Följ oss

Nyheter

Mission Space – en investering i rymdindustrin

Publicerad

den

Den globala rymdindustrin har nu vuxit till en multi miljard marknad. Idag, mer än 50 år efter månlandningen, är försöken för att öppna detta stora okända område för turism på gränsen av ett genombrott.

“Det är ett litet steg för människan men ett stort framsteg för mänskligheten” Neil Armstrong yttrade dessa berömda ord när han tog sina första steg på månen. Miljontals människor runt världen följde med den första månlandningen via television och radio år 1969. Den globala rymdindustrin har nu vuxit till en multi miljard marknad. Idag, mer än 50 år efter månlandningen, är försöken för att öppna detta stora okända område för turism på gränsen av ett genombrott.

Trackercertifikat

SymbolUnderliggandeLöptidValuta.
TRACK SPACE VONSolactive Space Technology IndexOpen EndSEK

Fascinationen att upptäcka inte endast vår planet, utan även rymden, har länge förtrollat mänskligheten. Sovjetunions rymdsond Sputnik-1 var den första satelliten som skickades upp i omloppsbana 1957. Under de följande åren utkämpade Sovjetunion och USA en kapplöpning om herraväldet i rymden.

Detta ledde till raketer och flyg till jordens omloppsbanan, och vidare ut runt månen och till följd även månlandningen. Men ’rymd uppdraget’ pågår fortfarande. Det främsta målet för dagens rymdresor är visserligen utforskandet av det okända – men också att undersöka rymden på ett kommersiellt sätt.

”Genialitet” (Ingenuity) – det senaste framsteget

Enligt Nasa var den senaste prestation i området för bara några dagar sedan, när Marshelikoptern ”Ingenuity” (Genialitet) blev det första flygfördonet som genomförde en flygresa på en annan planet. Under sin första test flygresa steg minihelikoptern upp, svävade på plats i några sekunder och landade tillbaka på planeten, som ligger på 472 miljoner kilometers avstånd. I första hand låter det inte mycket, men med tanke på de extrema förhållanden som råder på Mars är det en väldigt stor framgång. På grund av den tunna atmosfären måste alla rotorerna i minihelikoptern, som väger cirka 1.4kg, accelerera med cirka 2 500 rotationer per minut. Detta är betydligt mer an en normal helikopter på jorden. Dessutom måste elektroniken och batteriet som drivs av solenergi vara väldigt robusta: på natten kan det bli upp till minus 90 grader Celsius på planeten. Detta uppföljdes av två mera flygresor, under vilka färgbilder av den röda planeten togs från luften för första gången.

På sök efter avlägset ”liv”

I slutet av februari landade minihelikoptern ombord på Nasa-rovern ”Perseverance” till planeten nära till en torr sjö, efter 203 dagars flygresa. Fordonet kommer att utforska denna sjö och det omgivande området under de kommande två åren, och planen är att lära sig mer om planeten. Fordonet kommer att söka efter spår av tidigare mikrobiellt liv och skicka dem tillbaka till jorden, samt utforska planetens klimat och geologi. Mycket har investerats i utvecklingen och byggandet av fordonet: totalt åtta års arbete och 2,5 miljarder US-dollar.

Den mångmiljard omfattande rymdindustrin

Om vi ser på de senaste resultaten och de enorma investeringarna i enbart detta enskilda projekt, kan det konstateras att ”mission space” fortfarande är i full gång. Marknaden för den globala rymdindustrin är gigantisk – och fortsätter öka även efter alla dessa år. Förutom olika stater som stöder rymdforskning med investeringar i miljardklassen finns det också allt flertal privata företag som har blivit aktiva inom området. En av anledningarna till att allt fler nystartade företag har dykt upp inom sektorn vid sidan av etablerade företag är de lägre kostnaderna – och de ständigt nya möjligheter som har uppstått tack vare den tekniska utvecklingen. Detta åtföljs av den kommersiella användningen av rymdteknik inom rymdindustrin, även för privatpersoner verkar en resa i rymden inte längre så långt borta. Redan under fjärde kvartalet 2021 planeras den första privata kommersiella flygresan till rymden, bemannade enbart av civila resenärer, vilket ger startskottet för en ny form av turism – och en miljardmarknad.

