Följ oss

Nyheter

Kryptovalutor på svenska för alla

Publicerad

den

Kryptovalutor på svenska för alla, ett gästinlägg av Petter Sehlin. Thomas sa "kan du inte förklara kryptovalutor på ett A4 för oss?"

Kryptovalutor på svenska för alla, ett gästinlägg av Petter Sehlin.

Thomas sa ”kan du inte förklara kryptovalutor på ett A4 för oss?”

Nej, sa jag. Det går inte.

Sedan tänkte jag ”det finns tusentals bra presentationer där ute men nästan alla är skrivna av tekniker och finansfolk för tekniker och finansfolk. Kanske är enklaste möjliga A4 precis vad som behövs?”

Så, här kommer mitt försök att på svenska för alla förklara vad en kryptovaluta är och vem de är till för.

Hur uppstod kryptovalutorna?

Grunden för alla kryptovalutor är matematiska formler och regelverk (algoritmer). Skaparen av algoritmen för den mest kända kryptovalutan, Bitcoin, är fascinerande nog okänd. Detta bidrar till en hel del mystik och mytbildning kring kryptovalutorna, något som både är på gott och ont.

Vem bestämmer över kryptovalutorna?

Det enkla svaret är, alla och ingen. Det finns ingen myndighet eller riksbank som övervakar eller bestämmer växelkurser och beslutar om utgivning av en kryptovaluta. De regler som finns för hur kryptovalutorna ges ut och används föreslås och beslutas av alla som skapar, förvarar och nyttjar dem. Detta görs i ett världsomspännande nätverk där allt från länder till privatpersoner bidrar med datorkraft och därmed delar på beslutanderätten.

Vem skapar dem?

Det skiljer mellan olika kryptovalutor. Gemensamt för dem alla är att de skapas på konstgjord väg, av datorer som programmeras av människor. Det finns inget underliggande värde, ex. ett lands ekonomi eller ädla metaller utifrån vilket kryptovalutornas initiala pris sätts.

Finns det fysiska ”kryptopengar”?

Nej, de ”mynt” som ofta visas i tidningar, TV och på Internet har inget verkligt värde och kan inte användas för att handla med. Mynten är bara metallbitar som ges ut för att symbolisera en kryptovaluta. En kul gimmick för branschen.

Men vart existerar då kryptovalutorna?

Alla kryptovalutor finns på Internet. De lagras i nätverk av sammankopplade datorer som gemensamt hanterar en kedja av information. Kedjan kallas för en ”blockkedja” då den är uppbyggd av informationsblock. Informationsblocken innehåller uppgifter om alla ”pengar” som skapats, däremot innehåller de ingen information om vart pengarna för tillfället befinner sig. De kan ligga på en dataserver, i en fil på en privat dator, i en mobiltelefon eller på en USB-sticka. Det är upp till varje innehavare av en kryptovaluta att själv hålla reda på vart de har lagrat sina ”pengar”.

Vad händer om man tappar sin ”pengafil”?

Om datafilen som innehåller informationen om ”pengarna” tappas bort, förstörs eller blir stulen så är ”pengarna” borta. Det händer tyvärr hela tiden och är en av svagheterna kring hanteringen av kryptovalutor. I de flesta fall går informationen inte heller att återskapa (för någon) och då är ”pengarna” för evigt bortkopplade från blockkedjan.

Kryptovalutor är framtiden, de kommer bara att bli mer värda!

Fel, kryptovalutor påverkas precis som alla andra valutor av en mängd olika faktorer. En del är gemensamma, ex. tillgång och efterfrågan, andra är unika, en kryptovaluta kan till exempel ha inbyggda fel ”buggar” som gör att värdet reduceras till noll över en natt.

Många säger att kryptovalutor är framtiden. Det finns också många som säger att vi i framtiden kommer att kolonisera andra planeter. I längden kommer det förmodligen att visa sig att båda har rätt. Det gör det ändå inte till en klok idé att i dagsläget springa iväg och köpa en plats på nästa raket till rymden.

Rymdraketer kraschar, det kommer kryptovalutor också att göra. Inte alla, men några, kanske till och med de flesta. Just nu drivs kryptovalutornas värde av faktorer som för de flesta ekonomer (inklusive nobelpristagare) är mycket svåra att förstå. Det ska man ha respekt för.

Jag vill ändå köpa (och helst bli rik på) kryptovalutor!

Absolut, jag har själv cirka 60 st olika kryptovalutor, alla med fyndiga namn och entusiastiska förespråkare. Att samla kryptovalutor är ett kul sätt att lära sig saker och jag föredrar dem framför lotter.

Läs den här artikeln noga. Hela! Sedan är det bara att köra igång med tradingen.

Nybörjarguide för trading i kryptovalutor

Men jag behöver Bitcoin NU för att vara med i en ICO!

En ICO (Initial Coin Offering, eller på Svenska, ”spridning av intresseposter”) är ett sätt att baserat på en egen kryptovaluta samla in pengar för att genomföra ett projekt eller bygga upp en verksamhet. Den som gör en ICO skapar egna ”intresseposter” som oftast ger någon form av rättighet i det tänkta projektet eller verksamheten.

Till skillnad från en aktie (som är en andel i ett bolag) så ger inte poster i en ICO något som helst juridiskt ägande i projektet eller bolaget som gör ICOn.

ICO-hypen är just nu enorm och det finns många som tjänar stora pengar på dem. Framförallt rådgivarna, de tekniska konsulterna och verksamheterna som genomför ICOerna.

Trots detta är jag positiv till ICOs. De kommer att utgöra en viktig del i demokratiseringen av globala investeringar och möjliggöra internationella projekt som aldrig hade kunnat genomföras på den hårt reglerade aktiemarknaden.

Bra, då köper jag Bitcoin och är med i nästa ICO?

Läste du artikeln om trading i kryptovalutor ovan? Bra! Läs då den här också.

Nybörjarguide för deltagande i ICOs

Klar? Underbart. Nu är du redo att börja din karriär som ICO-haj.

Precis som med alla investeringar så är kunskap vägen till framgång. ICOs är minerad mark, även om många har ärliga avsikter kommer värderaketerna att bli allt färre i framtiden. Utbudet övergår redan efterfrågan, många mindre ICOs som inte har råd med de bästa rådgivarna och stenhård marknadsföring har svårt att nå sina mål. Gör de inte det finns det stor risk att hela projektet rasar. Alla pengar som investerades i ICOn är då borta. Dina och mina också.

Slutsats

Kryptovalutor är inte för alla, än. Det är ändå väldigt klokt att som företagsledare och privatperson läsa på och lära sig mer om vilka möjligheter som erbjuds och hur utvecklingen ser ut. Jag hoppas att den här korta och medvetet tillspetsade artikeln kan ha väckt din nyfikenhet till liv. Kommentera gärna, ställ frågor men framförallt, gå ut på nätet och läs, lyssna, lär.

I slutänden så är nämligen det bästa med både kryptovalutor och ICOs att de är ett så lysande exempel på hur fantastiskt Internet och människorna på Internet är. Viljan att berätta, förklara och dela med sig av kunskap vet inga gränser. Var smart och utnyttja det!

Petter Sehlin

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AAVE ETP spårar kryptovalutan AAVE

Publicerad

den

21Shares Aave ETP (AAVE ETP) med ISIN CH1135202120 är 100 % fysiskt uppbackad, 21Shares Aave ETP (AAVE) spårar prestandan för Aave-tokens. 21Shares Aave ETP tillhandahåller ett reglerat och transparent sätt för investerare att utnyttja tillväxten av Aaves ledande DeFi-låneprotokoll, en av de snabbast växande kategorierna inom DeFi.

21Shares Aave ETP (AAVE) med ISIN CH1135202120 är 100 % fysiskt uppbackad, 21Shares Aave ETP (AAVE) spårar prestandan för Aave-tokens. 21Shares Aave ETP tillhandahåller ett reglerat och transparent sätt för investerare att utnyttja tillväxten av Aaves ledande DeFi-låneprotokoll, en av de snabbast växande kategorierna inom DeFi.

Fördelar

Defi utlåning

Aave – ett av de ledande decentraliserade utlåningsprotokollen – tillåter användare att låna ut och låna kryptotillgångar. Sedan 2021 har DeFi-utlåningen vunnit betydande dragkraft och samlat på sig betydande TVL, vilket återspeglar dess växande användning.

Enkelt och bekant

Att lägga till krypto till din portfölj behöver inte vara komplicerat. Investera med din befintliga rådgivare eller mäklarplattform och håll dina tillgångar på ett ställe.

100% fysiskt uppbackad

AAVE är 100 % fysiskt uppbackad av de underliggande Aave-tokens och hålls i kylförvaring av ett institutionellt förvaringsinstitut, vilket erbjuder ett bättre skydd än förvaringsalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.

Koldioxidneutral

21Shares har deltagit i koldioxidkompensationsprogram sedan 2018. Deras åtagande innebär att kompensera sitt koldioxidavtryck genom gröna initiativ, som renare kraftgenerering, återplantering av skog och skydd av korallrev, allt inriktat på att skydda planeten för framtida generationer.

Produktinformation

Namn21Shares Aave ETP
Lanseringsdatum31 januari 2022
Emittent21Shares AG
Förvaltningsavgift2,5%
UtlåningNej
Valor113520212
ISINCH1135202120
ReutersAAVE-S
WKNA3GW2E
iNAVDE000SL0DRN5
BloombergAAVE SW

Handla AAVE ETP

21Shares Aave ETP (AAVE) är en europeisk börshandlad kryptovaluta.

Denna produkt handlas på Euronext Amsterdam, en marknadsplats som är relativt svår att handla på som svensk. Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Denna produkt handlas även på BX Swiss, en marknadsplats som är relativt svår att handla på som svensk. Det finns emellertid en svensk fondkommissionär som tillhandla håller handel på denna marknadsplats, Mangold Fondkommision AB.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
BX SwissUSDAAVE
Euronext ParisEURAAVE
Euronext AmsterdamUSDAAVE

Fortsätt läsa

Nyheter

Den perfekta tillväxtmarknaden

Publicerad

den

Bra segment med Kevin T. Carter och CNBCs Bob Pisani som diskuterade varför Indien är den "perfekta tillväxtmarknaden."

Bra segment med Kevin T. Carter och CNBCs Bob Pisani som diskuterade varför Indien är den ”perfekta tillväxtmarknaden.”

Särskilda shoutouts till några av de snabbast växande företagen i Indiens internet- och e-handelslandskap: Zomato, Swiggy och Zepto.

Jeffrey Gundlach kanske sa det bäst tidigare i år: ”Om jag var tvungen att äga en marknad i världen och låta den vara ifred i 30 år, skulle det vara Indien.”

Handla INQQ ETF

INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF (INQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad är Staking?

Publicerad

den

Staking är en strategi som används över krypto och web3 som ger användare möjlighet att delta i att hålla ett blockchain-nätverk ärligt och säkert.

Staking är en strategi som används över krypto och web3 som ger användare möjlighet att delta i att hålla ett blockchain-nätverk ärligt och säkert.

Att låsa upp tokens är vanligt på webb3 och är ofta vad som händer när du ser en referens till att ”utsätta” tokens. Användare får vanligtvis någon form av åtkomst, privilegium eller belöning över tid i utbyte mot deras låsning, och kan dra tillbaka sina tokens när och när de vill.

Det finns redan gott om belöningsprogram i världen; tänk om du kunde låsa dina flygbolagsmil och tjäna extra, eller istället för ett hålkort på ditt lokala kaffeställe, låser du belöningspolletter för att få påsar med kaffe eller en fin mugg.

Men den här formen av att sätta in tokens för belöningar på en DeFi-plattform är faktiskt inte staking. Staking sker på nätverksnivå och handlar om att säkra nätverket.

Gå in i Ethereums Proof of Stake-system. Vem som helst kan välja att bli en validator och låsa sin ETH genom att deponera den i ett smart kontrakt – ett program som körs på Ethereums blockchain.

Med över 1 000 000 validatorer som satsar standarden 32 ETH vardera – mer än 100 miljarder dollar i dagens kurs – är Ethereums Proof of Stake (PoS)-mekanism det största exemplet på insats i web3.

Så varför finns staking?

Den trettioandra versionen: när Ethereum lanserades var det ett världsomspännande nätverk av människor som körde programvara på sina datorer (kända som noder) som synkroniserade data från en delad databas – en distribuerad reskontra. Dessa noder skulle nå och upprätthålla konsensus om det aktuella tillståndet för den databasen. Huvudutmaningen var säkerheten: hur förhindrar man att en dålig aktör får kontroll över databasen och ändrar den så att den passar sig själv?

Ethereum löste ursprungligen detta problem genom att använda Proof of Work (PoW). PoW – ett system som fortfarande används av Bitcoin och andra blockkedjenätverk – kräver att man löser extremt komplexa matematiska problem innan någon information kan läggas till blockkedjan. Du kanske känner till det som krypto ”mining”.

PoW gör en potentiell attack på nätverket så matematiskt komplicerad att ens ett försök skulle vara ekonomiskt otänkbart, eftersom det skulle krävas så många avancerade datorer. Med tiden blev PoWs matematiska problem svårare och krävde allt kraftfullare datorer för att lösa dem. Kraftfulla datorer kräver, ja… kraft; i takt med att komplexiteten ökade, ökade även gruvarbetarnas koldioxidavtryck.

Datorutrustningens kapprustning och miljöutmaningen i PoW har nu förkastats av Proof of Stake (PoS). Under PoS är nätverket säkrat genom att många parter sätter in 32 ETH i ett smart kontrakt. Ju fler tokens som satsas, desto dyrare blir det för en dålig skådespelare att attackera nätverket. Denna insättning eller insats ger dig rätten att delta i att bygga nya block för blockkedjan och att bli belönad i gengäld. Om du inte spelar den här rollen på rätt sätt kommer en del eller hela din insats att tas från dig – ett straff som kallas ”slashing”.

Genom att byta till PoS kunde Ethereum upprätthålla säkerheten i sitt nätverk och minska koldioxidutsläppen med över 99,95 %, jämfört med PoW.

Var satsar jag?

De som kan och är redo att satsa en full nod (32 ETH) kan satsa ensam genom att köra en validator själva hemma, eller använda självvårdande satsningslösningar som Consensys Staking.

Ett mer lättillgängligt alternativ, speciellt om du inte har 32 ETH liggande (och de flesta av oss inte har det), är vätskeinsats: möjligheten att sätta in mindre än 32 ETH i en pool som sedan används för att initiera och underhålla utsättningsnoder.

Flytande insats ger den extra fördelen att få, i utbyte mot din insättning, en flytande insatspolett. Denna token representerar mängden ETH du har satsat plus belöningarna som genereras av din ETH; som gör det enkelt att hålla reda på din insättning när du vill ta ut din insats, eller så kan du till och med använda denna token som säkerhet någon annanstans i DeFi.

Det finns många insättningsalternativ där ute från dedikerade validatorer, insatspooler och flytande insättningsprotokoll, och det är viktigt att göra din forskning innan du lägger din surt förvärvade ETH i en.

Så nu förstår du att staking är en allmännytta som hjälper till att säkra ett blockchain-nätverk, och det finns olika sätt att engagera sig.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära