Indien har gått om Kina som den mest attraktiva tillväxtmarknaden för att investera i EM-skulder, tack vare förbättrad stabilitet, demografi och regulatoriska initiativ. Andra länder som Mexiko och Brasilien gynnas också av ökade utländska företagsinvesteringar.
Indien har nu gått om Kina som den mest attraktiva tillväxtmarknaden (EM) för att investera i EM-skulder, enligt 85 statliga förmögenhetsfonder och 57 centralbanker som representerar totalt 21 biljoner dollar i tillgångar.
Indien ses allt mer positivt för sin förbättrade affärs- och politiska stabilitet, gynnsamma demografi, regulatoriska initiativ och en vänlig miljö för suveräna investerare, enligt en nyligen genomförd rapport från Invesco med titeln ”Invesco Global Sovereign Asset Management Study.”
Rapporten inkluderade synpunkter från 142 investeringschefer, chefer för tillgångsklasser tillsammans med seniora portföljstrateger från 85 statliga förmögenhetsfonder och 57 centralbanker.
Indien, sade den, exemplifierar de egenskaper som eftersträvas av suveräna investerare. ”Indien har nu gått om Kina som den mest attraktiva tillväxtmarknaden för att investera i tillväxtmarknadsskulder.”
En representant för en utvecklingsekonomi baserad i Mellanöstern noterade: ”Vi har inte tillräckligt med exponering mot Indien eller Kina. Men Indien är en bättre historia nu när det gäller affärsmässighet och politisk stabilitet. Demografin växer snabbt, och de har också intressanta företag, bra regleringsinitiativ och en mycket vänlig miljö för suveräna investerare.”
Indien är bland ett antal länder, inklusive Mexiko och Brasilien, som drar nytta av ökade utländska företagsinvesteringar riktade mot både inhemsk och internationell efterfrågan genom ”friend-shoring” och ”near-shoring”.
Detta ansågs hjälpa till att finansiera bytesbalansunderskott samt stödja valutor och inhemska tillgångar inklusive skulder. Förväntningar på en toppinflation och ett fullbordande av tillväxtmarknadernas åtstramningscykel spelade också en roll i denna trend. Flera EM:s som såg en ökning av sin upplevda attraktionskraft för ränteintäkter, inklusive Brasilien, förväntades allmänt övervinna inflationen och så småningom sluta strama åt och börja lätta på penningpolitiken.
Samtidigt ansågs viktiga råvaruländer, inklusive Brasilien och Indonesien, vara väl lämpade för den gröna omställningen och elfordonsrevolutionen, och därmed potentiellt en viktig källa till diversifiering för stater med mer koncentrerade råvaruinkomstströmmar.
I rapporten sägs att statliga förmögenhetsfonder gynnar räntebärande och privata skulder, medan EM med solid demografi, politisk stabilitet och proaktiv reglering, särskilt Indien, har dykt upp som främsta investeringsdestinationer.
Undersökningen visade att en ”avsevärd andel” av centralbankerna var oroade över det prejudikat som skapats. Nästan 60 procent av de tillfrågade sa att det hade gjort guld mer attraktivt, medan 68 procent höll reserver hemma jämfört med 50 procent 2020.