“Det är ett litet steg för människan men ett stort framsteg för mänskligheten” Neil Armstrong yttrade dessa berömda ord när han tog sina första steg på månen. Miljontals människor runt världen följde med den första månlandningen via television och radio år 1969. Den globala rymdindustrin har nu vuxit till en multi miljard marknad. Idag, mer än 50 år efter månlandningen, är försöken för att öppna detta stora okända område för turism på gränsen av ett genombrott.
Trackercertifikat
Symbol
Underliggande
Löptid
Valuta.
TRACK SPACE VON
Solactive Space Technology Index
Open End
SEK
Fascinationen att upptäcka inte endast vår planet, utan även rymden, har länge förtrollat mänskligheten. Sovjetunions rymdsond Sputnik-1 var den första satelliten som skickades upp i omloppsbana 1957. Under de följande åren utkämpade Sovjetunion och USA en kapplöpning om herraväldet i rymden.
Detta ledde till raketer och flyg till jordens omloppsbanan, och vidare ut runt månen och till följd även månlandningen. Men ’rymd uppdraget’ pågår fortfarande. Det främsta målet för dagens rymdresor är visserligen utforskandet av det okända – men också att undersöka rymden på ett kommersiellt sätt.
”Genialitet” (Ingenuity) – det senaste framsteget
Enligt Nasa var den senaste prestation i området för bara några dagar sedan, när Marshelikoptern ”Ingenuity” (Genialitet) blev det första flygfördonet som genomförde en flygresa på en annan planet. Under sin första test flygresa steg minihelikoptern upp, svävade på plats i några sekunder och landade tillbaka på planeten, som ligger på 472 miljoner kilometers avstånd. I första hand låter det inte mycket, men med tanke på de extrema förhållanden som råder på Mars är det en väldigt stor framgång. På grund av den tunna atmosfären måste alla rotorerna i minihelikoptern, som väger cirka 1.4kg, accelerera med cirka 2 500 rotationer per minut. Detta är betydligt mer an en normal helikopter på jorden. Dessutom måste elektroniken och batteriet som drivs av solenergi vara väldigt robusta: på natten kan det bli upp till minus 90 grader Celsius på planeten. Detta uppföljdes av två mera flygresor, under vilka färgbilder av den röda planeten togs från luften för första gången.
På sök efter avlägset ”liv”
I slutet av februari landade minihelikoptern ombord på Nasa-rovern ”Perseverance” till planeten nära till en torr sjö, efter 203 dagars flygresa. Fordonet kommer att utforska denna sjö och det omgivande området under de kommande två åren, och planen är att lära sig mer om planeten. Fordonet kommer att söka efter spår av tidigare mikrobiellt liv och skicka dem tillbaka till jorden, samt utforska planetens klimat och geologi. Mycket har investerats i utvecklingen och byggandet av fordonet: totalt åtta års arbete och 2,5 miljarder US-dollar.
Den mångmiljard omfattande rymdindustrin
Om vi ser på de senaste resultaten och de enorma investeringarna i enbart detta enskilda projekt, kan det konstateras att ”mission space” fortfarande är i full gång. Marknaden för den globala rymdindustrin är gigantisk – och fortsätter öka även efter alla dessa år. Förutom olika stater som stöder rymdforskning med investeringar i miljardklassen finns det också allt flertal privata företag som har blivit aktiva inom området. En av anledningarna till att allt fler nystartade företag har dykt upp inom sektorn vid sidan av etablerade företag är de lägre kostnaderna – och de ständigt nya möjligheter som har uppstått tack vare den tekniska utvecklingen. Detta åtföljs av den kommersiella användningen av rymdteknik inom rymdindustrin, även för privatpersoner verkar en resa i rymden inte längre så långt borta. Redan under fjärde kvartalet 2021 planeras den första privata kommersiella flygresan till rymden, bemannade enbart av civila resenärer, vilket ger startskottet för en ny form av turism – och en miljardmarknad.
Indexet för investering i rymdteknologi – Solactive Space Technology Index
Rymdteknologi även ett allt större intresse hos investerare, vilket innebär att det också finns en efterfråga för spännande nya investeringsmöjligheter. Det är dock inte lätt att välja ut ”rätt” företag bland stora antalet företag som är verksamma inom rymdtekniksektorn. Av denna anledning lanserar Vontobel ett trackercertifikat med Solactive Space Technology Index som underliggande. Indexet består av 20 företag som är ledande inom området rymdteknik. Initialt har följande företag valts som del av indexet:
Space Technology Index är ett prestationsindex som beräknas av Solactive AG, dvs. utdelningar och andra inkomster från indexaktierna återinvesteras i indexet på nettobasis (”netto totalavkastning”). Med hjälp av ett trackercertifikat utgivet av Vontobel deltar investerare nästan en till en i den potentiella prisutvecklingen, men också i potentiella förluster. Förvaltningsavgiften i certifikatet är 1,20 % per år. Investerarna bär även en emittentrisk. Följande diagram visar hur indexföretagen är utvalda:
Den framtida aktieutvecklingen kommer att bero på olika företags-, bransch- och ekonomiska faktorer. Investerare bör överväga riskerna innan de fattar några investeringsbeslut. Det underliggande resultatet kan skilja sig från investerarnas förväntningar och leda till en potentiell kapitalförlust.
Trackercertifikat
Symbol
Underliggande
Löptid
Valuta.
TRACK SPACE VON
Solactive Space Technology Index
Open End
SEK
Handla Mission Space
Då detta certifikat är noterat på svenska Nordic Growth Market betyder det att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.
Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Handlar du ETFen hos Montrose köper du den även helt courtagefritt.
ETFen är optimerad för den långsiktiga investeraren som vill maximera sin marknadsexponering på ett effektivt och stabilt sätt. För konton där traditionell belåning inte är möjlig, som tjänstepension och barnspar, erbjuder den även ett sätt att öka avkastningspotentialen.
Hävstången ger en förstärkt marknadsexponering, där en uppgång på 10% i det underliggande indexet innebär en ökning på cirka 12,5% – och vice versa vid nedgång. Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
Innehav och exponering
Starkare global exponering med MSCI World Index
Få möjlighet att ta del av avkastningen från världens största bolag, som NVIDIA, Apple och Microsoft. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader – med 1,25x hävstång för extra potential.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Notera att MONTLEV ETF handlas courtagefritt hos Montrose.
Börsnoteringar
Börs
Valuta
Kortnamn
Nasdaq Stockholm
SEK
MONTLEV
Montrose Global Leverage 125 – 10 största innehav
Värdepapper
Vikt %
Apple
4,90%
Microsoft
4,03%
Nvidia
4,03%
Amazon
3,17%
Alphabeth Inc
3,12%
Meta
2,13%
Tesla
1,56%
Broadcom
1,37%
JPMorgan Chase
1,06%
Eli Lilly
0,92%
Innehav kan komma att förändras
Vilka parter är involverade i ETFen?
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat.
ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF. Montrose som underdistributör får ersättning baserat på AUM i ETFen. Ersättningen beror på volymen i ETFen och uppgår mellan 0,07% – 0,12%
Vad kostar Montrose Global Leverage 125?
ETFen har en estimerad total avgift på 0,405%. 0,38% i löpande avgift och 0,025% i transaktionsavgifter.
Vilken risknivå har ETFen?
Fonden har risknivå 5 på en sjugradig skala. Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETFen minska i värde.
Ger ETFen ut någon utdelning?
Nej, alla utdelningar återinvesteras direkt i ETFen och återspeglas därför direkt i NAVet och utvecklingen.
Vilket underligggande index har ETFen?
Det underliggande indexet är MSCI World Developed Market Index, denominerat i SEK (NDDUWI composite SEK).
Hur ofta rebalanseras belåningen?
I slutet på varje månad sker en omviktning för att återställa belåningen till 125%. Beroende på hur marknaden har gått sedan den senaste omviktningen kan den faktiska belåningen vara både högre eller lägre. I de fall som marknaden har gått ner är belåningen högre än 125% och ifall den har gått upp är den lägre än 125%. Genom att inte rebalasera dagligen så undviker man att kortsiktigt snabba marknadsrörelser urholkar värdet på ETF.en.
Justeras finansieringskostnaden regelbundet?
