Kärnkraften är hett igen. Mitt i en energikris som uppmuntrats av klimatförändringens dubbla kriser och Rysslands krig i Ukraina, letar länder efter nya sätt att driva sina hem och fabriker. Och ibland betyder det att man tittar bakåt såväl som framåt, bland annat diskuteras förnyelsebar kärnkraft.
Över hela världen hoppas företag kunna inleda en ny generation kärnenergi med de små modulära reaktorer (SMR) som de utvecklar. Nystartade företag som är mycket mindre och billigare att bygga än traditionella kärnkraftverk hoppas att de skulle kunna leda till en renässans av utsläppsfri kärnkraft i Europa.
De flesta använder vatten som kylmedel, men Sveriges Leadcold använder flytande bly. Detta kräver mindre utrymme och – avgörande – skapar mer kärnbränsle än det förbrukar i sin reaktor, vilket gör det till en förnybar energikälla.
Leadcold har ett mycket ambitiöst mål — att ha sin första reaktor klar för kommersiell användning 2030. Förra veckan kom man ett steg närmare att uppnå det, då man tillkännagav planer på en demonstration av sin SMR.
Bly istället för vatten
SMRer har flera fördelar jämfört med traditionella kärnreaktorer: de kan byggas i mängder, är mycket mindre och använder ny teknik så att de är billigare att sätta ihop.
Nackdelen: en traditionell kärnreaktor har en kapacitet på 1 GW, tillräckligt för att driva cirka 750 000 hem, medan en SMR utvecklad av Leadcold skulle producera cirka 55 MW – eller drygt 5% av en stor reaktors effekt.
Ändå gör Leadcolds SMR-storlek – den mäter 5×5 meter – den perfekt som backup för ”gröna” industrijättar när tillgången på vind, vatten eller solljus är låg.
Leadcolds grundare – Janne Wallenius, Jesper Ejenstam och Peter Szakalos – är också övertygade om att användning av bly som kylmedel har fördelar framför vatten. De är inte helt ensamma – Storbritannien-baserade kärnkraftsstartup NewCleo använder också bly som kylvätska.
Leadcolds SMR:er behöver ”bara” 800 ton bly per reaktor, vilket hjälper till att hålla den liten. En SMR med liknande effekt kyld med vatten skulle behöva cirka 100 000 ton vatten om dagen – och skulle därför helst byggas av vatten, som traditionella kärnkraftverk är.
Med grön energitillförsel otillräcklig för att möta efterfrågan kan Leadcolds nyutnämnde VD Jacob Stedman se ett antal potentiella användningsfall för sina SMR:er.
SMRs skulle kunna komplettera elnätet över hela Europa för att minska risken för pristoppar, tillhandahålla ett alternativ till smutsig energi som kol och som en backup om naturgasförsörjningen avbryts (som har varit fallet med Ryssland nyligen).
Kärnkraft som förnyelsebar energi
Kärnenergi ses som en hållbar energikälla eftersom den inte ger några utsläpp – men den ingår inte som förnybar. Vid kärnklyvning delas uranatomer för att skapa energi och materialet till bränsle som åtminstone nu bryts från marken.
Men tänk om reaktorn kunde skapa mer klyvbart material än den förbrukar? Detta är Leadcolds genombrott.
”Det extra klyvbara materialet kan användas i andra reaktorer, vilket i själva verket gör kärnkraften förnybar. Dessutom kommer en reaktor att kunna använda samma bränsle i 25 år, utan att ladda om.”
Ännu bättre, säger Stedman att Strålsäkerhetsmyndigheten har varit ”konceptuellt öppen” om användningen av andra kylmedel än vatten.
Nästa steg är att undersöka att bygga en av sina SMR vid kärnforskningsföretaget Studsviks anläggning i Sverige.
Leadcolds långsiktiga – och mycket ambitiösa – mål är att ha sin första kommersiella reaktor klar för drift 2030, om den kan få tillstånd att driva och samla in de flera hundra miljoner euro som den skulle behöva för att bygga demonstrationsreaktorn och bygga en fabrik.
Med en nyligen genomförd investering på 9 miljoner euro från Energimyndigheten och 2,3 miljoner euro från impact foundation Norrsken i banken har Leadcold fortfarande en lång väg kvar att gå.
Handla NUKL ETF
VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla U3O8 ETF
HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla URNU ETF
Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.