ESG-landskapets snabbt föränderliga natur är inte främmande för dem inom det. Konkurrerande definitioner, variation i poängmetoder och ett spektrum av enskilda investerarmål har skapat en grogrund för olika tillvägagångssätt. Bland dessa många hållbara investeringsstrategier har dock några röda trådar dykt upp.
När S&P 500 ESG Index lanserades i januari 2019 som en tillgänglig utgångspunkt för ESG-investerare runt om i världen, gjorde det det genom att utesluta de typer av affärsaktiviteter som bedömdes oacceptabla av största möjliga majoritet av hållbarhetsinriktade investerare och välja beståndsdelar enligt deras relativa S&P DJI ESG-resultat inom index och branschgrupper. På den tiden innebar detta att man undvek företag som var inblandade i kontroversiella verksamheter som vapen och tobak, förutom hållbarhetsscreening som inte specifikt är knutna till affärsengagemang.
Drygt 19 månader senare har landskapet utvecklats till en punkt där kolföretag nu kan vara räknas till den lägsta gemensamma nämnaren för ”ohållbara” investeringar. Efter ett branschomfattande offentligt samråd som bekräftade denna förändring i investerarnas uppfattning uppdaterades S&P ESG Index Series Methodology för att utesluta termisk kol i en extraordinär ombalans som trädde i kraft den 21 september 2020.
Ombalanseringsresultat
Från och med den senaste ombalanseringen kom 299 beståndsdelar att ingå i S&P 500 ESG-indexet, med 78 icke stödberättigade företag och 125 som ansågs stödberättigade men inte utvalda på grund av relativt sämre prestanda för S&P DJI ESG-poäng jämfört med deras kollegor i indexindustrin. Bilaga 1 visar hur S&P 500 nu översätts till sammansättningen av S&P 500 ESG Index.
Men vad har verkligen förändrats? Det är inte förvånande att förändringarna främst drivs av företag som tagits bort på grund av att mer än fem procent av deras intäkter kommer från termisk kol, enligt definitionen i den nya uteslutningsregeln.
Men endast 11 av de 17 termiska kolföretagen inom S&P 500 togs från S&P 500 ESG-index, eftersom resten redan var uteslutna på grund av ett av de existerande uteslutnings- och urvalskriterierna. Därefter tillsattes fyra namn, eftersom dessa avgångar gav plats för nya anslutare och metoden måste rikta sig till 75 procent av det floatjusterade marknadsvärde (FMC) inom index- och branschgrupper (där företag rankas efter S&P DJI ESG Score).
Ytterligare tio företag togs bort eftersom de inte längre var tvungna att rikta 75 % FMC inom sina indexindustrigrupper – oberoende, specifikt, med avlägsnande av värmekolföretag. Åtta nya namn lades således till på grund av icke-termiska koluteslutningsrelaterade förändringar i S&P 500. Bilaga 2 och 3 visar de 10 största tilläggen och uteslutningarna i ordning efter börsvärde.
Effekten av att ta bort termiskt kol
För att korrekt kunna bedöma effekterna av att utesluta värmekolföretag måste indexmålet beaktas. S&P 500 ESG Index syftar till att erbjuda en mer hållbar version av den breda S&P 500, med liknande risk och avkastning, vilket gör det till ett övertygande verktyg för kärnbyte.
Som sådan måste ändringar av metoden utvärderas i samband med dess implicita mål att hålla spårningsfelet lågt. Som en del av samrådet jämfördes således data som visar det realiserade spårningsfelet i S&P 500 ESG-indexet mot S&P 500 mellan de årliga ombalanserna för 2019 och 2020 (1,08%) med de hypotetiska resultat som skulle ha inträffat om de nya 5% termiska regeln för uteslutning av kol har trätt i kraft (1,11%).
Baserat på denna analys verkar avlägsnandet av värmekolföretag inte försämra indexets förmåga att nå sitt mål. Detta viktiga resultat, tillsammans med det positiva svaret från marknadsdeltagarna i allmänhet till förmån för den nya regeln, underbyggde S&P DJI: s beslut att genomföra denna förändring. Detta beslut speglar S&P DJIs pågående åtagande att skapa ESG-index för att matcha investerarnas övertygelse, eftersom linjerna kring det hållbara investeringslandskapet fortsätter att dras.
Året för investeringar i healthcare har varit blygsamt. Men när man ser hur marknaden går i år kan man säga att de ”håller sig”. Under det första kvartalet 2025 uppvisade MSCI World Index, som mäter utvecklingen för stora och medelstora aktier i 23 utvecklade länder, en blygsam genomsnittlig avkastning på 2,57 %.
Med tanke på ödet för vissa andra sektorer, såsom teknik, i detta sammanhang av osäkerhet som drivs av Donald Trumps ankomst till Vita huset, kan det till och med vara positivt. ”Hälsovårdssektorn har återigen visat sin defensiva karaktär i en osäker miljö. Hittills under 2025 har stora läkemedelsföretag etablerat sig som marknadsvinnare, medan bioteknikföretag står inför flera utmaningar”, kommenterade DNB AM nyligen.
Förra året släpade sektorn även efter andra sektorer i den globala ekonomin. Detta minskade dess representation i MSCI World Index till 10,7 %, den lägsta nivån på mer än ett decennium.
Men experter insisterar: branschvärderingar är mycket attraktiva, så vi kan stå inför en stor marknadsmöjlighet. ”De utomordentligt låga värderingar vi för närvarande har pekar på undervärderad vitalitet som kan erbjuda intressanta instegspunkter”, kommenterade Vinay Thapar, co-chief investment officer och senior analysanalytiker på Alliance Bernstein, nyligen.
Resultatet är en ”solid outlook” som kan erbjuda möjligheter till investerare som söker tillväxtpotential och ”historiskt attraktiva” priser. Vidare lyfter han fram den defensiva karaktären hos dessa företag, som kan fungera som en defensiv motvikt i portföljer, ”särskilt om inflationen och räntorna förblir höga under längre tid.”
Den stora möjligheten 2025?
Hälso- och sjukvård är ett ämne som omfattar mycket mer än en enskild sektor, som omfattar olika specialiteter: från läkemedelstillverkare till tillverkare av sjukhusutrustning, inklusive bioteknik och cancerforskning.
Nedan finns fem aktie-ETFer inom hälsosektorn, rankade från lägsta till högsta årliga avkastning under en treårsperiod.
iShares Aging Population UCITS ETF USD (Acc)
BlackRocks iShares Aging Population Index försöker följa resultatet för iSTOXX FactSet Aging Population Index, som inkluderar globala företag som genererar betydande intäkter från att tillhandahålla varor och tjänster till en åldrande befolkning.
Med tillgångar på 372,1 miljoner euro har denna ETF sett en avkastningsminskning på -1,01 % 2025. Dess treåriga årliga avkastning är dock 4,05 %. Dess toppinnehav inkluderar Robinhood Markets, Intra-Cellular Therapies, BeiGene Ltd, Exelixis och Unum Group, alla med vikter nära 0,8% till 0,9% av portföljen. Det fångar möjligheter inom olika segment som bioteknik, försäkringar etc., allt kopplat till tillväxten av seniorbefolkningen.
Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D
Xtrackers MSCI USA Health Care UCITSETFföljer MSCI USA Health Care Index, som består av amerikanska hälsovårdsföretag med stora och medelstora företag. Med tillgångar på 630,2 miljoner euro har denna ETF haft en avkastning på 1,62 % 2025 och en årlig avkastning på 4,46 % över tre år.
Dess portfölj domineras av färre företag än den tidigare ETFen, av tungviktare som Eli Lilly (12,23 %), UnitedHealth Group (8,38 %), Johnson & Johnson (7,10 %), AbbVie (6,79 %) och Merck & Co (4,31 %). Dessa bolag står för mer än en tredjedel av fondens totala portfölj, vilket visar dess kapitaliseringsviktade fokus på etablerade industriledare.
Invesco Health Care S&P US Select Sector UCITS ETF
Invesco Health Care S&P US Select Sector UCITSETF syftar till att spåra resultatet för S&P Select Sector Capped 20% Health Care Index, som representerar hälso- och sjukvårdssektorn i S&P 500. Med tillgångar på 400,5 miljoner euro, har denna ETF en avkastning på 3-2,0 % per år. 4,55 %.
Den börshandlade fonden investerar genom en TRS (Total Return Swap) på S&P Select Sector Capped 20% Health Care Index. Detta innebär att det använder ett finansiellt derivat som gör att det kan replikera indexets lönsamhet till 100 %, utan att fysiskt behöva köpa värdepapperen.
För att undvika överdriven koncentration i ett enskilt företag föreskriver indexet att inget företag får ha en vikt större än 19 %. Om något företag överskrider denna gräns omfördelas överskottet mellan de andra företagen i indexet.
Några av de stora företagen som vanligtvis ingår i detta index inkluderar Johnson & Johnson, Pfizer, Merck & Co., UnitedHealth Group och Abbott Laboratories.
SPDR S&P U.S. Health Care Select Sector UCITS ETF
Denna ETF, SPDR S&P U.S. Health Care Select Sector UCITSETF, som förvaltas av State Street Global Advisors, följer S&P Health Care Select Sector Index, som grupperar de ledande hälsovårdsaktierna inom S&P 500, inklusive stora läkemedelsföretag, sjukförsäkringsbolag och tillverkare av medicinsk utrustning. Med tillgångar på 355,6 miljoner euro uppnådde detta börsnoterade företag en avkastning på 2,01 %, medan dess treåriga årliga avkastning är 4,56 %.
Den har en liknande sammansättning som Invesco ETF, men utan gränsen på 19 %. De högsta innehaven är Eli Lilly (13,31 %), UnitedHealth Group (8,02 %), Johnson & Johnson (7,29 %), AbbVie (6,78 %) och Abbott Laboratories (4,39 %). Dessa företag representerar nästan 40 % av den totala fonden.
Amundi STOXX Europe 600 Healthcare UCITS ETF Acc
Denna Amundi ETF, Amundi STOXX Europe 600 Healthcare UCITSETFAcc, är den enda på listan som fokuserar på den europeiska marknaden. Det replikerar STOXX Europe 600 Health Care, ett index som samlar kontinentens ledande hälsovårdsföretag, inklusive läkemedels-, bioteknik- och medicintekniska tillverkare. Med tillgångar på 797 miljoner euro är det också den största fonden i rankingen (även om den inte är den största i kategorin: det skulle vara Xtrackers MSCI World Health Care med mer än 2,6 miljarder dollar).
Även om lönsamheten 2025 är mer blygsam (+0,64%), sticker den tydligt ut när man analyserar dess långsiktiga resultat: med en 3-årig årlig avkastning på 7,31%, rankas den som den mest lönsamma ETFen i hälsovårdssektorn över 3 år inom sin kategori.
Dess portfölj är starkt koncentrerad till en handfull stora aktier i sektorn. De fem största positionerna är Roche (13,41%), AstraZeneca (13,09%), Novartis (12,67%), Novo Nordisk (12,61%) och Sanofi (7,52%), som tillsammans står för nästan 60% av den totala portföljen.
Dessutom inkluderar de tio bästa innehaven även kända namn som EssilorLuxottica (5,16 %), GSK (4,73 %) och Alcon (2,73 %).
När man väljer en ETF som ger exponering mot healthcare bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Börshandlade fonder för investeringar i healthcare : Den stora möjligheten 2025?
Alla dessa börshandlade fonder utom Invesco Health Care S&P US Select Sector UCITSETF handlas på tyska Xetra. Invesco Health Care S&P US Select Sector UCITS ETFandlas på London Stock Exchange.
Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Detta innehåll har utarbetats under redaktionella kriterier och utgör ingen rekommendation eller investeringsförslag. Att investera innehåller risker. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat.
UBS ETF (IE) S&P 500 Equal Weight SF UCITSETF (USD) A-dis (S5EW ETF) med ISIN IE000OAZZ3X6, försöker följa S&P 500® Equal Weight-index. S&P 500® Equal Weight (EWI)-index följer stora amerikanska aktier med lika vikt och fast vikt på 0,20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. UBS ETF (IE) S&P 500 Equal Weight SF UCITSETF (USD) A-dis är den billigaste ETF som följer S&P 500® Equal Weight-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
ETFen lanserades den 20 februari 2025 och har sin hemvist i Irland.
Översikt
Investeringsmålet är att replikera resultatet för S&P 500 Equal Weight Index.
Fonden replikerar syntetiskt indexutvecklingen genom att investera i en swap.
Swapmotparten överför säkerheter till ETFen i form av G10-statsobligationer, överstatliga obligationer och kontanter.
Fördelar
Kunder drar nytta av flexibiliteten hos en börshandlad investering och investerarskyddet som en fond erbjuder.
Ger tillgång till detta segment av marknaden med en enda transaktion.
Optimerad risk/avkastningsprofil tack vare en bred diversifiering över en rad sektorer.
Fonden erbjuder en hög grad av transparens och kostnadseffektivitet och är lätt att handla.
The impact of US tariffs continues to dominate market sentiment and risk assets, including crypto, struggled with this uncertainty throughout the month. The Nasdaq Crypto Index™ (NCI™) fell 4.46% in March as the S&P 500 and Nasdaq 100 dropped 5.63% and 7.61%, respectively.
Despite the macro uncertainty from Washington, US policymakers are continuing to embrace crypto in an unprecedented way, including launching a Bitcoin Strategic Reserve, Digital Asset Stockpile, and engaging in expansive work at the regulatory agencies and in Congress.
Our team spent the last week of the month in Washington, meeting with regulators to share our experiences and views on what’s most important for crypto investors in the US. In his latest Notes from the CIO, Samir Kerbage shares what he learned from these meetings and how investors should be thinking about the new regulatory regime in the US.
As always, we are greatly appreciative of your trust in us and are here to answer any questions you may have.
-Your Partners at Hashdex
Market Review
March was marked by the tariff dispute triggered by the Trump administration. Back-and-forth fiscal policies, threats, and retaliations dominated the month’s agenda. The uncertain macroeconomic environment put investors into a defensive stance and negatively impacted crypto assets. The Nasdaq Crypto Index™ (NCI™) closed the month down -4.46% after a period of high volatility. Major market indices, the S&P 500 and Nasdaq-100, also recorded steep declines of -5.63% and -7.61%, respectively. These concurrent drawdowns across equities and crypto underscored March’s broad market caution, as trade war uncertainty prompted investors to flee risk assets.
During times of uncertainty, it is common to observe increased correlation among different classes of risk assets. This pattern played out in March: the 6-month rolling correlation of monthly returns between the NCI™ and the Nasdaq-100 surged to roughly 0.91 (see chart below), its highest level since 2021, indicating that crypto assets were moving almost in lockstep with tech stocks. This spike in correlation confirms that crypto was behaving like a high-beta extension of the tech sector—an amplified version of the Nasdaq-100. The lack of clarity in the global landscape leads investors to reduce their risk exposure and seek protection, a movement known in financial markets as “risk-off” allocation.
6-Month Rolling Correlation of Monthly Returns between the Nasdaq Crypto Index and Nasdaq-100 (Apr 2021–Apr 2025).
The chart illustrates how this correlation has been increasing since the American elections in November 2024 and spiked to approximately 0.91 in the most recent period—a multi-year high. This visual evidence reinforces the view that crypto assets have been moving closely in tandem with tech stocks, effectively acting as a high-beta version of the Nasdaq-100 during the March risk-off phase.
Following this trend, risk reduction was evident within the crypto asset class. Among the NCI’s constituents, Bitcoin (BTC) posted a decline of -1.93%, withstanding the downturn far better than other constituents such as Ether (ETH, -17.4%) and Litecoin (LTC, -34.6%). BTC’s relatively mild drop in this sell-off aligns with the idea that it increasingly trades like a high-beta proxy for large-cap tech. It still declined, but less severely, whereas smaller-cap crypto assets behaved more like speculative growth stocks and suffered outsized losses. The only exception to the negative results was Cardano (ADA), which surprised with a positive return of 3.88% despite no significant protocol developments during the month.
Thematic indices also faced a challenging environment. As highlighted in previous letters, smaller capitalization assets tend to suffer more during periods of market stress, mirroring how speculative small-cap stocks are hit hardest in equity sell-offs. The biggest negative highlight was the Digital Culture Index, which dropped -17.45%, followed by the Decentralized Finance (DeFi) and Smart Contract Platform (Web3) indices, which fell -16.73% and -12.07%, respectively. The Vinter Hashdex Risk Parity Momentum Index recorded a negative result of -8.26% but outperformed the three other thematic indices, benefiting from its high allocation in BTC and TRX (which gained 4.68%). The heavy weighting in BTC – the more resilient large-cap crypto – helped cushion this index, underscoring the relevance of the momentum factor in a well-diversified strategy during times of market stress.
The market remains on the lookout for the outcome of the fiscal policy discussions, hoping for a reduction in uncertainties and an end to the tariff war. That would likely mark the moment when investors regain their appetite for risk assets, including crypto assets. The U.S. government has also signaled interest in advancing the crypto agenda, a development that could drive the asset class to a new level of adoption. We remain confident in our positive outlook for the rest of the year and the long term.
Top Stories
US creates Bitcoin Strategic Reserve and Digital Asset Stockpile
The Bitcoin Reserve will be capitalized with BTC owned by the Department of Treasury, which could further increase via new budget-neutral acquisitions. The stockpile will also include assets owned by the Treasury. This marks a major milestone, with the US government starting to integrate major crypto assets and continues the new administration’s work to lead the global crypto economy.
Stablecoins surpass $230 billion in market value
The total stablecoins market capitalization surpassed $230 billion amid institutional demand for dollar-backed digital assets. This showcases one of the most successful applications for crypto technology enhancing traditional financial payments. It could also pave the way for new use cases that require a strong and reliable global payment system.
FDIC eases banks’ ability to engage in crypto activities
The FDIC has rescinded previous guidelines which prevented financial institutions from engaging with crypto activities without prior sign-off. By removing bureaucratic hurdles, banks may more readily over crypto-related services, potentially leading to broader adoption and integration of digital assets into the financial system.