Amplify Lithium & Battery Technology ETF (BATT) investerar i företag som är involverade i utveckling, produktion och användning av litiumbaserad batteriteknologi. Dessa inkluderar områdena batterilagringslösningar, batterimetaller och -material och elbilar. Elbilar som står för ungefär 10 procent av försäljningen av nya fordon i år – och växer exponentiellt från nästan ingenting för 10 år sedan. Denna Litiumfond kan elektrifiera din avkastning
Investeringscase
Som de flesta av er säkert vet har den globala plugin-marknaden växt dramatiskt under det senaste decenniet
Källa: EV-Volumes.com
Global BEV-försäljning förväntas avslutas 2021 på 6,4 miljoner enheter eller +98 procent på årsbasis. I år såg den globala marknaden fler och bättre val, mer överkomliga enheter och brett politiskt stöd från regeringar runt om på planeten, eftersom ökad allmänhetens medvetenhet om global uppvärmning fortsätter att vara en betydande medvind. BEV-utrymmet kommer att fortsätta att erbjuda starka fleråriga sekulära trender som kommer att ge massor av möjligheter för kloka investerare.
Som de flesta av er också säkert vet så måste alla BEV (batteri-elektriska fordon) ha ett batteri. Och det för oss till BATT ETF. Denna ETF har positionerat sina investerare för att dra nytta av den starka globala medvinden som stödjer elbilsmarknaden och de företag som antingen levererar råvaror eller själva tillverkar elektriska batterier.
Topp-10 innehav
Topp-10-innehaven av Amplify Lithium & Battery ETF visas nedan och motsvarar relativt okoncentrerade 38,7 % av hela portföljen. Som sagt, de tre bästa innehaven har betydande vikter
Källa: Amplify ETFs
I nummer 1-positionen med en vikt på 7,2 % är Contemporary Amper (CATL), ett företag som har både forskning, tillverkning och sitt huvudkontor i Kina. Enligt företagets hemsida var det #1 i EV-batteriförbrukningsvolym förra året. För bara en vecka sedan publicerade NY Times en artikel om Why A Chinese Company Dominates EV Batteries. Det företaget var naturligtvis CATL – och det levererar batterier till många av världens största biltillverkare – en lista som inkluderar General Motors (GM), Volkswagen (OTCPK:VLKAF), BMW (OTCPK:BMWYY) och Tesla (NASDAQ: TSLA). The Times fortsatte med att rapportera att CATL för närvarande har 8 batterifabriker under uppbyggnad och påpekade:
CATLs batterier kräver färdiga leveranser av litium och kobolt. Kinesiska företag har rusat för att säkra kobolt på platser som Demokratiska republiken Kongo, där enorma fyndigheter en gång bröts av ett amerikanskt företag. I år förvärvade CATL en fjärdedel av Kisanfu-koboltreserven, en av världens rikaste, i Kongo för 137,5 miljoner dollar.
BHP Group (BHP) är nummer 2 innehavet med en hälsosam vikt på 6,7 %. Otroligt nog har metall- och gruvföretaget BHP minskat med 7,5 % (se bilden nedan) i år, och det mesta av nedgången kom i augusti på grund av ett antal negativa händelser: dämpad efterfrågan i Kina, fallande metallpriser och oro över att företaget slår samman sin olja & gastillgångar med det australiska energibolaget Woodside.
Tesla är nummer 3. Innehav nummer 4 med en andel på 4,6 % är batteri- och elbilstillverkaren BYD (OTCPK:BYDDY). BYD-bussar är väldigt populära, och trots att BYD har en amerikansk tillverkningsanläggning i Kalifornien som sysselsätter facklig arbetskraft, rapporterade Washington Post nyligen att BYD är förbjudet från USAs finansiering via Biden-infrastrukturplanen. Ändå är BYD-aktierna upp nästan 38% 2021.
De följande två företagen på topp-10-listan är batteriråvarugruvarbetarna Glencore plc (OTCPK:GLNCY) och Norilsk Nickel (OTCPK:NILSY).
Innehav #7 är en annan elbilstillverkare: Lucid (LCID). Lucid Air utsågs till MotorTrends bil av året.
Fonden avslutar topp-10 med de koreanska batteri- och elektronikföretagen Samsung & LG.
Sammantaget är BATT-portföljen tungt viktad i råvaror, metaller och gruvdrift (32,7 %) med elbilar och elbilskomponenter på andra plats med en vikt på 20,7 %:
Inte nog med att LIT överträffade BATT med ~23% under det senaste året, BATT släpade efter S&P500 i form av (SPY) ETF med ~10 procentenheter.
Över tre år är utvecklingen ännu sämre
Risker
En av riskerna med BATT ETF är uppenbarligen portföljens tunga vikt mot metaller och gruvdrift – en sektor som vanligtvis är full av internationella intriger och utländsk regeringsinblandning och/eller intervention. Det är också en sektor som är beroende av en växande global ekonomi och som är utsatt för de cykliska riskerna med detta.
Dessutom är BATT-portföljen också hårt exponerad mot Kina
Källa: Amplify
Även om det verkligen är vettigt ur ett ”gå till var handlingen är”-perspektiv, är ödet för kinesiska företag i händerna på en utan tvekan överinvolverad regering mycket tveksamt enligt min mening. Under tiden kan det fortfarande sjudande handelskriget mellan USA och Kina få negativa återverkningar – för båda länderna – och denna ETF.
Samtidigt förblir Biden-administrationens BBB-plan – som inkluderar projektfinansiering för utmärkta infrastrukturprojekt som att bygga ett rikstäckande elnät för laddning av el och för att bygga ut ett elnät som behövs för att stödja förnybar renteknologisk energi och elbilar – i limbo som republikaner partiet är enat mot det medan kol-, olja- och gaslobbyisterna verkligen får sina pengar värda av senator Manchin – en demokrat – som har varit emot BBB-planen från första början.
Sammanfattning
Marknaden gillar EV-utrymmet men inte BATT ETF. Det har en oinspirerande meritlista trots holdingbolag som – åtminstone från en blick – borde gå bra. BHP:s resultat har dock varit ganska trist, och den stora viktningen inom metaller och gruvarbetare fick ett slag tidigare under året på grund av en avmattning i efterfrågan från Kina. Som sagt, råvarugruvarbetarna kan mycket väl studsa tillbaka nästa år. I så fall kan BATT-fonden bli en tillgång som överträffar.
Handla BATT
Amplify Lithium & Battery Technology ETF (BATT) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i BATT ETF.
Även AvaTrade erbjuder handel med Amplify Lithium & Battery Technology ETF (BATT) i form av CFDer. Till AvaTrade.
Även IG erbjuder emellertid handel i Amplify Lithium & Battery Technology ETF (BATT). Till IGs ETF Screener.
Handla LIT
Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i LIT ETF.
Även AvaTrade erbjuder handel medGlobal X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) ndex ETF (SHE ETF) i form av CFDer. Till AvaTrade.
Även IG erbjuder emellertid handel i Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT). Till IGs ETF Screener.
För europeiska investerare
Det finns en europisk version av Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) , som heter Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF USD Accumulating (LI7U). Denna är är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnetoch Avanza.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Referensindex nyckelfunktioner
Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:
· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader
· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital
· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.
Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,
Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad” som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.
Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.
Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.
JP Morgans strategi för Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) investerar i företag från länder i euroområdet. Denna fond strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI EMU. Dessutom undviker fondförvaltningen företag vars ESG-prestation har en negativ inverkan på verksamheten eller vars affärspraxis inte överensstämmer med fondförvaltningens standarder.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) är den billigaste ETF som följer JP Morgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI EMU Index (Total Return Net) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av företag i euroområdet.
Handla JRZD ETF
JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITSETF EUR (dist) (JRZD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.