Följ oss

Nyheter

Ledande eller missledande indikatorer?

Publicerad

den

Ledande eller missledande indikatorer?

Ledande eller missledande indikatorer? Varje månad överöses vi med ekonomisk statistik, så kallade ledande indikatorer till exempel arbetslöshet och inflation, produktionsstarter, BNP-förändringar och andra siffror, dessa siffror kommer fram i vågor. Finansiella nyhetsbyråer som Bloomberg, Dow Jones och Reuters pumpar ut dem i exakt det ögonblick som de släpps. Börserna påverkas ofta inom några sekunder. Kommentatorer, analytiker och politiker tillskriver dessa siffror en nästan kosmisk betydelse.

Vi agerar som om de är markörer från urminnes tider, men i själva verket uppfanns efter depressionen och andra världskriget och är nu föråldrade.

Ta till exempel BNP, bruttonationalprodukten, som härstammar från formler som fastställdes av ekonomen Simon Kuznets och andra under 1930-talet. Bruttonationalprodukten har sina begränsningar, något som länge varit känt, men ingen var mer vältalig än av Robert F. Kennedy när han i ett berömt tal 1968 förklarade att det mätte allt utom det som är värt mätning. Frågan är alltså, heter det ledande eller missledande indikatorer?

BNP behandlar allt ut som en positiv vinkel. När du köper LED-lampor som undanröjer behovet av att spendera lika mycket pengar på glödlampor i framtiden men också bidrar till att minska energiförbrukningen. Problemet är att det får BNP att falla och vad som borde vara bra blir statistiskt negativ. Om ett företag förorenar en flod, är saneringskostnader positivt för BNP, liksom eventuella vårdkostnader för dem som skadas.

Bygger på ett ekonomiskt utfall

BNP-modellen bygger dessutom på att med ett ekonomiskt utfall följer konsumtion och sysselsättning. Modellen missar emellertid att många fabriker i dag drivs med hjälp av robotteknik och programvara, och att robotar inte köper nya bilar, skor eller tar en cafe latte.

BNP är ett bra antal för en nation som producerar saker gjorda av massor av arbetare, men för en informationsekonomi grundad på tjänster och immaterialrätt och fylld av appar som inte kostar någonting men ändå möjliggöra handel, är modellen vuxen uppgiften. Det är inte heller många av de övriga indikatorerna. Handelsbalansen behandla en iPhone producerad, eller egentligen monterad i Kina utan att ta hänsyn till de immateriella rättigheter som skapats av Apple i Kalifornien. Vart tjänas egentligen pengarna?

Går vi sedan vidare till inflationen ser vi att denna knappast kan hålla jämna steg med de kvalitetsförbättringar som byggs in i nya bilmodeller och vitvaror, trots statistikernas heroiska ansträngningar att få in effektivitetsvinster i sina formler.

Sysselsättningsstatistiken tar inte hänsyn till att personer i åldern mellan 20 och 30 lämnar sina välbetalda anställningar för att arbeta med egna projekt som skapar nya arbetstillfällen.

Varje ekonomi behandlas som en separat enhet

Vidare ser vi att statistiken behandlar varje ekonomi som en separat enhet, något som inte alls är realistiskt inom EU där arbetskraft, varor och tjänster flödar fritt. Våra liv har blivit allt mer globala, men våra indikatorer förblir envist nationella.

Världen skulle bli betydligt bättre betjänt om den konfronterade omvärlden utan att ta hänsyn till en grumlig statistik som konstruerats i en annan tidsålder. Finansministrar och andra ekonomiska beslutsfattare har förvisso hjälp av vissa makroindikatorer, givet att de förstår och kan tolka dem, men det är egentligen få andra som har den nyttan. Nationalekonomin bidrog till att tämja en av de värsta konjunkturnedgångarna i slutet av 1920-talet, men ju mer föråldrade de blir desto mer begränsar de ekonomiska indikatorerna vår förmåga att förstå omvärlden agera kreativt i syfte att forma och utveckla den.

Det har gjorts flera ansatser för att skapa nya, bättre indikatorer. Mest anmärkningsvärt under de senaste åren, är Bhutans bruttolyckeindex. FN har utvecklat ett Human Development Index. Andra har föreslagit nya sätt att bedöma det mesta. Allt dessa gör är emellertid fortfarande att reducera komplicerade system till enkla tal, och de kan därför inte komma att beskriva vår värld utan misslyckas av olika skäl.

Anpassade indikatorer

Vad vi istället skulle behöva är anpassade indikatorer, vi översvämmas just nu av information och behöver inte längre nationella indikatorer som tagits fram för att passa allt och allt. Istället måste vi använda data till anpassade lösningar. Resultatet kommer att bli en uppsjö av skräddarsydda indikatorer, alla är anpassade till särskilda behov.

För enskilda individer har nationella ekonomiska siffror en mycket liten direkt betydelse. Att köpa ett hem, ta en examen, att söka ett jobb, att besluta om hur mycket som skall lånas är inga beslut som fattas med stöd av BNP-tillväxt eller av inflationsförväntningar eller bostadsbyggandet. Att fatta ett beslut om att starta ett företag styrs endast marginellt av sådana siffror, istället är det lokala trender i en bransch eller region som styr sådana beslut.

Ta till exempel den amerikanska delstaten Nebraska, känt för sina spannmålsodlingar och många skiffergasfyndigheter, där har det knappast förekommit någon arbetslöshet att tala om under de senaste åren. Jämför sedan med Detroit, Florida, delar av Los Angeles eller Phoenix i Arizona, delar av USA som befinner sig i kris. Vad hjälper det då att de amerikanska bruttonationalproduktionssiffrorna kom in starkt?

Stora företag har ekonomer som försöker fastställa korrelationerna mellan olika makroindikatorer och affärstrender, och företagen beslutar om hur mycket att spendera delvis baserad på en läsning av framtida räntor, tillväxttrender och inflationen. Sambandet mellan siffrorna och verkligheten stämmer inte alltid. Om siffrorna för detaljhandeln mäts bland de stora kedjorna som är etablerade i de stora köpcentrumen säger siffrorna inget om hur e-handeln har utvecklats. Om konsumtionen bottnar ger det ingen indikation om high end butikernas försäljning har varit, eller de billigare affärernas utveckling. Att fatta beslut baserat på vad indikatorerna visar är nästan ett garanterat sätt att fatta fel beslut på.

Komplicerade statistiska modeller

Naturligtvis beslutsfattarna behöver siffror som de matar in i sina komplicerade statistiska modeller för ”ekonomi” och för att hjälpa centralbankerna att styra penningpolitiken. Nu har emellertid också tjänstemännen som tar fram dessa uppgifter insett att finanspolitiken inte fungerar med dessa data. FEDs nya ordförande, Janet L. Yellen, sade nyligen att arbetslöshetssiffrorna inte fungerar som det är tänkt eftersom de inte fångar upp nyanser ifråga om undersysselsättning, avskräckta och uppgivna arbetssökande som har slutat att leta nya arbeten, studenter som hoppar av studierna, frilansare, praktikanter och långtidsarbetslösa.

Politiken som bedrivs är tänkt att driva upp konsumtion och öka BNP för att hjälpa den finansiella utvecklingen, men den gör lite för att förbättra den långsiktiga lönsamheten för ett dynamiskt ekonomiskt system. I USA röstades för nästan fem år sedan genom en stimulansproposition där 800 miljarder USD skulle bidra till att skapa 3,5 miljoner nya arbetstillfällen. Detta inträffade inte eftersom sambanden mellan att spenderade medel från staten och den privata sektorns önskan och behov att rekrytera inte är lika stark som det var under 1950-, 1960- och 1970-talen. I dag arbetar vi, i alla fall i västvärlden, i en informationsekonomi där billigt kapital, arbetskraft och teknik gör det enkelt för företag att skapa enorma vinster och utvinna mer produktivitet från sina anställda utan att behöva anställa fler arbetstagare.

Avvänjning från vår besatthet av ekonomiska indikatorer är ett viktigt steg för att brottas med när världen ser ut som den gör. Vi måste också lära oss att fatta beslut som ger positiva resultat . Individer, företag och regeringar kommer att finna deras intressen bäst betjänas av kreativa metoder som till exempel hantverksindikatorer istället för att koppla all verklighet till några enkla medelvärden. Indikatorerna bidrog till att tämja de värsta extrema konjunkturcykler i början av 1900-talet, men nu borde vi tacka dem och gå vidare till framtiden.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Robeco lanserar aktivt förvaltad ETF på Xetra

Publicerad

den

Robeco 3D EM Equity UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

Robeco 3D EM Equity UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITS ETF investerar i Additional Tier 1 (AT1) CoCo-obligationer denominerade i euro, amerikanska dollar och pund sterling, utfärdade av finansinstitut i utvecklade europeiska länder. Dessa är långfristiga, efterställda obligationer, vanligtvis med en fast kupong, som automatiskt konverteras från skuld till eget kapital när fördefinierade händelser (konverteringskriterier) inträffar.

WisdomTree Brent Crude Oil 3x Daily Leveraged ETC följer tre gånger den dagliga utvecklingen av Solactive Brent Crude Oil Commodity Futures SL Index. Detta består av terminskontrakt för Brent Crude Oil. Den börshandlade råvaran är en fullt säkerställd obligation.

NamnISIN
Ticker
AvgiftUtdelnings-
policy
Robeco 3D EM Equity UCITS ETF – AccIE0002Z12PN9
REM3 (EUR)
0,30%Ackumulerande
WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITS ETF – USD AccIE00BZ0XVG69
WTIG (EUR)
0,39%Ackumulerande
WisdomTree Brent Crude Oil 3x Daily Leveraged ETCIE00BMTM6D55
NGXA (EUR)
0,99%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 407 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

VanEcks utdelnings-ETF fördubblas, når två miljarder euro på sex månader

Publicerad

den

Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.

Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.

”I en ganska osäker marknadsmiljö kan utdelningsaktier vara ett bra sätt att isolera sig från volatilitet och bilda en motvikt till tillväxtaktier i en diversifierad portfölj”, förklarade Martijn Rozemuller, VD för VanEck Europe. ”Stigande räntor har generellt sett inte lika negativ inverkan på utdelningsaktier som på tillväxtaktier – och vår utdelnings-ETF värdesätter kvalitet högt. Den erbjuder möjligheten att investera i företag med potentiellt höga utdelningar och utmärker sig tack vare sin globala diversifiering och omfattande urvalskriterier”, säger Rozemuller. Investerare bör dock komma ihåg att utdelningsstrategier också är föremål för marknadsrisker och värdeförluster kan inte uteslutas.

Historiskt sett har VanEcks utdelnings-ETF erbjudit både stark och stabil potential för utdelningsflöden och möjligheten för investerare att delta i prisuppgången på 100 stora globala aktier. ETFens metod, utvecklad av Morningstar, går utöver enkla utdelningskoncept genom att välja aktier baserat på flera faktorer. Fokus ligger på utdelningstillväxt och stabilitet över tid.

”Denna strategi ger långsiktigt värde för investerare – den starka tillväxten och efterfrågan på vår ETF visar oss att vi möter investerarnas efterfrågan med denna strategi”, tillade Dmitrii Ponomarev, produktchef på VanEck.

Strikta urvalskriterier

Fonden inkluderar exponering mot de 100 globala aktierna med högst direktavkastning och viktas sedan enligt den totala utbetalda utdelningen. Dessutom föreskriver metoden att den aktuella utdelningen per aktie inte får vara lägre än fem år sedan, utdelningen måste ha betalats ut under de senaste 12 månaderna och viktningen per aktie är begränsad till maximalt 5 procent, medan viktningen per sektor inte får överstiga 40 procent vid tidpunkten för granskningen.

Fonden följer Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Morningstar identifierar 100 aktier från ett brett universum av aktier på utvecklade marknader för indexval. Utöver strikta kriterier relaterade till företagens utdelningspolicy tillämpas även prognoser för framtida utdelningar, likviditet samt ESG-filter för att exkludera, till exempel, företag med påstådda brott mot FN:s Global Compact och kontroversiella produktinvesteringar. ETFen har dock inte ett hållbarhetsinvesteringsmandat som investeringsmål.

Handla VDIV ETF

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (VDIV ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

  • Fördubblats på sex månader: VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF erbjuder tillgång till företag med potentiellt höga utdelningar
  • Fokus på kvalitet: Det underliggande indexet väljer aktier enligt strikta kriterier som utdelningstillväxt, utdelningsstabilitet och global diversifiering
ETFVanEck Morningstar Developed Markets Dividend
Leaders UCITS ETF
IndexnamnMorningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index
ISINNL0011683594
WKNA2JAHJ
Ticker XetraVDIV
Ticker LSE USD / GBPTDIV / TDGB
Ticker SIXTDIV
Ticker Borsa ItalianaTDIV
Förvaltare:VanEck Asset Management B.V.
HemvistNederländerna
BasvalutaEUR
IndexleverantörMorningstar
OmbalanseringHalvårsvis
ReplikeringsmetodFysisk replikering
Lanseringsdatum23 May 2016
Total expense ratio (TER)0.38% p.a.
UtdelningspolicyUtdelande (kvartalsvis)

Aktiemarknadsrisk: Priserna på värdepapper i fonden är föremål för de risker som är förknippade med investeringar på värdepappersmarknaden, inklusive allmänna ekonomiska förhållanden och plötsliga och oförutsägbara prisfall. En investering i fonden kan leda till förluster.

Valutarisk: Eftersom fonden helt eller delvis investerar i värdepapper denominerade i utländsk valuta, kan fondens investeringar i utländsk valuta och förändringar i värdet på utländska valutor mot basvalutan leda till lägre avkastning för fonden och värdet på vissa utländska valutor kan vara föremål för betydande fluktuationer.

Fortsätt läsa

Nyheter

WENE ETF investerar i energiföretag från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 90 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Varför WENE?

Exponering för stora och medelstora företag på utvecklade marknader inom energisektorn Global Industry Classification Standard (GICS).

Designad för investerare som vill ha exponering mot World Energy Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.

Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarliga ESG-relaterade kontroverser

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index.

Handla WENE ETF

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURWENE
Euronext AmsterdamUSDWENE
SIX Swiss ExchangeUSDWENE

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
SHELSHELL PLCEnergi10,87GB00BP6MXD84GBP
TTETOTALENERGIESEnergi7,68FR0000120271EUR
COPCONOCOPHILLIPSEnergi6,86US20825C1045USD
ENBENBRIDGE INCEnergi4,79CA29250N1050CAD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergi4,76US30231G1022USD
SLBSCHLUMBERGER NVEnergi4,40AN8068571086USD
PSXPHILLIPSEnergi4,17US7185461040USD
OKEONEOK INCEnergi3,81US6826801036USD
VLOVALERO ENERGY CORPEnergi3,80US91913Y1001USD
LNGCHENIERE ENERGY INCEnergi3,72US16411R2085USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära