Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley har registrerat en ansökan hos SEC som innebär att vi kan se Morgan Stanley lanserar ETFer. Morgan Stanley är därmed den senaste aktören som kliver in på den snabbt växande marknaden för börshandlade fonder. Den amerikanska investmentbanken har lämnat in två ansökningar om att få lansera ETFer noterade i USA, både för aktivt förvaltade och passivt förvaltade börshandlade fonder. När Morgan Stanley lanserar ETFer emellertid ännu inte kommunicerat ännu.
Passiva ETF härmar sitt underliggande index det vill säga marknaden, såsom spåra en aktieindex som S & P 500, och har låga kostnader nyckeltal eftersom de inte aktivt förvaltade av fondförvaltare. Aktiva ETFer tillåter fondförvaltare att välja investeringar som de anser kommer att utvecklas bättre än marknaden och dessa innehav kan ändras. Som ett direkt resultat är kostnadsförhållandena högre.
Marknadstillväxten
ETF-marknaden nu nått 3 biljoner dollar efter inflöden på 242 miljarder dollar i de USA-noterade börshandlade fonderna under 2015. Morgan Stanley kommer emellertid in på marknaden i en tid när vinsterna är pressade på grund av ett regulatoriskt tryck. Under det första kvartalet 2016 minskade intäkterna för traditionell kapitalförvaltning med åtta (8) procent till 403 miljoner dollar jämfört med året innan och utgör mindre än tio (10) procent av intäkterna. Morgan Stanley har emellertid för avsikt att expandera detta affärsområde.
Även om banken ger sig in sent i spelet följer Morgan Stanley i fotspåren av andra stora företag som erbjuder finansiella tjänster. Goldman Sachs Group, Inc., JPMorgan Chase & Co. och Franklin Resources, Inc. har alla nyligen lanserat och/eller skapat nya fonder.
Under tiden har etablerade ETF-aktörer fortsatt att ta marknadsandelar. Under 2015 ökade Blackrock/iShares sina andelar på ETF-marknaden, och WisdomTree Investments, Inc. och Charles Schwab Corp. var inte långt efter. Morgan Stanley har en hel del att arbeta med, men med cirka 16 000 finansiella rådgivare och 2 miljarder dollar under förvaltning har Morgan Stanley potential att bli en stor aktör på ETF-marknaden.
Enligt en undersökning som har utförts av PwC så förväntar sig respondenterna att ETF-marknaden kommer att växa till 5 biljoner dollar år 2020. Detta beror på den ökade närvaron av börshandlade fonder på globala marknader, en högre acceptans från investerare och ett bredare utbud av investeringsstrategier.
Brexits påverkan
Morgan Stanleys aktiekurs rasade mer än tio procent dagen efter att Storbritannien röstade om de skulle stanna i EU eller inte. Det var ett stort fall men lägre än många av bankens peers, Deutsche Bankföll med 17,49 procent, Barclays med mer än 20 procent, Credit Suisse med 16 procent och UBS med 13,35 procent.
Bankfinansiering kommer att bli dyrare efter Brexitoch London Interbank Offered Rate (LIBOR) spreaden indikerar för närvarande förhöjd risk. Den goda nyheten är att Morgan Stanley har en sund balansräkning med starkt kassaflöde och antalet blankade aktier är mycket lågt, strax över 1,19 %. Den dåliga nyheten är att aktien har backat 36 % under det senaste året, och att Morgan Stanley har en större exponering mot Storbritannien än de flesta banker. Morgan Stanley har för närvarande cirka 5000 anställda i Storbritannien.
Morgan Stanley kommer också att behöva brottas med U.S.dollar tryck, som skulle kunna drabba vinsten per aktie.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) (CBUV ETF) med ISIN IE000RN58M26, försöker följa STOXX Global Metaverse-index. STOXX Global Metaverse-index spårar företag från hela världen som har affärsverksamhet i metaverse-ekosystemet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer STOXX Global Metaverse-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna ackumuleras och återinvesteras.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 88 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF anserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från STOXX Global Metaverse Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.
Edmondson lyfte fram Europas oöverträffade ökning av försvarsutgifterna, ett direkt svar på USA:s beslut att minska militärt bistånd till Ukraina. Centralt i denna förändring är EUs initiativ ”Rearm Europe Readiness 2030” på 800 miljarder euro, som syftar till att stärka den militära beredskapen. Detta inkluderar betydande investeringar i nyckelförsvarstekniker och en dedikerad kreditfacilitet på 150 miljarder euro för att förbättra militär kapacitet.
”Det kommer att bli mycket utgifter framöver,” noterade Edmondson och betonade stora tillväxtområden som artificiell intelligens, cyberförsvar, drönarteknik och avancerade artillerisystem.
Hon påpekade att ledande europeiska försvarsföretag – inklusive Rheinmetall, BAE Systems, Thales, Dassault och Leonardo SPA – kommer att dra stor nytta av denna expansion. Dessutom framträder Sydkoreas Hanwha Aerospace som en nyckelspelare i globala försvarskontrakt. Däremot upplever amerikanska försvarsföretag motvind på grund av budgetnedskärningar och inställda upphandlingsavtal, vilket leder till en relativ nedgång i sektorn.
En annan kritisk förändring av global försvarsupphandling håller på att utvecklas när traditionella amerikanska allierade omprövar sina försvarsinköp. Kanada och Portugal, till exempel, omvärderar beställningar på USA-tillverkade F-35 stridsflygplan till förmån för alternativa alternativ, som flygplan från Dassault Aviation.
Edmondson betonade att dessa geopolitiska omställningar skapar stark ekonomisk medvind, särskilt för Tyskland, som kommer att investera uppskattningsvis 500 miljarder euro i försvar under de kommande åren. Hon citerade en nyligen gjord rapport från Goldman Sachs, som förutspår att hälften av dessa utgifter direkt kommer att underblåsa BNP-tillväxten – en effekt som redan återspeglas på finansmarknaderna. Medan europeiska aktier, särskilt Euro Stoxx 50-index, tar fart, har stora amerikanska aktieindex kämpat för att hålla jämna steg.
”Detta är en kraftfull påminnelse för investerare att hålla sig diversifierade, behålla exponering utanför amerikanska marknader och allokera kapital till framväxande globala försvarsteman,” rådde Edmondson.
När globala militära strategier fortsätter att utvecklas kan investerare som positionerar sig tidigt i viktiga internationella försvarssektorer dra nytta av denna historiska förändring.
HanETF planerar en ny försvarsfond med fokus på europeiska företag som kommer att börja handlas i nästa vecka. Vi har ännu inte namnet på denna, men kortnamnet på tyska Xetra är 8RMY medan det i London blir tickern ARMY.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF (”Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS Index (”Indexet”). Indexet är utformat för att följa resultatet för företag som är involverade i uran- och kärnenergiindustrin.
Varför investera?
Få en unik strategi med hög övertygelse för investeringar i uran- och kärnenergiföretag.
Kärnenergi är avgörande för den framtida hållbara energimixen, eftersom kraven på energi ökar, kommer det att bli nödvändigt att skala upp tillförlitliga källor för ren energi.
Denna ETF erbjuder exponering mot en diversifierad korg av företag som är involverade i uran- och kärnenergimarknaden, såsom uranbrytning, byggande av kärnkraftsinfrastruktur eller bedriver avancerad forskning om framtida kärnteknik.
Analysen för urval och viktning av företag i indexet utförs av WisdomTree med betydande expertis i att konstruera tematiska index, vilket säkerställer att portföljkorgen förblir fokuserad och relevant.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.