Investera i guldgruvor med ETFer och kombinera exponering mot guld och aktier i ett äventyrligt paket. Guld är en tillgångsklass som är lätt att ta del av eftersom den erbjuder både ett övertygande fall för ägande och en känsla av det exotiska i ett glittrande paket.
Guld är känt som en safe haven, som laddar till undsättning när den globala ekonomiska ordningen dyker upp på randen, som under de första månaderna av 2020 eller under den globala finanskrisen 2008. Guld är särskilt eftertraktat för sin brist på historisk korrelation med aktier och obligationer – stödjande portföljer med värdefull diversifieringspotential, särskilt i scenarion med hög inflation. Men vart ska du gå och leta efter ditt guld?
Den självklara vägen är fysiskt ägande. Du kan gömma en hög med guldmynt på ett säkert ställe eller köpa ett guld ETC. Men det finns en annan väg, att investera i guldgruvor.
ETFer för guldgruvor gör att du kan äga aktier i en diversifierad uppsättning företag vars verksamhet är att upptäcka, utvinna och bearbeta de dyrbara gula sakerna från gruvor över hela världen.
Eftersom deras förmögenheter är bundna till guldpriset får du exponering mot guld som tillgångsklass. Naturligtvis finns det mer än så, varför det är så intressant att investera i guldproducenter.
Guldmyntfoten
Svagheten med att äga fysiskt guld är att det är en improduktiv tillgång. Den sitter i valv men ger ingen utdelning. Du kan räkna det, du kan bära det, men för att tjäna på det? Då förlitar du dig på att någon annan köper den av dig till ett högre pris i framtiden.
Men guldets begränsade praktiska användning har handfängt sin verkliga återgång till den punkt där det är nästan omöjligt att skilja från inflation på lång sikt.
Inte så med ETFer med fokus på guldgruvor. Eftersom du investerar i företags aktier drar du nytta av de vanliga avkastningskällorna som förväntas av alla företag som tillför ekonomiskt värde: aktieriskpremien, vinsttillväxt och utdelningar.
God ledning gör det möjligt för gruvföretag att slå ner sina kostnader och driva vinster när guldpriserna stiger. Det kan också säkra priserna för att skydda sig mot oundvikliga fall i efterfrågan. Ett gruvbolag kan till och med besluta sig för att stoppa produktionen när priset är lågt och sitta på sina reserver tills lönsamheten återvänder. Detta erbjuder en option mot guldpriset vilket minskar risken.
Dessutom har ädelmetallaktier historiskt sett levererat de viktigaste egenskaperna för guldägande – låg korrelation med den breda aktiemarknaden och bra utveckling under perioder med hög inflation.
Volatilitet är lika med möjligheter
En viktig anledning till att guldproducenter har låg korrelation med resten av marknaden är att de är volatila. De årliga svängningarna i avkastning på ädelmetaller är ofta större än vad de är för aktiemarknaden.
Varför är avkastningen på ETFer för guldproducenter så manisk?
För det första är kostnaderna för en guldgruva i stort sett fasta. Det gör gruvdrift till en hävstångseffekt på guldpriset. Om priset faller med 20 procent men din gruva är olönsam till det priset så faller vinsten med 100 procent. Hävstång fungerar också i omvänd riktning. Om varje guldklimp kostar ungefär lika mycket att producera, kan en 20-procentig ökning av guldpriset lätt överbelasta vinsten med 50 procent.
Utöver det använder vissa företag skulder för att finansiera ytterligare prospektering och produktion. Skuld multiplicerar hävstångseffekten, så ett företag kan se sin aktiekurs rusa när guldpriserna är höga och vinsten lätt täcker deras räntebetalningar. Men problem kan uppstå om efterfrågan oväntat sjunker, kassaflödet torkar upp och alla dessa fasta kostnader visar sig vara oanvändbara. Denna hävstångseffekt återkopplar till sektorns volatilitet.
Lyckan står den djärve bi
Som om det inte var tillräckligt äventyrligt finns det många andra risker som ska bäras av skattsökare.
Ett gruvbolags förmögenheter är knutna till värdet av tillgångar begravda i marken. Naturligtvis vet ingen exakt hur stora eller tillgängliga fyndigheterna är förrän de grävs upp. Genomförbarhetsrapporter kan över- eller underskatta värdet på en sajt och att försöka balansera storleken och betyget på ditt guld mot kostnaden för utvinning är alltid hit och miss.
Det finns också många politiska risker. Gruvarbetare som verkar i instabila territorier måste kämpa med en lista över hot som sträcker sig från korruption till ogynnsamma förändringar i lagstiftningen hela vägen upp till nationalisering eller konfiskering av tillgångar.
Affärsmodellen kan också lemlästas av tvister med arbetskraften eller miljö- eller ursprungsgrupper. Oljepriset är också en potentiell snubbla. Olja är en betydande kostnad för gruvprospektering, så en prisuppgång kan pressa vinstmarginalerna ytterligare.
Fysiskt guldägande är också en berg-och-dalbana, men det är en direkt återspegling av spotpriset och oberoende av ledningens förmåga att navigera i sidvindarna i gruvverksamheten.
Men det är själva volatiliteten med att investera i guldgruvor med ETFer som skapar den ultimata möjligheten att köpa lågt, sälja högt – om du kan tåla risken.
ETFer för guldgruvor – vad man ska se upp med
Om du tror att du har järndisciplinen för att investera i guldgruvor med ETFer, då är den första frågan att ställa: spårar dess index mestadels producerande bolag eller prospekteringsföretag?
Prospekteringsföretag är mindre företag som lever eller dör av prospektering. Glödande genomförbarhetsrapporter kan skjuta i höjden deras värderingar medan dåliga nyheter kan få dem att gå under. Prospekteringsföretag misslyckas ofta men vissa kommer att vinna jackpotten. När de gör det agerar de som matarfotbollsklubbar: säljer sin lukrativa guldgruva till en av de stora pojkarna. De är det äventyrliga valet även i denna högrisksektor.
Stora gruvbolag är mer stabila och har ofta en globalt diversifierad verksamhet och kapitalreserver för att stå emot chocker. När priserna går emot dem kan de täcka sina kostnader med kapital samtidigt som de långsamt minskar produktionen. De är också mindre benägna att skakas av att en enskild fyndighet inte kan leva upp till förväntningarna. Stora gruvaktier löper lägre risk än juniorer och är mer benägna att betala utdelning.
Med tanke på risken i sektorn är det tröstande att veta att din ETF är diversifierad över flera gruvarbetare. Antalet innehav eller beståndsdelar berättar hur många företag ETFen spårar: ju högre, desto bättre. Index kan också sätta ett tak för din exponering mot enskilda företag så att du inte är överkoncentrerad på någon enskild guldproducent.
En annan faktor är hur stor andel av företagens intäkter kommer från guldgruvor? Vissa företag kommer att tjäna en hel del av sin förändring från silver också. Det kan diversifiera din exponering mot guldpriset men kommer också att späda ut din avkastning när guldet rasar.
För att förbättra din exponering mot guldpriset välj sedan ett index som följer företag som säkrar sina positioner under korta perioder. De kommer att klara sig bra när guldpriset stiger men kommer att kämpa när guldet tappar sin glans.
Slutligen, se till att du är bekväm med den geografiska spridningen av ditt index.
Samtliga dessa ETFer är europeiska börshandlade fonder. Dessa fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.