När biltillverkare fortsätter att sänka priserna i Kina, världens största elfordonsmarknad, kommer konkurrensen att öka. Tesla kan komma under press från inhemska aktörer i det priskriget för elbilar, särskilt eftersom försäljningstillväxten kan avta i år efter att subventionerna upphört.
– BMW och Volkswagen är de senaste biltillverkarna att gå med i priskriget för elbilar.
– Försäljningstillväxten i Kina kan avstanna efter att regeringen avslutat sina subventioner.
- Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF har stigit med 11,6 % hittills.
Ett priskrig för elfordon (EV) i Kina utlöst av Tesla [TSLA] fortsätter, och BMW [BMW] och Volkswagen [VOW3] blir de senaste biltillverkarna att gå med i striden.
I början av mars sänkte BMW kostnaden för sin BMW i3 i Kina med 100 000 yuan (¥) eller cirka 14 360 dollar. Inom en vecka följde Volkswagen efter och sänkte priset på flera modeller med upp till ¥40 000, cirka 5 820 dollar.
Tillkännagivandet av BMWs kostnadsminskning tros ha bidragit till en stor försäljning av inhemska elbilsspelare, inklusive BYD, Nio, Li Auto och Xpeng, även om de två sistnämnda har sedan dess återhämtat sig till följd av positiva resultat.
BMW-aktien har stigit med 13,8 procent hittills i år, men ned med 4,8 procent den senaste månaden. Volkswagen-aktien är upp 3,5 procent och ned 9,2 procent under respektive period.
Låga priser kan sänka investerarnas förtroende
När Tesla började sänka priserna i Kina i oktober förra året var syftet att få fart på efterfrågan på en trång marknad. Enligt uppgifter från China Merchants Bank International ökade försäljningen med 76 procent jämfört med föregående år för perioden 9-15 januari, efter ytterligare nedskärningar, men efterfrågan har sedan dess stannat av. Försäljningstillväxten avtog till 32 procent i februari, visar uppgifter från China Passenger Car Association.
”Till skillnad från tidigare nedskärningar som utlöste ett starkt efterfrågesvar, har den här omgången inte sett någon uppföljning eftersom konsumenterna väntar på ytterligare nedskärningar”, skrev Morgan Stanley-analytikern Adam Jonas.
I en analys som publicerades den 10 mars hävdade Jonas och hans team att en avtagande efterfrågan tynger investerarnas förtroende. En försäljningsökning in i det andra kvartalet kommer att krävas för att återfå sin tro. Men en ”priskonkurrens kommer sannolikt att förvärra konsumenternas tveksamhet när det gäller att lägga beställningar … Vi bedömer att ett fullständigt priskrig skulle uppmana konsumenterna att hålla sig åt sidan och invänta fler kampanjer [och] rabatter som kommer” tillade de.
För att göra saken värre för Tesla sänkte BYD, elbilsmarknadsledaren i Kina, priserna på vissa modeller i slutet av februari och igen i mars.
Brist på subventioner kan hindra försäljningstillväxten
Subventioner har ökat Kinas försäljning av elbilar under de senaste åren. Subventionerna för elbilsköpare, som först introducerades 2010, var ursprungligen avsedda att upphöra 2020, men de förlängdes till 31 december 2022 på grund av Covid-19.
Med stigande batterikostnader måste biltillverkare fortsätta att erbjuda rabatter för att upprätthålla försäljningen, om inte den kinesiska regeringen börjar erbjuda subventioner igen, hävdade ING-analytiker under ledning av Iris Pang, chefekonom för Stor-Kina.
”Den finanspolitiska bördan har ökat och regeringen kanske inte vill spendera på subventioner för att öka konsumtionen när ekonomin återhämtar sig”, varnade de och tillade att efter ”den finanspolitiska ökningen” under de senaste åren, förväntningar på elbilsförsäljning i 2023 har ”härdats”.
Under antagandet att det inte kommer att bli någon ytterligare stimulans förväntar Pang att andelen elbilar kommer att öka något, från 26 % av alla passagerare förra året, till 27,5 procent 2023. Men om regeringen återinför subventioner kan andelen stiga över 30 procent.
Fonder i fokus
Tesla är det näst största innehavet i Global X Autonomous & Electric Vehicles UCITS ETF [DR7E], med en vikt på 4,35 % den 17 mars. Volkswagen, Xpeng och Nio står för 1,20 %, 0,91 % respektive 0,85 % av kapital under förvaltning (AUM).
Fonden har ökat med 11,6 procent hittills i år, men ned 4,6 % den senaste månaden.
Tesla och BYD är de femte och sjätte största innehaven i KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility ESG Screened UCITS ETF USD (KARS ETF), som utgör 3,92 procent respektive 3,90 procent av portföljen. Li Auto, Nio, Zpeng och Volkswagen står för 2,66 procent, 2,30 procent, 1,78 procent respektive 1,05 procent av AUM. Fonden följer utvecklingen av Bloomberg Electric Vehicles Index.
Medan fonden handlas oförändrat hittills har fonden gått ner 9,6 procent den senaste månaden.
För en ren satsning på Kinas elbilsindustri finns China Electric Vehicle and Battery UCITS ETF (CAUT ETF). BYD är det tredje största innehavet, med en vikt på 9,85 procent. Fonden har minskat med 7,9 procent hittills i år och med 9,6 procent den senaste månaden.
Handla DR7E ETF
Global X Autonomous & Electric Vehicles UCITS ETF USD Accumulating (DR7E ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla KARS ETF
KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility ESG Screened UCITS ETF USD (KARS ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.
London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.
Handla CAUT ETF
Global X China Electric Vehicle and Battery UCITS ETF (CAUT ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.