Följ oss

Nyheter

Majs en populär råvara att handla med

Publicerad

den

Majs är en populär jordbruksgröda. Majs en populär råvara att handla med och betraktas som en mjuk råvara, en så kallad soft, som andra jordbruksprodukter som kaffe, bomull, vete och ris. Majs är också känd som majs och spannmål som är en inhemsk jordbruksprodukt i Centralamerika. Majs är en livsviktig livsmedelsprodukt som konsumeras av miljontals människor över hela världen. Majs konsumeras också av djur och det är också en viktig ingrediens i produktionen av bränsle.

Majs är en populär jordbruksgröda. Majs en populär råvara att handla med och betraktas som en mjuk råvara, en så kallad soft, som andra jordbruksprodukter som kaffe, bomull, vete och ris. Majs är också känd som majs och spannmål som är en inhemsk jordbruksprodukt i Centralamerika. Majs är en livsviktig livsmedelsprodukt som konsumeras av miljontals människor över hela världen. Majs konsumeras också av djur och det är också en viktig ingrediens i produktionen av bränsle.

Majs är inte bara en viktig matvara för människor utan en basprodukt för djurfoder. Det finns sex olika sorters majs, nämligen sockermajs, popcorn, mjölmajs, flintmajs, podmajs och dentmajs. De breda användningsområden eller syften som majsen tjänar är

• Majs bidrar till mer än 90 % av djurfoderproduktionen i USA

• Majs är en av huvudingredienserna för att producera etanol som används som bränsle och även för att göra parfymer och lacker

• Majsstärkelsen används som sötningsmedel i ketchup, läsk och godis. Majsstärkelsen används också för att tjockna såsen när man lagar mat

• Frukostflingorna som många tycker om att äta innehåller majs

• Nästan alla filmtittare på bio och hemma håller alltid en skål popcorn med sig själva

• En del av spriten, som till exempel whisky är gjord av majs

• Majs finns också i batterier, deodoranter, kritor, plast, mattor, blöjor och tändstickor

Majs odlas i stor utsträckning över hela världen med USA som global ledare och nästan två tredjedelar av majsen som produceras i USA används på hemmaplan för att tillhandahålla foder till boskap och även som etanolbränsle. De fem största majsproducerande länderna enligt miljoner ton är

  1. USA – 377,5
  2. Kina – 225
  3. Brasilien – 83
  4. Argentina – 46
  5. Indien – 42

Majs används för olika applikationer och har en enorm industriell efterfrågan. Den årliga produktionen av majs sägs till och med överstiga den av ris och vete. Därför spelar majs en avgörande roll för att bestämma statusen för världsekonomin.

Majsens historia

Bönderna i antiken brukade odla majs redan för 10 000 år sedan i regionen, som sägs vara dagens södra Mexiko. Men de europeiska länderna får veta om grödan 1492 när Christopher Columbus fick den från Kuba.

Majs odlas på markytan och den är en del av gräsfamiljen. Majs växer lätt i olika regioner och klimat i världen. Alla sex typer av majs växer på samma sätt. Bönderna lägger vanligtvis fröna i 1 eller 2 tum jord, och fröna utvecklas inom en vecka till 12 dagar. Men kvaliteten och temperaturen på jorden är avgörande för att avgöra när fröna kommer att växa fullt ut. När fröna gror börjar även små blad utvecklas och efter ytterligare tillväxt är plantorna lätta att märka med tjocka stjälkar och platta blad. Majsstjälkarna kan bli så höga som 15 fot.

När stjälkarna är två tredjedelar av sin maximala höjd, sker reproduktionen genom vindpollinering. Bönderna planterar fröna nära varandra för att säkerställa korrekt gödsling. Tidpunkten för skörden påverkar smaken av majs avsevärt. Majsen som skördats i det tidiga stadiet eller mjölkstadiet är känd för sin sötma, medan majsen som skördats i det senare stadiet eller degstadiet är känd för sitt stärkelseinnehåll.

Planterings- och skördesäsongen för majs beror på regionens läge och de rådande klimatförhållandena. I USA odlas majsen mestadels på slätterna i Mellanvästern, där plantering sker i april och juni, och skörd sker i oktober och november. De södra regionerna planterar tidigt på grund av gynnsamt klimat medan de i norr väntar på att snön ska smälta.

Majs är en av få grödor som kan roteras med andra grödor som sojabönor, och bönder kan bestämma vilken gröda som ska odlas. Majs-sojabönspålägget är populärt för bönder, och pålägget anger hur många bushels som behövs för att köpa en bushel sojaböna. Om spridningsförhållandet är 2,2 till 1 är majs dyrt, och om förhållandet är 2,4 till 1 är sojabönor dyrt.

Majsmarknaden är öppen för handel året runt liksom andra råvaror, men eftersom majs är en säsongsprodukt, sker den höga handeln med majs mestadels på somrarna. Majs distribueras på vintern och sommaren är till för att uppskatta tillväxtvärdet. Den viktigaste rapporten angående majs är United States Department of Agriculture (USDA) som släpps i mars varje år. Rapporten berättar om tunnlanden som planterats av bönder och hur det kommer att påverka majspriserna.

Tillgång och efterfrågan på majs

På den globala marknaden bestäms priset på majs eller någon annan råvara av utbudet och efterfrågan på just den råvaran. Priset på majs bestäms i första hand av utbudet och efterfrågan på majs. Obalansen i utbud och efterfrågan leder till prisvolatilitet. Enligt statistik har den globala efterfrågan på majs ökat under åren och kommer att fortsätta att göra det på grund av utvecklingsekonomier.

I USA beror den faktiska produktionen av majs på storleken eller antalet hektar planterade. Eftersom USA självt behöver och använder majs är de faktorer som spelar en roll i utbud och efterfrågan på majs användningen av majs som djurfoder, majsanvändning i etanolproduktion och exportbehov

Så här läser du prisändringen på majs

Priset på majs anges i USD/BU, där USD står för US Dollar och BU står för Bushels. Ett metriskt ton motsvarar 39,3683 Bushels.

Om vi undersöker Corn Future Contact-diagrammet ser vi indexet handlas från $350/BU till $400/BU från september 2019 till februari 2020. Det högsta registrerade majsvärdet var $393,032/BU den 23 januari 2020, och det lägsta registrerade värdet var $308,822/BU den 28 april 2020. Efter att ha sett en baisseartad trend från mars 2020, ser majspriserna en hausseartad trend och handlas för närvarande till $354,230/BU. Bidpriset är $354.230/BU, medan Ask-priset är $$$353.280/BU.

Hur man handlar med majs

Handel är majs och kan användas för att diversifiera din portfölj, säkra mot inflation och dra fördel av marknadsvolatiliteten. Det finns fem sätt att investera i majs, vilket inkluderar börshandlade fonder (ETF), derivatinstrument som (Futures, Options och Contract for Difference (CFD) och att köpa majsandelar. Majspriserna är noterade i USD och öppettider 00:00-12:44 och 13:30-18:19 (GMT).

Futures-kontraktet för majs handlas på Chicago Mercantile Exchange (CME), och du kan få ett kontrakt på 127 ton gul majs. Majsen handlas på CME Globex elektroniska handelsplattform och kontraktsmånaderna är mars, maj, juli, september och december. I ett terminskontrakt placerade handlare mestadels hävstångssatsningar på majspriser, och om majspriserna faller måste handlare betala ett extra belopp för att behålla sin handelsposition. På kontraktets utgångsdatum regleras majskontrakten genom leverans av majs. Att använda terminskontrakt kan vara knepigt och kommer med vissa risker eftersom handlare måste överväga räntor och lagringskostnader.

Ett annat sätt är att handla majs genom att använda CFD, vilket också är ett kontrakt som tillåter handlare att använda hävstång och spekulera i prisskillnaden på underliggande tillgångar. CFD ger fördelar med att använda hävstång, inga fysiska köp eller lagring av majs och handel med både uppåt- och nedåtgående prisrörelser. Med CFDer finns det en lika stor chans till vinst och förlust, men ett riskhanteringsverktyg kanske kan användas.

Det finns inga globala företag inblandade i direkt köp och försäljning av majs; handlare kan dock köpa aktier i företag som säljer frön och gödningsmedel till bönder som Monsanto, Nutrien och Mosaic.

Vad orsakar prisförändringen på majs?

Priset på majs beror inte bara på utbudet och efterfrågan på majs utan också på priset på andra toppjordbruksprodukter som vete och korn. De ekonomiska faktorer som påverkar priset på majs är

• Råoljepriser

Majs används för att göra bränslen som etanol; oljepriserna påverkar priset på majs. En ökning av priserna på råolja kommer också att orsaka en ökning av efterfrågan på biobränslen eftersom människor kommer att överväga alternativa bränslen när bensinpriset stiger.

• Etanolmarknad

Majs spelar en betydande roll i produktionen av etanol, så en ökning av konsumtionen av etanol påverkar majspriserna. Den amerikanska regeringen subventionerar också majs till bönder så att den kan öka etanolproduktionen. Bönderna fattar också beslutet att odla grödorna baserat på subventioner. När efterfrågan på etanol sjunker, finns det ett överskott på majs, vilket kommer att sänka priserna på majs.

• Värde på US-dollar

US-dollar är erkänd som reservvaluta, och värdet på dollar är nära relaterat till priserna på många råvaror, inklusive olja och guld. När priset på USD faller mot andra valutor, kommer det att krävas mer USD för att köpa majs. Majsdistributörerna får färre dollar när värdet på USD är högt och får fler dollar när USD är svagt. Eftersom USA är en global majsproducent kommer majs alltid att noteras i USD.

• Kinesisk efterfrågan

Kina har den snabbast växande ekonomin och behöver olja och andra energikällor för att möta sin efterfrågan. Kinas energibehov kommer att växa avsevärt och Kina letar efter miljövänliga bränslen som biobränslen. En kris i den kinesiska ekonomin kan påverka majspriserna.

• Klimat

Den växande oron över den globala uppvärmningen förändrar vädermönster över hela världen och, följaktligen, på produktionscykeln för jordbruksgrödor. Långa perioder med heta temperaturer påverkar skörden av majs och ökar priserna. Majshandlare måste följa vädermönstren för att bilda en lämplig handelsstrategi och korrekt spekulera om majspriserna.

De globala politiska nyheterna och händelserna, handelsavtal och inhemska räntor och inflation påverkar också priserna på majs.

Informationen ovan är endast för utbildningsändamål och kan inte betraktas som investeringsrådgivning.

Handla majs hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla majs hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla majs hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med majs. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

iShares noterar fond för flyg- och försvarssektorn på Xetra

Publicerad

den

iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF investerar i aktier i företag från utvecklade marknader som tillhör flyg- och försvarssektorn. Åtagandet inkluderar tillverkare av civil eller militär flyg- och försvarsutrustning, relaterade reservdelar eller produkter, försvarselektronik och rymdutrustning.

iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF investerar i aktier i företag från utvecklade marknader som tillhör flyg- och försvarssektorn. Åtagandet inkluderar tillverkare av civil eller militär flyg- och försvarsutrustning, relaterade reservdelar eller produkter, försvarselektronik och rymdutrustning.

Sedan tidigare är denna börshandlade fond noterad på Euronext Amsterdam.

NamnISIN
Ticker
AvgiftUtdelnings-
policy
iShares Global Aerospace & Defence UCITS ETF USD (Acc)IE000U9ODG19
5J50 (EUR)
0,35%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 408 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

8RMY ETF köper bara aktier i europeiska försvarsföretag

Publicerad

den

HANetf Future of European Defence UCITS ETF Accumulating (8RMY ETF) med ISIN IE000I7E6HL0 försöker att följa VettaFi Future of Defence Ex US-indexet. VettaFi Future of Defence Ex US-indexet följer resultatet för företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin. Amerikanska företag är exkluderade. Vikten av europeiska företag i indexet är minst 90 procent.

HANetf Future of European Defence UCITS ETF Accumulating (8RMY ETF) med ISIN IE000I7E6HL0 försöker att följa VettaFi Future of Defence Ex US-indexet. VettaFi Future of Defence Ex US-indexet följer resultatet för företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin. Amerikanska företag är exkluderade. Vikten av europeiska företag i indexet är minst 90 procent.

De börshandlade fondens TER (total expense ratio) uppgår till 0,39 % per år. HANetf Future of European Defence UCITS ETF Accumulating är den enda ETFen som följer VettaFi Future of Defence Ex US-indexet. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 7 april 2025 och har sitt säte i Irland.

Future of European Defence UCITS ETF

En europeisk försvars-ETF, från ett europeiskt företag, utan exponering mot USA.

Europa åtar sig att göra stora försvarsinvesteringar: Efter årtionden av underutnyttjande återupprustar Europa äntligen. EU har lagt fram en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar snabbt ökar sina egna militära budgetar.

Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt: Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga försvarsoberoende. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger den europeiska försvarssektorn en stark medvind.

Europeisk försvars-ETF från ett europeiskt företag

Detta är den första europeiska försvars-ETF som lanserats av ett europeiskt företag – och stöds av teamet bakom den snabbt växande NATO-ETFen.

Europeisk försvars-ETFens mål

Future for European Defence UCITS ETF (8RMY) syftar till att ge exponering mot NATO och NATO+-allierades försvars- och cyberförsvarsutgifter, exklusive USA.

Med ökande hot och amerikanskt stöd som inte längre garanteras, ser europeiska NATO-medlemmar över sina försvarsstrategier och ökar kraftigt militära utgifter. Efter ett decennium av att inte ha uppnått 2 % av BNP-målet har Europa tillsammans underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. För att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor riktar regeringarna nu denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket stärker kontinentens strategiska självförsörjning.

European Defence ETF följer VettaFi Future of Defence Ex US Index, som är utformat för att fånga upp europeiska företag vars majoritet av sina intäkter kommer från militära utgifter.

Handla 8RMY ETF

HANetf Future of European Defence UCITS ETF Accumulating (8RMY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisEURARMY
gettexEUR8RMY
Borsa ItalianaEURARMI
London Stock ExchangeGBXNAVY
London Stock ExchangeUSDARMY
XETRAEUR8RMY

Största innehav

NamnVikt %
RHEINMETALL AG COMMON14,81%
THALES SA COMMON STOCK12,49%
LEONARDO SPA COMMON STOCK10,13%
BAE SYSTEMS PLC9,86%
SAAB AB COMMON STOCK SEK7,78%
SAFRAN SA COMMON STOCK7,06%
KONGSBERG GRUPPEN ASA6,27%
ROLLS-ROYCE HOLDINGS PLC4,37%
AIRBUS SE COMMON STOCK3,27%
DASSAULT AVIATION SA2,86%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Are Gold Mining Equities Regaining Attention Amid Rising Gold Prices?

Publicerad

den

The investment environment in 2025 has been marked by increased uncertainty, including evolving trade dynamics involving the U.S. and rising geopolitical risks, which have weighed on overall market sentiment. Notably, though, gold has shone, surging past the symbolic $3,100 per ounce mark for the first time in history.

The investment environment in 2025 has been marked by increased uncertainty, including evolving trade dynamics involving the U.S. and rising geopolitical risks, which have weighed on overall market sentiment. Notably, though, gold has shone, surging past the symbolic $3,100 per ounce mark for the first time in history.

Gold has recently gained attention as investors seek potential hedges against rising inflation, currency fluctuations, and broader market volatility. Historical data suggests that both gold and gold mining equities have sometimes outperformed during periods of market stress, though such outcomes are not guaranteed and may vary depending on broader macroeconomic dynamics. The chart below displays historical episodes where gold and gold mining equities experienced relative strength during market corrections. However, such past performance should not be interpreted as a reliable indicator of future results.

Source: VanEck, World Gold Council.

The early months of 2025 have seen a resurgence in gold mining stock interest, with the VanEck Gold Miners ETF (GDX) receiving significant capital inflows. These flows reflect changing investor sentiment but should not be viewed as a guarantee of future returns.

Improved management

While gold mining stocks are a play on the gold price, they are much more than that. In the past, gold mining companies indulged in wanton value destruction. During gold’s last bull market that ended in 2011, mining companies borrowed heavily to fund new developments and extract gold from low quality mines. After the gold price dropped, they were forced to announce write-downs.

