Kinesiska ETFer kan bli ännu billigare. De flesta investerare har hört detta flera gånger i år: kinesiska aktier är billiga och handlas till värderingar som är lägre än andra tillväxtmarknader. Vi ser nu hur både H- och A-aktier handlas till tilltalande värderingar och att aktiemarknaderna i Shanghai och Shenzhen inte alls är i närheten av de rekordnivåer som dessa handlades till under 2007 och 2008.
I takt med att Beijing pressar fram nya reformer kan de kinesiska aktierna komma att bli ännu billigare och samma gäller även för börshandlade fonder som fokuserar på denna marknad, kinesiska ETFer kan bli ännu billigare. I dag handlas kinesiska aktier till ett p/e tal om cirka 9,3 på ett tolvmånaders framåtblickande resultat, mer än 22 procent i rabatt jämfört med ett långsiktigt genomsnitt. Vi noterar även att de kinesiska aktierna handlas till ett book value på 160 procent, mer än 26 procents rabatt mot det långsiktiga genomsnittet.
Efter den tredje plenum som avslutades i mitten av november och omfattade reformer som avregleringen av Kinas mångåriga ettbarnspolitiken såg vi ett rally i kinesiska ETFer. Vissa, däribland iShares China Large-Cap ETF (NYSEArca: FXI) rusade mer än 6 procent förra månaden. Vi ser nu att en del av kraften i denna uppgång har avtagit och till och med vänt riktning.
Sedan början av december har en hel del ETFer som följer den kinesiska aktiemarknaden handlats till lägre nivåer, och gått sämre än de 0,6 procent som Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO), den största ETFen med inriktning på emerging markets har presterat.
Anledningen är förväntningarna om att en del av Beijings reformer faktiskt kan hindra mindre kinesiska företag genom att begränsa deras tillgång till krediter. Det kan visa sig vara dåligt för vissa högt belånade kinesiska småbolag.
Kinas A-aktier fortfarande ses som lockande och ses som en betydande global investeringsmöjlighet eftersom A-aktiemarknaderna tills införandet av börshandlade fonder såsom db x-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares Fund (NYSEArca: ASHR) har varit svårt för utländska investerare att få tillgång till.
De kinesiska A-aktier på marknaden har länge setts som en av världens mest eftertraktade investeringsmöjligheter. Kinesiska A-aktier är representativa för världens näst största ekonomi och ändå har de varit notoriskt svårt för utländska investerare att komma åt.
Utländska, det vill säga, icke-kinesiska investerare, har en mycket låg allokeringsgrad i A-aktier, men det finns tecken på att de har valt att vikta om till kinesiska aktier i högre utsträckning än tidigare. I dag är Kina den näst mest populära tillväxtmarknaden, endast överträffad av Ryssland.
Notera att Handelsbanksägda XACT Fonder erbjuder en börshandlad fond, XACT Kina, som följer den kinesiska aktiemarknaden. Utvecklingen för denna kan liknas vid den för till exempel iShares China Large-Cap ETF
iShares China Large-Cap ETF
XACT KINA
Källa www.stockletter.se