En kort guide till hur man kan handla börshandlade fonder. En börshandlad fond (ETF) är en investeringsfond som handlas på en börs. En ETF kan bestå av olika värdepapper och tillgångsklasser såsom aktier, råvaror eller obligationer. Till exempel kan en ETF spåra ett underliggande index som spårar ett marknadsindex som FTSE 100 eller ett specialisttema som cloud computing.
Vi kommer att ta en kort titt på hur man kan handla börshandlade fonder.
Översikt
• ETFer handlas precis som vanliga aktier som är noterade på en börs. Du kan köpa och sälja dem genom en aktiemäklare, aktiehandelsplattform online eller via din finansiella rådgivare.
• Du hittar produkten du vill byta genom att söka på produktnamnet eller ticker. Alla ETFer kommer att ha ett produktnamn och en tickersymbol (kortnamn) tillsammans med en unik identifierare och ISIN-nummer. Till exempel har Emerging Markets Internet and E-commerce ETFtickersymbolen ”EMQQ”. Du kan hitta ISIN och identifierare på ETFens faktablad på emittentens webbplats.
• Det finns två huvudsakliga sätt på vilka du kan lägga beställningar; ”marknadsorder” och ”limitorder”. Skillnaden mellan de två är viktig eftersom det kan ha en inverkan på priset du kan få. Vi diskuterar var och en av dessa lite mer i detalj nedan.
• Om din orderutförs kommer den vanligtvis att settlas två dagar efter handelsdatumet. Detta är processen där ETFen överförs till köparens konto och kontanterna överförs till säljaren eller vice versa.
En snabb titt på lite terminologi som ETF-emittenter kan använda:
Vad är nettotillgångsvärde (NAV)?
När en ETF-emittent talar om ”NAV” hänvisar de till fondens nettotillgångsvärde. NAV representerar fondens pris per aktie eller andel. Detta beräknas vanligtvis varje arbetsdag av ETF:s administratör. Detta är väldigt likt det du ser för fonder.
Vad är köpkurs och säljkurs?
Köppriset är det pris som någon är villig att betala för en ETF och erbjudandet är det pris som de är villig att sälja till. Därför, om du vill köpa ETFen betalar du erbjudandepriset, vilket är det pris som någon är villig att sälja till dig – och vice versa.
ETFer förlitar sig inte på tvåvägs orderflöde för att skapa en bud/erbjudande-spread. Det finns alltid marknadsgaranter som gör tvåvägspriser elektroniskt för att säkerställa att investerare alltid kan köpa och sälja när marknaden är öppen.
Limit order
En limitorder säkerställer att du får ett pris för ETFen som ligger inom intervallet för ditt högsta eller lägsta pris som du är villig att betala eller ta emot (din gräns). Det ger dig ett visst skydd mot plötsliga marknadsrörelser så det här är sättet på vilket vi rekommenderar att du placerar majoriteten av dina ETF-ordrar.
Mäklaren/plattformen som du använder kan tillåta dig att ange hur länge du vill att beställningen ska vara kvar. Till exempel kanske marknadspriset aldrig når din gräns eftersom priset flyttas bort från ditt limitorderpris.
I vissa fall kanske du inte vill att din beställning förblir live medan du inte övervakar marknaden. Limitorder kan ställas in för dagen (GTD) eller good till canceled (GTC) som kommer att finnas kvar i systemet tills du avbryter dem.
Marknadsorder
En marknadsorder är där mäklaren/plattformen skickar din order till marknaden för att utföras så snabbt som möjligt. Din order kommer sannolikt att utföras omedelbart eftersom det alltid borde finnas en marknadsgarant i de flesta större ETFer som visar priser som de är villiga att köpa och sälja till.
Marknadsorder rekommenderas dock inte alltid eftersom priset du får kan variera avsevärt från priset du kan ha sett på skärmen precis innan du tryckte på ”exekveringsknappen”.
Det finns några anledningar till detta, men några exempel är:
• Marknaden är mycket volatil och priset rör sig under tiden mellan din beställning och den når marknaden.
• Marknadsgaranten har precis sålt några aktier och din order kommer till marknaden precis när de uppdaterar sina priser så att du får det näst bästa priset på marknaden som är betydligt högre eller lägre än marknaden och dina förväntningar.
Tips och tips
• För att försöka uppnå en lägre spread (skillnad mellan köpkurs/säljkurs), försök att handla ETFen när marknaden majoriteten av tillgångarna i ETFen är öppen. Om du till exempel köper en ETF som har amerikanska aktier är det vanligtvis bättre att vänta tills den amerikanska marknaden är öppen.
• Försök att undvika perioder av volatilitet på marknaderna där priserna kan röra sig snabbt och oväntat. Det kan vara runt tider som när ekonomisk data tillkännages eller en större geopolitisk händelse.
• Försök att undvika handel när marknaden öppnar första gången. Det är ofta mer volatilitet vid denna tidpunkt och därför skulle det vara lämpligt att vänta i 15 minuter där det är möjligt.
• Naturligtvis, precis som aktiehandel, kan värdet på ETFer gå ner såväl som upp och ditt kapital är i fara. Du kanske inte får tillbaka det belopp du investerat fullt ut.
Riskerna och fördelarna med ETF-handel
Alla investerare hoppas att deras investeringar snabbt blir lönsamma men det finns några viktiga risker du bör överväga:
• Ditt kapital är i fara och du kanske inte får tillbaka det belopp du ursprungligen investerade
• Valutakursförändringar kan ha en negativ eller positiv effekt på avkastningen
Onlinemäklare, aktiemäklare och plattformar
Online investeringsplattformar och aktiemäklare har tillgång till sin hemmabörs. Till exempel kommer brittiska mäklare att ha tillgång till London Stock Exchange. Många större mäklare, till exempel svenska Avanza och Nordnet samt holländska DEGIRO kommer också att ge dig tillgång till utländska börser som Deutsche Boerse och många andra börser utöver detta.
Nedan finns en lista på olika banker och mäklare där du kan handla börshandlade fonder. Denna lista är på intet sätt komplett, det finns många andra banker och mäklare som låter dig handla börshandlade fonder.
Även eToro erbjuder dig att handla med börshandlade fonder (ETFer).
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) (CBUV ETF) med ISIN IE000RN58M26, försöker följa STOXX Global Metaverse-index. STOXX Global Metaverse-index spårar företag från hela världen som har affärsverksamhet i metaverse-ekosystemet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer STOXX Global Metaverse-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna ackumuleras och återinvesteras.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 88 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF anserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från STOXX Global Metaverse Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.
Edmondson lyfte fram Europas oöverträffade ökning av försvarsutgifterna, ett direkt svar på USA:s beslut att minska militärt bistånd till Ukraina. Centralt i denna förändring är EUs initiativ ”Rearm Europe Readiness 2030” på 800 miljarder euro, som syftar till att stärka den militära beredskapen. Detta inkluderar betydande investeringar i nyckelförsvarstekniker och en dedikerad kreditfacilitet på 150 miljarder euro för att förbättra militär kapacitet.
”Det kommer att bli mycket utgifter framöver,” noterade Edmondson och betonade stora tillväxtområden som artificiell intelligens, cyberförsvar, drönarteknik och avancerade artillerisystem.
Hon påpekade att ledande europeiska försvarsföretag – inklusive Rheinmetall, BAE Systems, Thales, Dassault och Leonardo SPA – kommer att dra stor nytta av denna expansion. Dessutom framträder Sydkoreas Hanwha Aerospace som en nyckelspelare i globala försvarskontrakt. Däremot upplever amerikanska försvarsföretag motvind på grund av budgetnedskärningar och inställda upphandlingsavtal, vilket leder till en relativ nedgång i sektorn.
En annan kritisk förändring av global försvarsupphandling håller på att utvecklas när traditionella amerikanska allierade omprövar sina försvarsinköp. Kanada och Portugal, till exempel, omvärderar beställningar på USA-tillverkade F-35 stridsflygplan till förmån för alternativa alternativ, som flygplan från Dassault Aviation.
Edmondson betonade att dessa geopolitiska omställningar skapar stark ekonomisk medvind, särskilt för Tyskland, som kommer att investera uppskattningsvis 500 miljarder euro i försvar under de kommande åren. Hon citerade en nyligen gjord rapport från Goldman Sachs, som förutspår att hälften av dessa utgifter direkt kommer att underblåsa BNP-tillväxten – en effekt som redan återspeglas på finansmarknaderna. Medan europeiska aktier, särskilt Euro Stoxx 50-index, tar fart, har stora amerikanska aktieindex kämpat för att hålla jämna steg.
”Detta är en kraftfull påminnelse för investerare att hålla sig diversifierade, behålla exponering utanför amerikanska marknader och allokera kapital till framväxande globala försvarsteman,” rådde Edmondson.
När globala militära strategier fortsätter att utvecklas kan investerare som positionerar sig tidigt i viktiga internationella försvarssektorer dra nytta av denna historiska förändring.
HanETF planerar en ny försvarsfond med fokus på europeiska företag som kommer att börja handlas i nästa vecka. Vi har ännu inte namnet på denna, men kortnamnet på tyska Xetra är 8RMY medan det i London blir tickern ARMY.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF (”Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS Index (”Indexet”). Indexet är utformat för att följa resultatet för företag som är involverade i uran- och kärnenergiindustrin.
Varför investera?
Få en unik strategi med hög övertygelse för investeringar i uran- och kärnenergiföretag.
Kärnenergi är avgörande för den framtida hållbara energimixen, eftersom kraven på energi ökar, kommer det att bli nödvändigt att skala upp tillförlitliga källor för ren energi.
Denna ETF erbjuder exponering mot en diversifierad korg av företag som är involverade i uran- och kärnenergimarknaden, såsom uranbrytning, byggande av kärnkraftsinfrastruktur eller bedriver avancerad forskning om framtida kärnteknik.
Analysen för urval och viktning av företag i indexet utförs av WisdomTree med betydande expertis i att konstruera tematiska index, vilket säkerställer att portföljkorgen förblir fokuserad och relevant.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.