Indexet för investering i rymdteknologi – Solactive Space Technology Index

Rymdteknologi även ett allt större intresse hos investerare, vilket innebär att det också finns en efterfråga för spännande nya investeringsmöjligheter. Det är dock inte lätt att välja ut ”rätt” företag bland stora antalet företag som är verksamma inom rymdtekniksektorn. Av denna anledning lanserar Vontobel ett trackercertifikat med Solactive Space Technology Index som underliggande. Indexet består av 20 företag som är ledande inom området rymdteknik. Initialt har följande företag valts som del av indexet:

Space Technology Index är ett prestationsindex som beräknas av Solactive AG, dvs. utdelningar och andra inkomster från indexaktierna återinvesteras i indexet på nettobasis (”netto totalavkastning”). Med hjälp av ett trackercertifikat utgivet av Vontobel deltar investerare nästan en till en i den potentiella prisutvecklingen, men också i potentiella förluster. Förvaltningsavgiften i certifikatet är 1,20 % per år. Investerarna bär även en emittentrisk. Följande diagram visar hur indexföretagen är utvalda:

Den framtida aktieutvecklingen kommer att bero på olika företags-, bransch- och ekonomiska faktorer. Investerare bör överväga riskerna innan de fattar några investeringsbeslut. Det underliggande resultatet kan skilja sig från investerarnas förväntningar och leda till en potentiell kapitalförlust.

Trackercertifikat

SymbolUnderliggandeLöptidValuta.
TRACK SPACE VONSolactive Space Technology IndexOpen EndSEK

Handla Mission Space

Då detta certifikat är noterat på svenska Nordic Growth Market betyder det att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SCWX ETF är en globalfond helt utan kostnad

Publicerad

den

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:

· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader

· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital

· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital

· Granskas kvartalsvis

Handla SCWX ETF

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURSCWX
gettexEURSCWX

Största innehav

Vi vet att innehaven ser konstiga ut. Vi har meddelat DWS detta och kommer att uppdatera listan om och när de återkommer med korrigeringar.

ISINNamnVikt%MarknadsvärdeLandBranschTillgångsslag
LU20091477571D18,08%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
LU22638035331D18,06%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
LU25813750731D18,05%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
IE0002W8NB38ISHARES MSCI USA SWAP UCITS ET16,32%1,51 Mio. USDIrlandUnknownMutual Fund
LU26752919131D9,96%0,92 Mio. USDUnknownShare Class
DK0062498333NOVO NORDISK CLASS B0,39%0,04 Mio. USDDanmarkConsumer, Non-cyclicalEquity
NL0010273215ASML HOLDING NV0,34%0,03 Mio. USDNederländernaTechnologyEquity
DE0007164600SAP0,30%0,03 Mio. USDTysklandTechnologyEquity
CH0012032048ROCHE HOLDING PAR AG0,23%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
GB0009895292ASTRAZENECA PLC0,23%0,02 Mio. USDStorbritannienUnknownEquity
CH0038863350NESTLE SA0,23%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
CH0012005267NOVARTIS AG0,22%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
FR0000121014LVMH0,21%0,02 Mio. USDFrankrikeConsumer, CyclicalEquity
JP3633400001TOYOTA MOTOR CORP0,21%0,02 Mio. USDJapanUnknownEquity
GB00BP6MXD84SHELL PLC0,19%0,02 Mio. USDStorbritannienEnergyEquity

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

AI, datacenter och Uranium Bull Market

Publicerad

den

Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.

Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.

Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,

Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.

Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.

Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

JRZD ETF, företag från Eurozonen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.

JP Morgans strategi för Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) investerar i företag från länder i euroområdet. Denna fond strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI EMU. Dessutom undviker fondförvaltningen företag vars ESG-prestation har en negativ inverkan på verksamheten eller vars affärspraxis inte överensstämmer med fondförvaltningens standarder.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) är den billigaste ETF som följer JP Morgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI EMU Index (Total Return Net) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av företag i euroområdet.

Handla JRZD ETF

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Största innehav

NamnISINLandVikt%
ASML HOLDING NV /EUR/NL0010273215Netherlands7,20%
LVMH MOET HENNESSY LOUIS /EUR/FR0000121014France4,49%
TOTALENERGIES SE /EUR/FR0000120271France3,56%
SIEMENS AG-REG /EUR/DE0007236101Germany3,32%
SCHNEIDER ELEC SA /EUR/FR0000121972United States3,08%
SAP SE /EUR/DE0007164600Germany3,04%
ALLIANZ SE REGISTERED /EUR/DE0008404005Germany2,78%
AIR LIQUIDE SA /EUR/FR0000120073France2,55%
SANOFI /EUR/FR0000120578United States2,34%
BANCO SANTANDER SA /EUR/ES0113900J37Spain2,18%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära