Olja är den mest omsatta råvaran på marknaden. Det köps och säljs av spekulanter, fonder och investerare, såväl som oljeproducenter och raffinaderier som vill säkra sin exponering. Upptäck allt om oljehandel – inklusive hur oljemarknaden fungerar och vad som påverkar oljepriset.
Vad är oljehandel?
Oljehandel är handlingen att köpa och sälja olja för att göra en vinst – oavsett om det handlar om att byta ut den fysiska varan eller spekulera på dess marknadspris. Oljemarknaden är extremt populär på grund av den volatilitet som orsakas av förändringar i utbud och efterfrågan.
Lär dig om oljehandel med oss
Vilka oljemarknader erbjuder oljehandel?
Det finns hundratals typer av råolja, som handlas över hela världen och används som en viktig energikälla. När du ser ”oljemarknader” i nyheterna eller på handelsplattformar, hänvisar de till oljeriktmärken, som är vissa typer av råolja som sedan används för att prissätta andra – mindre och mer självständigt producerade – typer av olja.
De två huvudsakliga riktmärkena är:
• West Texas Intermediary (WTI) – detta är det främsta riktmärket för oljepriser, som används över hela världen för att mäta utbud och efterfrågan. Den produceras i Nordamerika, och dess terminer handlas på New York Mercantile Exchange (NYMEX) division av Chicago Mercantile Exchange (CME)
• Brent Crude – denna oljeblandning är söt, lätt råolja, först utvunnen från Brent-oljefält i Nordsjön. Brent Crude-terminer handlas på den interkontinentala börsen. Det är det ledande riktmärket för oljepriser på råoljemarknaderna i Afrika, Europa och Mellanöstern, som står för ungefär två tredjedelar av oljeproduktionen
Varje råolja har distinkta kvaliteter beroende på var den tillverkas och raffineras, och kommer därför att ha ett högre eller lägre marknadsvärde än benchmarkoljan baserat på hur nära varandra i konsistens de är. Till exempel är en tung råolja från Saudiarabien billigare än WTI, eftersom den har en lägre andel bensin och diesel när den konverteras.
Även om priset på ett riktmärke kommer att fluktuera, kommer priset på andra råoljor alltid att förbli detsamma i förhållande till det. Så om den tunga oljan är $3 billigare per fat än WTI, oavsett hur mycket WTI stiger eller faller i pris, kommer den tunga oljan alltid att vara $3 mindre.
Det finns andra typer av oljemarknader tillgängliga, till exempel Heating Oil, som är en petroleumprodukt som används för att värma bostäder.
Hur fungerar oljemarknaderna?
Oljemarknaderna arbetar med terminskontrakt, som gör det möjligt för investerare, spekulanter och företag att köpa och sälja fat olja till fastställda priser på ett fastställt datum i framtiden. Hundratals miljoner terminskontrakt handlas varje dag, för benchmarkoljor som WTI och Brent, såväl som mindre kända råoljor.
I slutet av dagen skulle ett avräkningspris för benchmarkoljorna tillkännages, som sedan skulle användas för att beräkna priset på andra oljekontrakt. Oljepriset vid varje givet tillfälle beräknas från alla köp- och säljpriser för handlare, raffinaderier, fonder och individer som tar ställning på råolja. Dessa kommer att påverkas av:
• Utbud – den globala tillgången på olja har minskat varje år sedan 2014 eftersom de globala oljereserverna blir uttömda och prospekteringarna slutar vara framgångsrika. Sjunkande utbud gör att det blir svårare att möta den globala efterfrågan, vilket kan leda till en kraftig prisuppgång. På kort sikt kan alla perioder av minskad efterfrågan översvämma marknaden med utbud – även om organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) vanligtvis ingriper för att förhindra detta
• Efterfrågan – den globala efterfrågan på olja beräknas nå 98 miljoner fat per dag 2021, eftersom tillväxtmarknadsekonomierna fortsätter att expandera. Om efterfrågan överstiger utbudet kommer oljepriset att stiga avsevärt. Efterfrågan på energikällor kan påskynda övergången till alternativa bränslen och öka pressen på oljemarknaden
Hur man handlar olja
Skapa ett handelskonto
Välj om du vill handla med oljeterminer, spotpriser eller aktier och ETF:er
När du handlar med olja kommer du att använda derivatprodukter för att spekulera i det underliggande marknadspriset – snarare än att någonsin köpa eller sälja fat olja själva. Det finns två huvudsakliga sätt att handla olja med oss: via terminer och spotpriser.
Handel med oljeterminer
Terminskontrakt är standardiserade avtal för att byta olja till ett fastställt pris på ett avtalat datum. Vid utgången avgörs avtalet antingen – fysiskt eller kontant – eller rullas över till nästa utgångsdatum.
Terminskontrakt används för att prissätta oljemarknaderna, så när du köper eller säljer olja på andra sätt – inklusive spotpriser – kommer du fortfarande att vara exponerad för de underliggande oljeterminerna.
Spotoljemarknaderna representerar priset på ett fat om du köpte eller sålde det vid det exakta ögonblicket. Det är en kortsiktig transaktion, där avveckling sker nästan omedelbart.
Våra spotpriser är baserade på två tillräckligt likvida oljeterminskontrakt – som vanligtvis är de två med närmaste utgångsdatum. Dessa råvarumarknader löper inte ut, så du får kontinuerliga oljepriser utan att behöva rulla över din position.
Spotolja är idealisk för att ta kortare positioner och gör att du kan utföra djupare nivåer av teknisk analys.
Du kan handla oljeterminer och spotpriser med CFD:er. Du kommer inte att behöva ta emot en tillgång när kontraktet förfaller och kan välja om du vill flytta över dina terminspositioner.
Att handla med olje-CFD:er kan vara mer kostnadseffektivt än att köpa faktiska terminskontrakt, eftersom du kan öppna en position för bara en bråkdel av den faktiska kostnaden – känd som att utnyttja din position. Hävstång kan öka din vinst, men det kan också öka din risk så det är viktigt att hantera din risk på rätt sätt.
När öppnar oljemarknaden?
De flesta oljemarknader är tillgängliga för handel nästan 24 timmar om dygnet. Men handelsavbrott gör det viktigt att veta exakt när varje oljemarknad öppnar och stänger så att du vet när du kommer att kunna skapa och ändra affärer.
Öppettiderna för olja löper från måndag till fredag enligt följande:
Oil spot trading hours (GMT)
Oil futures trading hours (GMT)
US Crude
5:00 – 21:15
23:00 – 22:00
UK Crude
1:00 to 23:00
23:00 – 22:00
Heating Oil
N/A
23:00 – 22:00
Handla olja
Handla olja hos CMC Markets
CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.
Handla olja hos AvaTrade
AvaTradeär en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationer. Till AvaTrade.
Handla olja hos IG
Även IG erbjuder emellertid olje trading. Till IGs hemsida.
BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETF (EEUX ETF) med ISIN LU1291099718, strävar efter att spåra MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index. MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index spårar stora och medelstora aktier från europeiska länder. Aktierna som ingår är filtrerade enligt ESG (miljö, social och bolagsstyrning) och klimatförändringskriterier. Indexet syftar också till att minimera tracking error i förhållande till moderindexet (MSCI Europe).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,15 % per år. BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETF är den enda ETF som följer MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras.
BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETFär en stor ETF med tillgångar på 854 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 februari 2016 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Pyth Network (PYTH) SEK (Valour PYTH SEK) med ISIN CH1108679387, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar PYTH, Pyth Networks infödda token. Pyth är ett decentraliserat orakel som levererar realtids, högtrogen marknadsdata direkt från toppnivåkällor till dApps över blockkedjor.
PYTH-tokenen möjliggör styrning, vilket gör det möjligt för innehavare att spela och rösta om protokollbeslut. Genom att tillhandahålla korrekta, aktuella data, förbättrar Pyth Network tillförlitligheten och effektiviteten hos decentraliserade ekonomiapplikationer (DeFi).
Beskrivning
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) (EUPC ETF) med ISIN LU1079841513, försöker följa Shiller Barclays CAPE® US Sector Value-index. Shiller Barclays CAPE® US Sector Value Strategy väljer från S&P 500 de fem sektorer med lägst relativ CAPE (cykliskt justerad prisinkomst). Den relativa CAPE-koefficienten utvärderar en sektors relativa kostnadsprestanda baserat på dess nuvarande och långsiktiga historiska priser och avkastning. Sedan beräknar metoden sektorn med lägst prisdynamik över en period av 12 månader, dvs. e. den sektor som presterade sämst under rapportperioden. Var och en av de återstående fyra sektorerna får samma viktning (25 %) och komponenterna i investeringsuniversumet anpassas varje månad.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,65 % p.a. Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) är den billigaste och största ETF som följer Shiller Barclays CAPE® US Sector Value-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) är en mycket stor ETF med tillgångar på 2 537 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 22 juni 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.