Följ oss

Nyheter

Japan pumpar likviditet in på börsen

Publicerad

den

Japan pumpar likviditet in på börsen

Japan pumpar likviditet in på börsen Den japanska regeringen pumpar in en massiv likviditet på börserna genom sin pågående kvantitativa lättnadspolitik. Som ett resultat av detta kollapsar den japanska yenen och aktiemarknaden i Japan skjuter i höjden. Den nuvarande politiken kan komma att hålla igång till långt in på 2015, eventuellt ännu längre men investerare bör vara försiktiga och noga se över de risker och möjliga utfall som detta för med sig eftersom Japan redan har två förlorade decennium i ryggen. Frågan är om historien kommer att upprepa sig denna gång när Japan pumpar likviditet in på börsen.

Det går aldrig att pricka en botten

En av de första saker som varje investerare behöver lära sig/få höra/läser/förstå är att du inte kan tajma marknaden perfekt. Det finns två stycken börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den japanska aktiemarknaden som vi följer, dels WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (NYSEARCA: DJX), dels iShares MSCI Japan ETF (NYSEARCA: EWJ). Dessa två ETFer följer båda utvecklingen av den japanska aktiemarknaden, men de är i övrigt väldigt olika, så pass olika som två börshandlade fonder som replikerar samma aktiemarknad kan vara. Nedan förklarar vi skillnaderna mellan dessa två börshandlade fonder.

Två extremt starka börsår i Japan

Under de senaste två åren har Nikkei 225 (^N225 or NI225) stigit med 87 procent, från cirka 9 000 till dagens nivå på cirka 17 000, mätt i japanska yen (JPY). WisdomTree med sin DJX har emellertid utvecklats bättre än både Nikkei 225 och EWJ under hela denna perioden.

När vi tittar på olika japanska relaterade investeringsinstrument kan vi konstatera att under de senaste två åren har alla investeringar som inneburit en lång exponering mot den japanska aktiemarknaden stigit kraftigt, men de som har kombinerats med en hedge mot den japanska yenen har utvecklats bättre än de icke-hedgade.

Det är här som vi ser den stora skillnaden mellan DXJ och EWJ, DXJ är nämligen kombinerad med en valutahedge, något som EWJ inte är. EWJ har traditionellt sett varit det huvudsakliga instrumentet för de placerare som velat ha en lång exponering mot den japanska aktiemarknaden, men det har på senare tid kommit att dyka upp en rad alternativ, utöver WisdomTrees DXJ så har Lyxor lanserat ett alternativ som replikerar utvecklingen på Nikkei 400. Under många år steg den japanska yenen konstant, och det saknades incitament att valutasäkra valutan. Uppgången var så kraftigt att de som valde att investera i Japan fick en värdeökning baserat på valutan, även om Tokyobörsen backade. Detta pågick till i mitten av november 2012

Diagrammet ovanför visar utvecklingen för Guggenheim Currency Shares Japanese (NYSEARCA: FXY). Diagrammet visar en inverterad bild av utvecklingen av den japanska yenen under denna tid, och det visar att yenen fallit kraftigt.

Hur kommer den japanska aktiemarknaden att utvecklas i framtiden?

Tittar vi på de senaste veckornas nyheter avseende Japan kan vi sammanfatta den nuvarande utvecklingen med att det är en potentiellt riskabel situation vi ser framför oss. Den 31 oktober chockade Bank of Japan aktiemarknaderna med ännu mer lättnader, något som fick Nikkei 225 att nå den högsta nivån på sju år. Dagen efter sade Marc Faber att de japanska lättnaderna är att betrakta som en Ponzi scam eftersom Bank of Japan köper alla de statliga obligationer från det japanska finansministeriet.

Den 5 november sade Haruhiko Kuroda att BOJ hade för avsikt att nå inflationsmålet om två procent snarast möjligt, samt att det inte finns någon gräns för vad Bank of Japan skall göra för att nå detta. Den exempellösa expansiv penningpolitik i Japan kan verka hjälp idag men det har ingen substans för det långa loppet. Ett land som försöker skapa inflation – till varje pris – kan hamna i ett scenario av typen ”Operationen lyckades, men patienten dog”. Genom att flytta kapital från den japanska statskassan till Bank of Japan skapas inga nya värden, utan det leder till att blåsa upp priset på tillgångar utan att värdena följer med. Det leder också till en svagare valuta och en illikvid obligationsmarknad. Samtidigt sväller balansräkningen för Bank of Japan och den japanska statsskulden.

Även de som hävdar att eftersom detta är inhemska skulder (utgivna i JPY), alltså ett intern nollsummespel, går det inte att bortse från det faktum att Japans utlandsskuld (i JPY termer) exploderat vid sidan av sin inhemska skuld som en följd av att den japanska yenen har försvagats så mycket på så kort tid.

Scenariot vi ser framför oss just nu är att den japanska yenen kommer att försvagas ytterligare i framtiden. Huruvida de japanska myndigheterna kommer att kunna skapa en inflation eller inte låter vi vara osagt, men oavsett om de luckas eller inte så är det sannolikt att detta kommer att leda till ytterligare en värdeminskning av den japanska yenen. Att skapa inflation innebär att den nuvarande penningpolitiken fortsätter, kanske till och med accelererar (som hände för en vecka sedan), och ekvationen här är tydlig: mer QE = svagare JPY.

Om BOJ väljer att inte skapa inflation innebär det att den nuvarande penningpolitiken misslyckats och inte kommer att återuppliva den japanska ekonomin. Ett misslyckande med att stimulera den egna ekonomin pekar också på en svagare valuta.

Dessa scenarion talar för att den som skall satsa på den japanska aktiemarknaden bör göra det med en valutahedge, endera direkt i den börshandlade fond eller genom att köpa ett separat instrument för detta.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BlackRock introducerar ny ETF för att anpassa exponeringen mot amerikanska storbolag

Publicerad

den

Den nya ETFen, iShares S&P 500 Top 20 UCITS ETF, ger en utökad granulär tillgång till amerikanska företag. De senaste årens ökande framträdande av megabolagsaktier understryker möjligheten för europeiska investerare att förbättra sättet att fånga tillväxten hos några av världens mest välkända företag. Idag tillkännagav BlackRock lanseringen av en ny ETF för att ge europeiska investerare en enkel lösning för att uttrycka mer detaljerade åsikter om de största företagen som är noterade i USA.

Den nya ETFen, iShares S&P 500 Top 20 UCITS ETF, ger en utökad granulär tillgång till amerikanska företag. De senaste årens ökande framträdande av megabolagsaktier understryker möjligheten för europeiska investerare att förbättra sättet att fånga tillväxten hos några av världens mest välkända företag. Idag tillkännagav BlackRock lanseringen av en ny ETF för att ge europeiska investerare en enkel lösning för att uttrycka mer detaljerade åsikter om de största företagen som är noterade i USA.

Den amerikanska kapitalmarknaden har genomgått en betydande omvandling under de senaste två decennierna, men det finns begränsade nya lösningar för att hjälpa investerare att bättre hantera sin marknadsvärdesexponering. År 2000 värderades hela den amerikanska aktiemarknaden till 15 biljoner dollar. Snabbspola fram till idag är de största åtta företagen bara värda 15 biljoner dollar. Ännu viktigare är att de 20 största företagen i S&P 500-indexet har bidragit med mer än två tredjedelar (68 %) av indexets avkastning under de senaste tre åren, vilket visar deras förmåga att driva överdimensionerad avkastning på aktiemarknaden.

Brett Pybus, chef för iShares EMEA Product Strategy sa: ”Nu är det dags för investerare att ompröva sin marknadsexponering. Med denna ETF kan europeiska investerare nu utnyttja kraften i tillväxt och innovation inom de största amerikanska företagen på ett riktat sätt. Prestationsspridningen inom S&P 500 har skapat ett behov av exakt exponering mot amerikanska aktier.”

Möjligheten att enkelt få tillgång till eller anpassa exponeringen för amerikanska börsvärden i en ETF är relevant för olika typer av investerare – inklusive förstagångsinvesterare, portföljbyggare, institutionella investerare och finansiella rådgivare.

NamnKortnamnAvgiftInnehav
iShares S&P 500 Top 20 UCITS ETF  SP200.20%De 20 största amerikanska företag inom sektorer som teknik, konsumentvaror, kommunikation, hälsovård och finansiella tjänstesektorer

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf testar den nya Overseas Funds Regime med aktiv obligations-ETF-notering

Publicerad

den

PT Asset Management och HANetf har noterat Performance Trust Total Return Bond UCITS ETF (ticker: PTAM) på London Stock Exchange (LSE). ETFen noterades på Xetra och Borsa Italiana i oktober. Genom att använda den nya Overseas Funds Regime (OFR) är ETF nu noterad på LSE, vilket markerar HANetfs första användning av OFR.

PT Asset Management och HANetf har noterat Performance Trust Total Return Bond UCITS ETF (ticker: PTAM) på London Stock Exchange (LSE). ETFen noterades på Xetra och Borsa Italiana i oktober. Genom att använda den nya Overseas Funds Regime (OFR) är denan ETF nu noterad på LSE, vilket markerar HANetfs första användning av OFR.

Denna ETF syftar till att ge exponering mot amerikanska obligationer, samtidigt som PT Asset Managements unika Shape Management-metod används för att målinrikta långsiktiga resultat och konsekvent tillväxt i både stigande och fallande räntemiljöer.

ETFen, som förvaltas aktivt av expertteamet på PT Asset Management, är den femte aktiva ETF som lanseras på HANetf-plattformen.

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada att tillkännage noteringen av Performance Trust Total Return Bond UCITS ETF (ticker: PTAM), en aktiv ETF förvaltas av PT Asset Management, på London Stock Exchange (LSE).

ETFen noterades tidigare på Xetra i Tyskland och Milanos Borsa Italiana i oktober 2024. HANetf noterade PTAM ETF på LSE med hjälp av det nya Overseas Funds Regime (OFR). Trots industrins oro kring längden av OFR-processen, fann HANetf den sömlös och snabb. Processen var mycket effektiv och tog en mycket kortare tidsram än förväntat.

PT Asset Management är en Chicago-baserad boutiqueförvaltare av räntebärande tillgångar, grundad 2008. Sedan dess har de samlat på sig över 8 miljarder USD i tillgångar under förvaltning (AUM) över sina tre fonder och en ETF. Nu går de in i Europa med lanseringen av PTAM.

ETFens mål är att ge exponering mot amerikanska obligationer, en marknad på 59,9 biljoner dollar, samtidigt som den använder PT Asset Managements unika Shape Management-metod för att inrikta sig på långsiktig prestation och konsekvent tillväxt i miljöer med både stigande och fallande kurser.

För nästan 30 år sedan insåg PT Asset Managements grundare problemen med traditionella räntemått, såsom felaktiga ränteprognoser och avkastningsmått baserade på ofullständig information och antaganden. De utvecklade därför Shape Management, en matematikbaserad investeringsprocess som åtgärdar dessa brister genom att analysera risk-avkastningsprofilen för en obligations framtida kassaflöden.

Denna unika, ränteagnostiska inställning till räntebärande intäkter hjälper till att kurera en portfölj som ser väldigt annorlunda ut än sina jämlikar och ger exponering mot många nischade räntesektorer.

Med PTAM har HANetf nu lanserat fem aktiva ETFer på sin plattform. Aktiva ETFer stod för rekordstora 25 % av de globala ETF-flödena under första halvåret i år, med enbart Europa som såg inflöden på 5,9 miljarder USD. Den aktiva ETF-vågen har anlänt till Europa, och alla tecken tyder på att den är här för att stanna.

Sean Dranfield, VD och rektor på PT Asset Management, kommenterar:”Vi är glada över att kunna erbjuda en effektiv och beprövad metod till en ny grupp investerare. Noteringen av UCITS ETF på LSE representerar inte bara vår första satsning på den brittiska marknaden, det är ett bevis på PT Asset Managements åtagande att förse investerare med räntestrategier som hjälper till att navigera i komplexiteten på globala finansmarknader.”

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Vi är glada över att notera Performance Trust Total Return Bond UCITS ETF (PTAM) på LSE. Pressen var fylld av skrämselhistorier om hur lång tid och komplexitet det var att använda OFR. Tack och lov visade sig dessa farhågor vara felplacerade. Vi kan nu säga att vi nu har testat att använda OFR och funnit processen sömlös och snabb. Så den här noteringen är inte bara positiv när det gäller att ta en ny produkt till den brittiska marknaden, den är också ett lyft för den bredare ETF-branschen.

”PT Asset Managements unika Shape Management-process utvecklades för nästan 30 år sedan och har sedan dess prövats och testats i USA. Den nya UCITS ETF ser ut att använda denna process, tillsammans med PT Asset Managements stora erfarenhet, för att ge investerare möjligheten att uppnå långsiktig prestanda och konsekvent tillväxt i en mängd olika frekvensmiljöer.

”Detta är den femte aktiva ETF HANetf har lanserat i år, och det är fler på väg. Det aktiva utrymmet ökar, och lanseringar som dessa visar den snabba tillväxten av utrymmet, såväl som HANetfs engagemang för att vara en av de ledande aktiva ETF-emittenterna. När investerare tänker på aktiva ETFer vill vi att de tänker på HANetf. Vi förväntar oss att ha det bredaste utbudet av aktiva ETFer på vår plattform inom de närmaste 6 månaderna, inklusive ränte-, aktie- och definierade utfallsstrategier.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptoförtroendet skjuter i höjden när 40 % av professionella investerare avser att öka exponeringen

Publicerad

den

WisdomTrees krypto-ETPer når milstolpen på 1 miljard dollar AUM när det amerikanska valet driver bitcoin till nya rekordnivåer.

WisdomTrees krypto-ETPer når milstolpen på 1 miljard dollar AUM när det amerikanska valet driver bitcoin till nya rekordnivåer.

Dovile Silenskyte, direktör, Digital Assets Research, WisdomTree: ”När vi går in i 2025 har investerares sentiment mot kryptotillgångar nått en vändpunkt, med betydande 40 % av professionella investerare, enligt vår senaste undersökning, som planerar att öka deras exponering mot denna framväxande tillgångsklass under det kommande året. Denna rörelse återspeglar växande förtroende för kryptovalutornas långsiktiga potential, vilket framgår av att bitcoin nådde flera rekordnivåer och avkastning på +85 % 2024.

Tillsammans med marknadens motståndskraft mitt i ekonomiska och geopolitiska händelser – inklusive den senaste tidens USA valresultat – denna prestation har förstärkt kryptos attraktionskraft som en värdefull allokering för portföljer med flera tillgångar.

”Det ökade intresset vi ser bottnar i ett djupare erkännande av krypto som ett värdefullt verktyg för portföljdiversifiering, där 35 % av professionella investerare enligt undersökningen erkänner sin unika position som en okorrelerad tillgång, jämfört med traditionella tillgångar, som kan erbjuda en säkring mot traditionella marknadsfluktuationer.

”Dessutom har kryptos framväxande roll som en digital värdebutik blivit allmänt accepterad, med 33 % av de tillfrågade i undersökningen som ser det som ett lönsamt alternativ till guld. Denna förändring belyser en bredare utveckling av investeringsstrategier, där digitala tillgångar nu ses som både en långsiktig tillväxtmotor för portföljer och en långsiktig positionering bland makroekonomiska osäkerheter. De data vi observerar understryker hur 2024 har lagt grunden för kryptos växande roll inom diversifierade, framåtblickande portföljer.

”De starka flödena till krypto-ETPeer globalt understryker denna växande efterfrågan. I spetsen för detta momentum i Europa är WisdomTree Physical Bitcoin ETP (WBIT). Som ledare inom innovativa kryptoinvesteringslösningar förblir WisdomTree dedikerade till att förse framtidsinriktade investerare med tillgängliga, pålitliga alternativ som passar in i det växande landskapet av digitala tillgångar.”

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära