Följ oss

Nyheter

Kan utdelningar ersätta obligationer?

Publicerad

den

Kan utdelningar ersätta obligationer? De väljer därför att titta på företag som ger en hög utdelning, och i förlängningen också sådana fonder och ETFer som investerar i sådana bolag.

Det låga ränteläget som vi har upplevt under de senaste åren har slagit hårt mot de placerare som jagar direktavkastning. Traditionella inkomstkällor som bankcertifikat (CD), penningmarknadsfonder och obligationer har tidigare gett den avkastning som dessa investerare söker. När räntorna har fallit till nollstrecket, eller i vissa fall till och med under detta väljer många av dessa placerare att ställa sig frågan Kan utdelningar ersätta obligationer? De väljer därför att titta på företag som ger en hög utdelning, och i förlängningen också sådana fonder och ETFer som investerar i sådana bolag.

Dessa placerare måste emellertid förstå att att det är en skillnad i att investera i aktier i företag som betalar utdelningar och i obligationer. Finansiella rådgivare som arbetar med kunder måste se till att kunderna förstår dessa skillnader.

Olika typer av risker

Aktier som betalar utdelningar är fortfarande aktier. Även om många av dessa företag, speciellt de som konsekvent betalar ut höga utdelningar, så kallade utdelningsaristokrater, är mindre volatila än andra aktiers kurser så är de fortfarande föremål för många av de faktorer som påverkar aktiemarknaden i sin helhet.

Under 2008 rasade S&P 500 Index med 37 procent, men under samma tid gav Barclay’s Aggregate Bond Index en avkastning på 5,24 procent.

Tittar vi sedan på ett par av de utdelningsorienterade börshandlade fonderna så ser vi att Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSEArca: VIG) gick ned betydligt mindre än S&P 500 Index men ändå förlorade 26,63 procent. Denna ETF fokuserar på högkvalitativa Large Cap-aktier med en historia av ökad utdelning. Vanguard High Dividend Yield ETF (NYSEArca: VYM) som är mer inriktad på avkastning, förlorade 32,10% under 2008.

Även om båda dessa börshandlade fonder gav ett betydligt bättre resultat än S&P 500 Index så är resultatet förödande för en inkomstorienterad investerare som behöver avkastningen.

Var 2008 ett extremt exempel? Ja absolut. Men hur kommer då obligationsmarknaden att utvecklas om och när räntorna stiger i framtiden? Historiskt sett har volatiliteten för obligationer varit betydligt lägre än den för aktiemarknaden.

Ett annat exempel på detta är Exxon Mobil Corp (NYSE: XOM) vars aktiekurs syns nedan. I mitten av 2014 stängde denna aktie på 104 USD, långt över vad denna aktie handlas till i dag. Den som har ägt 100 aktier i detta bolag har fått en utdelning på 499 USD men samtidigt förlorat 2 900 USD som en följd av värdeminskningen.

Bevara kapitalet

På den tiden när räntorna för penningmarknadsfonder och bankcertfikat låg i spannet 4 till 6 procent kunde ränteinvesterare få en anständig avkastning och rimligen förvänta sig att kunna bevara en stor del av sitt kapital och leva på räntan så att säga.

I dag när penningmarknadsräntorna ligger kring nollstrecket och även andra typer av instrument ger en mycket låg direktavkastning är det en orealistisk förväntan för en pensionär eller andra inkomstinriktade investerare att kunna leva på räntan och inte röra sitt kapital. Investerare som söker inkomster måste gå längre ut på riskskalan. Alternativ kan omfatta högavkastande obligationer, vissa slutna fonder, preferensaktier och utdelningsaktier.

Dessa och andra alternativ i allmänhet bär alla mer risk än traditionella obligationer eller penningmarknadsinstrument. Vissa ränteannuiteter är också ett alternativ, även om låga räntor påverkat deras avkastning också.

Inga garantier

Utdelning på stamaktier fastställs av företaget. Även om företagen i allmänhet gillar att behålla sin utdelningsandel det finns inga garantier här. Företaget skulle kunna stöta på likviditetsproblem eller besluta att använda en del av dessa pengar för att finansiera intern tillväxt.

Total avkastning versus direktavkastning

Ett bättre sätt är att fokusera på aktieportföljens totala avkastning istället för direktavkastningen. Totalavkastning tar hänsyn till både värdeförändringar och avkastning. För en inkomstinriktad placerare kan totalavkastning vara ett bättre svar än att ta öka portföljrisken i ett försök att få lite extra avkastning. Dagens pensionärer förväntas leva längre än tidigare generationer och de flesta behöver en viss andel av tillväxt i sina investeringar för att säkerställa att de inte överlever sina pengar.

Dagens pensionärer kan räkna med att leva längre än tidigare generationer och de flesta behöver en viss grad av tillväxt från sina investeringar för att säkerställa att de inte överleva sina pengar. Även för yngre investerare är detta tillvägagångssätt viktigt.

I fallet med en pensionär har kanske delar av portföljen reserverats för olika ändamål. Den första tranchen skulle kunna vara avsatt för att hantera behov under innevarande år och kanske två till fem år framåt. Denna del av portföljen skulle vara i likvida medel. Den mellersta tranchen skulle innehålla utdelningsbetalande aktier och andra inkomstbringande instrument med en måttlig tillväxt. En viss del av kassaflödet från denna del av portföljen kan användas för att fylla på kontantdelen. Den sista tranchen eller andelen skulle vara avsatt för tillväxt. Denna del skulle innehålla aktier och andra tillväxtinriktade instrument som skulle bidra till att investeraren inte överlever sina pengar.

Slutsats

Det har varit en tuff tid för investerare som söker inkomster. Vissa rådgivare har föreslagit att utdelningsbetalande aktier som ett alternativ till mer traditionella räntebärande instrument. Faktum är att utdelningsbetalande aktier är fortfarande aktier och bära risker som överstiger de flesta traditionella räntebärande instrument. Finansiella rådgivare kan hjälpa kunder som försöker navigera denna fråga titta på sätt att uppnå sina mål samtidigt som risker de är bekväma med.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En ny Janus Hendersons Active ETF med fokus på en koncentrerad portfölj av europeiska företag

Publicerad

den

Sedan i torsdags handlas en ny Janus Hendersons Active ETF på Xetra och Börse Frankfurt. Med Janus Henderson Tabula Pan European High Conviction Equity UCITS ETF (JCEU) får investerare tillgång till en aktivt förvaltad portfölj av aktier i europeiska företag. Fonden kan investera i företag av alla storlekar och branscher, med en målstorlek på minst tjugo och högst trettio positioner.

Sedan i torsdags handlas en ny Janus Hendersons Active ETFXetra och Börse Frankfurt. Med Janus Henderson Tabula Pan European High Conviction Equity UCITS ETF (JCEU) får investerare tillgång till en aktivt förvaltad portfölj av aktier i europeiska företag. Fonden kan investera i företag av alla storlekar och branscher, med en målstorlek på minst tjugo och högst trettio positioner.

Investment management teamet väljer företag som sannolikt kommer att dra nytta av strukturella teman och trender på den europeiska marknaden. Det kan vara förändringar i enskilda företag, t.ex. förändringar i ledning eller produktinnovationer, eller på makronivå som påverkar en eller flera sektorer.

Företag bedöms främst utifrån deras kvalitativa och kvantitativa egenskaper.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Janus Henderson Tabula Pan European High Conviction Equity UCITS ETFIE0002A3VE770,49 %Ackumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 292 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

MIBX ETF investerar i de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist (MIBX ETF) med ISIN FR0010010827, försöker spåra FTSE MIB-index. FTSE MIB-index spårar de 40 största italienska företagen.

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist (MIBX ETF) med ISIN FR0010010827, försöker spåra FTSE MIB-index. FTSE MIB-index spårar de 40 största italienska företagen.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist är den största ETF som följer FTSE MIB-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist har tillgångar på 407 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 3 november 2003 och har sin hemvist i Frankrike.

Investeringsmål

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist är en UCITS-kompatibel börshandlad fond som syftar till att spåra jämförelseindexet FTSE MIB Net Total Return Index. FTSE MIB Net Total Return Index är det primära jämförelseindexet för den italienska aktiemarknaden. FTSE MIB Index tar upp cirka 80 % av det inhemska börsvärdet och mäter resultatet för de 40 mest likvida och kapitaliserade italienska aktierna och försöker replikera de breda sektorvikterna på den italienska aktiemarknaden.

Handla MIBX ETF

Amundi FTSE MIB UCITS ETF Dist (MIBX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURLYMK
Borsa ItalianaEURETFMIB
Euronext ParisEURMIB
London Stock ExchangeGBXMIBX

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaViktSektor
UNICREDIT SPAEUR11,49 %Finans
INTESA SANPAOLOEUR11,30 %Finans
ENEL SPAEUR10,12 %Utilities
STELLANTIS MILANEUR8,66 %Sällanköpsvaror
FERRARI NV MILANEUR8,63 %Sällanköpsvaror
ENI SPA MILANEUR6,20 %Energi
ASSICURAZIONI GENERALIEUR5,88 %Finans
STMICROELECTRONICS/MILANEUR4,75 %Informationsteknologi
PRYSMIAN SPAEUR2,94 %Industri
MONCLER SPAEUR2,46 %Sällanköpsvaror

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Aktiva ETFer från BNP Paribas möjliggör hållbar exponering mot företag över hela världen

Publicerad

den

Sedan i tisdags har två nya börshandlade fonder, aktiva ETFer från BNP Paribas, kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt.

Sedan i tisdags har två nya börshandlade fonder, aktiva ETFer från BNP Paribas, kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt.

BNP Paribas Easy Sustainable World UCITS ETF är tillgänglig för investerare i aktieklasserna euro och US-dollar och eftersträvar en aktiv hållbar investeringsstrategi baserad på MSCI World Index. Vid val av investeringsuniversum tillämpar investeringsförvaltningen en bindande och heltäckande ESG-integrationsmetod för att förbättra fondens ESG-profil i förhållande till index.

Syftet är att utesluta företag med dåliga ESG-poäng eller kontroversiella affärsområden och att uppnå ett lägre koldioxidavtryck och minskad intensitet av växthusgasutsläpp. Även könsmångfald i lednings- och tillsynsorgan beaktas. Dessutom ska, enligt artikel 2.17 i offentliggörandeförordningen, minst 45 procent av portföljen investeras i hållbara investeringar.

NamnKortnamnISINAvgiftValutaUtdelnings-
policy
BNP Paribas Easy Sustainable World UCITS ETF USD CapitalizationLM9BIE000629MKR40,20 %USDAckumulerande
BNP Paribas Easy Sustainable World UCITS ETF EUR CapitalizationLM9CIE0007QB4QS20,20 %EURAckumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 292 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära