Följ oss

Nyheter

Multifaktor eller inte multifaktor, det är frågan

Publicerad

den

Multifaktor eller inte multifaktor, det är frågan

Låt oss låtsas att du är en investerare som vill placera en del av dina pengar utomlands. Du tror att internationellt utvecklade marknadsaktier är attraktiva i förhållande till de svenska och amerikanska aktierna. Du tror också att dollarn kommer att falla under den period du tänker hålla din investering. Du ställs inför valet, Multifaktor eller inte Multifaktor. Ditt investeringsbeslut är logiskt för dig. Men du har val: Du kan

a) helt enkelt investera i ett traditionellt index som MSCI EAFE,

b) investera i en fond som systematiskt betonar en enda faktor (som en värdefond) som endast köper specifika aktier relaterade till den faktorn eller

c) investera i en utvecklad fond som blandar flera faktorer tillsammans, som JPMorgan Diversified Return International Equity ETF (JPIN).

Vad är det bästa valet? Multifaktor eller inte multifaktor, det är frågan.

MSCI EAFE är inget dåligt val

Att investera i ett traditionellt internationellt kapitalkapitalindex som MSCI EAFE är inte ett dåligt val. Detta index har levererat en bra avkastning för en investerare, särskilt okorrelerad outperformance på 1970-talet och 1980-talet, och hjälpte till att diversifiera en portfölj.

Ditt andra val är att investera i en viss faktor eftersom det är vettigt för dig. När du väljer exemplet på en värdestrategi kan du tro att en fond eller index som väljer de billigaste eller mest attraktiva värderade aktierna baserat på metrics som Price to Earnings (PE) är bäst.

Du kan hitta en diskretionär portföljförvaltare som bara köper aktier han anser vara billiga. Typiskt är begreppet ”billigt” baserat på vissa absoluta mätvärden som förvaltaren har i åtanke, till exempel att aldrig köpa en aktiemed ett P/E-tal som är högre än 15. Om det inte finns tillräckligt med aktier som är attraktiva, kommer han att hålla kapitalet i kontanter tills han finner de försiktiga fynd som han söker. Denna försiktighet riskerar också uppenbarligen en eventuell underprestanda genom att vara frånvarande från aktiemarknaden.

Alternativet är att köpa ett värdeindex eller en fond

Alternativet är att köpa ett värdeindex eller en fond som systematiskt bara köper de billigaste aktierna i ett visst investeringsuniversum. Om det finns 1000 investerbara aktier tillgängliga, köper indexet endast den billigaste decilen på 100 aktier. Denna fond placerar alltid fullt ut i de 100 värdepapperen som är relativt billigaste. Detta är en investeringsstrategi som en diskretionär förvaltare kan förfalska. Den diskretionära värdeförvaltaren kan titta på samma 100 aktier och tycker att de är dyra. Men akademisk forskning har visat att alltid vara fullt investerat i de relativt billigaste percentilerna av aktier i USA har producerat överlägsen avkastning under många årtionden.

En sådan portfölj kallas för en ”faktor” -portfölj. Varför namnet? I början av 1960-talet introducerade akademiker begreppet beta och visade att enskilda aktier var känsliga för och drivits av rörelser på den breda marknaden. I början av 1990-talet började akademisk forskning visa att andra ”faktorer” som värde och storlek också styrde aktieavkastningen. Sedan dess har flera faktorer identifierats som att driva enskilda aktiers utveckling: värde, storlek, volatilitet, momentum och kvalitet. Aktier i företag som är billigare, mindre, mindre volatila, har mer positiv årlig avkastning och högre lönsamhet har historiskt överträffat sina peers. Det visar sig att dessa faktorer också fungerar internationellt.

Värde den faktor som har varit mest känd längst

Av alla faktorer är värde den faktor som har varit mest känd längst (även innan den akademiskt identifierades som en ”faktor”). Detta är tack vare böckerna av Warren Buffets lärare Ben Graham. Och om du tittar utomlands på en rad utvecklade globala marknader och skapar ett värdeindex och jämför det med sin viktade motsvarighet på marknaden, har den historiska överträffningen av värde varit fantastisk. Tills nyligen.

Även om det var viss variation i land, var det i genomsnitt från mitten av 1970-talet fram till 2005 en värdefaktorportfölj på en utvecklad marknad som överträffade sitt marknadsvärde-vägda index med cirka 2 % per år. Det är mycket. Däremot har den genomsnittliga utvecklade ländernas värdepappersportfölj under 2005 uppskattat en marknadsindex med ca -40 punkter. Vilken är risken att investera i en faktor. Det kan inte alltid fungera vid varje tidpunkt.

Så om att investera i en faktor som värde löper risken att prestera, hur är det med en multifaktor internationellt utvecklad aktieportfölj?

Nedan följer en sammanfattning av enskilda faktorportföljernas prestanda på internationella utvecklade aktiemarknader sedan 2005, en lika vägt faktorportefölje samt MSCI EAFEs prestation som vår prestationsreferens. Observera att under de senaste 13 åren har värdet varit den överlägset fattigaste faktorn, medan de andra handfullt har slagit EAFE. En lika viktad portfölj av alla 5 faktorer, men inte så optimal som några av de enskilda faktorerna, slår EAFE med 1,6 % och har ett informationsförhållande eller riskjusterad avkastning som överstiger 37 %. Den likvärdiga faktorportföljen har också fördelen att inte behöva förutsäga vilken faktor som ska fungera när så, även om en faktor som värde inte slår på marknaden, kan de andra faktorerna ta upp kampen.

Källa: MSCI, Data per den 31 januari 2018. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Visas endast för illustrativa ändamål.

En annan fördel jämfört den marknadsmässigt viktade portföljen

Den likvärdiga faktorportföljen har en annan fördel jämfört med det marknadsmässigt viktade portföljen. Notera i tabellen nedan hur väl portföljen överträffade vid Finanskrisen 2008, så ser Du att den tenderar att göra relativt bra ifrån sig i mycket volatila marknader.

Källa: MSCI, Data per den 31 januari 2018. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Visas endast för illustrativa ändamål.

Även om det inte är otänkbart att en eller två av dessa faktorer kan erodera eller underprestera för en period, är det faktum att du har exponering för flera faktorer i en portfölj som verkar gå särskilt bra i kriser, att multifaktionsblandad portfölj är mest attraktivt sätt att investera i utvecklade marknader.

Så när du ställde frågan: Multifaktor eller inte multifaktor? Datan talar för sig själv.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025

Publicerad

den

År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.

År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq-100 drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.

Mer specifikt har fonder som investerar i spanska aktier (både indexfonder och aktivt förvaltade) ackumulerat en genomsnittlig avkastning på 14,29 % hittills under 2025. Denna siffra gör kategorin till den mest lönsamma bland aktiefonder, och den näst mest lönsamma av alla investeringsfondkategorier, efter endast guld- och ädelmetallfonder, som har skjutit i höjden med en omvärdering på mer än 40 %.

Inom den spanska kategorin upplever Ibex 35 indexfonder en stark utveckling, med avkastning överstigande 12 % under 2025. Nedan granskar vi årets fem mest lönsamma Ibex indexfonder, rangordnade från lägst till högst avkastning:

BBVA Bolsa Índice FI

Denna Ibex 35 indexfond, som förvaltas av BBVA Asset Management, har stigit med 12,03 % hittills i år. Under de senaste 5 åren har den erbjudit en genomsnittlig avkastning på 16,12 %.

Den har tillgångar på 116,5 miljoner euro och följer Ibex 35 Net Return-indexet, vilket inkluderar utdelningar. Dess nuvarande kostnader är 1,21 %.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)13,57%
Banco Santander S.A.13,16%
Iberdrola S.A.12,39%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)10,32%
CaixaBank S.A.5,36%
Amadeus IT Group S.A.4,57%
Ferrovial SE4,42%
Futuro sobre IBEX 353,75%
Aena SME S.A.3,60%
Telefónica S.A.3,40%

Santander Indice España FI Openbank

Santander Asset Managements indexfond Ibex 35 har en avkastning på 12,08 % år 2025. Under fem år har den ackumulerat en avkastning på 16,20 %.

Den förvaltar tillgångar till ett värde av 961,7 miljoner euro, vilket gör den till en av de största fonderna i detta urval. Förvaltningsavgiften är 0,70 % och de löpande kostnaderna är 1,11 %.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)14,18%
Iberdrola S.A.12,70%
Banco Santander S.A.10,82%
Futuro sobre Ibex 35 (venc. 02/2025)9,90%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)9,16%
Bono España 0,65%5,57%
CaixaBank S.A.4,84%
Amadeus IT Group S.A.4,60%
Ferrovial SE4,40%
Aena SME S.A.3,60%

ING Direct Fondo Naranja Ibex 35 FI

Fondo Naranja Ibex 35 de ING, som förvaltas av Amundi Iberia, har hittills under 2025 haft en avkastning på 12,13 %. Under femårsperioden har den ackumulerat en avkastning på 16,31 %.

