Följ oss

Nyheter

Ledande eller missledande indikatorer?

Publicerad

den

Ledande eller missledande indikatorer?

Ledande eller missledande indikatorer? Varje månad överöses vi med ekonomisk statistik, så kallade ledande indikatorer till exempel arbetslöshet och inflation, produktionsstarter, BNP-förändringar och andra siffror, dessa siffror kommer fram i vågor. Finansiella nyhetsbyråer som Bloomberg, Dow Jones och Reuters pumpar ut dem i exakt det ögonblick som de släpps. Börserna påverkas ofta inom några sekunder. Kommentatorer, analytiker och politiker tillskriver dessa siffror en nästan kosmisk betydelse.

Vi agerar som om de är markörer från urminnes tider, men i själva verket uppfanns efter depressionen och andra världskriget och är nu föråldrade.

Ta till exempel BNP, bruttonationalprodukten, som härstammar från formler som fastställdes av ekonomen Simon Kuznets och andra under 1930-talet. Bruttonationalprodukten har sina begränsningar, något som länge varit känt, men ingen var mer vältalig än av Robert F. Kennedy när han i ett berömt tal 1968 förklarade att det mätte allt utom det som är värt mätning. Frågan är alltså, heter det ledande eller missledande indikatorer?

BNP behandlar allt ut som en positiv vinkel. När du köper LED-lampor som undanröjer behovet av att spendera lika mycket pengar på glödlampor i framtiden men också bidrar till att minska energiförbrukningen. Problemet är att det får BNP att falla och vad som borde vara bra blir statistiskt negativ. Om ett företag förorenar en flod, är saneringskostnader positivt för BNP, liksom eventuella vårdkostnader för dem som skadas.

Bygger på ett ekonomiskt utfall

BNP-modellen bygger dessutom på att med ett ekonomiskt utfall följer konsumtion och sysselsättning. Modellen missar emellertid att många fabriker i dag drivs med hjälp av robotteknik och programvara, och att robotar inte köper nya bilar, skor eller tar en cafe latte.

BNP är ett bra antal för en nation som producerar saker gjorda av massor av arbetare, men för en informationsekonomi grundad på tjänster och immaterialrätt och fylld av appar som inte kostar någonting men ändå möjliggöra handel, är modellen vuxen uppgiften. Det är inte heller många av de övriga indikatorerna. Handelsbalansen behandla en iPhone producerad, eller egentligen monterad i Kina utan att ta hänsyn till de immateriella rättigheter som skapats av Apple i Kalifornien. Vart tjänas egentligen pengarna?

Går vi sedan vidare till inflationen ser vi att denna knappast kan hålla jämna steg med de kvalitetsförbättringar som byggs in i nya bilmodeller och vitvaror, trots statistikernas heroiska ansträngningar att få in effektivitetsvinster i sina formler.

Sysselsättningsstatistiken tar inte hänsyn till att personer i åldern mellan 20 och 30 lämnar sina välbetalda anställningar för att arbeta med egna projekt som skapar nya arbetstillfällen.

Varje ekonomi behandlas som en separat enhet

Vidare ser vi att statistiken behandlar varje ekonomi som en separat enhet, något som inte alls är realistiskt inom EU där arbetskraft, varor och tjänster flödar fritt. Våra liv har blivit allt mer globala, men våra indikatorer förblir envist nationella.

Världen skulle bli betydligt bättre betjänt om den konfronterade omvärlden utan att ta hänsyn till en grumlig statistik som konstruerats i en annan tidsålder. Finansministrar och andra ekonomiska beslutsfattare har förvisso hjälp av vissa makroindikatorer, givet att de förstår och kan tolka dem, men det är egentligen få andra som har den nyttan. Nationalekonomin bidrog till att tämja en av de värsta konjunkturnedgångarna i slutet av 1920-talet, men ju mer föråldrade de blir desto mer begränsar de ekonomiska indikatorerna vår förmåga att förstå omvärlden agera kreativt i syfte att forma och utveckla den.

Det har gjorts flera ansatser för att skapa nya, bättre indikatorer. Mest anmärkningsvärt under de senaste åren, är Bhutans bruttolyckeindex. FN har utvecklat ett Human Development Index. Andra har föreslagit nya sätt att bedöma det mesta. Allt dessa gör är emellertid fortfarande att reducera komplicerade system till enkla tal, och de kan därför inte komma att beskriva vår värld utan misslyckas av olika skäl.

Anpassade indikatorer

Vad vi istället skulle behöva är anpassade indikatorer, vi översvämmas just nu av information och behöver inte längre nationella indikatorer som tagits fram för att passa allt och allt. Istället måste vi använda data till anpassade lösningar. Resultatet kommer att bli en uppsjö av skräddarsydda indikatorer, alla är anpassade till särskilda behov.

För enskilda individer har nationella ekonomiska siffror en mycket liten direkt betydelse. Att köpa ett hem, ta en examen, att söka ett jobb, att besluta om hur mycket som skall lånas är inga beslut som fattas med stöd av BNP-tillväxt eller av inflationsförväntningar eller bostadsbyggandet. Att fatta ett beslut om att starta ett företag styrs endast marginellt av sådana siffror, istället är det lokala trender i en bransch eller region som styr sådana beslut.

Ta till exempel den amerikanska delstaten Nebraska, känt för sina spannmålsodlingar och många skiffergasfyndigheter, där har det knappast förekommit någon arbetslöshet att tala om under de senaste åren. Jämför sedan med Detroit, Florida, delar av Los Angeles eller Phoenix i Arizona, delar av USA som befinner sig i kris. Vad hjälper det då att de amerikanska bruttonationalproduktionssiffrorna kom in starkt?

Stora företag har ekonomer som försöker fastställa korrelationerna mellan olika makroindikatorer och affärstrender, och företagen beslutar om hur mycket att spendera delvis baserad på en läsning av framtida räntor, tillväxttrender och inflationen. Sambandet mellan siffrorna och verkligheten stämmer inte alltid. Om siffrorna för detaljhandeln mäts bland de stora kedjorna som är etablerade i de stora köpcentrumen säger siffrorna inget om hur e-handeln har utvecklats. Om konsumtionen bottnar ger det ingen indikation om high end butikernas försäljning har varit, eller de billigare affärernas utveckling. Att fatta beslut baserat på vad indikatorerna visar är nästan ett garanterat sätt att fatta fel beslut på.

Komplicerade statistiska modeller

Naturligtvis beslutsfattarna behöver siffror som de matar in i sina komplicerade statistiska modeller för ”ekonomi” och för att hjälpa centralbankerna att styra penningpolitiken. Nu har emellertid också tjänstemännen som tar fram dessa uppgifter insett att finanspolitiken inte fungerar med dessa data. FEDs nya ordförande, Janet L. Yellen, sade nyligen att arbetslöshetssiffrorna inte fungerar som det är tänkt eftersom de inte fångar upp nyanser ifråga om undersysselsättning, avskräckta och uppgivna arbetssökande som har slutat att leta nya arbeten, studenter som hoppar av studierna, frilansare, praktikanter och långtidsarbetslösa.

Politiken som bedrivs är tänkt att driva upp konsumtion och öka BNP för att hjälpa den finansiella utvecklingen, men den gör lite för att förbättra den långsiktiga lönsamheten för ett dynamiskt ekonomiskt system. I USA röstades för nästan fem år sedan genom en stimulansproposition där 800 miljarder USD skulle bidra till att skapa 3,5 miljoner nya arbetstillfällen. Detta inträffade inte eftersom sambanden mellan att spenderade medel från staten och den privata sektorns önskan och behov att rekrytera inte är lika stark som det var under 1950-, 1960- och 1970-talen. I dag arbetar vi, i alla fall i västvärlden, i en informationsekonomi där billigt kapital, arbetskraft och teknik gör det enkelt för företag att skapa enorma vinster och utvinna mer produktivitet från sina anställda utan att behöva anställa fler arbetstagare.

Avvänjning från vår besatthet av ekonomiska indikatorer är ett viktigt steg för att brottas med när världen ser ut som den gör. Vi måste också lära oss att fatta beslut som ger positiva resultat . Individer, företag och regeringar kommer att finna deras intressen bäst betjänas av kreativa metoder som till exempel hantverksindikatorer istället för att koppla all verklighet till några enkla medelvärden. Indikatorerna bidrog till att tämja de värsta extrema konjunkturcykler i början av 1900-talet, men nu borde vi tacka dem och gå vidare till framtiden.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

De mest populära ETFerna hos Nordnet just nu

Publicerad

den

För att hjälpa dig att hitta spännande ETFer har Nordnet tagit fram en inspirationssida. Där kan du se vilka ETFer som är mest ägda och har bäst utveckling inom olika regioner och branscher. Här är de 10 mest populära ETFerna oavsett bransch och region. De mest populära ETFerna hos Nordnet just nu.

För att hjälpa dig att hitta spännande ETFer har Nordnet tagit fram en inspirationssida. Där kan du se vilka ETFer som är mest ägda och har bäst utveckling inom olika regioner och branscher. Här är de 10 mest populära ETFerna oavsett bransch och region. De mest populära ETFerna hos Nordnet just nu.

NamnAntal ägareKortnamn
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)61 089SXR8
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)55 745EUNL
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)32 682IS3N
iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)31 628QDVE
iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)22 891IQQH
iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD (Acc)15 4592B76
Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C14 484XESC
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist)14 304IUSA
iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)12 385IUSQ
XACT OMXC25 ESG12 281XACT OMXC25

Så handlar du med ETFer

Det finns i dagsläget fler än 1 600 ETFer på Nordnets plattform och du kan hitta någon i så gott som alla sektorer och regioner. Det svåra är snarare hur du ska hitta rätt, i det omfattande utbudet.

Med Nordnets ETF-sorterare får du hjälp att söka ut ETFer som matchar dina önskemål. Du klickar helt enkelt i vad du söker och får en lista anpassad till detta.

Innan du köper ETFer finns det några saker det är bra att ha koll på, nämligen:

• Vad ETFen ger exponering mot

• Vad den har för förvaltningsavgift

• Vad är det för spread mellan köp och sälj. Detta blir indirekt en kostnad för dig som investerar i ETFen.

Fortsätt läsa

Nyheter

SXRY ETF spårar den italienska aktiemarknaden

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) med ISIN IE00B53L4X51, strävar efter att spåra FTSE MIB-index. FTSE MIB-index spårar de 40 största italienska företagen.

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) med ISIN IE00B53L4X51, strävar efter att spåra FTSE MIB-index. FTSE MIB-index spårar de 40 största italienska företagen.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,33 % p.a. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 211 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 januari 2010 och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
BATS Chi-X EuropeUSDCSMIBx
Bolsa Mexicana de ValoresMXNSXRYN
Borsa ItalianaEURCSMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
UCGUNICREDITFinans11,49IT0005239360EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinans11,35IT0000072618EUR
ENELENELUtilities9,88IT0003128367EUR
STLAMSTELLANTIS NVSällanköpsvaror8,70NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVSällanköpsvaror8,55NL0011585146EUR
ENIENIEnergi6,10IT0003132476EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinans5,86IT0000062072EUR
STMMISTMICROELECTRONICS NVInformationsteknologi4,74NL0000226223EUR
PRYPRYSMIANIndustri2,93IT0004176001EUR
MONCMONCLERSällanköpsvaror2,47

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Notes from our research on recent crypto moves: ideal moment for crypto index investing?

Publicerad

den

Recent market movements reinforce the investment case for crypto index investing and we believe that now is the time to build a long crypto exposure via the Nasdaq Crypto Index (NCI) (or to boarden the exposure vs. a single asset Bitcoin ETF position).

Recent market movements reinforce the investment case for crypto index investing and we believe that now is the time to build a long crypto exposure via the Nasdaq Crypto Index (NCI) (or to boarden the exposure vs. a single asset Bitcoin ETF position).

Here are some commentaries from our Research:

• NCI surges +18% last week (Nov 3 to 10) while Bitcoin was up +15%: driven by market optimism following Trump’s election and a 25 bps rate cut by the Federal Reserve

• Bitcoin breaks new highs: Closed the week above $80k for the first time, leading a market rally

• Outperformance across NCI constituents:

o Smart contract platforms led gains:

 Cardano: +72.6%

 Avalanche: +31.4%

 Ethereum: +27.2%

 Solana: +25.4%

o All constituents (except LTC) outperformed Bitcoin’s gains, see below for last week:

• BTC Dominance tested 60% and retraced: Historically, this has either signaled the end of Bitcoin outperformance or the start of a powerful Altseason

• Strong performance outlook: Momentum in NCI’s broad diversification positions it well for potential long-term gains as macro and regulatory conditions improve

Nasdaq Crypto Index – Constituents performance Nov 3 – Nov 10:

Evolution of Bitcoin dominance:

Why consider Nasdaq Crypto Index (NCI) now?

• Diversification beyond Bitcoin: Capture both Bitcoin’s strength and the upside potential of emerging crypto assets in one allocation.

• Positioning for Altseason: NCI provides targeted exposure to key market segments poised to benefit from broader market growth.

• Current allocation:

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära