Köpläge i REITs, upprepar sig 2013? För tillfället gör REIT-marknaden en liknande korrigering som under ”taper” krisen 2013. Då steg räntenivån i snabb takt och marknaden gick in i ”risk-off mode”, då praktiskt taget alla riskfyllda tillgångar i marknaden avyttrades med lägre priser som följd. I sådana situationer, från vår synvinkel som investerare i reala tillgångar, uppstår ett perfekt tillfälle att köpa fastigheter billigt. Men hur definierar man när marknaden är ”billig”?
Globalt fastighetsindex
På bilden nedan visas GPR250 World Index (globalt fastighetsindex) och vår UB Global REIT fond under ”taper” krisen 2013 och under den nuvarande korrigeringsfasen. Som framgår av bilden var direktavkastningen i fondens innehav 4,4% i maj 2013. Två år senare och med en värdestegring på 30% är direktavkastningen fortfarande 4,4%. Det här illustrerar förstås att vi kanske genom en omallokering lyckats öka den direktavkastningen men också att REIT bolagens resultat förbättras med tiden. REIT bolagen har t.ex. i USA med några få års undantag lyckats höja sin utdelning varje år. Under denna två års period, som illustreras i grafen, har fondens värde också ökat med ca 8%, som ett resultat av ackumulerade utdelningar.
Det vi vill säga är att det traditionella och enkla sättet att dra slutsatser av kursgrafer inte riktigt fungerar när man analyserar REIT portföljer och motsvarande totalavkastningsindex. Om man analyserar grafen över andelarnas värdeförändring och reflekterar över hur lågt värdet kan komma att sjunka med en enkel överblick av grafen, missar man det faktum att det på sätt och vis rör sig om ett rörligt mål där REIT portföljens (eller indexets) värde ackumuleras med tiden. En situation där man således från dagens nivåer skulle falla till 2013 års nivåer skulle trycka ner REIT-kursernas NAV-värden (substansvärdet) klart på substansrabatt utan att det egentligen hänt något på fastighetsmarknaden.
Öka exponeringen mot REIT
Marknadskorrigeringar som vi t.ex. ser nu, brukar enligt vår mening ge utmärkta möjligheter att öka exponeringen mot REIT bolag och ”låsa in” en högre direktavkastning. Vi kan förstås inte gissa oss till storleken på den absoluta korrigeringen i marknaden, men i allmänhet fungerar en strategi som bygger på återgång till medeltalet (”mean reversion”) väl i realtillgångsklassen.
Nils Schalin
CEO, UB Asset Management filial