Denna fond har tillgångar på 268,4 miljoner euro och replikerar Ibex 35 Net Return. Förvaltningsavgiften är 0,99 % och de löpande kostnaderna är 1,1 %.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)13,90%
Banco Santander S.A.13,48%
Iberdrola S.A.12,69%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)10,57%
CaixaBank S.A.5,49%
Amadeus IT Group S.A.4,68%
Ferrovial SE4,53%
Aena SME S.A.3,68%
Telefónica S.A.3,49%
Cellnex Telecom S.A.3,48%

Caixabank Bolsa Índice España Estándar FI

Caixabank AM-fonden har hittills under 2025 redovisat en ökning på 12,23 %. Dess genomsnittliga avkastning under de senaste fem åren har varit 16,72 %.

Dess förvaltade tillgångar uppgår till 335,5 miljoner euro, och det motsvarar Ibex 35 Net Return. Din provision är i detta fall 1 % och dina nuvarande utgifter är 1,03 %.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Iberdrola S.A.13,61%
Banco Santander S.A.13,28%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)12,13%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)10,22%
CaixaBank S.A.5,82%
Amadeus IT Group S.A.4,49%
Ferrovial SE4,25%
Aena SME S.A.3,68%
Telefónica S.A.3,49%
Cellnex Telecom S.A.3,28%

Bindex España Índice FI

Och den mest lönsamma fonden bland de som är indexerade mot Ibex 35 år 2025 (även om vi talar om tiondelar och hundradelar jämfört med resten) är Bindex Spain Index, från BBVA Asset Management. Denna fond har hittills i år haft en avkastning på 12,35 % och en 5-årsavkastning på 17,35 %.

Med tillgångar på 146,4 miljoner euro har denna fond etablerat sig som det billigaste alternativet av de fem (förvaltningsavgift på 0,11 % och löpande kostnader på 0,14 %). Den replikerar också Ibex 35 Total Return.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)13,62%
Banco Santander S.A.13,20%
Iberdrola S.A.12,43%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)10,35%
CaixaBank S.A.5,38%
Amadeus IT Group S.A.4,59%
Ferrovial SE4,44%
Aena SME S.A.3,61%
Telefónica S.A.3,42%
Cellnex Telecom S.A.3,41%

Fortsätt läsa

Nyheter

ASRP ETF ett spel på medtech företag världen över

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR är den billigaste och största ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR är en mycket liten ETF med tillgångar på 12 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla ASRP ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR (ASRP ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURASRP
Borsa ItalianaEUREGEMT
Euronext ParisEURMEDTE
XETRAEURASRP

Fortsätt läsa

Nyheter

Europafokuserade ETPer ser större andel av flödena under första kvartalet

Publicerad

den

HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.

HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.

Tillgångar i europeiska ETPer nådde 2,4 biljoner dollar under första kvartalet, varav ETFer stod för 2,28 biljoner dollar. Kärnaktions-ETFer ledde flödena (45,70 miljarder dollar) medan räntebärande ETFer ökade med 15,19 miljarder dollar.

Viktiga data

  • Europeiska ETPer överstiger 2,4 biljoner dollar i förvaltat kapital under första kvartalet 2025
  • Flöden omdirigerades till Europafokuserade ETPer jämfört med USA-fokuserade mitt i tullkrisen
  • Kärnaktions-ETFer överstiger milstolpen på 1 biljon dollar i förvaltat kapital med 45,70 miljarder dollar i nettoflöden under första kvartalet
  • Aktiva ETFer i förvaltat kapital ökade med 11,65 % under första kvartalet och optionsbaserade ETFer i förvaltat kapital med 54,55 %.
  • Antalet europeiska ETP-varumärken fortsätter att öka och uppgår nu till totalt 131.
  • Europa godkänner semitransparenta ETFer, vilket potentiellt uppmuntrar fler aktiva förvaltare i USA att gå in på den europeiska ETF-marknaden.
  • Försvars-ETFer såg flöden på 4,16 miljarder dollar under första kvartalet, vilket motsvarar 4,5 % av de totala ETF-flödena i Europa och en 5-faldig ökning jämfört med föregående kvartal.

Läs hela rapporten för att upptäcka kvartalsdata, ETF-marknadens utveckling, tillväxten inom nya områden som optionsbaserade ETFer och mer.

Fortsätt läsa

Populära