Nyheter

Investera i krediter med Savelend

Publicerad

den

För den som vill investera i krediter och erhålla en ränta hela tiden kan Savelend vara ett alternativ att titta på. Denna typ av placeringar som peer-to-peer lending (P2P lån) är faller under begreppet alternativa investeringar. Alternativt är i detta fall inte något negativt, utan visar snarast på att det inte finns någon korrelation med aktiemarknaden. Detta ökar diversifieringen för den som placerar.

Savelend erbjuder möjligheter för peer-to-peer lending, både för låntagare och långivare. Som privatperson, men också som företag, kan du genom denna plattform låna ut pengar till andra. Savelend har en digital och kostnadseffektiv plattform som gör att det går att hantera helt digitalt. Effektiviteten gör att både de som lånar ut får en bra avkastning och de som lånar pengarna får bra lånevillkor vilket ger högre avkastning för långivaren samtidigt som låntagaren kan få en lägre kostnad än annars.

Savelend matchar ditt kapital som du vill låna ut till personer som är i behov av lån, samtidigt som de också gör en kreditprövning på de som vill låna pengarna. För att minimera riskerna så sprids ditt insatta kapital ut på många olika lån. Det gör att den så kallade motpartsrisken blir lägre än om du endast skulle låna ut kapital till en person som sedan inte kan betala tillbaka sitt lån. Genom att istället dela upp din utlåning på många olika lån sprids risken på ett bra sätt.

Peer-to-peer lending är inte något nytt, konceptet har funnits i mer än tio år och Storbritannien och USA är de största marknaderna. I Sverige har det börjat växa på allvar även om det gjorts tidigare försök. Savelend är emellertid mer än bara peer-to-peer lending mellan privatpersoner. Visst började Savelend med att låta privatpersoner låna ut pengar till andra privatpersoner, men sedan dess har konceptet växt och utvecklats. I dag erbjuder Savelend även företagslån och factoring, det vill säga köp av fakturor. Dessutom finns det en kreditklass som är köp av inkassoportföljer. Allt detta är tjänster som företag som till exempel Hoist och Intrum Justitia erbjuder, men skillnaden är att du är motparten, inte ett noterat bolag. Det gör att det är du som tjänar pengar på detta. Sammantaget gör detta att Savelend erbjuder en bra blandning av löptider, räntenivåer, riskgrupper och marknader vilket ytterligare minskar risken för den som väljer att investera i krediter.

Smartinvest

Savelend har utvecklat en funktion som företaget kallar för ”SmartInvest” vilket innebär att du låter Savelend sköta investeringarna åt dig. Med hjälp av SmartInvest kan själv ställa in hur mycket pengar du vill investera maximalt i enskilda lån, om du vill investera i konsumentkrediter, företagskrediter, factoring och/eller inkassoportföljer och vilken räntenivå du vill ha på utlåningen. Savelend kommer automatiskt att återinvestera dina återbetalningar som kommer löpande och du behöver inte agera aktivt när du använder dig av SmartInvest. Men även om du valt SmartInvest så kan du fortfarande få en överblick över dina lån under fliken ”mina investeringar”. Det ser ut enligt nedan.

Fördelar

Det innebär att Savelend rapporterar till Skatteverket att du gjort en vinst och du kommer inte behöva anmäla något manuellt till skatteverket vid deklarationen.

Med hjälp av Savelend går det att uppnå en diversifiering, en diversifiering med god avkastning. SaveLends målavkastning är 7-9 procent per år, men sedan lanseringen i 2014 har bolagets investerare fått en genomsnittlig avkastning på 13,82 procent per år på investerat kapital. Investeringen är inte heller korrelerad till utvecklingen på börsen, och kommer löpande vilket ger ett stabilt kassaflöde.

Risker

Precis som alla andra typer av placeringar är det en risk förknippad med att investera i krediter. Dels tar du en kreditrisk på de som lånar, dels tar du en så kallad motpartsriskSavelend. I det förstnämnda fallet försöker Savelend minimera denna genom kreditprövningar. I och med att Savelend tjänar pengar varje gång deras investerare tjänar pengar finns det ett incitament för företaget att undvikt att ärenden hamnar hos Kronofogden.

Den andra risken är att Savelend går i konkurs, vilket normalt sett kan leda till omfattande förluster för investerarna. Savelend har emellertid valt att särskilja investerarnas pengar från bolagets egna medel för att skydda sina investerare. Om Savelend skulle gå i konkurs har företaget ingen tillgång till investerarnas medel.

Att Savelend går till börsen och samtidigt genomför en nyemission talar för att balansräkningen stärks, vilket minskar riskerna för en konkurs.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version