Nyheter

Indonesien och Thailand går mot strömmen

Publicerad

den

Indonesien och Thailand går mot strömmen. I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Indonesien och Thailand går mot strömmen. Artikeln publicerades ursprungligen i september 2011.

De flesta börser i världen har backat rejält hittills i år. Men det finns undantag. Indonesien och Filippinerna är ett par exempel, där det också finns bra investeringsmöjligheter.

När man nämner länder som Indonesien, ThailandFilippinerna och Malaysia vänder folk ofta dövörat till. Men är de så ointressanta ur ett investeringsperspektiv? Absolut inte. Indonesien är ett tydligt exempel.

Bland 53 stora börsindex i världen är det indonesiska det klart bästa hittills i år. Indonesiens börsindex har gått upp cirka 8 procent. Nummer två bland dem jag jämfört är Filippinerna som ökat 1,4 procent, medan trean Thailand backat drygt en procent.

Minus fem procent

Malaysia hamnar på femte plats med ett minus på drygt fem procent. Den asiatiska kvartettens facit kan jämföras med Stockholmsbörsens index som gått ned med cirka 21 procent hittills i år. Dow Jones världsindex har backat drygt 12 procent.

Medan resten av världen brottas med låg tillväxt, hög skuldsättning eller hög inflation tuffar dessa länder vidare. Indonesien har en skuldsättning i förhållande till BNP på låga 30 procent. Detta kan jämföras med USA:s 95 procent eller Sveriges 40 procent.

De övriga länderna i vårt urval ligger inom intervallet 40–50 procent, alltså i nivå med Sverige. Kvartetten, med undantag för Thailand, väntas få en BNP-tillväxt med 5–6 procent under 2011 och 2012, enligt Internationella valutafondens (IMF) senaste prognoser.

Thailand kommer inte långt därefter utan väntas växa med omkring 4–4,5 procent under samma period.

Vad beror detta på? Svaret är enkelt och stavas – Asienkrisen. Samtliga dessa länder gick igenom samma blodbad som Europa och USA gör nu. Asienkrisen startade redan sommaren 1997, men slog till med full kraft under flera år.

Några av de värst drabbade länderna var Thailand och Indonesien. Sedan dess har länderna minskat sin skuldsättning och tagit hand om så kallade ”dåliga lån” och står nu finansiellt starka inför framtiden.

Vad ska man köpa?

Indonesien som har världens fjärde största befolkning, 240 miljoner, är min fortsatta storfavorit. Indonesien växer kraftigt och har flera efterfrågade naturtillgångar som till exempel kol och jordbruksprodukter. Landet har också ett lågt exportberoende, cirka 20 procent i förhållande till BNP. Det är en stor styrka i oroliga tider.

När det gäller valet mellan Market Vectors Indonesia Index ETF (ticker IDX) eller iShares MSCI Indonesia Investable Market Index Fund (ticker EIDO) faller valet på IDX. Varför? Dels beror det på att handeln är mer omfattande i IDX, dels att IDX har en mindre vikt mot enskilda innehav.

Thailand är min andra favorit trots det högre exportberoendet. Närheten till Kina, en stor befolkning och ett ökat fokus på den inhemska konsumtionen talar för Thailand. Den nya regeringen har också tagits emot väl, efter en viss inledande oro. En tryggare politisk tillvaro utan statskupper känns mer trolig nu än vid tidigare regeringsbildningar.

ETF:en THD handlas över sin långa trend. Men jag avvaktar att köpa precis som med IDX tills dess att den korta trenden blir positiv.

Stephan Agerman, analytiker ETFSverige.se

Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version