Ja, finansieringskostnaden justeras dagligen baserat på änringar av 3M STIBOR. Går räntan upp blir finansieringen dyrare och vice versa om den går ner.
Vad är finansieringskostnaden per år i procent?
För den extra inbyggda 25% belåningen i ETFen är finansieringskostnaden 3M STIBOR + 60 bps. STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) är den ränta som banker i Sverige tar ut av varandra för kortfristiga lån utan säkerhet på interbankmarknaden. Det är en referensränta som ofta används för att bestämma räntor på olika finansiella produkter, såsom lån, obligationer och derivat. 2025-03-13 var 3M STIBOR 2,339%. Aktuell ränta går att se här.
De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Den svenska ETF-marknaden har länge legat steget efter den internationella, men intresset växer snabbt. Montrose vill driva utvecklingen genom att erbjuda innovativa och lättillgängliga investeringsprodukter som tidigare saknats på den svenska börsen.
”Vi såg ett stort intresse för vår första ETF och ser att svenska investerare efterfrågar fler alternativ som är både enkla och effektiva. Med Montrose Global Leverage 125 gör vi det möjligt att förstärka sin globala exponering utan att behöva ta traditionell belåning,” säger Alexander Boman, vd på Montrose.
En ETF för långsiktiga investerare
Montrose Global Leverage 125 är särskilt anpassad för investerare som har en lång placeringshorisont och tror på global tillväxt. ETFen kan vara ett intressant alternativ för investerare som vill ha mer än 100% aktieexponering i sina investeringar inom exempelvis tjänstepension eller barnspar, där traditionell belåning ofta inte är ett alternativ.
Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
”Trots den turbulens vi ser på börsen just nu har historien visat att långsiktighet lönar sig.
Sedan 1987 har MSCI World levererat en årlig snittavkastning på 8,45%, trots IT-krasch, finanskris, brexit, coronakrasch och krig. Med en inbyggd hävstång kan långsiktiga investerare förstärka ränta på ränta-effekten över tid, medan kortsiktiga investerare får ett flexibelt alternativ för taktisk allokering – särskilt i en marknad där index redan tappat 7 procent och dollarn försvagats med 15 procent mot kronan sen årshögsta,” säger Nicklas Andersson, sparekonom på Montrose.
Montrose driver innovation på den svenska ETF-marknaden
ETFer har länge varit populära internationellt, men i Sverige har marknaden utvecklats långsammare. Montrose har som mål att förändra detta genom att lansera innovativa ETFer som ger svenska investerare bättre verktyg för att bygga långsiktiga portföljer.
”Många svenska investerare känner fortfarande inte till fördelarna med ETFer, och utbudet har varit begränsat. Vi vill ändra på det genom att lansera produkter som möter verkliga behov – vare sig det handlar om månadsutdelning, hävstång eller andra strategiska verktyg för sparande,” säger Daniel Bargiel Almer, produktchef på Montrose.
Med Montrose Global Leverage 125 introduceras en kontrollerad hävstång på den svenska ETF-marknaden, vilket ger investerare möjlighet att öka sin exponering utan att behöva ta eget lån och därmed riskera tvångsförsäljning vid nedgångar.
Så handlar du Montrose Global Leverage 125
Montrose Global Leverage 125 är en börshandlad fond (ETF), vilket innebär att den kan köpas och säljas i realtid under börsens öppettider. Fonden finns tillgänglig hos nätmäklare och banker och har kortnamnet MONTLEV. Hos Montrose köps den courtagefritt.
Första handelsdag är 10 april 2025.
I samarbete med Morgan Stanley
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat. ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF.
Montrose är en investeringsplattform byggd för investerare, av investerare. Vi kombinerar avancerade verktyg, expertkunskap och insiktsfull marknadsanalys för att ge våra kunder full kontroll över sina investeringar. Vårt mål är att skapa den bästa upplevelsen för alla som älskar investeringar.
En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Ett europeiskt försvar
Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar
Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.
Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt
Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.
Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar
Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.
Indexmetodik
Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Landsviktningar
Största innehav
Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi
Rheinmetall
Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.
Att ta itu med geopolitiska spänningar
Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.
Stark orderbok
Shell produktionskapacitet
BAE Systems
BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.
Betydande bidrag till luftförsvaret
BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.