Under det första kvartalet 1996 lanserade iShares en serie om 17 landspecifika ETFer, så här har de utvecklats. Observera att samtliga dessa 17 börshandlade fonder med fokus på ett enskilt land fortfarande handlas. Genom lanseringen av dessa landspecifika ETFer gjorde iShares sitt intåg på marknaden för börshandlade fonder och har aldrig sett sig om sedan dess. Det var också den tredje lanseringen av börshandlade fonder genom tiderna. Sedan dess har vi sett mycket hända, aktiemarknader som har rusat, recessioner, krig och andra geopolitiska händelser som alla haft en påverkan på börser och aktiemarknaderna världen över. Nedan tittar vi närmare på hur dessa 17 landspecifika ETFer har utvecklats sedan de lanserades. Tanken är att visa hur de olika internationella marknaderna har utvecklats under de senaste två decennierna.
Utvecklingen för landspecifika ETFer sedan start
Följande tabell visar avkastningen av alla 17 av dessa fonder och deras avkastning sedan start (per 2014/06/30). En fullständig förteckning av ETF finns i slutet av artikeln.
Utan tvekan är Mexiko det land som har utvecklats bäst, trots att det ofta inte får samma uppmärksamhet som några av de andra nationerna på denna lista. Sammantaget överträffade fem länders aktiemarknader utvecklingen i USA under samma period, varav de flesta var andra utvecklade marknader.
Bara en fond hade en negativ avkastning, EWJ som representerade Japan redovisar med en nedgång med fyra procent sedan start, eftersom deflationen har hållit konstant tryck på den asiatiska nationen
Nedan, vi bryter ner resultatet för dessa ETFer för att hjälpa investerare att få en bättre uppfattning om hur dessa börshandlade fonder och ekonomier betedde sig över tid.
Den västra hemisfären
I det här diagrammet, ingår vi alla länder som är åtminstone delvis på västra halvklotet, vilket innebär att ett antal europeiska länder som ligger på båda sidor om nollmeridianen visas nedan:
Dessa ETFer har utvecklats förvånansvärt bra under dessa år, och de har alla märkt av starka tjurrusningar under mitten av 2000-talet och början av 2010-talet samtidigt som de drabbats av en stor lågkonjunktur.
Investerare kommer att notera att Spanien hade det bekymmersamt under slutet av 2011 och början av 2012, medan de övriga ländernas börser mestadels haft en uppåtgående bana.
Europa, den östra hemisfären
I och med att det finns ett antal europeiska börshandlade fonder har vi delat upp dessa, nedan redovisar vi de länder som ligger i den östra hemisfären, öster om Greenwichmeridianen vilket gör att även de nordiska länderna och till exempel Tyskland hamnar i denna grupp även om de inte på något sätt kan anses tillhöra Östeuropa.
Med undantag för Österrike har detta kluster av europeiska nationer utvecklats nästan identiskt genom åren. Sverige kunde höja sig över resten. I slutändan var det Italien som inte kunde hänga med, eftersom landet har haft ett antal monetära frågor att hantera under de senaste åren som har hållit landets ekonomi tillbaka.
Asien
Detta diagram visar de fem fonder som varit dedikerade till Asien och Australien och det står snabbt klart att dessa fonder har släpat efter de andra ekonomierna.
Australien skiljer snabbt sig från resten av länderna i denna region med en utveckling på 400 procent över två decennier. Trots att Malaysia och Singapore har några perioder av högkonjunkturer kunde inte dessa länder fortsätta utvecklingen på lång sikt. Japan kommer att komma som en överraskning för många, eftersom dess ekonomi har kämpat sedan innan dessa fonder lanserats. Som vi tidigare nämnt, detta är den enda ETF som iShares lanserade under det första kvartalet 1996 som har utvecklats negativt.
Fullständig lista över ETF:er
Här är hela listan över de 17 landspecifika fonder som iShares lanserades i mars 1996:
Fullständig lista över börshandlade fonder
Namn
Ticker
Avkastning sedan start
MSCI Australia Index Fund
EWA
410%
MSCI Austria Index Fund
EWO
182%
MSCI Belgium Index Fund
EWK
203%
MSCI Canada Index Fund
EWC
470%
MSCI France Index Fund
EWQ
288%
MSCI Germany Index Fund
EWG
257%
MSCI Hong Kong Index Fund
EWH
167%
MSCI Italy Index Fund
EWI
203%
MSCI Japan Index Fund
EWJ
-4%
MSCI Malaysia Index Fund
EWM
89%
MSCI Mexico Index Fund
EWW
790%
MSCI Netherlands Index Fund
EWN
176%
MSCI Singapore Index Fund
EWS
85%
MSCI Spain Index Fund
EWP
523%
MSCI Sweden Index Fund
EWD
455%
MSCI Switzerland Index Fund
EWL
304%
MSCI United Kingdom Index Fund
EWU
228%
Dessa ETFer var bland de första att lanseras, och samtliga är fortfarande aktiva i dag. iShares har satt tonen för hela ETF-industrin, och har sedan dess varit en av de ledande aktörerna som har gett investerarna möjligheten att exponera sig mot ekonomier som de tidigare inte kunde köpa.
HANetf och U.S. Global Investors har re-lanserat US Global Investors Travel UCITSETF (ticker: 7RIP). ETFen förvaltas aktivt och syftar till att ge exponering mot rese- och turistbranschen, det är alltså Europas första aktiva rese-ETF.
7RIP förvaltas av Frank Holmes, VD och förvaltningschef för U.S. Global Investors. Frank är investeringsexpert, publicerad författare och författare till ett prisbelönt nyhetsbrev med över 100 000 prenumeranter.
Detta är Europas första aktiva rese-ETF och den nionde aktiva ETFen på HANetf-plattformen.
HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITSETF- och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångs-ETPer, är glada att kunna tillkännage re-lanseringen av US Global Investors Travel UCITSETF (ticker: 7RIP). Som den första aktivt förvaltade ETFen i Europa med fokus på rese- och turistsektorn utnyttjar 7RIP det innovativa Smart Beta 2.0-ramverket i syfte att dra nytta av ett permanent skifte till ett nytt paradigm inom globalt resande.
7RIP strävar efter att erbjuda riktad exponering mot den globala rese- och turistsektorn genom en aktivt förvaltad strategi baserad på Smart Beta 2.0-portföljkonstruktion. Med hjälp av en dynamisk, regelbaserad strategi omkalibreras och balanseras ETFen kvartalsvis, med fokus på skiftande fundamentala faktorer, prismomentum och undervärderade möjligheter hos flygbolag, hotell, kryssningsrederier, flygplatser och resetjänster. 7RIP har utvecklats genom över 1 000 timmars forskning och backtestning som sträcker sig över ett decennium av marknadsdata och syftar till att leverera förbättrad avkastning jämfört med traditionella, passiva ETFer, och förblir lyhörd för snabbt föränderliga branschtrender.
Ökningen av distansarbete och digitala nomader omformar det globala resandet, med ökande efterfrågan på uppslukande, hållbara och upplevelsedrivna resealternativ. 7RIP är utformat för att fånga dessa förändringar genom att investera i företag som tillgodoser det växande intresset för ekoturism, wellness-resor och kulturellt rika upplevelser. Detta föränderliga landskap erbjuder potentiellt högmarginalmöjligheter för företag som anpassar sig till dessa trender.
Frank Holmes, VD och investeringschef för U.S. Global Investors och pionjär för Smart Beta 2.0, kommenterade: ”7RIP representerar en ny era inom tematiska investeringar och fångar en permanent omvandling i den globala resedynamiken. Sedan pandemin har resandet övergått från cykliska mönster till hållbar, sekulär tillväxt, driven av distansarbete, digital nomadism och en förskjutning mot upplevelse framför ägodelar.”
Som en aktiv fond anpassar sig 7RIP i realtid till marknadstrender och resenärsbeteende i syfte att fånga möjligheter och leverera långsiktigt värde.
Denna lansering markerar den nionde aktiva ETFen på HANetf-plattformen. Den europeiska marknaden för aktiva ETFer har upplevt snabb tillväxt, med en ökning av de totala förvaltade tillgångarna med 68 % förra året och 11 % under första kvartalet 2025. HANetf förväntar sig fortsatt tillväxt inom denna sektor och strävar efter att bli ledande inom Europas bredaste utbud av aktiva strategier.
Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf, kommenterade:”Vi är glada att kunna presentera en ny aktiv strategi för europeiska investerare. Resebranschen har utvecklats avsevärt efter pandemin, med uppkomsten av digitala nomader och distansarbetare, nya former av turism och tjänsteleverantörer som gör resor mer tillgängliga än någonsin. Frank Holmes expertis inom kapitalmarknader och U.S. Global Investors aktiva förvaltningsmetod är väl positionerad för att navigera i denna dynamiska bransch och identifiera innovativa företag som formar framtidens resor.”
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Fidelity Global Quality Income UCITSETFACC-USD (FGEA ETF) med ISIN IE000YUTMIU2, syftar till att följa Fidelity Global Quality Income-indexet. Fidelity Global Quality Income-indexet följer högkvalitativa företag från utvecklade marknader, vilka erbjuder höga utdelningar.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,40 % per år. Fidelity Global Quality Income UCITSETFACC-USD är den billigaste ETFen som följer Fidelity Global Quality Income-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets resultat genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 15 oktober 2024 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Fondens mål är att ge investerare en totalavkastning, med hänsyn till både kapital- och inkomstavkastning, vilket återspeglar, före avgifter och kostnader, avkastningen på Fidelity Global Quality Income-indexet. För fullständig information om målen, se Key Information Document (KID) och prospektet.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.