Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Lyxor lanserar en ny ETF på NIKKEI 400

Publicerad

den

Lyxor lanserar en ny ETF på NIKKEI 400

Lyxor lanserar en ny ETFNIKKEI 400. Lyxor lanserade under slutet av september en helt ny ETF, som replikerar utvecklingen på den japanska aktiemarknaden. Istället för att använda det traditionella Nikkeindexet eller Nikkei 225 (japanska: 日経平均株価?, Nikkei Heikinkabuka, även Nikkei225) ett aktieindex som ofta används som benchmark för Tokyobörsen har Lyxor lanserar en ny ETF på NIKKEI 400. Nikkei 225 har använts sedan 1950 och är det som vanligtvis används i både Sverige och Europa. Har Lyxor nu för avsikt att ändra på detta? Den nya börshandlade fonden från Lyxor heter Lyxor UCITS ETF JPX – NIKKEI 400.

Varför Japan?

Enligt Lyxor finns det mycket som talar för Japan just nu, till exempel

Politiskt stöd: I dag finns det ett starkt politiskt engagemang för att öka japanska företagens styrning för att stimulera ekonomin. Bank of Japan skulle kunna överväga möjligheten att köpa ETF: er på Nikkei 400.

GPIF: GPIF, japanska Globala pensionsfonder, är på väg att re-allokera en del av sin passiva inhemska aktieförvaltning till JPX Nikkei 400, något som bör ge nettoinflöden till detta index.

Aktieägarvärdet ökar i rask takt: japanska aktier bör nu betraktas som Value Stocks.

ROE: JPX Nikkei 400 fokuserar på företagens ROE och vinstutveckling.

En vettig metod: JPX Nikkei 400 fyller ett tomrum mellan Nikkei 225 och Topix index när det gäller balansen mellan diversifiering, återspegling av aktiemarknaden och antal komponenter.

Outperformance: sedan augusti 2006 har JPX Nikkei 400 överträffade Topix index med 5,5 procent.

Abenomics tredje våg, den medelfristiga, tillväxtfrämjande strukturprogram reformen betonar vikten av företagens behov av en ökad styrning. Det finns i dag ett starkt politiskt engagemang för att öka japanska företagens styrning för att öka de inhemsk.

Japans finansiella tillsynsmyndigheter har bett investerare att underteckna Japan Stewardship Code, som syftar till att främja en dialog mellan institutionella investerare och management i bolagen.

BOJ kan överväga att köpa dessa

Bank of Japan, BOJ skulle kunna överväga möjligheten att köpa ETFer baserade på JPX-Nikkei index 400 för att stimulera ekonomin. Detta skulle signalera att BOJ är delaktiga i premiärminister Shinzo Abes försök att höja tillväxtpotentialen i Japan. (Financial Post juli 2014).

Lyxor1

Den viktigaste drivkraften kommer från GPIF (Global pension investeringsfond), som har beslutat att byta en del av sin passiva inhemska aktieförvaltning till förmån för JPX Nikkei 400. Passiv allokering utgör cirka 80 procent av de 22 biljoner JPY som dessa förvaltar i dag (EUR160bn).

Den 4 april 2014 kommunicerade GPIF utnämningen av fem passiva förvaltare för förvaltningen av inhemska allokeringen, hittills har dessa uteslutande investerat i TOPIX. Tre av dessa förvaltare kommer att fokusera på JPX Nikkei 400.

Lyxor2

I slutet av december 2013 förvaltade GPIF japanska aktier för 22 100 miljarder JPY. Ovanstående fördelning 20/80 procent är baserad på antagandet att det inte har skett någon förändring i fördelningen sedan mars 2013.

Låg belåning i kombination med en stor kassa

Uppkomsten av ett aktieägarvärde: låg belåning i kombination med en hög andel kontanter/kassa i de japanska företagens balansräkningar banar väg för en våg av fusioner och förvärv, alternativt ökade utdelningar eller återköp av aktier i syfte att öka avkastningen på eget kapital och på så sätt minska den historiska klyftan med amerikanska och europeiska aktier.
Historisk låg värdering: japanska aktier är för närvarande attraktivt värderade (se diagrammet nedan).
Nikkei JPX-400 är ett nytt riktmärke, något som stärker tanken att ett aktieägarvärde för Japan aktier och att de nu anses vara en prisvärd investeringstillgång.

Lyxor3

Placeringsinriktning: JPX Nikkei 400 Index följer utvecklingen av aktier som valts ut på grundval av storlek, handelsvärde, ROE och andra faktorer. Indexet omfattar 400 aktier och en översikt görs en gång per år (i augusti) och omfattas av ett tak på 1,5 procent.

Universe: TSE 1st, TSE 2nd, Mothers, JASDAQ

Urvalskriterier

1: a steget: aktier noterade i minst 3 år, förutom lönsamhet och kvalitetskriterier.

Steg 2: urval av de 1 000 bästa aktierna i fråga om i börsvärde och handelsvolymer.

Fastställande av komponenterna: de aktier som valts ut väljs på bas av en kombination av:

Kvantitativ poäng: poäng baserade på en ROE (40%), rörelseresultatets uthållighet (40%) och börsvärde (20%)

Kvalitativa kriterier: oberoende externa styrelseledamöter, övergången till IFRS, utlämnande av information på engelska

Startdatum: 30 augusti, 2013 (historisk simulering sedan januari 2006).

Reflektion

JPX Nikkei 400 fyller en lucka i det aktuella indexerbjudandet. Framför allt finns det mindre fördomar mot JPX Nikkei 400 än mot Nikkei, där Fast Retailing har en vikt på nästan 9 procent jämfört med 1,5 % för Toyota, som har ett betydligt större börsvärde.

Genom begränsningen på en kapitalvikt om 1,5 procent, erbjuder JPX Nikkei 400 en diversifiering och en välbalanserad sektorrepresentation samtidigt som detta index har ett mycket lägre antal komponenter än Topix.

Dessutom innehåller det aktier från Mothers och JASDAQ.

Fokus på lönsamma företag och ROE: nyckelfaktorn ligger i att utesluta olönsamma företag och införandet av ROE kriterier i valet av komponenter. Resultatet är ett aggregat ROE högre än i TOPIX.

Lyxor4

Avkastning: Sedan augusti 2006 har JPX NIKKEI 400 utvecklats bättre än TOPIX. Under mätperioden har JPX NIKKEI 400 gett en avkastning som legat 5,5 procent högre än TOPIX.

Volatilitet: JPX NIKKEI 400 har en något lägre volatilitet än TOPIX, 21 procent jämfört med 21,7 procent.

Lyxor5

Korrelation: Korrellationen mellan dessa två index är väldigt hög.

I jämförelse med TOPIX så innehåller JPX NIKKEI 400 ett relativt begränsat antal aktier, men med en god fördelning mellan de olika sektorerna. Finanssektorn har en vikt som påminner om den TOPIX, men är högre än den hos Nikkei, och återspeglar därför Japans finansiella sektor väl.

Lyxor6

Viktig skillnad mellan JPXN och dess jämlikar när det gäller viktning

Lyxor7

Lyxor erbjuder en rad produkter med exponering mot Japan

Lyxor8

Ticker primärnotering JPX4 FP
Marknadsplats NYSE Euronext Paris (sedan 18 september 2014)

LSE, London Stock Exchange (sedan 24 september 2014)

KEY ID ISIN FR0012144582

Valuta EUR

Förvaltningsavgift 0,25 % per år

Underliggande Index JPX-Nikkei 400 Total Return

Index replikering Metod Indirekt (Swap Baserad)

Startdatum 17 september 2014

Fond Typ SICAV

UCITS-kompatibla Ja

PEA Nej

Lyxor9
Lyxor10
Lyxor11

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Europeisk försvarsutgiftsboom: Viktiga investeringsmöjligheter mitt i globala förändringar

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.

Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.

Edmondson lyfte fram Europas oöverträffade ökning av försvarsutgifterna, ett direkt svar på USA:s beslut att minska militärt bistånd till Ukraina. Centralt i denna förändring är EUs initiativ ”Rearm Europe Readiness 2030” på 800 miljarder euro, som syftar till att stärka den militära beredskapen. Detta inkluderar betydande investeringar i nyckelförsvarstekniker och en dedikerad kreditfacilitet på 150 miljarder euro för att förbättra militär kapacitet.

”Det kommer att bli mycket utgifter framöver,” noterade Edmondson och betonade stora tillväxtområden som artificiell intelligens, cyberförsvar, drönarteknik och avancerade artillerisystem.

Hon påpekade att ledande europeiska försvarsföretag – inklusive Rheinmetall, BAE Systems, Thales, Dassault och Leonardo SPA – kommer att dra stor nytta av denna expansion. Dessutom framträder Sydkoreas Hanwha Aerospace som en nyckelspelare i globala försvarskontrakt. Däremot upplever amerikanska försvarsföretag motvind på grund av budgetnedskärningar och inställda upphandlingsavtal, vilket leder till en relativ nedgång i sektorn.

En annan kritisk förändring av global försvarsupphandling håller på att utvecklas när traditionella amerikanska allierade omprövar sina försvarsinköp. Kanada och Portugal, till exempel, omvärderar beställningar på USA-tillverkade F-35 stridsflygplan till förmån för alternativa alternativ, som flygplan från Dassault Aviation.

Edmondson betonade att dessa geopolitiska omställningar skapar stark ekonomisk medvind, särskilt för Tyskland, som kommer att investera uppskattningsvis 500 miljarder euro i försvar under de kommande åren. Hon citerade en nyligen gjord rapport från Goldman Sachs, som förutspår att hälften av dessa utgifter direkt kommer att underblåsa BNP-tillväxten – en effekt som redan återspeglas på finansmarknaderna. Medan europeiska aktier, särskilt Euro Stoxx 50-index, tar fart, har stora amerikanska aktieindex kämpat för att hålla jämna steg.

”Detta är en kraftfull påminnelse för investerare att hålla sig diversifierade, behålla exponering utanför amerikanska marknader och allokera kapital till framväxande globala försvarsteman,” rådde Edmondson.

När globala militära strategier fortsätter att utvecklas kan investerare som positionerar sig tidigt i viktiga internationella försvarssektorer dra nytta av denna historiska förändring.

HanETF planerar en ny försvarsfond med fokus på europeiska företag som kommer att börja handlas i nästa vecka. Vi har ännu inte namnet på denna, men kortnamnet på tyska Xetra är 8RMY medan det i London blir tickern ARMY.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

WNUC ETF ger exponering mot uran och kärnkraft

Publicerad

den

WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS ETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.

WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS ETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS ETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.

WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS ETF (”Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS Index (”Indexet”). Indexet är utformat för att följa resultatet för företag som är involverade i uran- och kärnenergiindustrin.

Varför investera?

  • Få en unik strategi med hög övertygelse för investeringar i uran- och kärnenergiföretag.
  • Kärnenergi är avgörande för den framtida hållbara energimixen, eftersom kraven på energi ökar, kommer det att bli nödvändigt att skala upp tillförlitliga källor för ren energi.
  • Denna ETF erbjuder exponering mot en diversifierad korg av företag som är involverade i uran- och kärnenergimarknaden, såsom uranbrytning, byggande av kärnkraftsinfrastruktur eller bedriver avancerad forskning om framtida kärnteknik.
  • Analysen för urval och viktning av företag i indexet utförs av WisdomTree med betydande expertis i att konstruera tematiska index, vilket säkerställer att portföljkorgen förblir fokuserad och relevant.
  • ETFen är UCITS-kompatibel.

Handla WNUC ETF

WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS ETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURNCLR
London Stock ExchangeGBXNCLP
London Stock ExchangeUSDNCLR
XETRAEURWNUC

Största innehav

NamnKortnamnLandVikt %
1. Cameco CorpCCJ USCA7,63%
2. Paladin Energy LtdPDN AUAU6,81%
3. Uranium Energy CorpUEC USUS6,66%
4. Denison Mines CorpDNN USCA6,39%
5. Doosan Heavy Industries034020 KSKR6,06%
6. NEXGEN ENERGY LTD COMMON STOCKNXE5,98%
7. GE Vernova IncGEV USUS5,27%
8. Air Liquide SAAI FPFR5,10%
9. Atkinsrealis Group IncATRL CNCA4,79%
10. Energy Fuels IncUUUU USUS4,70%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång

Publicerad

den

Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.

Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.

Första handelsdag: 10 april 2025

Total avgift: 0,41%

Valuta: SEK

Hävstång: x1,25

Inbyggd hävstång

Hävstång för den som är långsiktig

Ingen valutaväxling

Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Handlar du ETFen hos Montrose köper du den även helt courtagefritt.

ETFen är optimerad för den långsiktiga investeraren som vill maximera sin marknadsexponering på ett effektivt och stabilt sätt. För konton där traditionell belåning inte är möjlig, som tjänstepension och barnspar, erbjuder den även ett sätt att öka avkastningspotentialen.

Hävstången ger en förstärkt marknadsexponering, där en uppgång på 10% i det underliggande indexet innebär en ökning på cirka 12,5% – och vice versa vid nedgång. Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.

Innehav och exponering

Starkare global exponering med MSCI World Index

Få möjlighet att ta del av avkastningen från världens största bolag, som NVIDIA, Apple och Microsoft. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader – med 1,25x hävstång för extra potential.

Handla MONTLEV ETF

Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF (MONTLEV) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas i svenska kronor på svenska Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Notera att MONTLEV ETF handlas courtagefritt hos Montrose.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Nasdaq StockholmSEKMONTLEV

Montrose Global Leverage 125 – 10 största innehav

VärdepapperVikt %
Apple4,90%
Microsoft4,03%
Nvidia4,03%
Amazon3,17%
Alphabeth Inc3,12%
Meta2,13%
Tesla1,56%
Broadcom1,37%
JPMorgan Chase1,06%
Eli Lilly0,92%

Innehav kan komma att förändras

Vilka parter är involverade i ETFen?

Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat.

ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITS ETF. Montrose som underdistributör får ersättning baserat på AUM i ETFen. Ersättningen beror på volymen i ETFen och uppgår mellan 0,07% – 0,12%

Vad kostar Montrose Global Leverage 125?

ETFen har en estimerad total avgift på 0,405%. 0,38% i löpande avgift och 0,025% i transaktionsavgifter.

Vilken risknivå har ETFen?

Fonden har risknivå 5 på en sjugradig skala. Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETFen minska i värde.

Ger ETFen ut någon utdelning?

Nej, alla utdelningar återinvesteras direkt i ETFen och återspeglas därför direkt i NAVet och utvecklingen.

Vilket underligggande index har ETFen?

Det underliggande indexet är MSCI World Developed Market Index, denominerat i SEK (NDDUWI composite SEK).

Hur ofta rebalanseras belåningen?

I slutet på varje månad sker en omviktning för att återställa belåningen till 125%. Beroende på hur marknaden har gått sedan den senaste omviktningen kan den faktiska belåningen vara både högre eller lägre. I de fall som marknaden har gått ner är belåningen högre än 125% och ifall den har gått upp är den lägre än 125%. Genom att inte rebalasera dagligen så undviker man att kortsiktigt snabba marknadsrörelser urholkar värdet på ETF.en.

Justeras finansieringskostnaden regelbundet?

Ja, finansieringskostnaden justeras dagligen baserat på änringar av 3M STIBOR. Går räntan upp blir finansieringen dyrare och vice versa om den går ner.

Vad är finansieringskostnaden per år i procent?

För den extra inbyggda 25% belåningen i ETFen är finansieringskostnaden 3M STIBOR + 60 bps. STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) är den ränta som banker i Sverige tar ut av varandra för kortfristiga lån utan säkerhet på interbankmarknaden. Det är en referensränta som ofta används för att bestämma räntor på olika finansiella produkter, såsom lån, obligationer och derivat. 2025-03-13 var 3M STIBOR 2,339%. Aktuell ränta går att se här.

De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Fortsätt läsa

Populära