I sin helhet har tillväxtmarknadsekonomierna, de så kallade emerging markets, och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa ekonomier återigen gjort investerarna besvikna under 2014. Latinamerika speciellt har varit en av de största besvikelserna och även om vi har ett gott öga till flera av de latinamerikanska ekonomierna, i synnerhet Mexiko, Chile och Colombia, så ser vi tyvärr inget som kan få denna trend att svänga på kort sikt. Låga förväntningar på Latinamerika under 2015
Morgan Stanley tror på en nedgång i Latinamerika, Jorge Kuri, Morgan Stanleys chef för aktieanalys för Latinamerika, skrev i en nyligen publicerad rapport att han tror att den dollardenominerade avkastningen för Latinamerika under 2015 kommer att uppgå till minst tio procent på nedsidan.
Om Morgan Stanley får rätt så betyder detta ett sjätte förlustår på raken för de latinamerikanska aktierna. Under 2014 har till exempel iShares Latin American 40 ETF (NYSEArca: ILF) backat med mer än 14 procent, mer än iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) som endast backat med 6,4 procent. Vad som emellertid är värre är att ILFs relativa styrka i förhållande till EEM har minskat.
Samtliga latinamerikanska ETFer på minus
Samtliga latinamerikanska ETFer på minus, eller i alla fall de som replikerar utvecklingen i de sex länder som vi känner till har backat under 2014. Global X MSCI Argentina ETF (NYSEArca: ARGT) är den bästa av de ETFer som replikerar utvecklingen i ett latinamerikanskt land. ARGT har under 2014 backat med 3,1 procent.
iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ) och iShares MSCI Mexiko Capped ETF (NYSEArca: EWW), de två största landspecifika ETFerna som följer latinamerikanska aktier har backat med i snitt 14 procent under förra året. Morgan Stanley har övervikt Mexiko, men undervikt Brasilien, enligt Barrons. Notera att den mexikanska centralbanken under 2014 sänkte landets styrränta i ett försök att få fart på landets ekonomi. EWW har en stor andel defensiva aktier, bland annat dagligvaror och telekombolag, vilket gör att denna ETF, precis som den mexikanska börsen i sin helhet, handlas till ett högt p/e-tal, betydligt högre än vad många andra emerging markets. Under de senaste månaderna har vi sett utflöden på cirka 20 MUSD från EWW, trots optimism om landets reforminriktade regering och ansträngningar för att öppna landets energiindustri för utländska investeringar för första gången på årtionden.
Energisektorn har en låg vikt i EWW, men likväl är Mexiko känsligt för förändringar i oljepriset då det endast är Ryssland som har ett högre beroende av oljeintäkter än Mexiko av länderna utanför OPEC. EWW har under det senaste kvartalet backat med cirka 13 procent, medan United States Oil Fund (NYSEArca: USO) har fallit med nästan 40 procent.