Nyheter

Hur man kan handla börshandlade fonder

Publicerad

den

En kort guide till hur man kan handla börshandlade fonder. En börshandlad fond (ETF) är en investeringsfond som handlas på en börs. En ETF kan bestå av olika värdepapper och tillgångsklasser såsom aktier, råvaror eller obligationer. Till exempel kan en ETF spåra ett underliggande index som spårar ett marknadsindex som FTSE 100 eller ett specialisttema som cloud computing.

Vi kommer att ta en kort titt på hur man kan handla börshandlade fonder.

Översikt

ETFer handlas precis som vanliga aktier som är noterade på en börs. Du kan köpa och sälja dem genom en aktiemäklare, aktiehandelsplattform online eller via din finansiella rådgivare.

• Du hittar produkten du vill byta genom att söka på produktnamnet eller ticker. Alla ETFer kommer att ha ett produktnamn och en tickersymbol (kortnamn) tillsammans med en unik identifierare och ISIN-nummer. Till exempel har Emerging Markets Internet and E-commerce ETF tickersymbolen ”EMQQ”. Du kan hitta ISIN och identifierare på ETFens faktablad på emittentens webbplats.

• Det finns två huvudsakliga sätt på vilka du kan lägga beställningar; marknadsorderoch ”limitorder”. Skillnaden mellan de två är viktig eftersom det kan ha en inverkan på priset du kan få. Vi diskuterar var och en av dessa lite mer i detalj nedan.

• Om din orderutförs kommer den vanligtvis att settlas två dagar efter handelsdatumet. Detta är processen där ETFen överförs till köparens konto och kontanterna överförs till säljaren eller vice versa.

En snabb titt på lite terminologi som ETF-emittenter kan använda:

Vad är nettotillgångsvärde (NAV)?

När en ETF-emittent talar om ”NAV” hänvisar de till fondens nettotillgångsvärde. NAV representerar fondens pris per aktie eller andel. Detta beräknas vanligtvis varje arbetsdag av ETF:s administratör. Detta är väldigt likt det du ser för fonder.

Vad är köpkurs och säljkurs?

Köppriset är det pris som någon är villig att betala för en ETF och erbjudandet är det pris som de är villig att sälja till. Därför, om du vill köpa ETFen betalar du erbjudandepriset, vilket är det pris som någon är villig att sälja till dig – och vice versa.

ETFer förlitar sig inte på tvåvägs orderflöde för att skapa en bud/erbjudande-spread. Det finns alltid marknadsgaranter som gör tvåvägspriser elektroniskt för att säkerställa att investerare alltid kan köpa och sälja när marknaden är öppen.

Limit order

En limitorder säkerställer att du får ett pris för ETFen som ligger inom intervallet för ditt högsta eller lägsta pris som du är villig att betala eller ta emot (din gräns). Det ger dig ett visst skydd mot plötsliga marknadsrörelser så det här är sättet på vilket vi rekommenderar att du placerar majoriteten av dina ETF-ordrar.

Mäklaren/plattformen som du använder kan tillåta dig att ange hur länge du vill att beställningen ska vara kvar. Till exempel kanske marknadspriset aldrig når din gräns eftersom priset flyttas bort från ditt limitorderpris.

I vissa fall kanske du inte vill att din beställning förblir live medan du inte övervakar marknaden. Limitorder kan ställas in för dagen (GTD) eller good till canceled (GTC) som kommer att finnas kvar i systemet tills du avbryter dem.

Marknadsorder

En marknadsorder är där mäklaren/plattformen skickar din order till marknaden för att utföras så snabbt som möjligt. Din order kommer sannolikt att utföras omedelbart eftersom det alltid borde finnas en marknadsgarant i de flesta större ETFer som visar priser som de är villiga att köpa och sälja till.

Marknadsorder rekommenderas dock inte alltid eftersom priset du får kan variera avsevärt från priset du kan ha sett på skärmen precis innan du tryckte på ”exekveringsknappen”.

Det finns några anledningar till detta, men några exempel är:

• Marknaden är mycket volatil och priset rör sig under tiden mellan din beställning och den når marknaden.

• Marknadsgaranten har precis sålt några aktier och din order kommer till marknaden precis när de uppdaterar sina priser så att du får det näst bästa priset på marknaden som är betydligt högre eller lägre än marknaden och dina förväntningar.

Tips och tips

• För att försöka uppnå en lägre spread (skillnad mellan köpkurs/säljkurs), försök att handla ETFen när marknaden majoriteten av tillgångarna i ETFen är öppen. Om du till exempel köper en ETF som har amerikanska aktier är det vanligtvis bättre att vänta tills den amerikanska marknaden är öppen.

• Försök att undvika perioder av volatilitet på marknaderna där priserna kan röra sig snabbt och oväntat. Det kan vara runt tider som när ekonomisk data tillkännages eller en större geopolitisk händelse.

• Försök att undvika handel när marknaden öppnar första gången. Det är ofta mer volatilitet vid denna tidpunkt och därför skulle det vara lämpligt att vänta i 15 minuter där det är möjligt.

• Naturligtvis, precis som aktiehandel, kan värdet på ETFer gå ner såväl som upp och ditt kapital är i fara. Du kanske inte får tillbaka det belopp du investerat fullt ut.

Riskerna och fördelarna med ETF-handel

Alla investerare hoppas att deras investeringar snabbt blir lönsamma men det finns några viktiga risker du bör överväga:

ETF-priser går ner såväl som upp

• Ditt kapital är i fara och du kanske inte får tillbaka det belopp du ursprungligen investerade

• Valutakursförändringar kan ha en negativ eller positiv effekt på avkastningen

Onlinemäklare, aktiemäklare och plattformar

Online investeringsplattformar och aktiemäklare har tillgång till sin hemmabörs. Till exempel kommer brittiska mäklare att ha tillgång till London Stock Exchange. Många större mäklare, till exempel svenska Avanza och Nordnet samt holländska DEGIRO kommer också att ge dig tillgång till utländska börser som Deutsche Boerse och många andra börser utöver detta.

Nedan finns en lista på olika banker och mäklare där du kan handla börshandlade fonder. Denna lista är på intet sätt komplett, det finns många andra banker och mäklare som låter dig handla börshandlade fonder.

Även eToro erbjuder dig att handla med börshandlade fonder (ETFer).

Storbritannien

Execution only plattformar och mäklare
Hargreaves Lansdown
Interactive Investor
Barclays
Equitini
Share Centre
Halifax
AJ Bell You Invest
Alliance trust
IG Group
Jarvis

Tyskland och Österrike

Execution only plattformar och mäklare 
Augsburger AktienbankMaxBlue/Deutsche Bank
ComdirectOnvista
ConsorsbankS Broker
EbaseTargo Bank
Fil DepotBankSmartbroker
FlatexDegiroScalable Capital
ING DiBaTrade Republic

Italien

Execution only plattformar och mäklare 
Banca SellaFineco Bank
DirectaWeBank
IWBankBinckBank

Benelux

Execution only plattformar och mäklare 
DEGIROLynx
BinckMexem
Tradersonly 

Norden

Execution only plattformar och mäklare 
NordnetSaxo Bank
Avanza 

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version