader och emittenter på tillväxtmarknader, som definieras av indexleverantören. Indexet strävar efter att uppnå en minskning av koldioxidutsläppen och en förbättring av MSCI:s miljö-, sociala och/eller styrning (ESG) rating jämfört med dess moderindex. Indexet identifierar värdepapper baserade på uteslutande kriterier för hållbarhet inkluderar: emittenter involverade i affärsverksamhet, såsom alkohol, hasardspel, civila skjutvapen, fossila bränslen, kontroversiella vapen och intäkter från termiskt kol.
Fonden förvaltas passivt och använder en investeringsteknik som kallas optimering. Fonden kan investera upp till 30 % i totalavkastningsswappar, upp till 30 % i värdepapper som handlas på CIBM och kan investera upp till 10 % i andra fonder, inklusive HSBC-fonder. Se prospektet för en fullständig beskrivning av investeringsmålen och användningen av derivat.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
AppLovin [APP] är i huvudsak ett mobilspelföretag med två primära affärsgrenar. Denna spelaktie har stigit med nästan 360 % på 12 månader.
Den första är dess mjukvaruplattform, som erbjuder annonseringsrekommendationer, analys- och optimeringstjänster till sina kunder, driven av AppLovins egen rekommendationsmotor för artificiell intelligens, AXON. Den andra är dess appverksamhet, som består av en portfölj med mer än 200 free-to-play mobilspelappar.
Marknadsundersökningar visar att den globala mobilspelsektorn var värd 108,15 miljarder USD 2022 och förväntas nå 339,45 miljarder USD 2030, vilket uppvisar en CAGR på 13,55 % under den tiden.
AppLovins relevans för det mobila speltemat, baserat på OPTOs egenutvecklade poängsystem för temarelevans;
Hur ett unikt system som tar betalt för användare baserat på prestanda stimulerar innovation och gynnar AppLovins topplinje;
AppLovins framtida vinstprognoser jämfört med jämnåriga som Electronic Arts [EA].
”Vi fortsätter att se långsiktigt på samlingen av företag under Applovin som producerar tillväxt över genomsnitt för reklam/marknadsförings och en stark marginalprofil och en stark marginalprofil i ett normaliserat mobilannonser/mobilspel” – Eric Sheridan, analytiker, Goldman Sachs.