JP Morgan vill tillhandahålla betalningar och tjänster för digital valuta till de största e-handelsplattformarna i världen. På talet i förra veckan vid Singapore Fintech Festival sa bankens chef för grossistbetalningar, Takis Georgakopoulos, att detta är det område som får honom mest upphetsad. Det är bortsett från betalningssystemet Project Ubin, som JP Morgan kommersialiserar med DBS Bank och Temasek i Singapore.
Georgakopoulos sa att JP Morgan har komponenterna för att betjäna de mycket stora marknadsplatserna runt om i världen. Dessa plattformar har komplexa betalningskrav, inklusive att ta emot pengar, sina egna utgående betalningar och göra det möjligt för köpare och säljare att interagera, inklusive att använda digital valuta.
”Hur tar du in pengar? Inte bara kreditkort utan också plånböcker och krypto och allt annat, frågade han. ”Och hur får man ut pengar och ansluter till alla realtidsbetalningssystem och CBDC i framtiden som skapas runt om i världen? Och hur tillåter du säljare och köpare på dessa marknadsplatser att interagera med varandra med den valuta som marknaden vill ha, och göra det på ett effektivt sätt och i realtid, samtidigt som marknadsplatsen kan ta in alla de mervärdestjänster de vill ha. ”
Han fortsatte: ”Vissa kommer att vara blockchain och kryptobaserat, andra kommer det att vara traditionellt baserat. Men omfattningen och storleken och komplexiteten i att kunna betjäna dessa klienter för mig är en unik utmaning och det är en unik möjlighet och det är den sak som vi tillbringar mest av vår tid på att försöka ta reda på hur man får det till.
Onyx var diskussionsämnet. Detta är den enhet som JP Morgan startade förra månaden för att fokusera på blockchain och digitala valutalösningar, inklusive bankens arbete med Project Ubin.
Projekt Ubin
Monetary Authority of Singapore (MAS) tillbringade flera år på Project Ubin, inledningsvis utforskade centralbankens digitala valutor och undersökte sedan privata bankvalutor.
JP Morgan och dess JPM Coin-lösning var en nyckelkomponent i fas 5 i det projektet, som nu kommersialiseras med DBS Bank och det statligt stödda värdepappersföretaget Temasek.
”Vi funderar på hur du kan skapa ett helt digitalt blockchainbaserat clearingsystem med flera valutor”, säger Georgakopoulos. ”En sådan sak finns inte någonstans i världen. Och om jag lyckas tror jag att det kan vara en riktig game changer. Du kommer att ha ett modernt nätverk som kommer att fungera dygnet runt, det kommer att ha flera valutor, och det kommer att ha möjligheten att ha digital valuta för var och en av de valutor som kommer att ingå i nätverket. ”
Han fortsatte: ”Och det kommer att göra det möjligt för oss att göra alla de coola sakerna som blockchain och kryptoteknik gör att du kan göra som programmerbara pengar och så vidare, vilket är saker du aldrig kan göra med vanliga kontanter.”
Medan projektet inledningsvis är inriktat på Singapore, men om det lyckas, tror han att det kommer att locka stort intresse runt om i världen.
Singapore är hemma för projektet eftersom det är en öppen marknad med många multinationella företag, vilket gör clearing av flera valutor mer relevant. Det har också en framåtblickande tillsynsmyndighet i MAS och Georgakopoulos krediterade DBS Bank som världsklass vad gäller teknisk förmåga.
Andra Onyx-projekt
JP Morgan-chefen pratade kort om tidigare meddelade ämnen, till exempel dess Liink (tidigare IIN) interbank-datadelningsnätverk och det faktum att JPM Coin nu lever som pilot hos den första klienten. Men han skisserade också ett nytt projekt, som han erkände är lite mindre sexig, check clearing.
Fyrtio procent av amerikanska betalningar idag är fortfarande checkbaserade, med regeringen som den största checkutgivaren. Banken arbetar med ett projekt för att digitalisera clearingen. Istället för att fysiskt skicka kontroller för clearing digitaliseras kontrollerna till ett blockchain-nätverk och data utbyts elektroniskt. JP Morgan uppskattar att detta kan spara hundratals miljoner dollar per år.
När det gäller Onyx som helhet har den sitt eget resultat- och förlustkonto. Georgakopoulos tappade sin reserv när han talade om uppdelningen. ”Vid något tillfälle kommer det att störa det vanliga sättet på vilket vi gör affärer”, sa han. Men han ser inte det hända snart.
BTCE, en börshandlad kryptovalutaprodukt
BTCE var den första kryptovalutaprodukten som lanserades på XETRA och representerar en betydande utveckling i det sätt som investerare kan köpa, äga och sälja bitcoin. BTCE har 100 procent fysiskt uppbackade av bitcoin och för varje enhet av BTCE finns bitcoin som lagras i reglerad, institutionell förvaring, vilket innebär att investerare inte står inför de tekniska utmaningarna med att köpa och lagra bitcoin, som att ställa in en kryptovalutaplånbok eller handel på oreglerade kryptobörser.
BTCE kommer med en årlig avgift på 2,00% och handlas i euro. Denna börshandlade produkt listas på Xetra vilket gör att det är möjligt att handla den genom de flesta nätmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.