Vi har i grunden en positiv inställning till Mexiko och hela Latinamerika, men hela denna region har under 2015 uppvisat ett katastrofalt dåligt resultat för sina andelsägare. För att understryka hur dåligt Latinamerika har utvecklats under året så kan det nämnas att tre av de tio sämsta börshandlade fonderna utan hävstång i år är ETFer som replikerar utvecklingen i någon av de latinamerikanska ekonomierna. Är det ett Mexikanskt misslyckande?
Under 2015 har iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) backat med 2,2 procent, och denna börshandlade fond är därför en av de latinamerikanska ETFer som klarat sig bäst. EWW har utvecklats dubbelt så bra, eller häften så dåligt, som iShares Latinamerica 40 ETF (NYSEArca: ILF), men nedgången är likväl dubbelt så stor som den som redovisas för MSCI Emerging Markets Index.
Mexiko är inte medlem i OPEC och har inte heller någon betydande exponering gentemot oljesektorn, men trots detta har de fallande oljepriserna drabbat landets aktiemarknad hårt eftersom Mexiko är en av Latinamerikas största oljeproducenter. Oljan står för 13 procent av Mexikos export och en tredjedel av budgetintäkterna.
Låga oljepriser kan leda till åtstramningar
Finansminister Luis Videgaray varnade i januari för att låga oljepriser kan tvinga regeringen genomföra en åtstramning av landets finanspolitik efter en nedskärning utgifterna. Mexikos ekonomi förväntas expandera, men har reviderats ned till 3,08 procent i år, jämfört med en beräknade 3,29 procent för en månad sedan och 3,85 procent i augusti.
De fallande oljepriser kom bara några månader efter Mexiko tillkännagav en rad reformer som skulle öppna landets energiverksamhet för utländska investeringar för första gången på årtionden.
Kombinationen av låga oljepriser och en svag peso har pressat mexikanska aktier och EWW. Peson har fallit med mer än 18 procent mot dollarn under det senaste året, en nedgång som har belyst fördelarna med den ofta förbisedda Deutsche X-trackers MSCI Mexico Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBMX). DBMX, som säkrar sina innehavmot en depreciering av den mexikanska peson har i år faktiskt stigit. Pesons fall gentemot framförallt den amerikanska dollarn har lett till stora utflöden och att många investerare valt att lämna EWW. Under 2015 har EWW noterat utflöden på 457 MUSD i form av inlösen en nivå som överstiger det samlade utflödet för de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen i Brasilien, Chile, Colombia och Peru tillsammans.