But since then, they have learned to keep costs under control. Indeed, for more than 10 years gold mining companies’ costs have grown by far less than a gold price that’s at least doubled. Despite the sharp rise in gold prices, especially in post 2020, miners have lagged significantly, likely reflecting ongoing capital and operating challenges noted between 2011 and 2015. This divergence may suggest a potential value opportunity if mining equities eventually re-rate closer to gold’s performance. Nevertheless, this is an assumption and may not turn out to be true, as structural issues or market dynamics could continue to weigh on miners’ valuations.

Gold Miner Premium/Discount to Gold

Source: Scotiabank. Data as February 2025.

Gold miners are expanding their profit margins, generating cash and embarking on share buy backs. What’s more, many have strong balance sheets. Yet still they trade at valuations below historical averages. Valuation metrics such as price-to-free cash flow (P/FCF) and price-to-earnings (P/E) ratios remain below the 12-month moving average.

Valuations are Still Below Long-Term Averages

Source: Morningstar data.

Gold miners differentiate from gold because they are operating businesses influenced by company-specific factors such as management decisions, production efficiency, regulatory environments, and geopolitical risks. While gold is a passive asset driven by macroeconomic trends, miners add an additional layer of exposure to operational performance and cost structures.

A supportive macro backdrop

The performance of gold mining stocks is naturally influenced by the trajectory of gold prices. From a macroeconomic standpoint, factors such as inflation concerns and central bank policies continue to shape a cautiously optimistic outlook for gold, although the asset remains subject to volatility. Central banks continue to be net buyers, with 2023 marking a record year in terms of official sector demand. This trend has extended into 2024 and early 2025, underscoring institutional confidence in gold as a long-term store of value.

At the same time, the unfolding trade war is contributing to a more volatile global environment. These developments could support the case for gold and, by extension, gold mining equities. Moreover, recent efforts to improve transparency around global gold reserves, including audits of holdings in Fort Knox and London, have added credibility to the market, potentially reducing the perceived risk premium for miners.

Valuable portfolio diversification

From an investor’s perspective, gold mining stocks can be a useful diversifier in a broader equity portfolio, especially at a time of uncertainty for equity markets. Historically, gold mining stocks have exhibited a high sensitivity to changes in the price of gold, sometimes outperforming the metal itself during prolonged bull markets. However, they also tend to underperform during downturns, reflecting their leveraged exposure to gold price movements. Past performance is not indicative of future results. The table below shows the low correlation of the two VanEck gold miners UCITS ETFs with the MSCI World Index of global stock prices. This low correlation suggests that gold mining ETFs may perform differently than global equities, potentially helping to reduce overall portfolio volatility during periods of market stress. That said, they also carry equity-like risks, and investors should assess their portfolio objectives and risk tolerance accordingly.

Low Price Correlations with Stocks

InvestmentMSCI WorldGold PriceVanEck Junior Gold Miners ETFVanEck Gold Miners ETF
MSCI World1.00   
Gold Price0.101.00  
VanEck Junior Gold Miners ETF0.380.761.00 
VanEck Gold Miners ETF0.310.810.961.00

Source: Morningstar data.

A better way to play the rally?

When the VanEck Gold Miners UCITS ETF was introduced in 2015, it aimed to provide investors with a way to gain diversified exposure to gold mining equities. Early performance was tempered by concerns related to past capital discipline within the sector. Recent inflows into ETF may reflect renewed investor interest, although sentiment toward mining equities can remain sensitive to market and operational developments.

As gold glitters at a time of market volatility, there are good reasons to think gold miners may be a better way to play the rally. It should however be noted that while gold prices and mining companies are closely linked, investing in miners introduces additional layers of risk and complexity and investors should consider all the risk factors before investing.

IMPORTANT INFORMATION

This is marketing communication. Please refer to the prospectus of the UCITS and to the KID/KIID before making any final investment decisions. These documents are available in English and the KIDs/KIIDs in local languages and can be obtained free of charge at www.vaneck.com, from VanEck Asset Management B.V. (the “Management Company”) or, where applicable, from the relevant appointed facility agent for your country.

For investors in Switzerland: VanEck Switzerland AG, with registered office in Genferstrasse 21, 8002 Zurich, Switzerland, has been appointed as distributor of VanEck´s products in Switzerland by the Management Company. A copy of the latest prospectus, the Articles, the Key Information Document, the annual report and semi-annual report can be found on our website www.vaneck.com or can be obtained free of charge from the representative in Switzerland: Zeidler Regulatory Services (Switzerland) AG, Neudtadtgasse 1a, 8400 Winterthur, Switzerland. Swiss paying agent: Helvetische Bank AG, Seefeldstrasse 215, CH-8008 Zürich.

For investors in the UK: This is a marketing communication targeted to FCA regulated financial intermediaries. Retail clients should not rely on any of the information provided and should seek assistance from an IFA for all investment guidance and advice. VanEck Securities UK Limited (FRN: 1002854) is an Appointed Representative of Sturgeon Ventures LLP (FRN: 452811), which is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (FCA) in the UK, to distribute VanEck´s products to FCA regulated firms such as Independent Financial Advisors (IFAs) and Wealth Managers.

This information originates from VanEck (Europe) GmbH, which is authorized as an EEA investment firm under MiFID under the Markets in Financial Instruments Directive (“MiFiD). VanEck (Europe) GmbH has its registered address at Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Germany, and has been appointed as distributor of VanEck products in Europe by the Management Company. The Management Company is incorporated under Dutch law and registered with the Dutch Authority for the Financial Markets (AFM).

”The MSCI information may only be used for your internal use, may not be reproduced or redisseminated in any form and may not be used as a basis for or a component of any financial instruments or products or indices. None of the MSCI information is intended to constitute investment advice or a recommendation to make (or refrain from making) any kind of investment decision and may not be relied on as such. Historical data and analysis should not be taken as an indication or guarantee of any future performance analysis, forecast or prediction. The MSCI information is provided on an “as is” basis and the user of this information assumes the entire risk for any use made of this information. MSCI, each of its affiliates and each other person involved in or related to compiling, computing or creating any MSCI information (collectively, the “MSCI Parties”), expressly disclaims all warranties (including, without limitation, any warranties of originality, accuracy, completeness, timeliness, noninfringement, merchantability and fitness for a particular purpose) with respect to this information. Without limiting any of the foregoing, in no event shall any MSCI Party have any liability for any direct, indirect, special, incidental, punitive, consequential (including, without limitation, lost profits) or any other damages. It is not possible to invest directly in an index.”

This material is only intended for general and preliminary information and shall not be construed as investment, legal or tax advice. VanEck (Europe) GmbH and its associated and affiliated companies (together “VanEck”) assume no liability with regards to any investment, divestment or retention decision on the basis of this information. The views and opinions expressed are those of the author(s) but not necessarily those of VanEck. Opinions are current as of the publication date and are subject to change with market conditions. Information provided by third party sources is believed to be reliable and have not been independently verified for accuracy or completeness and cannot be guaranteed.

VanEck Gold Miners UCITS ETF (the ”ETF”) is a sub-fund of VanEck UCITS ETFs plc, an open-ended variable capital umbrella investment company with limited liability between sub-funds. The ETF is registered with the Central Bank of Ireland, passively managed and tracks an equity index. Investing in the ETF should be interpreted as acquiring shares of the ETF and not the underlying assets.

VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF (the ”ETF”) is a sub-fund of VanEck UCITS ETFs plc, an open-ended variable capital umbrella investment company with limited liability between sub-funds. The ETF is registered with the Central Bank of Ireland, passively managed and tracks an equity index. Investing in the ETF should be interpreted as acquiring shares of the ETF and not the underlying assets.

Investing is subject to risk, including the possible loss of principal. Investors must buy and sell units of the UCITS on the secondary market via a an intermediary (e.g. a broker) and cannot usually be sold directly back to the UCITS. Brokerage fees may incur. The buying price may exceed, or the selling price may be lower than the current net asset value. The indicative net asset value (iNAV) of the UCITS is available on Bloomberg. The Management Company may terminate the marketing of the UCITS in one or more jurisdictions. The summary of the investor rights is available in English at: complaints-procedure.pdf (vaneck.com). For any unfamiliar technical terms, please refer to ETF Glossary | VanEck.

No part of this material may be reproduced in any form, or referred to in any other publication, without express written permission of VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH ©VanEck Switzerland AG © VanEck Securities UK Limited

Fortsätt läsa

Populära