Följ oss

Nyheter

Indexfonder vs ETF:er, Vilket är rätt för dig?

Publicerad

den

Indexfonder vs ETF:er, Vilket är rätt för dig?

Det finns styrkor, svagheter och strategier för bästa användning för både indexfonder och börshandlade fonder (ETF). De liknar på många sätt, men det finns också subtila skillnader mellan Indexfonder vs ETF:er. Att avgöra vilken som är rätt för dig beror på många faktorer och dina egna personliga preferenser, till exempel din tolerans för höga kostnadsförhållanden eller preferens för lagerorder.

Likheter: Varför använda indexeringsstrategin?

Både Indexfonder vs ETF:er faller under rubriken ”indexering”. Båda handlar om att investera i ett underliggande referensindex. Den främsta anledningen till indexering är att indexfonder och ETF:er ofta kan slå aktivt förvaltade fonder på lång sikt.

Till skillnad från aktivt förvaltade fonder är indexering beroende av vad investeringsbranschen kallar en passiv investeringsstrategi. Passiva investeringar är inte utformade för att överträffa marknaden eller ett visst jämförelseindex, och detta tar bort förvaltarrisken – risken eller oundviklig eventualitet att en kapitalförvaltare gör ett misstag och slutar förlora till ett riktmärkeindex.1

Varför aktivt förvaltade fonder ofta förlorar mot indexfonder

En toppresterande aktivt förvaltad fond kan göra det bra under de första åren. Det ger avkastning över genomsnittet, vilket lockar fler investerare. Då växer fondens tillgångar för stora för att förvaltas lika bra som de förvaltades tidigare och avkastningen börjar flytta från över genomsnittet till under genomsnittet.

När de flesta investerare upptäcker en toppresterande fond har de missat avkastningen över genomsnittet. Du får sällan de bästa avkastningarna eftersom du har investerat baserat främst på tidigare resultat.

Förvaltningskostnader

Passiva investeringar som indexfonder och ETF:er har extremt låga kostnadsnivåer jämfört med aktivt förvaltade fonder. Detta är ett annat hinder för den aktiva chefen att övervinna, och det är svårt att göra konsekvent över tiden.

Många indexfonder har en kostnadskvot under 0,20 procent, och ETF:er kan ha en lägre kostnadskvot, till exempel 0,10 procent. Aktivt förvaltade fonder har ofta en kostnadskvot över 1,00 procent.

En passiv fond kan ha 1,00 procent eller mer fördel jämfört med aktivt förvaltade fonder innan investeringsperioden börjar, och lägre kostnader innebär ofta högre avkastning över tiden.

Skillnader mellan indexfonder vs ETF:er

Lägre kostnadsnivåer kan ge en liten fördel i avkastningen jämfört med indexfonder för en investerare, åtminstone i teorin. ETF kan dock ha högre handelskostnader.

Låt oss säga att du har ett mäklarkonto. Du betalar en handelsavgift på cirka 39 kronor om du vill handla en ETF, medan en indexfond som spårar samma index kanske inte har någon transaktionsavgift eller provision.7

Men den primära skillnaden är att indexfonder är fonder och ETF:er handlas som aktier. Det pris som du kan köpa eller sälja en fond är egentligen inte ett pris – det är substansvärdet (NAV) för de underliggande värdepappren. Och du handlar med fondens NAV i slutet av handelsdagen.

Om aktiekurserna stiger eller sjunker under dagen har du ingen kontroll över tidpunkten för genomförandet av handeln. Du får vad du får i slutet av dagen, på gott och ont

Fördelar med ETF:er jämfört med indexfonder

ETF:er handlas under dagen, som aktier. Detta kan vara en fördel om du kan dra nytta av prisrörelser som inträffar under dagen.

Du kan köpa en ETF tidigt på dagen och fånga dess positiva rörelse om du tror att marknaden går högre och du vill dra nytta av den trenden. Marknaden kan gå högre eller lägre med så mycket som 1,00 procent eller mer på vissa dagar. Detta ger både risk och möjlighet, beroende på din noggrannhet i att förutsäga trenden.

Effekten av spreaden …

En del av den omsättningsbara aspekten av ETF:er är ”spread”, skillnaden mellan ett värdepappers köp- och säljkurs. Den största risken här är med ETF:er som inte handlas allmänt. Spreads kan vara bredare och inte gynnsamma för enskilda investerare.

… och ordrarna

En slutlig skillnad mellan ETF:er och deras aktie-liknande handelsaspekt är förmågan att placera aktieorder. Detta kan hjälpa till att övervinna några av de beteendemässiga och prissättningsriskerna med dagshandel.

En investerare kan välja ett pris till vilket en handel utförs med en limiterad order. Hon kan välja ett pris under det aktuella priset och förhindra en förlust under det valda priset med en stopporder. Investerare har inte denna typ av flexibel kontroll med fonder.

Ska du använda indexfonder, ETF eller båda?

Indexfonder vs ETF:er debatten behöver inte vara en antingen / eller fråga. Det kan vara smart att överväga båda.

Avgifter och utgifter är indexinvesterarens fiender, så den första övervägande när man väljer mellan de två är vanligtvis kostnadsförhållandet. Det kan också finnas vissa investeringstyper där en fond har en fördel framför en annan. En investerare som vill köpa ett index som speglar prisrörelsen på guld kommer sannolikt bäst att uppnå sitt mål genom att använda ETF som heter SPDR Gold Shares (GLD).

Slutligen, även om tidigare resultat inte är någon garanti för framtida resultat, kan historisk avkastning avslöja en indexfond eller ETF:ernas förmåga att noga följa det underliggande indexet och därmed ge en investerare större potentiell avkastning i framtiden.

Vanguard Total Bond Market Index Inv (VBMFX) har historiskt sett överträffat iShares Core Total US Bond Market Index ETF (AGG), även om VBMFX har en kostnadskvot på 0,15 procent och AGG:s är 0,05 procent och båda spårar samma index: Barclays aggregated obligation Index. AGG-prestanda har historiskt trätt längre än indexet än VBMFX.

Försiktiga ord av visdom: Jack Bogle på ETF:er

Jack Bogle, grundare av Vanguard Investments och pionjären för indexering, tvivlar på ETF, även om Vanguard har ett stort urval av dem. Bogle varnar för att ETF:ernas popularitet till stor del tillskrivs finansmarknadens marknadsföring. ETF:ernas popularitet är kanske inte direkt korrelerad med deras praktiska funktion.

Förmågan att handla ett index som aktier skapar också en frestelse att handla, vilket kan uppmuntra potentiellt skadliga investeringsbeteenden som dålig marknadstid och frekvent handel ökar kostnaderna.

Poängen

Att välja mellan indexfonder vs ETF är en fråga om att välja lämpligt verktyg för jobbet. En vanlig gammal hammare kan effektivt tillgodose ditt projekts behov, medan en häftpistol kan vara det bättre valet. De två verktygen är lika, men de har subtila men ändå signifikanta skillnader i applikation och användning.

En investerare kan klokt använda båda. Du kan välja att använda en indexfond som ett kärninnehav och lägga till ETF:er som investerar i sektorer som satellitinnehav för att öka mångfalden. Att använda investeringsverktyg för rätt ändamål kan skapa en synergistisk effekt där hela portföljen är större än summan av dess delar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025

Publicerad

den

År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.

År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq-100 drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.

Mer specifikt har fonder som investerar i spanska aktier (både indexfonder och aktivt förvaltade) ackumulerat en genomsnittlig avkastning på 14,29 % hittills under 2025. Denna siffra gör kategorin till den mest lönsamma bland aktiefonder, och den näst mest lönsamma av alla investeringsfondkategorier, efter endast guld- och ädelmetallfonder, som har skjutit i höjden med en omvärdering på mer än 40 %.

Inom den spanska kategorin upplever Ibex 35 indexfonder en stark utveckling, med avkastning överstigande 12 % under 2025. Nedan granskar vi årets fem mest lönsamma Ibex indexfonder, rangordnade från lägst till högst avkastning:

BBVA Bolsa Índice FI

Denna Ibex 35 indexfond, som förvaltas av BBVA Asset Management, har stigit med 12,03 % hittills i år. Under de senaste 5 åren har den erbjudit en genomsnittlig avkastning på 16,12 %.

Den har tillgångar på 116,5 miljoner euro och följer Ibex 35 Net Return-indexet, vilket inkluderar utdelningar. Dess nuvarande kostnader är 1,21 %.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)13,57%
Banco Santander S.A.13,16%
Iberdrola S.A.12,39%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)10,32%
CaixaBank S.A.5,36%
Amadeus IT Group S.A.4,57%
Ferrovial SE4,42%
Futuro sobre IBEX 353,75%
Aena SME S.A.3,60%
Telefónica S.A.3,40%

Santander Indice España FI Openbank

Santander Asset Managements indexfond Ibex 35 har en avkastning på 12,08 % år 2025. Under fem år har den ackumulerat en avkastning på 16,20 %.

Den förvaltar tillgångar till ett värde av 961,7 miljoner euro, vilket gör den till en av de största fonderna i detta urval. Förvaltningsavgiften är 0,70 % och de löpande kostnaderna är 1,11 %.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)14,18%
Iberdrola S.A.12,70%
Banco Santander S.A.10,82%
Futuro sobre Ibex 35 (venc. 02/2025)9,90%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)9,16%
Bono España 0,65%5,57%
CaixaBank S.A.4,84%
Amadeus IT Group S.A.4,60%
Ferrovial SE4,40%
Aena SME S.A.3,60%

ING Direct Fondo Naranja Ibex 35 FI

Fondo Naranja Ibex 35 de ING, som förvaltas av Amundi Iberia, har hittills under 2025 haft en avkastning på 12,13 %. Under femårsperioden har den ackumulerat en avkastning på 16,31 %.

Denna fond har tillgångar på 268,4 miljoner euro och replikerar Ibex 35 Net Return. Förvaltningsavgiften är 0,99 % och de löpande kostnaderna är 1,1 %.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)13,90%
Banco Santander S.A.13,48%
Iberdrola S.A.12,69%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)10,57%
CaixaBank S.A.5,49%
Amadeus IT Group S.A.4,68%
Ferrovial SE4,53%
Aena SME S.A.3,68%
Telefónica S.A.3,49%
Cellnex Telecom S.A.3,48%

Caixabank Bolsa Índice España Estándar FI

Caixabank AM-fonden har hittills under 2025 redovisat en ökning på 12,23 %. Dess genomsnittliga avkastning under de senaste fem åren har varit 16,72 %.

Dess förvaltade tillgångar uppgår till 335,5 miljoner euro, och det motsvarar Ibex 35 Net Return. Din provision är i detta fall 1 % och dina nuvarande utgifter är 1,03 %.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Iberdrola S.A.13,61%
Banco Santander S.A.13,28%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)12,13%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)10,22%
CaixaBank S.A.5,82%
Amadeus IT Group S.A.4,49%
Ferrovial SE4,25%
Aena SME S.A.3,68%
Telefónica S.A.3,49%
Cellnex Telecom S.A.3,28%

Bindex España Índice FI

Och den mest lönsamma fonden bland de som är indexerade mot Ibex 35 år 2025 (även om vi talar om tiondelar och hundradelar jämfört med resten) är Bindex Spain Index, från BBVA Asset Management. Denna fond har hittills i år haft en avkastning på 12,35 % och en 5-årsavkastning på 17,35 %.

Med tillgångar på 146,4 miljoner euro har denna fond etablerat sig som det billigaste alternativet av de fem (förvaltningsavgift på 0,11 % och löpande kostnader på 0,14 %). Den replikerar också Ibex 35 Total Return.

10 största portföljpositioner

VärdepapperVikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)13,62%
Banco Santander S.A.13,20%
Iberdrola S.A.12,43%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)10,35%
CaixaBank S.A.5,38%
Amadeus IT Group S.A.4,59%
Ferrovial SE4,44%
Aena SME S.A.3,61%
Telefónica S.A.3,42%
Cellnex Telecom S.A.3,41%

Fortsätt läsa

Nyheter

ASRP ETF ett spel på medtech företag världen över

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR är den billigaste och största ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR är en mycket liten ETF med tillgångar på 12 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla ASRP ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF EUR (ASRP ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURASRP
Borsa ItalianaEUREGEMT
Euronext ParisEURMEDTE
XETRAEURASRP

Fortsätt läsa

Nyheter

Europafokuserade ETPer ser större andel av flödena under första kvartalet

Publicerad

den

HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.

HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.

Tillgångar i europeiska ETPer nådde 2,4 biljoner dollar under första kvartalet, varav ETFer stod för 2,28 biljoner dollar. Kärnaktions-ETFer ledde flödena (45,70 miljarder dollar) medan räntebärande ETFer ökade med 15,19 miljarder dollar.

Viktiga data

  • Europeiska ETPer överstiger 2,4 biljoner dollar i förvaltat kapital under första kvartalet 2025
  • Flöden omdirigerades till Europafokuserade ETPer jämfört med USA-fokuserade mitt i tullkrisen
  • Kärnaktions-ETFer överstiger milstolpen på 1 biljon dollar i förvaltat kapital med 45,70 miljarder dollar i nettoflöden under första kvartalet
  • Aktiva ETFer i förvaltat kapital ökade med 11,65 % under första kvartalet och optionsbaserade ETFer i förvaltat kapital med 54,55 %.
  • Antalet europeiska ETP-varumärken fortsätter att öka och uppgår nu till totalt 131.
  • Europa godkänner semitransparenta ETFer, vilket potentiellt uppmuntrar fler aktiva förvaltare i USA att gå in på den europeiska ETF-marknaden.
  • Försvars-ETFer såg flöden på 4,16 miljarder dollar under första kvartalet, vilket motsvarar 4,5 % av de totala ETF-flödena i Europa och en 5-faldig ökning jämfört med föregående kvartal.

Läs hela rapporten för att upptäcka kvartalsdata, ETF-marknadens utveckling, tillväxten inom nya områden som optionsbaserade ETFer och mer.

Fortsätt läsa

Populära