Följ oss

Nyheter

Investera genom en ETF, det är enklare än vad du tror

Publicerad

den

Investera genom en ETF, det är enklare än vad du tror

ETF, enklare än vad du tror. För någon vecka sedan var vi på ett event som Nordnet anordnade, där både Nasdaq OMX, Deutsche och XACT Fonder berättade om börshandlade fonder, det vill säga ETFer.

ETFer har funnits på den svenska och nordiska marknaden sedan 2000 då XACT OMXS30 ETF lanserades på NASDAQ OMX Stockholm. Trots detta är börshandlade fonder fortfarande ett relativt okänt instrument för många placerare, vilket med all tydlighet framkom under Nordnets event. Tyvärr måste vi säga. ETFer är ett enkelt men samtidigt sofistikerat instrument för den som vill ligga exponerad mot marknader och inte enskilda aktier. I USA kallas de ofta för Easy Traded Funds vilket är precis vad denna typ av instrument är. Den frågan som de flesta ställde sig var hur det kom sig att denna typ av investeringsverktyg exakt kan följa börsen i form av sitt underliggande index. ETF, enklare än vad du tror vi förklarar detta närmare med ett enkelt exempel.

Snabbast växande instrumentet i Europa

På den amerikanska marknaden, där den första ETFen, ”Spider” lanserades 1993, är intresset och kunskapen betydligt större, inte mindre än 23 procent av alla affärer som görs är i börshandlade fonder. På den europeiska marknaden är siffran dryga tio procent och ETFer är ett av de instrument i vilken handeln växer snabbast. I Sverige är intresset ännu så länge betydligt lägre, 3,5 procent vilket bland annat kan förklaras av att det är få aktörer som marknadsför dessa produkter även om de erbjuder dem. Flera utgivare har även traditionella fonder, och de betydligt billigare börshandlade fonderna kommer därför ofta i skymundan.

Sverige ett föregångsland

XACT var först i världen med att tillhandahålla en börshandlad fond med hävstång när bolaget under 2005 lanserade de två ETFerna XACT Bull och XACT Bear. XACT är idag den största utgivaren av ETF:er i Norden och globalt i termer av nordisk exponering.

Vad är då en ETF?

En börshandlad fond (engelska: ETF eller Exchange Traded Fund) är en fond som handlas som en vanlig aktie över börsen. Oftast är de indexfonder, men undantag finns. Det finns ETF:er kopplade till länder och regioner, branscher, teman och strategier. Det kan vara allt från Large Cap, hög direktavkastning, räntor, valutor och råvaror etcetera.

En ETF är egentligen inget avancerat. Det är som ovan nämnts en fond, som visserligen handlas på en börs, men som följer ett i förhand identifierat index som beräknas av en utomstående part. I och med att indexet är på förhand angivet så vet marknaden och därmed de enskilda placerarna vad de köper. Detta till skillnad från en traditionell fond där innehaven offentliggörs i samband med kvartalsrapporterna. En ETF som replikerar, det vill säga följer, OMXS30-indexet består således av alla de aktierna som finns i detta index, med samma vikt som indexet. Det är just så pass enkelt att det i flera fall ställer till det för många placerare. Det verkar vara alltför enkelt för att det skall anses vara möjligt.

Följer utvecklingen simultant

En ETF är en börshandlad fond som följer utvecklingen på en underliggande tillgång såsom ett index, en korg av aktier, obligationer eller råvaror. ETFer kan köpas och säljas på en börs precis som en vanlig aktie och representerar en samling av tillgångar vilket ger investerarna möjligheten att följa utvecklingen i en mängd olika tillgångar simultant.

Många är undrande över hur det kommer sig att en ETF slaviskt följer utvecklingen av den underliggande tillgången, vare sig det är frågan om ett index eller en råvara. Flera av de personer som var på Nordnets event var oroliga för att de börshandlade fonderna kommer stiga mer i värde än det underliggande indexet om intresset blir för stort. Svaret är enkelt, det handlar om så kallad arbitragefrihet och väl programmerade datorer så det kommer aldrig att vara möjligt för en ETF är en perfekt spegling av det underliggande indexet. Låt oss förklara detta närmare.

Så här fungerar det

Låt oss ta ett exempel, vi antar att Stockholmsbörsen utgörs av en enda aktie Aktiebolaget AB som ingår i det indexet som heter OMXS30. Samtidigt finns det en börshandlad fond som heter Stockholmsbörsen ETF som replikerar indexet och därmed utvecklingen på de underliggande tillgångarna, i detta fall kursutvecklingen i Aktiebolaget AB.

En fråga som dök upp på Nordneteventet var, vad händer om börsen står still och alla som satt i rummet helt plötsligt vill köpa den börshandlade fonden, i detta fall Stockholmsbörsen ETF. De olika bankerna försökte på olika sätt förklara detta, genom att förklara hur de olika likviditetsgaranterna skulle stoppa detta. Låt oss i detta exempel glömma bort denna funktion. Vi gör det riktigt enkelt istället.

I detta exempel finns det köpare på Stockholmsbörsen ETF. I och med att det är en ETF så finns det inget bestämt antal fondandelar, till skillnad från i ett företag som är listat. Fondförvaltaren kan ge ut nya andelar eller dra in andelar. Allt är noga reglerat. Då det kommer in ett stort antal köpare går förvaltaren till marknaden och köper nya aktier till Stockholmsbörsen ETF. Detta gör att intresset kan vara stort för att köpa andelar i Stockholmsbörsen ETF. I och med att denna börshandlade fond agerar i marknaden så kommer den att köpa aktierna som ingår i indexet med en perfekt spegling.

Flera läsare kommer säga att det låter bra, men att det inte stämmer i ett extremfall. Vi tittar därför på vad som händer när hela aktiemarknadskollektivet bestämmer sig för att sälja sina aktier och istället köpa den börshandlade fond som heter Stockholmsbörsen ETF. Visst måste det driva upp kursen på den börshandlade fonden till en nivå som överstiger det riktiga värdet?

Detta är varför svaret är nej

Svaret är så klart nej. Om alla säljer sina aktier så måste någon köpa dessa eller hur? I detta fall så har vi en re-allokering från aktier till en börshandlad fond. Denna måste i sin tur köpa aktier. En börshandlad fond styrs inte av vad någon förvaltare tror eller hoppas på, den styrs av ett placeringsreglemente som måste följas slaviskt. Det finns inga undantag alls. Blir intresset för ETFen stort så måste det köpas in fler aktier, det fungerar inte att förvaltaren vill vänta till i morgon för att börsen kanske blir billigare då.

För- och nackdelar med ETFer

Fördelar:

• Avslut sker samma dag. I en vanlig investeringsfond tar det ofta flera dagar innan affären bokförs på konto eller depå.
• Köp och försäljning kan göras inom samma handelsdag, så kallad daytrading är alltså möjlig eftersom avsluten sker till marknadskurs. I en traditionell fond sätts kursen oftast en gång per dag.
• Oftast lägre förvaltningsavgifter än vanliga investeringsfonder.

Nackdelar med ETF:er är:

• Dolda kostnader i gapet (spreaden) mellan köp- och säljkurser vid kortsiktiga affärer. Å andra sidan förekommer spreaden även vid aktiehandel och köp och försäljning av traditionella fonder också. Det finns dessutom likviditetsgaranter som hanterar spreaden och ser till att denna inte blir för stor, något som inte kan sägas om alla aktier.
• Avkastningen från ETF:er med daglig hävstång äts upp om index svänger kraftigt. Fonder med hävstång är därför främst en produkt för daytrading.

Lägre kostnader än för vanliga fonder

Börshandlade fonder har nästan alltid lägre förvaltningsavgifter än vanliga indexfonder. Dessutom utgår köp- och säljavgifter i form av courtage på samma sätt som vid aktiehandel. Jämfört med vanliga indexfonder har ETF:er fördelen att de slipper hålla en likviditetsreserv för hantering av inlösen av andelar, vilket gör att de har en bättre avkastningspotential än vad en traditionell fond har.

ETFer, för vem?

Frågan är felaktigt ställd, vi anser att ETFer är för alla. Stephan Agerman på Deutsche brukar säga att ETFer är finansbranschens IKEA för att de är så lätta att sätta samman. Vi vill gärna framhålla att IKEA möblerade folkhemmet, och på samma sätt kan ETFerna komma att förändra utseendet i allmänhetens depåer och sparande.

En av de större aktörerna i branschen säger att börshandlade fonder passar aktiva investerare. Sådana investerare som har en grundläggande förståelse för handel med finansiella instrument och som vill dra nytta av förändringar på marknaden. De kan göra det lika enkelt och snabbt som vid handel med aktier. Helt rätt, men det gäller även dem som valt att köpa fonder på längre sikt. Den stora skillnaden mellan en traditionell fond och en ETF är att den senare handlas på börsen. En börshandlad fond dessutom ofta en betydligt lägre kostnadskostym. Allt annat lika så kommer det senare bidar till att värdet på den börshandlade fonden överstiger det för en traditionell fond på sikt.

Hur handla med ETFer?

Investerar i ETFer genom att lämna din order hos en mäklare eller bank– på samma sätt som Du gör med aktier. Det är lätt, eller som de amerikanska placerarna säger, Easy Traded Funds.

Flexibilitet och transparensen är två egenskaper som bidragit till den ökade efterfrågan på ETFer. En ETF kan köpas och säljas på en börs under en hel handelsdag. Investerarna har tillgång till priset i realtid. Varje ETF har en eller flera market-makers som ställer priser i ETFen löpande under dagen. Detta gör att du som investerare kan köpa och sälja ETFen till ett uppdaterat pris när som helst under börsens öppettider.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffe och kakao är inte så elastiska råvaror som alla trott

Publicerad

den

Höga tullar infördes nyligen för både kaffe- och kakaoproducerande länder, med omedelbar verkan, vilket skapade oro på råvarumarknaden över effekterna på handelsflöden, prissättning och konsumenternas efterfrågan. Detta kommer oproportionerligt att skada bönderna som redan är mest sårbara och orättvist straffas.

Höga tullar infördes nyligen för både kaffe- och kakaoproducerande länder, med omedelbar verkan, vilket skapade oro på råvarumarknaden över effekterna på handelsflöden, prissättning och konsumenternas efterfrågan. Detta kommer oproportionerligt att skada bönderna som redan är mest sårbara och orättvist straffas.

Både kaffeindustrin och godisproducenterna, tillsammans med sina respektive organisationer, arbetar hårt för att få tullarna avskaffade för dessa två produkter. I det långa loppet är det sannolikt att antas att dessa tullar kommer att tas bort.

Många har länge hävdat att produkter som kaffe och choklad är oelastiska och att konsumenterna kommer att acceptera högre priser. Det gäller sannolikt bara en liten del av de totala konsumenterna, inte majoriteten. Detta kommer utan tvekan att sätta denna teori på prov.

Under tiden kommer nyheterna om detta att få hamstrarna att gå ut i massor och köpa upp så mycket kaffe och choklad som möjligt inför prisökningarna. På 1970-talet införde livsmedelsbutiker en gräns för antalet burkar kaffe som kunde köpas samtidigt för att ransonera utbudet. Samma sak händer när varor säljs med en gräns för den mängd som kan köpas.

Det skulle inte förvåna mig det minsta om hyllorna i livsmedelsbutiker och närbutiker tömdes när folk skyndade sig att köpa så mycket som möjligt inför prishöjningarna, vilket tillfälligt drev upp detaljhandelsförsäljningen. Det finns förmodligen en del hushåll som fortfarande försöker använda upp allt toalettpapper och alla behållare med våtservetter som köptes i början av pandemin.

Hur handla Kakao med börshandlade produkter?

Börshandlade produkter för den som vill satsa på kaffepriset


Fortsätt läsa

Nyheter

VIRXRP ETP ger exponering mot blockkedjan XRP Ledger

Publicerad

den

Virtune XRP ETP (VIRXRP ETP) med ISIN SE0021486156, är en fysiskt backad börshandlad produkt (ETP) designad för att erbjuda investerare ett säkert och kostnadseffektivt sätt att få exponering mot XRP. Detta är möjligt genom en transparent och fysiskt backad struktur med institutionell säkerhet.

Virtune XRP ETP (VIRXRP ETP) med ISIN SE0021486156, är en fysiskt backad börshandlad produkt (ETP) designad för att erbjuda investerare ett säkert och kostnadseffektivt sätt att få exponering mot XRP. Detta är möjligt genom en transparent och fysiskt backad struktur med institutionell säkerhet.

Byggd för finansiell innovation

XRP är en digital valuta utvecklad av Ripple Labs som syftar till att möjliggöra snabba, kostnadseffektiva internationella betalningar genom blockkedjan XRP Ledger. Denna innovation gör det möjligt för finansiella institutioner att skicka pengar världen över på bara några sekunder, till en bråkdel av kostnaden för traditionella metoder.

Nyckelfunktioner hos XRP

Hastighet: XRP möjliggör internationella betalningar att slutföras på sekunder, en betydande förbättring jämfört med de dagar eller till och med veckor traditionella banköverföringar kräver.

Kostnadseffektivitet: Med anmärkningsvärt låga transaktionsavgifter gör XRP både små och stora överföringar mer överkomliga.

Skalbarhet: XRP-nätverket kan bearbeta tusentals transaktioner per sekund, vilket gör det kapabelt att hantera stora transaktionsvolymer med lätthet.

Starka partnerskap: Hundratals ledande banker och finansiella institut världen över använder XRP:s blockkedja, vilket ger en stor legitimitet i det globala finansiella ekosystemet.

Säkert: Virtune XRP ETP ger exponering mot XRP genom en 100 % fysiskt uppbackad och reglerad investeringsprodukt noterad på Nasdaq Stockholm. Coinbase, som är världsledande inom institutionella förvaringslösningar, agerar förvaringsinstitut för säker förvaring av XRP i cold-storage.

Handlas direkt: Denna produkt ger dig möjlighet att exponera dig mot XRP på ett lika enkelt sätt som när du handlar en aktie via din nätmäklare. Din investering i XRP hanteras tillsammans med dina övriga värdepappersinvesteringar. Produkten kan även förvaras i ditt ISK eller kapitalförsäkring, vilket kan medföra skattemässiga fördelar.

Trygghet för dig som investerare

Fysiskt backad: Virtunes produkt är 100% fysiskt uppbackad vilket innebär att Virtune alltid förvarar XRP hos sitt förvaringsinstitut Coinbase till ett värde som motsvarar minst 100% av värdet på alla deras ETPer.

Säkerhetsagent: Virtune har en så kallad säkerhetsagent (Collateral Agent) vars syfte är att skydda och företräda investerarna i våra produkter. Kryptovalutorna som förvaras i cold-storage (offline) hos Coinbase är frånskilda Virtunes egna kapital.

Handla VIRXRP ETP

Virtune XRP ETP (VIRXRP ETP) är en europeisk börshandlad produkt som bland annat handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Nasdaq StockholmSEKVIRXRP

Produktinformation

Avgift1,49%
BloombergVIRXRP SS
ISINSE0021486156
EmittentVirtune AB (Publ)
WKNN/A
FörvaringsinstitutCoinbase Custody Trust Company, LLC
MarknadsgarantFlow Traders B.V.
Auktoriserad deltagareFlow Traders B.V
SäkerhetsagentThe Law Debenture Trust Corporation PLC
AdministratörFormidium Corp.

Fortsätt läsa

Nyheter

The opportunity amid market stress

Publicerad

den

Crypto assets have been approached with caution by some investors given their volatility during periods of market stress and this year has reflected this perspective, as crypto has struggled amid macroeconomic uncertainty.

Crypto assets have been approached with caution by some investors given their volatility during periods of market stress and this year has reflected this perspective, as crypto has struggled amid macroeconomic uncertainty.

However, as we highlighted in previous editions of the Hash Insider, maintaining exposure is critical across most asset classes — for example, missing only the 10 best days in the S&P 500 over a 20-year period would significantly reduce your overall returns. In crypto, this effect is even more pronounced: missing the 10 best days can actually turn a positive performance into a negative one.

Once again, following a new wave of crypto-related tailwinds, such as the recent withdrawal of the crypto guidance for banks by the Federal Reserve, crypto has demonstrated resilience, recovering from the shock of Trump’s “Liberation Day” much faster than other asset classes.

We have seen this pattern before, and it reinforces the idea that stress events could present valuable investment opportunities in the crypto space.

Market Highlights

Federal Reserve withdraws crypto guidance

The Federal Reserve has withdrawn previous guidance that discouraged banks from engaging in crypto activities such as custody and trading.

This move, part of a broader regulatory shift under the Trump administration, is poised to foster innovation in the crypto space by reassessing regulatory frameworks and easing restrictions.

SEC advocates for clear crypto regulations

SEC Chair Paul Atkins has emphasized the need for a robust regulatory framework for digital assets after taking office last week.

This highlights Atkins effort to provide clarity and stability in the marketplace, signaling a significant shift in the SEC’s approach to the growing digital asset sector, the effects of which should be beneficial to the whole asset class throughout the current administration.

US BTC ETFs record $3.1B in weekly inflows

Spot BTC ETFs in the US have recorded a new weekly inflow record of $3.1 billion, driven by investor enthusiasm amid BTC’s recent price surge.

This marks the seventh consecutive week of positive flows, underscoring the growing institutional interest in BTC as it once again nears $100,000.

Market Metrics

The NCITM constituents had a strong week, with most constituents posting gains close to or above 10%. This week’s highlight was ETH (+14.0%), which, after several weeks of underperformance, outpaced both BTC (+11.6%) and SOL (+9.5%), contributing significantly to the NCITM’s 11.6% return. This shift could signal a broader turnaround in crypto performance, supported by even stronger fundamentals following the withdrawal of crypto guidance by the Fed, and the endgame of the tariff war by Trump.

This week, the NCITM (+11.6%) delivered strong performance, nearly doubling the gains of traditional indices like the Nasdaq 100 (+6.4%) and the S&P 500 (+4.6%). This surge allowed the NCITM to close the gap and finally surpass the Nasdaq 100 on a year-to-date basis. As we’ve discussed in previous editions, crypto fundamentals remain strong and strengthening, with the setback of the past few months being mainly due to macroeconomic headwinds. This week could mark the beginning of a shift, with those headwinds weakening and fundamentals weighing heavier on the positive side.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära