Kopparprisets fall krossade detta lands ekonomi Priset på koppar för leverans i mars föll under förra veckan till under 2,5 USD per pound, något som fick det att falla till den lägsta nivån på fem och ett halvt år efter det att Världsbanken publicerade sin globala BNP-prognos vilken medförde en sänkt tillväxt, från 3,4 procent till 3,0 procent.
En börshandlad produkt, en så kallad ETP, som har märkt av detta är iPath Dow Jones-UBS Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JCC) som handlats ned kraftigt och har fallit med cirka 18 procent under det senaste kvartalet. Utvecklingen hjälps inte av att de korta positionerna, blankningarna, i koppar befinner sig på den högsta nivån på flera år då råvaruhandlarna har en pessimistisk syn på tillväxten i Kina, något som bör bidra till en minskad efterfrågan på industrimetaller.
Detta är dåliga nyheter för iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH), en börshandlad fond som har fokus på ett enda land nämligen världens största kopparproducent Chile. Landet anses av många bedömare vara det mest avancerade och öppna av de sydamerikanska ekonomierna, och har dessutom Latinamerikas högsta kreditbetyg (AA-), men detta skall ställas mot att landet är beroende av kopparexporten. Kopparn står för cirka 40 procent av Chiles exportintäkter, och mineraler som grupp svarar för en majoritet av de chilenska intäkterna.
Vid första anblicken är korrelationen mellan ECH och kopparpriset inte uppenbar, denna ETF har endast allokerat 11,80 procent av sitt kapital till råvarusektorn, 6,1 procent mindre än vad som placerats i finanssektorn, och de nästan 29 procent som finns i utilities. Under de senaste fem åren är emellertid korrelationen mellan ECH och JCC så pass hög som 0,6. Det är därför ett styrketecken att ECH endast backat med cirka åtta procent, mindre än hälften av vad JCC har backat.
Utvecklingen för Chiles ekonomi och ECH är starkt knutna till vad som händer i Kina, världens mest kopparkonsumerande nation som importerar 70 procent av landets kopparbehov. Tyvärr föll vinsterna i den kinesiska industrin i november till sin lägsta nivå på två år. Trots kopparprisets fall är emellertid många analytiker positivt inställda till den chilenska ekonomin, i slutet av 2014 genomförde nyhetsbyrån Reuters en undersökning som visade att analytikerkåren spådde att IPSA, den chilenska aktiemarknadens riktmärke skulle stiga med tio (10) procent under 2015. Under januari har indexet backat med cirka två (2) procent.
Det finns emellertid också positiva faktorer att titta på när det gäller de chilenska aktierna och ECH i synnerhet. Chile är att betrakta som en vinnare på ett lågt oljepris då landet i dag är en stor nettoimportör av olja för att upprätthålla sin industri.