Följ oss

Nyheter

Inflationens påverkan på aktieavkastningen

Publicerad

den

Det är inte bara centralbanker som bevakar och oroar sig för inflationen. Även privatpersoner och företag gör detta eftersom de är medvetna om inflationens påverkan på aktieavkastningen.

Det är inte bara centralbanker som bevakar och oroar sig för inflationen. Även privatpersoner och företag gör detta eftersom de är medvetna om inflationens påverkan på aktieavkastningen. Inflationen – ökningen av priset på varor och tjänster – minskar köpkraften varje valutaenhet kan köpa. Stigande inflation har en skrämmande effekt: Inköpspriserna blir högre, konsumenterna kan köpa färre varor, intäkter och vinster minskningar. Samtidigt saktar ekonomin ned en tid tills en stabil status uppnås.

Den negativa inverkan som en stigande inflation har håller centralbankerna sysselsatta. De försöker att upptäcka tidiga varningssignaler och förutse eventuella oväntade inflationsökningar. När den oförutsedda inflationen får ett fäste i ekonomin kan en snabb och stabil inflationsnivå få varierande effekter.

Den oförutsedda inflationsökningen kan vara den mest smärtsamma

Med andra ord anses den oförutsedda inflationsökningen allmänt vara den mest smärtsamma, eftersom det krävs att företagen måste ha flera kvartal för att kunna vidarebefordra högre inköpspriser till konsumenterna. På samma sätt känner konsumenterna det oväntade ”nypa” när varor och tjänster börjar kostar mer. Näringslivet och konsumenterna blir så småningom acklimatiserade till den nya prissättningsmiljön, och då kan en förväntad inflation uppstå efter det att ett nytt högre stabilt tillstånd uppnås, vilket kan leda till att konsumenterna spenderar mer pengar. Dessa konsumenter blir mindre benägna att hålla pengar eftersom dess värde över tiden minskar med inflationen. För investerare kan detta leda till förvirring, eftersom inflationen verkar påverka ekonomin och aktiekursen, men inte i samma takt.

En hög inflation kan vara bra då den till viss del stimulerar jobbtillväxten. En hög inflation kan emellertid också påverka företagens vinster genom högre insatskostnader. Detta får företag att oroa sig för framtiden och sluta anställa, vilket påverkar individens levnadsstandard, särskilt de med fasta inkomster.

Eftersom det inte finns något bra svar måste enskilda investerare se genom förvirringen för att fatta kloka beslut om hur denne ska investera i inflationsperioder. Olika grupper av aktier verkar fungera bättre under perioder med hög inflation.

Inflation och aktieåtervinning

Att undersöka historiska avkastningsdata under perioder med hög respektive låg inflation kan ge tydlighet för investerarna. Många studier har tittat på inflationens inverkan på aktieavkastningen. Tyvärr har dessa studier visat på motstridiga resultat när flera faktorer beaktas – nämligen geografi och tidsperiod. De flesta studier anser att förväntad inflation antingen kan påverka aktierna positivt eller negativt beroende på möjligheten att säkra och regeringens penningpolitik. En oväntad inflation visade mer avgörande resultat, framförallt en stark positiv korrelation med aktieavkastningen under ekonomiska sammandrag, vilket visar att tidpunkten för konjunkturcykeln är särskilt viktig för investerare att mäta inverkan på aktieavkastningen. Denna korrelation antas också bero på att oväntad inflation innehåller ny information om framtida priser. På samma sätt korrelerade större volatilitet av aktierörelser med högre inflation.

Högre inflation är i allmänhet kopplad till tillväxtländer

Studierna har visat att högre inflation i allmänhet är kopplad till tillväxtländer och volatiliteten i aktierna är större i dessa regioner än på mer utvecklade marknader. Sedan 1930-talet tyder forskningen på att nästan varje land drabbades av den värsta reala avkastningen under höga inflationsperioder.

Realavkastning är den faktiska avkastningen minus inflationen. När man undersöker S & P 500 avkastning för olika årtionden och justerat för inflationen visar resultaten att den högsta reala avkastningen uppstår när inflationen är 2 till 3 procent. Inflationen som är högre än eller mindre än 2 till 3 procent tenderar att signalera en makroekonomisk miljö i USA med större problem som har en varierande inverkan på aktiekurserna. Kanske viktigare än den faktiska avkastningen är den volatiliteten på avkastningen som inflationen orsakar och hur man investerar i den miljön.

Tillväxt jämfört med värdeutveckling och inflation

Många investerare väljer att dela upp aktier i två kategorier, värde eller Value, och tillväxt eller Growth. Value Stocks har starka kassaflöden som kommer att sakta över tiden medan tillväxtaktierna i dagsläget har små, eller negativa kassaflöden. Förhoppningen är att dessa skall öka över tiden.

Därför påverkas tillväxtaktierna betydligt mer negativt än värdeaktier när det gäller värdering av aktier med hjälp av diskonterade kassaflödesmetoder, i takt med stigande räntor. Detta eftersom räntan tenderar att vara starkt korrelerad med inflationen. I tider med hög inflation tenderar tillväxtaktierna alltså att gå dåligt. Detta tyder på en positiv korrelation mellan inflationen och avkastningen på värdeaktier och en negativ sådan för tillväxtaktierna.

Detta förklarar styrkan av värdeaktier under hög inflation, som 1973-74, och styrkan i tillväxtaktierna under början av 1930-talet när deflation inträffade, liksom under 1990-talet då inflationen ständigt gick nedåt. Intressant påverkar förändringsgraden av inflationen inte avkastningen av värde mot tillväxtaktierna lika mycket som absolut nivå. Tanken är att investerare kan överträffa sina framtida tillväxtförväntningar och uppåtriktade tillväxtaktierna. Med andra ord, investerare misslyckas med att erkänna när tillväxtaktierna blir värdeaktier, och den nedåtriktade effekten på tillväxtaktierna är hård.

Inkomstgenererande aktier och inflationen

När inflationen ökar sjunker köpkraften, och varje krona kan köpa färre varor och tjänster. För investerare som är intresserade av inkomstgenererande aktier eller aktier som betalar utdelningar, gör effekten av hög inflation att dessa aktier blir mindre attraktiva än under låg inflation, eftersom utdelningar tenderar att inte hålla takt med inflationen. Förutom att sänka köpkraften orsakar beskattningen på utdelningar en dubbel-negativ effekt. Trots att man inte håller på med inflationen och beskattningsnivåerna ger de utdelande aktierna en partiell säkring mot inflationen.

Priset på de utdelande aktierna påverkas emellertid av inflationen, på samma sätt som obligationer påverkas av ökande räntor och priserna minskar generellt. Att äga utdelningsbetalande aktier i tider med ökad inflation betyder vanligtvis att aktiekurserna kommer att vara varor. Men investerare som vill ta positioner i aktier ges möjlighet att köpa dem billigt när inflationen stiger, vilket ger attraktiva inträdespunkter.

Slutsats

Investerare försöker förutse de faktorer som påverkar portföljens resultat och fatta beslut utifrån dessa förväntningar. Inflationen är en av de faktorer som påverkar en portfölj. I teorin bör aktierna ge viss säkring mot inflationen, eftersom ett företags intäkter och vinster ska växa i samma takt som inflationen efter en period av anpassning. Inflationens varierande inverkan på aktier förvirrar dock beslutet att handla positioner som redan hållits eller att ta nya positioner. På den amerikanska marknaden är det historiska beviset bullrigt, men det visar en korrelation till hög inflation och lägre avkastning för den övergripande marknaden under de flesta perioder.

När aktierna är uppdelade i tillväxt- och värdekategorier är bevisen tydligare att värdet av aktierna fungerar bättre under höga inflationsperioder och tillväxtlagren fungerar bättre under låg inflation. Ett sätt som investerare kan förutsäga förväntad inflation är att analysera råvarumarknaderna, även om tendensen är att tro att råvarupriserna stiger, eftersom aktierna ska öka eftersom företagen ”producerar” råvaror. Men ofta pressar höga råvarupriser vinsterna, vilket i sin tur minskar börsavkastningen. Följaktligen kan råvarumarknaden ge insikt om framtida inflationstakt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HODL fyller sex år

Publicerad

den

HODL fyller sex år! 🎉 21Shares var den första emittenten att erbjuda en fysisk krypto-ETP-korg i Europa. Denna lanserades när BTC handlades till 4 400 $. Idag svävar den runt $91 000! Upptäck mer om HODL (eller 21XH som den också kallas beroende på börs) och dess resa.

HODL fyller sex år! 🎉 21Shares var den första emittenten att erbjuda en fysisk krypto-ETP-korg i Europa. Denna lanserades när BTC handlades till 4 400 $. Idag svävar den runt $91 000! Upptäck mer om HODL (eller 21XH som den också kallas beroende på börs) och dess resa.

Handla 21XH ETP

21Shares Crypto Basket Index ETP (21XH ETP) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna ETP handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Amsterdam.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Friskrivningsklausul

Detta dokument är inte ett erbjudande att sälja eller en uppmaning till ett erbjudande att köpa eller teckna värdepapper i 21Shares AG i någon jurisdiktion. Exklusivt för potentiella investerare i alla EES-medlemsstater som har implementerat Prospektförordningen (EU) 2017/1129, görs Emittentens Grundprospekt (EU) tillgängligt på Emittentens webbplats under www.21Shares.com.

Fortsätt läsa

Nyheter

BT27 ETF köper italienska statsobligationer med förfall 2027

Publicerad

den

Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist (BT27 ETF) med ISIN LU2780872128, försöker spåra FTSE Italy Government 2027 Maturity index. FTSE Italy Government 2027 Maturity Index följer italienska statsobligationer. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2027) i indexet. Betyg: BBB. Löptid: december 2027 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist (BT27 ETF) med ISIN LU2780872128, försöker spåra FTSE Italy Government 2027 Maturity index. FTSE Italy Government 2027 Maturity Index följer italienska statsobligationer. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2027) i indexet. Betyg: BBB. Löptid: december 2027 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist är den enda ETF som följer FTSE Italy Government 2027 Maturity index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

Denna ETF lanserades den 25 april 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist försöker replikera, så nära som möjligt, utvecklingen av FTSE Italy Government 2027 Maturity Index (”Indexet”) oavsett om trenden är stigande eller fallande, och att minimera tracking error mellan delfondens nettotillgångsvärde och indexets utveckling. Den förväntade nivån av tracking error under normala marknadsförhållanden anges i delfondens prospekt. Indexet är ett totalavkastningsindex: de kuponger som betalas av indexbeståndsdelarna ingår i indexavkastningen.

Handla BT27 ETF

Amundi Fixed Maturity 2027 Italy BTP Government Bond UCITS ETF Dist (BT27 ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Borsa Italiana.

Borsa Italiana är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURBT27

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
ITALIAN REPUB BTPS 6.5% 01NOV27EUR22,18 %Statsobligationer
REPUBLIC OF I BTPS 0.95% 15SEP27EUR14,44 %Statsobligationer
ITALIAN REPUB BTPS 2.2% 01JUN27EUR14,04 %Statsobligationer
REPUBLIC OF I BTPS 0.85% 15JAN27EUR13,47 %Statsobligationer
ITALIAN REPUB BTPS 2.05% 01AUG27EUR13,42 %Statsobligationer
REPUBLIC OF I BTPS 2.65% 01DEC27EUR12,73 %Statsobligationer
REPUBLIC OF I BTPS 1.1% 01APR27EUR9,72 %Statsobligationer

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

WisdomTree lanserar Physical XRP ETP

Publicerad

den

Ny ETP kompletterar WisdomTrees fysiskt stödda kryptosortiment i Europa. WisdomTree, en global finansiell innovatör, tillkännagav idag lanseringen av sin senaste kryptovaluta börshandlade produkt (ETP). WisdomTree Physical XRP (XRPW) ETP är noterat på Deutsche Börse Xetra, Swiss Stock Exchange SIX och Euronext-börserna i Paris och Amsterdam med en förvaltningskostnadskvot på 0,50 %, vilket representerar den lägsta prissatta ETP i Europa som ger exponering mot XRP.

Ny ETP kompletterar WisdomTrees fysiskt stödda kryptosortiment i Europa. WisdomTree, en global finansiell innovatör, tillkännagav idag lanseringen av sin senaste börshandlade kryptovaluta (ETP). WisdomTree Physical XRP (XRPW) ETP är noterat på Deutsche Börse Xetra, Swiss Stock Exchange SIX och Euronext-börserna i Paris och Amsterdam med en förvaltningskostnadskvot på 0,50 %, vilket representerar den lägsta prissatta ETP i Europa som ger exponering mot XRP.

WisdomTree Physical XRP ETP är utformad för att erbjuda investerare ett enkelt, säkert och kostnadseffektivt sätt att få exponering för priset på XRP. ETPen stöds till 100 % av XRP, vilket ger exponering mot spotpriset för XRP genom en struktur av institutionell kvalitet. Investerare drar också nytta av en modell med dubbel depå med reglerade förvaringsinstitut och med de underliggande tillgångarna professionellt säkrade i kylförvaring.

XRP är en digital tillgång inbyggd i XRP Ledger (XRPL), en öppen källkod, behörighetslös och decentraliserad blockkedja. XRPL använder en Proof-of-Association (PoA) konsensusmekanism som drivs av universitet, börser, företag och individer för att validera transaktioner. Detta system är mer effektivt att köra än Proof-of-Work (PoW), eftersom det kräver färre hårdvaruresurser och förbrukar mindre energi. Byggt 2012, specifikt för betalningar, kan XRP lösa transaktioner på huvudboken på 3-5 sekunder och designades för att vara ett snabbare och mer hållbart alternativ till Bitcoin.

XRP kan skickas direkt utan en central mellanhand, vilket gör det till ett bekvämt instrument för att snabbt och effektivt överbrygga två olika valutor. Det utbyts fritt på den öppna marknaden och används i den verkliga världen för att möjliggöra gränsöverskridande betalningar och mikrotransaktioner.

Dovile Silenskyte, direktör, Digital Assets Research, WisdomTree, sa: ”Med risk-on-sentimentbyggande kan altcoinexponeringar som XRP överträffa en vanlig bitcoin- och eterallokering. XRP kan sitta bredvid dessa megacaps i en portfölj med flera tillgångar och minska investerarnas exponering mot en enda token. Kryptovalutor representerar mer än 1 % av marknadsportföljen och bör därför vara en del av en väl avrundad investeringsstrategi. Som en tillgångsklass med låg korrelation till traditionella tillgångsklasser kan krypto bidra till att öka diversifieringen och potentiellt förbättra riskjusterad avkastning i en portfölj med flera tillgångar.”

WisdomTree var den första etablerade ETP-emittenten som försåg europeiska investerare med fysiskt uppbackad kryptoexponering av institutionell kvalitet efter lanseringen av WisdomTree Physical Bitcoin i december 2019. Den har nu ett genomtänkt urval av nio fysiskt stödda krypto-ETP, vilket ger europeiska investerare bekväm tillgång till krypto. i ett välbekant ETP-omslag.

WisdomTree har mer än 1,1 miljarder USD i tillgångar under förvaltning över sina krypto-ETPer av institutionell kvalitet, med nettoinflöden på 191 miljoner USD 2024. Fysiskt stödda krypto-ETPer från WisdomTree ger investerare en enkel, säker och låg kostnadssätt att få exponering för en rad kryptovalutor inklusive Bitcoin, Ether, Solana, Cardano, Polkadot, tre diversifierade kryptokorgar och nu XRP. WisdomTrees kryptovaluta ETP-sortiment är bland de mest konkurrenskraftiga priserna i Europa.

Alexis Marinof, Europachef, WisdomTree, sa: ”Denna nya lansering kompletterar vår befintliga uppsättning av fysiskt stödda kryptovaluta-ETP, vilket ger investerare en annan lösning för att förbättra sina portföljer med flera tillgångar. Kryptovaluta-ETP representerar ett effektivt sätt att hålla investerare inom ett reglerat ramverk och håller på att bli det föredragna verktyget för att komma åt kryptovalutor. WisdomTree utnyttjar 20 års expertis i att tillhandahålla och hantera fysiskt stödda ETPer för institutionella investerare. Med över 100 miljarder USD i tillgångar under förvaltning globalt över ETFer och ETPer kan investerare i våra kryptovaluta ETPer dra nytta av vår globala räckvidd, skala och resurser.”

WisdomTrees europeiska krypto-ETP är tillgängliga för försäljning i Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Irland, Luxemburg, Polen, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige och Schweiz. WisdomTree Physical Bitcoin och WisdomTree Physical Ethereum är också tillgängliga för försäljning i Storbritannien.

Produktinformation

ETP namnMERBörsValutaKortnamnISIN
WisdomTree Physical XRP0.50%SIXUSDXRPWGB00BRXHQ425
0.50%SIXCHFXRPWGB00BRXHQ425
0.50%Börse XetraEURWXRPGB00BRXHQ425
0.50%Euronext AmsterdamUSDXRPWGB00BRXHQ425
0.50%Euronext ParisEURWXRPGB00BRXHQ425

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära