Köp den här börshandlade fonden och blanka den här. Just när det såg säkert ut att investera i emerging markets, och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av deras aktiemarknader, så har investerarna fått en påminnelse om den påverkan som en stark USD har och vad stigande räntor kan göra för att minska värdet på aktier på icke utvecklade marknader.
Under den senaste månaden har Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO) och iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM), som är de två största börshandlade fonderna som fokuserar på att reolikera utvecklingen på tillväxtmarknaderna, de så kallade emerging markets, backat med cirka fem (5) procent. Samtidigt har PowerShares DB U.S. Dollar Index Bullish Fund (NYSEArca: UUP), den börshandlade fonden som spårar utvecklingen av den amerikanska dollarn mot en korg av valutor, till exempel Euron, den japanska yenen, det brittiska pundet, den kanadensiska dollarn, den svenska kronan och schweizerfrancen, stigit marginellt medan räntan för de tioåriga amerikanska statsobligationerna har stigit kraftigt.
Ett sätt att hantera den senaste nedåtriktad på tillväxtmarknader är att blanka den ETF som heter EEM, men BNP Paribas föreslår sina kunder att de skall gå ännu ett steg. BNP råder sina kunder att dessutom ta en lång position i WisdomTree Europe Hedged Equity Fund (NYSEArca: HEDJ). BNP påminner investerarkollektivet om att stigande amerikanska räntor och den starka dollarn sannolikt kommer att slå hårt mot aktier på tillväxtmarknaderna.
Säker tillväxt
Kapitalflöden söker en säker tillväxt eller letar efter en avkastning i en reservvaluta varför det är osannolikt att kapitalet kommer att gå till emerging markets. Den inbyggda dollarexponeringen som företag på tillväxtmarknader noterade på som dollarnominerade instrument kommer att medföra att avkastningen på dessa instrument kommer att förringas.
HEDJ har däremot varit en börshandlad fond som kunnat dra fördel av den starka dollarn. Även om denna börshandlade fonden har backat med cirka fyra (4) procent under den senaste månaden har den gått starkt, nästan 13 procent under 2015. Det betyder att HEDJ har stigit med mer än 600 punkter mer än sina ohedgade konkurrenter. Under året har det flödat in 13,7 miljarder dollar i HEDJ, vilket gör att denna börshandlade fond har det näst största kapitalinflödet av alla ETFer under 2015.
Den europeiska centralbanken ECB har antagit ett obligationsåterköpsprogram om cirka 60 miljarder euro månatligen, något som kommer att leda till kapitalflöden om 1 100 miljarder euro fram till och med september 2016. Programmet väntas depreciera värdet på euron och stärka de lokala ekonomierna. Av denna orsak har många amerikanska investerare valt att köpa valutasäkrade Europa-fokuserade ETFer för att dra fördel det som händer i Europa men utan att behöva oroa sig för de negativa effekterna av en svagare euro. För de amerikanska placerarna, men också för de svenska investerarna, innebär en fallande euro en minskad avkastning i den egna valutan, vare det är den svenska kronan eller den amerikanska dollarn.