Kina är utan tvekan världens största ekonomi. Det är världsledande när det gäller tillverkningsproduktion och står för 20 % av den globala produktionen. Det är också den största marknaden för en uppsjö av produkter, från smartphones till bilar. Ett område med rasande tillväxt har varit kinesiska e-handels- och teknikföretag. Företag som Tencent eller Alibaba har fått värderingar på flera miljarder dollar, medan kinesiska grundare som Jack Ma har blivit kända namn. Nu går det att investera i tillväxtmarknader utanför Kina.
Med Kina ansvarigt för så mycket ekonomisk aktivitet är det ingen överraskning att landet har kommit att representera en allt större andel av MSCI Emerging Market Index, som nu representerar över 30 %. På samma sätt står Kina för cirka 35 % av FTSE Emerging-index. Samtidigt har Emerging Markets Internet & Ecommerce Index (EMQQ) ungefär 60 % i Kina.
Förvaltarna bakom EMQQ tror att många investerare letar efter exponering mot en fond som följer ett av dessa tillväxtmarknadsindex, detta skapar ett potentiellt problem. Medan vissa investerare kan vara angelägna om att ha fått en så hög vikt gentemot Kina från dessa index, är detta mindre önskvärt för andra.
Det finns flera potentiella orsaker till detta. Vissa investerare kan frukta ytterligare regulatoriska tillslag mot kinesisk e-handel. Under 2021 fick flera framstående kinesiska teknikföretag ökad granskning från kinesiska tillsynsmyndigheter. Andra kan ha en baisseartad syn på den kinesiska ekonomin.
För många är det dock helt enkelt en fråga om portföljdiversifiering. Många investerare kan redan ha en hög vikt gentemot Kina, där stora kinesiska företag varit en favorit bland aktivt förvaltade fonder de senaste åren. Samtidigt, med Kinas ekonomi och affärslandskap så varierande och mångsidigt, kan många investerare vilja få sin Kinaexponering separat. Detta kan innebära att man väljer en mer specialiserad, Kina-fokuserad fond.
Att ta bort ett land som dominerar en region från ett index eller investeringsuniversum är vanlig praxis. På grund av storleken på den brittiska marknaden tar många europeiska fonder bort brittiska innehav. Likaså har dominansen av japanska företag sett många investerare fokusera på Asien-Stillahavsområdet ex-Japan.
Därför, för att undvika en fördubbling av den kinesiska exponeringen, har investerare letat efter fonder som tar bort kinesiska aktier. Ett alternativ är att använda en fond som följer MSCI Emerging Market Ex-China-index. Som namnet antyder tar det bort Kina från tillväxtmarknadsindexet. Detta lämnar investeraren med cirka 24 % i Taiwan, 19 % i Sydkorea, 19 % i Indien och 6 % i Brasilien.
En potentiell nackdel med detta tillvägagångssätt är dock den speciella typ av företag som investeraren har stor exponering mot. Att ta ut Kina innebär att Taiwan Semiconductor Manufacturing (även känd som TSMC) står för cirka 10% av indexet. TSMC är ett av världens största företag, vilket innebär att investerare redan kan ha en relativt hög exponering.
Men utöver detta är det tveksamt hur mycket detta kan anses vara ett företag som ger exponering mot tillväxt på tillväxtmarknader. Det beror på att TSMC får majoriteten av sina intäkter från Nordamerika. Medan det är baserat på en tillväxtmarknad (Taiwan), ur ett intäktsperspektiv, kan det hävdas att företaget har mer att göra med utvecklade marknader.
På samma sätt är Samsung det näst största innehavet, står för över 5%. Samsungs intäkter har mer exponering för tillväxtmarknader, men en stor del kommer fortfarande från Nordamerika och Europa.
Detta är viktigt för investerare som försöker utnyttja tillväxthistorien på tillväxtmarknaderna. När det gäller framväxande marknader är det utan tvekan konsumenternas uppgång den verkliga historien. När utvecklingsekonomierna blir rikare har medborgarna i dessa länder mer pengar till konsumtion.
Den nyligen framväxande medelklassen har stigande disponibla inkomster och spenderar den på bättre mat, kläder, utbildning och underhållning. De företag som erbjuder dessa varor och tjänster kan potentiellt gynnas. McKinsey har faktiskt kallat det ”den största tillväxtmöjligheten i kapitalismens historia.”
Mycket av denna efterfrågan kommer också att komma i form av e-handel. Men istället för att etablerade kinesiska eller amerikanska företag drar nytta av detta, gör allt fler lokala entreprenörer det. Som Brookings noterar: ”Hemodlade entreprenörer är unikt positionerade för att dra fördel av den digitala handelsmöjligheten.”
Med detta i åtanke är ett potentiellt föredraget index för tillväxtmarknader utan Kina The Next Frontier Internet & Ecommerce Index (XMQQ). Detta index är detsamma som EMQQ Index men med Kina avskalat. Det följer samma regler för att välja företag och fångar därmed samma e-handelstillväxt, förutom att det utesluter kinesiska företag. Enligt förvaltarnas uppfattning ger det investerare flexibilitet att hantera sin Kina-allokering separat samtidigt som den exponeras för högkonjunkturen av e-handel på tillväxt- och gränsmarknader.
Handla EMQQ ETF
Emerging Markets Internet & Ecommerce Index (EMQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla XMQQ ETF
The Next Frontier Internet & Ecommerce Index (XMQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.