Indien kommer sannolikt att förbjuda sockerexport under den kommande säsongen. Ett meddelande om detta kan förväntas under oktober.
Under den nuvarande sockersäsongen 2022-2023 avleds cirka 45 miljoner ton överskottssocker till etanol. År 2025 är målet att omvandla mer än 60 miljoner ton överskottssocker till etanol.
Efter att ha sålt rekordstora 11 miljoner ton (MT) socker 2021-2022, begränsade Indien exportmängden under 2022-2023 för att säkerställa tillgången på inhemska marknader och skapa ett tak på sockerpriserna.
I början av sockeråret 2022-23 begränsade regeringen sockerexporten till cirka 6 miljoner ton. Även denna kvot elimineras med stigande priser.
Under normala nederbörd i de översta sockerodlingsdistrikten i den västra delstaten Maharashtra och den södra delstaten Karnataka, som båda står för mer än hälften av Indiens totala sockerproduktion, hade varit så mycket som 50 procent under genomsnittet fram till augusti i år.
Indien, världens näst största sockerproducent och en stor exportör under de senaste åren, har använt mer och mer av landets sockerrörsgrödor för att tillverka etanol eftersom det pressar bränslefabriker att starta produktion.
Under nuvarande sockersäsong 2022-23 har cirka 45 miljoner ton överskottssocker omdirigerats till etanol. Till 2025 har regeringen siktat på att avleda mer än 60 miljoner ton överskottssocker till etanolproduktion.
Inflationen oroar
Indien brottas med en potentiell nedgång i produktionen av nyckelvaror på grund av ojämn nederbörd samt en exponentiell ökning av livsmedelspriserna. Den totala detaljhandelsinflationen, som nådde den högsta nivån femton månaders på 7,44 procent i juli, förväntas förbli hög under de närmaste månaderna.
Priserna på socker har förblivit höga, upp cirka 2,5 procent den 28 september, jämfört med en månad sedan, enligt uppgifter från ministeriet för konsumentfrågor. Konsumentprisinflationen (KPI) för råvaran noterades till 3,8 procent i augusti.
Internationella priser på råvaran är också fortsatt höga med FAOs sockerprisindex på i genomsnitt 148,2 punkter i augusti, upp 1,9 punkter (1,3 procent) från juli och så mycket som 37,7 punkter (34,1 procent) från nivån samma månad förra året.
Ökningen av världssockerpriserna utlöstes främst av ökad oro över hur väderfenomenet El Niño påverkar de globala produktionsutsikterna, säger FAO.