UtdelningsETFer har exploderat på investeringsscenen under det senaste decenniet och investerare har varit angelägna om att införliva dem i sina portföljer inför långsam tillväxt och låga priser. 2018 var dock totalavkastningen dålig. Så kommer dessa produkter att komma tillbaka till modet eller är det bättre att lämna dem ifred? Vad är bäst i jakten på inkomst.
I slutet av förra året hade den europeiska ETF/ETP-industrin 55 utdelningsfokuserade produkter med tillgångar på cirka 14 miljarder USD, enligt ETFGI.
De finns i olika former; kvalitetsinkomst, inkomst, förbättrad inkomst, utdelningsinkomst och diverse andra. De varierar i risk, belöning och har olika resultat beroende på vilken strategi de använder.
Det finns sorl om en lågkonjunktur i år, men som Seeking Alpha rapporterar är det mer sannolikt att det blir en avmattning och en återgång till marknaderna i en stat före 2018.
I så fall kan utdelnings-ETFer hjälpa till att begränsa uttagseffekterna av en fallande eller bromsande marknad, med de extra fördelarna med regelbundna utbetalningar till investerare. Dessa betalningar görs vanligtvis genom utdelningar där företaget delar ut en del av sin vinst till aktieägarna varje kvartal, resten återinvesteras i företaget.
Men köpare se upp. Det är värt att titta på strategin som ligger till grund för ETFen, eftersom den kommer att berätta hur inkomsten eller utdelningen hanteras – och hur stor risken är.
Till exempel var Lyxors SG Global Quality Income NTR UCITS ETF (SGQD) ned -7,47 % under det senaste året (i skrivande stund) och kostar 0,45 %. Det kan jämföras med Vanguards FTSE All-World High Dividend Yield UCITSETF (VGWD) som är ned -5,63% under samma tidsperiod och kostar 0,29%. Båda är i amerikanska dollar, så det finns ingen valutaskillnad.
Väldigt olika
SGQD har exponering mot aktier globalt som är utvalda för att ge en balans mellan högkvalitativa företag med fokus på utdelningar över genomsnittet, och attraktiva och hållbara utdelningar. Det har ett trestjärnigt betyg från Morningstar, som tillägger att ”indexmetoden definierar ett investeringsuniversum av icke-finansiella företag som har ett justerat marknadsvärde på minst 3 miljarder USD från utvecklade länder.”
Vanguards VGWD följer FTSE All-World High Dividend Yield Index, som är ett viktat index för stora och medelstora börsvärden för vanliga aktier på utvecklade och tillväxtmarknader med högre utdelningsavkastning än genomsnittet. Den hade också ett trestjärnigt betyg från Morningstar och är bronsklassat.
Det finns inget självklart sätt att säga vilken produkt som är bäst när det kommer till utdelningar, men det som är klart är att du måste göra din due diligence om du vill ha med den i din portfölj.
Nästan alla ETFer vi tittade på på Londonbörsen hade negativ avkastning det senaste året. Detta var ofta bättre eller sämre beroende på vilken valuta ETFen handlades i. Men det som generellt gick bäst under det senaste året – med minsta neddragning eller till och med positiv avkastning – var de amerikanska fokuserade produkterna.
WisdomTrees US Equity Income UCITS ETF (WTEU) är den enda med positiv avkastning (hjälpt av pund). Ovan är ett diagram som visar dess prestanda (i svart) mot S&P 500-index (i orange). ETFen spårar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree US Equity Income Index, som fokuserar på amerikanska aktier med stora bolagsvärden.
Nedan är en lista över ETFer som erbjuder någon form av utdelning.
Lyxor SG European Quality Income NTR UCITSETF SGQG
-2.15%
0.45%
SG European Quality Income Index – representativt för högkvalitativa aktier från ett europeiskt investeringsuniversum som sannolikt kommer att fortsätta ha en högnivå på sina utdelningar.
Exponering mot utvecklingen av aktier från hela världen, utvald för att ge en balans mellan högkvalitativa företag med fokus på utdelningar över genomsnittet, attraktiva och hållbara utdelningar.
MSCI Europe High Dividend Yield 4% Issuer Capped Index
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITSETFVGWD
-5.63%
0.29%
FTSE All-World High Dividend Yield Index, ett marknadsviktat index för stora och medelstora börsvärden för vanliga aktier på utvecklade och tillväxtmarknader med högre utdelningsavkastning än genomsnittet.
ETFen spårar utvecklingen för de 40 aktierna i euroområdet med högst avkastning från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy för ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.
ETFen spårar resultatet för de 30 högstavkastande brittiska aktierna från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy med ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.
Fondens mål är att följa utvecklingen för de 40 högstavkastande aktierna i euroområdet från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy med ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.