Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Lär dig om Fulcrum-avgifter

Publicerad

den

Lär dig om Fulcrum-avgifter

En era av ultra-billiga börshandlade fonder (ETF) ligger över oss, och kapitalförvaltare står upp för att vara konkurrenskraftiga på en marknad utan brist på urval. Flera av dessa företag satsar på nya erbjudanden med rörliga avgifter i ett försök att locka investerare. Detta kallas ofta för Fulcrum-avgifter.

Under de senaste åren har flera stora fondförvaltare infört nya fonder vars avgifter stiger med avkastning och fall när ETFerna presterar bättre än marknaden. I investeringsförbundet kallas denna avgiftsstruktur en fulcrumavgift.

Fulcrum Avgifter: En introduktion

Enkelt sagt är en fulcrumavgift en prestationsbaserad avgift som går upp eller ner baserat på hur bra en viss fond utför mot sitt riktmärke. Fonder som använder fulcrumavgifter tar ut mer när de överträffar sitt referensvärde (i glidande skala) och sänker sina avgifter när de presterar bättre än marknaden. Även om låg aavgifter har funnits länge, börjar dessa nya produkter med en lägre basavgift som stiger och faller mer kraftigt beroende på prestanda. Fulcrum avgifter berätta för investerare att fondförvaltaren är övertygad om att den kan överträffa marknaden, och kommer att ge en typ av försäkring om de inte gör det.

Följande diagram, med tillstånd av Fidelity International Limited, visar hur fulcrumavgiften fungerar. I det här diagrammet tar en fond en ”högsta avgift” när den överstiger referensvärdet (med avgift) med 2%.

Källa: Fidelity

Fidelity sätter taket på 0,2% över basförvaltningsavgiften och golvet på 0,2% under det. Detta gör att Fidelity fulcrum-avgiften är helt symmetrisk, vilket undviker en av de viktigaste kritikerna av rörliga avgiftsmedel (nämligen ”huvud upp vi vinner, pil du förlorar”). I det här exemplet börjar taket in när fonden utför 2% eller bättre. Golvet utlöses när fonden underperformar marknaden med 2% eller mer.

Från och med 2016 anställde mindre än 2% av de registrerade amerikanska fonderna fulcrumavgifter. Analytikerna förväntar sig dock att deras användning stiger stadigt, eftersom tillgångsförvaltare svarar på ökat tryck över att sänka sina avgifter.

Regelbundna överväganden

Amerikanska föreskrifter sätter gränser för de typer av prestationsbaserade avgifter som fondförvaltare och finansiella rådgivare kan debitera. Investment Advisers Act från 1940 var den första lagstiftningen som innebär ett direkt förbud mot prestationsbaserade avgifter eftersom de ger rådgivare för mycket incitament att ta stora risker.

Lagstiftare tillät först prestationsbaserade avgifter (dvs. fulcrum fee) 1970, men endast av Registered Investment Advisers (RIA) som förvaltar fonder. Det skulle ta ytterligare 15 år innan Securities and Exchange Commission (SEC) tillåter användningen av fulcrumavgifter med detaljhandelskunder med utgångspunkt i att rådgivaren var lika med fondens resultat som investerare.

Till denna dag kräver SEC att två villkor uppfylls för att en rådgivare ska ta ut en fulla avgift:

• Avkastningen måste överstiga referensvärdet; Om de inte gör det måste avgiften minskas.
• Endast ”kvalificerade kunder” definierade enligt regel 205-3 i Investment Advisers Act från 1940 kan debiteras en fulcrumavgift. Detta inkluderar personer eller registrerade värdepappersföretag med ett kontovärde på mer än 1 miljon dollar eller ett nettovärde högre än 2,1 miljoner dollar.

Möjligheter och kostnader

Beroende på dina investeringsmål ger fulcrumavgifterna både möjligheter och risker. Å ena sidan kan medel som använder en sådan modell attrahera investerare med mer aggressiva portföljer såväl som dem som letar efter strategier för marknadsbeslut utan de risker som läggs till. Fulcrum avgifter berättar väsentligen investeraren att fondförvaltaren är säker på att de kan överträffa sitt riktmärke och kommer att försäkra sig om de inte kan.

Fulcrum avgifter tar också hänsyn till kostnadsmedvetna investerare som inte vill betala högre avgifter för medel som inte alltid slår marknaden. Detta ger dem incitament att arbeta med en viss fond utan att betala premie under nedgångar eller grova fläckar.

På motsatta sidan av spektrumet kan fulcrumavgifter vara kostsamma. Till att börja med använder endast en liten minoritet av medel en sådan strategi och det finns inte tillräckligt med data för att avgöra om de konsekvent överträffar sina riktmärken eller inte. Samtidigt, med så många ETF att välja mellan, är det inte helt klart att denna smala del av fonduniverset erbjuder någon taktisk fördel även när den överträffar marknaden. För många investerare kan ETF: er med låg avgift ge ett bättre alternativ.

Investor Due Diligence

Medan alla fulcrumfonder opererar på en glidningsavgift, kan de variera väsentligt vad gäller struktur. Investerare måste därför utföra sin noggrannhet när de väljer vilka fonder som ska ingå i deras portfölj.

Till att börja med är det viktigt att jämföra avgiftsstrukturen för en viss fond i förhållande till andra. Inte alla fonder i denna kategori fungerar som Fidelity fulcrum-fonden som beskrivs ovan, så det är viktigt att få fart på hur kostnaden för tak och golv beräknas. Investerare bör bara välja medel med en transparent avgiftsstruktur som är lätt att förstå. Detta gäller för alla ETF, men särskilt de som tar ut en rörlig avgift.

För det andra spårar inte alla fonder samma index. Investerare som betalar för prestanda bör överväga medel med ett index som inte är mycket lätt att slå. Det är trots allt inte meningsfullt att välja en fond som tar ut en högre premie för att överträffa ett riktmärke som de flesta passiva fondförvaltare redan slår. Som ett exempel var det relativt lätt att prestera S-P 500 under den så kallade Trump-reflationen efter 2016-valet med tanke på tjurmarknadens omfattning.

Poängen

Begreppet fulcrumavgifter går inte fort någon gång snart. Eftersom tillgångsförvaltare svarar på ökat industriellt tryck kan investerare förvänta sig att prestationsbaserade avgifter kommer att växa på kort sikt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

MONTDIV ETF är Sveriges första månadsutdelande ETF

Publicerad

den

Sveriges första månadsutdelande ETF Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) med IE000DMPF2D5, kombinerar månatliga utdelningar, global diversifiering i världens största bolag och en systematisk optionsstrategi. ETFen går att handla även hos andra nätmäklare, men köps courtagefritt hos Montrose.

Sveriges första månadsutdelande ETF Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) med IE000DMPF2D5, kombinerar månatliga utdelningar, global diversifiering i världens största bolag och en systematisk optionsstrategi. ETFen går att handla även hos andra nätmäklare, men köps courtagefritt hos Montrose.

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF försöker följa MSCI World Index. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,44 % p.a. Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis). Vid lanseringstillfället var målet att den månatliga utdelningen skulle vara 0,5 procent, motsvarande en direktavkastning om cirka 6,0 procent. . Den absoluta månadsvisa utdelningen kommer variera från månad till månad och bli högre ifall ETFen stiger i värde och mindre ifall den istället sjunker.

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF började handlas på Nasdaq Stockholm den 24 februari 2025 och är domicil på Irland.

Ett stabilt kassaflöde med månatliga utdelningar

  • Ha en stabil utdelningsstrategi med utbetalningar varje månad.
  • Perfekt för dig som vill säkra en återkommande inkomst. ETFen har som mål att generera en ungefärlig årlig direktavkastning på 6%, vilket motsvarar 0,5% per månad.
  • Den höga direktavkastningen genereras både genom bolagens ordinarie utdelningar samt ETFens innovativa covered call-strategi.

Ingen valutaväxling

Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Dessutom betalar du ingen källskatt på utdelningar vare sig på ISK eller kapitalförsäkring, då den är registrerad på Irland.

Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETF:en minska i värde.

Hur påverkas ETFen av en börsnedgång, olika marknadsförhållanden och en långsiktig börsuppgång?

Fonden förväntas överträffa en direkt investering i de underliggande tillgångarna i sidledes och måttligt positiva marknader tack vare den extra inkomsten som genereras via premierna. Vid en börsnedgång förväntas fonden ha en negativ utveckling, men ändå prestera bättre än en direkt investering i de underliggande tillgångarna tack vare de intäkter som skapas genom försäljning av köpoptioner. Däremot kan fondens återhämtning efter en nedgång påverkas negativt av optionsförsäljningen. Detta om marknaden snabbt stiger över lösenpriserna så att fondens återhämtning begränsas.

I en långsiktig uppåtgående marknad kan fonden dra nytta av tillväxt både i underliggande tillgångar upp till strikepriserna samt optionspremierna. I de fall som underliggande index rör sig över strikepriset kan avkastningen bil mindre än om man investerat direkt i den underliggande tillgången. Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad.

Hur fungerar Covered Call-strategin i fonden?

Covered calls är en strategi där en investerare äger aktier eller en portfölj av aktier och samtidigt säljer köpoptioner på dem. Genom att sälja köpoptionerna får investeraren en premie (intäkt), men begränsar möjligheten till avkastning över en viss nivå (strikepriset). I de fall som kursen är under strikepriset får man ta del av både all utveckling samt premierna som försäljningen av köpoptionerna har genererat. Skulle kursen stiga över strikepriset får man ta del av kursutveckligen fram till dess. Optionerna ställs varje månad på en korg av index, S&P 500, Euro Stoxx, Nikkei och FTSE, inte på enskilda aktier. Strikepriset bestäms månadsvis baserat på de underliggande aktiernas utdelning samt marknadsförhållanden. I de fall som börsen är mer volatil kommer strikepriset normalt att vara högre. Den kommer minst att sättas till 3% uppgång under en enskild månad.

Vid ett simulerat test av strategin för perioden 16 februari 2018 till 17 december 2024 blev den genomsnittliga strike-nivån satt till att motsvara en uppgång på 4,59 procent varje månad, med en maximal uppgång på 19,18 procent. Detta innebär att ETFen inte fullt ut kunde dra nytta av positiv kursuppgång över dessa nivåer under den enskilda månaden, eftersom dessa begränsades av covered call-strategin. Som mest missades 3,60 procent i avkastning under en månad. Tänk på att historisk simulering inte ska ses som en indikator på framtida resultat.

Handla MONTDIV ETF

Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF (MONTDIV ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Nasdaq StockholmSEKMONTDIV

Största innehav

NamnVikt %
Apple4,90%
Microsoft4.03%
Nvidia4,03%
Amazon3,17%
Alphabet Inc3,12
Meta2,13%
Tesla1,56%
Broadcom1,37%
JPMorgan Chase1,06%
Eli Lilly & Co0,92%

Innehav kan komma att förändras

De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Direktavkastning är en uppskattad årlig siffra som skulle kunna resultera i en månatlig utdelning om 0,5 år procent. Innan du investerar bör du läsa ETFens faktablad och FAQ.

Fortsätt läsa

Nyheter

ETFer som satsar på en åldrande befolkning

Publicerad

den

Människors medellivslängd har ökat konsekvent i decennier. För personer födda i Europa 2019 var det redan runt 80 år. Som jämförelse nåddes 1911 endast en medelålder på 49 år. Samtidigt föds allt färre barn i industriländerna. Det är därför inte förvånande att vi ser en åldrande befolkning där andel äldre har ökat stadigt de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.

Människors medellivslängd har ökat konsekvent i decennier. För personer födda i Europa 2019 var det redan runt 80 år. Som jämförelse nåddes 1911 endast en medelålder på 49 år. Samtidigt föds allt färre barn i industriländerna. Det är därför inte förvånande att vi ser en åldrande befolkning där andel äldre har ökat stadigt de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.

Företag som har riktat sin affärsmodell till denna befolkningsgrupp gynnas av den demografiska utvecklingen. Dessa företag inkluderar innovativa läkemedelsföretag, specialiserade fastighetsbyråer, finansiella företag och många fler.

I den här investeringsguiden hittar du de två ETFer som gör att du kan investera i den åldrande befolkningen. Den genomsnittliga förvaltningsomkostnaden ligger på mellan 0,40 och 0,55 procent per år.

En jämförelse mellan olika börshandlade fonder

När man väljer en ETF som satsar på en åldrande befolkning bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla ETFer som satsar på en åldrande befolkning med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

Handla

Det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Namn
ISIN
KortnamnAvgift%Utdelnings-
policy
HemvistReplikerings-
metod
iShares Ageing Population UCITS ETF
IE00BYZK4669
2B770.40%.AckumulerandeIrlandOptimerad sampling
VanEck Bionic Engineering UCITS ETF A
IE0005TF96I9
CIB00.55%AckumulerandeIrlandFysisk replikering

Fortsätt läsa

Nyheter

EXSD ETF ger exponering mot europeiska mid cap företag

Publicerad

den

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) med ISIN DE0005933998, försöker följa STOXX® Europe Mid 200-indexet. STOXX® Europe Mid 200-index följer 200 europeiska medelstora aktier, definierade som den 201:a till 400:e största aktien i STOXX® Europe 600 Index.

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) med ISIN DE0005933998, försöker följa STOXX® Europe Mid 200-indexet. STOXX® Europe Mid 200-index följer 200 europeiska medelstora aktier, definierade som den 201:a till 400:e största aktien i STOXX® Europe 600 Index.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,21 % p.a. iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) är den enda ETF som följer STOXX® Europe Mid 200-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Minst årligen).

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) har 479 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 4 april 2005 och har sin hemvist i Tyskland.

Varför EXSD?

Exponering mot ett brett utbud av företag från utvecklade länder i Europa
Direktinvestering i medelstora företag

Regional exponering

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av mitten av 200 företag från STOXX Europe 600 Index.

Handla EXSD ETF

iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF (DE) (EXSD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREXSD
Stuttgart Stock ExchangeEUREXSD
XETRAEUREXSD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENRSIEMENS ENERGY N AGIndustrials1.22DE000ENER6Y0EUR
PRYPRYSMIANIndustrials1.20IT0004176001EUR
VACNVAT GROUP AGIndustrials1.07CH0311864901CHF
NXTNEXT PLCConsumer Discretionary1.01GB0032089863GBP
HEIHEIDELBERG MATERIALS AGMaterials0.95DE0006047004EUR
ALFAALFA LAVALIndustrials0.91SE0000695876SEK
PKOPOWSZECHNA KASA OSZCZEDNOSCI BANKFinancials0.90PLPKO0000016PLN
BESIBE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES NVInformation Technology0.89NL0012866412EUR
PNDORAPANDORAConsumer Discretionary0.87DK0060252690DKK
NNNN GROUP NVFinancials0.85NL0010773842EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära