Den totala investeringarna som gjordes av israeliska institutioner i ETFer över hela världen ökade med över 4 miljarder i förra året. Under 2017 såg vi en fortsatt tillväxt i indexprodukter. Hundratals miljarder dollar flyttade till börshandlade fonder (ETF) över hela världen. Vi noterar även att Israeliska institutioner köper stora mängder börshandlade fonder. Israelhar därmed tagit en roll i det globala skiftet.
De periodiska rapporterna från finansinstitut (exklusive fonder och nostropengar) på sina investeringar i Israel och utomlands visar att israeliska institutioners totala investeringar i ETFer över hela världen ökade under 2017 med över 4 miljarder NIS och nåde 82,9 miljarder NIS vid slutet av år 2017.
Intressanta trender både för den privata investeraren och för de institutionella investerarna
Skälet till tillväxten i investeringar i indexprodukter är många, men den här artikeln kommer att fokusera på en analys av institutionernas innehav för att identifiera intressanta trender både för den privata investeraren och för de institutionella investerarna. För detta ändamål kommer fokus att ligga på de börshandlade fondförvaltarna som har fått följande bland israeliska investerare, på de investeringsindex som har vunnit investerarnas förtroende och på de lokala institutionerna som valt att ge stor vikt att investera de medel som förvaltas av dem i börshandlade fonder.
Amundi på uppgången
Listan över fondförvaltare som är verksamma i Israel kan delas upp i tre huvudgrupper. Den första gruppen består av flera mega-enheter, som alla hanterar minst 7 miljarder NIS för israeliska institutioner. Denna grupp är under ledning av BlackRock (känd för sitt varumärke ”iShares”), följt av State Street (ägare till SPDR-varumärket), Deutsche Bank, Vanguard, PowerShares (som nyligen köpt Source) och Amundi-gruppen. Dessa sex enheter ansvarar för 74 miljarder kronor – nästan 90% av de totala tillgångarna som placeras i börshandlade fonder av de lokala institutionerna.
Den andra gruppen består av börshandlade fondförvaltare som hanterar mellan 500 miljoner NIS och 2 miljoner NIS, och har sådana förvaltare som WisdomTree, Société Générale och BNP Paribas. I slutet av 2017 var denna grupp ansvarig för förvaltningen av 7,3 miljarder kronor – cirka 9% av de tillgångar som investerats i börshandlade fonder av israeliska institutioner.
Utöver de stora enheterna som är aktiva på den lokala marknaden finns 18 ytterligare ETF-förvaltare som har allokerat tillgångar från israeliska institutioner. De flesta erbjuder nischlösningar för portföljer eller produkter för en unik strategi som inte erbjuds av den vanliga ETF-leverantören.
Den högsta tillväxten 2017
År 2017 registrerades den högsta tillväxten i tillgångar som förvaltades i Israel av den franska ETF-leverantören Amundi. I slutet av 2016 uppgick investeringarna i Amundiav institutioner i Israel till 4,8 miljarder NSI. I slutet av 2017 hade mängden höjts till nästan 8 miljarder NIS – en imponerande tillväxt på över 3 miljarder NIS.
Fler emerging markets, mindre amerikanska ETFer
Granskning av de viktigaste indexerna där de israeliska institutionerna investerar genom börshandlade fonder tyder på att flera förändringar ägde rum vid fördelningen av sina tillgångar under förra året. Inte överraskande är den vanligaste produkten med institutionella enheter S & P 500-indexet, med exponering för NIS 10,3 miljarder genom börshandlade fonder.
Faktum är att exponeringen mot det amerikanska aktieindexindexet är högre, eftersom israeliska institutionella investerare också äger optioner och terminskontrakt på indexet och totalt cirka 4 miljarder kronor i inhemska börsnoterade certifikat som följer detta index. I slutet av 2016 uppgick emellertid investeringar i börshandlade fonder som spårade S & P 500 till cirka 15 miljarder NIS.
Den kraftiga minskningen av investeringar i ETF kan förklaras av övergången till användningen av derivat på indexen, såsom terminsavtal och swaptransaktioner, samt genom omläggning av investeringar från USA till andra marknader.
I motsats till trenden i USA ökade institutionerna under 2017 sin exponering mot tillväxtmarknadsindexet – MSCI Emerging Markets. I slutet av 2016 uppgick investeringar i detta index via börshandlade fonder till 3,7 miljarder kronor. I slutet av 2017 ökade innehavet i institutionernas portföljer till 7 miljarder NIS. En del av ökningen av exponeringen för tillväxtmarknaderna berodde på värdeökningar under året, men en stor del härrörde från pengar som investerats i dem.
Andra index som lockar de israeliska institutionerna
Ytterligare index som mottog en betydande injektion från israeliska institutioner förra året var MSCI Europe och MSCI USA-indexen. Exponeringen genom börshandlade fonder ökade med över en miljard shekels vardera. Huvuddelen av ökningen var resultatet av en ökning av innehavet av en enda dominerande enhet – de gamla pensionsfonderna som Amitim förvaltade.
Å andra sidan undergick ett annat MSCI-index för Japan, en betydande minskning av den totala tillgången som innehas av lokala institutioner. En minskning med cirka 3 miljarder NIS till totalt 1,3 miljarder NIS i slutet av 2017.
Aktiva i passiva produkter
De institutionella investerarna i Israel varierar kraftigt i sitt sätt att investera genom indexprodukter. Således har till exempel Altshuler Shaham alltid haft mycket låg exponering i indexprodukter i allmänhet, inte bara i börshandlade fonder. Omvänt föredrar andra förvaltare som Amitim och Psagot passiv exponering för de globala marknaderna genom indexprodukter.
En enhet som står inför sin användning av sådana produkter som en del av sina investeringar i utlandet är pensionsfonden för Israel Electric Corporation, som idag hanteras hos Halman Aldubi. Ungefär 96% av fondens investeringar i utländska aktier görs med indexprodukter (främst valutarelaterade börshandlade certifikat), vilket jämförs med en vägt exponering på 58% bland alla institutionella investerare.
Bland de enheter som tjänar alla sparare i Israel är IBIs försörjningsfonder och avancerade utbildningsfonder och Halman Aldubi pensionsfonder framträdande, med exponering på över 90% för utländska aktier genom börshandlade fonder och börshandlade certifikat.
År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq-100 drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.
Mer specifikt har fonder som investerar i spanska aktier (både indexfonder och aktivt förvaltade) ackumulerat en genomsnittlig avkastning på 14,29 % hittills under 2025. Denna siffra gör kategorin till den mest lönsamma bland aktiefonder, och den näst mest lönsamma av alla investeringsfondkategorier, efter endast guld- och ädelmetallfonder, som har skjutit i höjden med en omvärdering på mer än 40 %.
Inom den spanska kategorin upplever Ibex 35 indexfonder en stark utveckling, med avkastning överstigande 12 % under 2025. Nedan granskar vi årets fem mest lönsamma Ibex indexfonder, rangordnade från lägst till högst avkastning:
BBVA Bolsa Índice FI
Denna Ibex 35 indexfond, som förvaltas av BBVA Asset Management, har stigit med 12,03 % hittills i år. Under de senaste 5 åren har den erbjudit en genomsnittlig avkastning på 16,12 %.
Den har tillgångar på 116,5 miljoner euro och följer Ibex 35 Net Return-indexet, vilket inkluderar utdelningar. Dess nuvarande kostnader är 1,21 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,57%
Banco Santander S.A.
13,16%
Iberdrola S.A.
12,39%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,32%
CaixaBank S.A.
5,36%
Amadeus IT Group S.A.
4,57%
Ferrovial SE
4,42%
Futuro sobre IBEX 35
3,75%
Aena SME S.A.
3,60%
Telefónica S.A.
3,40%
Santander Indice España FI Openbank
Santander Asset Managements indexfond Ibex 35 har en avkastning på 12,08 % år 2025. Under fem år har den ackumulerat en avkastning på 16,20 %.
Den förvaltar tillgångar till ett värde av 961,7 miljoner euro, vilket gör den till en av de största fonderna i detta urval. Förvaltningsavgiften är 0,70 % och de löpande kostnaderna är 1,11 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
14,18%
Iberdrola S.A.
12,70%
Banco Santander S.A.
10,82%
Futuro sobre Ibex 35 (venc. 02/2025)
9,90%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
9,16%
Bono España 0,65%
5,57%
CaixaBank S.A.
4,84%
Amadeus IT Group S.A.
4,60%
Ferrovial SE
4,40%
Aena SME S.A.
3,60%
ING Direct Fondo Naranja Ibex 35 FI
Fondo Naranja Ibex 35 de ING, som förvaltas av Amundi Iberia, har hittills under 2025 haft en avkastning på 12,13 %. Under femårsperioden har den ackumulerat en avkastning på 16,31 %.
Denna fond har tillgångar på 268,4 miljoner euro och replikerar Ibex 35 Net Return. Förvaltningsavgiften är 0,99 % och de löpande kostnaderna är 1,1 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,90%
Banco Santander S.A.
13,48%
Iberdrola S.A.
12,69%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,57%
CaixaBank S.A.
5,49%
Amadeus IT Group S.A.
4,68%
Ferrovial SE
4,53%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,48%
Caixabank Bolsa Índice España Estándar FI
Caixabank AM-fonden har hittills under 2025 redovisat en ökning på 12,23 %. Dess genomsnittliga avkastning under de senaste fem åren har varit 16,72 %.
Dess förvaltade tillgångar uppgår till 335,5 miljoner euro, och det motsvarar Ibex 35 Net Return. Din provision är i detta fall 1 % och dina nuvarande utgifter är 1,03 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Iberdrola S.A.
13,61%
Banco Santander S.A.
13,28%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
12,13%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,22%
CaixaBank S.A.
5,82%
Amadeus IT Group S.A.
4,49%
Ferrovial SE
4,25%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,28%
Bindex España Índice FI
Och den mest lönsamma fonden bland de som är indexerade mot Ibex 35 år 2025 (även om vi talar om tiondelar och hundradelar jämfört med resten) är Bindex Spain Index, från BBVA Asset Management. Denna fond har hittills i år haft en avkastning på 12,35 % och en 5-årsavkastning på 17,35 %.
Med tillgångar på 146,4 miljoner euro har denna fond etablerat sig som det billigaste alternativet av de fem (förvaltningsavgift på 0,11 % och löpande kostnader på 0,14 %). Den replikerar också Ibex 35 Total Return.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.
Den börshandlade fondens (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är den billigaste och största ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är en mycket liten ETF med tillgångar på 12 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.
Tillgångar i europeiska ETPer nådde 2,4 biljoner dollar under första kvartalet, varav ETFer stod för 2,28 biljoner dollar. Kärnaktions-ETFer ledde flödena (45,70 miljarder dollar) medan räntebärande ETFer ökade med 15,19 miljarder dollar.
Viktiga data
Europeiska ETPer överstiger 2,4 biljoner dollar i förvaltat kapital under första kvartalet 2025
Flöden omdirigerades till Europafokuserade ETPer jämfört med USA-fokuserade mitt i tullkrisen
Kärnaktions-ETFer överstiger milstolpen på 1 biljon dollar i förvaltat kapital med 45,70 miljarder dollar i nettoflöden under första kvartalet
Aktiva ETFer i förvaltat kapital ökade med 11,65 % under första kvartalet och optionsbaserade ETFer i förvaltat kapital med 54,55 %.
Antalet europeiska ETP-varumärken fortsätter att öka och uppgår nu till totalt 131.
Europa godkänner semitransparenta ETFer, vilket potentiellt uppmuntrar fler aktiva förvaltare i USA att gå in på den europeiska ETF-marknaden.
Försvars-ETFer såg flöden på 4,16 miljarder dollar under första kvartalet, vilket motsvarar 4,5 % av de totala ETF-flödena i Europa och en 5-faldig ökning jämfört med föregående kvartal.
Läs hela rapporten för att upptäcka kvartalsdata, ETF-marknadens utveckling, tillväxten inom nya områden som optionsbaserade ETFer och mer.