En kort guide till hur man kan handla börshandlade fonder. En börshandlad fond (ETF) är en investeringsfond som handlas på en börs. En ETF kan bestå av olika värdepapper och tillgångsklasser såsom aktier, råvaror eller obligationer. Till exempel kan en ETF spåra ett underliggande index som spårar ett marknadsindex som FTSE 100 eller ett specialisttema som cloud computing.
Vi kommer att ta en kort titt på hur man kan handla börshandlade fonder.
Översikt
• ETFer handlas precis som vanliga aktier som är noterade på en börs. Du kan köpa och sälja dem genom en aktiemäklare, aktiehandelsplattform online eller via din finansiella rådgivare.
• Du hittar produkten du vill byta genom att söka på produktnamnet eller ticker. Alla ETFer kommer att ha ett produktnamn och en tickersymbol (kortnamn) tillsammans med en unik identifierare och ISIN-nummer. Till exempel har Emerging Markets Internet and E-commerce ETFtickersymbolen ”EMQQ”. Du kan hitta ISIN och identifierare på ETFens faktablad på emittentens webbplats.
• Det finns två huvudsakliga sätt på vilka du kan lägga beställningar; ”marknadsorder” och ”limitorder”. Skillnaden mellan de två är viktig eftersom det kan ha en inverkan på priset du kan få. Vi diskuterar var och en av dessa lite mer i detalj nedan.
• Om din orderutförs kommer den vanligtvis att settlas två dagar efter handelsdatumet. Detta är processen där ETFen överförs till köparens konto och kontanterna överförs till säljaren eller vice versa.
En snabb titt på lite terminologi som ETF-emittenter kan använda:
Vad är nettotillgångsvärde (NAV)?
När en ETF-emittent talar om ”NAV” hänvisar de till fondens nettotillgångsvärde. NAV representerar fondens pris per aktie eller andel. Detta beräknas vanligtvis varje arbetsdag av ETF:s administratör. Detta är väldigt likt det du ser för fonder.
Vad är köpkurs och säljkurs?
Köppriset är det pris som någon är villig att betala för en ETF och erbjudandet är det pris som de är villig att sälja till. Därför, om du vill köpa ETFen betalar du erbjudandepriset, vilket är det pris som någon är villig att sälja till dig – och vice versa.
ETFer förlitar sig inte på tvåvägs orderflöde för att skapa en bud/erbjudande-spread. Det finns alltid marknadsgaranter som gör tvåvägspriser elektroniskt för att säkerställa att investerare alltid kan köpa och sälja när marknaden är öppen.
Limit order
En limitorder säkerställer att du får ett pris för ETFen som ligger inom intervallet för ditt högsta eller lägsta pris som du är villig att betala eller ta emot (din gräns). Det ger dig ett visst skydd mot plötsliga marknadsrörelser så det här är sättet på vilket vi rekommenderar att du placerar majoriteten av dina ETF-ordrar.
Mäklaren/plattformen som du använder kan tillåta dig att ange hur länge du vill att beställningen ska vara kvar. Till exempel kanske marknadspriset aldrig når din gräns eftersom priset flyttas bort från ditt limitorderpris.
I vissa fall kanske du inte vill att din beställning förblir live medan du inte övervakar marknaden. Limitorder kan ställas in för dagen (GTD) eller good till canceled (GTC) som kommer att finnas kvar i systemet tills du avbryter dem.
Marknadsorder
En marknadsorder är där mäklaren/plattformen skickar din order till marknaden för att utföras så snabbt som möjligt. Din order kommer sannolikt att utföras omedelbart eftersom det alltid borde finnas en marknadsgarant i de flesta större ETFer som visar priser som de är villiga att köpa och sälja till.
Marknadsorder rekommenderas dock inte alltid eftersom priset du får kan variera avsevärt från priset du kan ha sett på skärmen precis innan du tryckte på ”exekveringsknappen”.
Det finns några anledningar till detta, men några exempel är:
• Marknaden är mycket volatil och priset rör sig under tiden mellan din beställning och den når marknaden.
• Marknadsgaranten har precis sålt några aktier och din order kommer till marknaden precis när de uppdaterar sina priser så att du får det näst bästa priset på marknaden som är betydligt högre eller lägre än marknaden och dina förväntningar.
Tips och tips
• För att försöka uppnå en lägre spread (skillnad mellan köpkurs/säljkurs), försök att handla ETFen när marknaden majoriteten av tillgångarna i ETFen är öppen. Om du till exempel köper en ETF som har amerikanska aktier är det vanligtvis bättre att vänta tills den amerikanska marknaden är öppen.
• Försök att undvika perioder av volatilitet på marknaderna där priserna kan röra sig snabbt och oväntat. Det kan vara runt tider som när ekonomisk data tillkännages eller en större geopolitisk händelse.
• Försök att undvika handel när marknaden öppnar första gången. Det är ofta mer volatilitet vid denna tidpunkt och därför skulle det vara lämpligt att vänta i 15 minuter där det är möjligt.
• Naturligtvis, precis som aktiehandel, kan värdet på ETFer gå ner såväl som upp och ditt kapital är i fara. Du kanske inte får tillbaka det belopp du investerat fullt ut.
Riskerna och fördelarna med ETF-handel
Alla investerare hoppas att deras investeringar snabbt blir lönsamma men det finns några viktiga risker du bör överväga:
• Ditt kapital är i fara och du kanske inte får tillbaka det belopp du ursprungligen investerade
• Valutakursförändringar kan ha en negativ eller positiv effekt på avkastningen
Onlinemäklare, aktiemäklare och plattformar
Online investeringsplattformar och aktiemäklare har tillgång till sin hemmabörs. Till exempel kommer brittiska mäklare att ha tillgång till London Stock Exchange. Många större mäklare, till exempel svenska Avanza och Nordnet samt holländska DEGIRO kommer också att ge dig tillgång till utländska börser som Deutsche Boerse och många andra börser utöver detta.
Nedan finns en lista på olika banker och mäklare där du kan handla börshandlade fonder. Denna lista är på intet sätt komplett, det finns många andra banker och mäklare som låter dig handla börshandlade fonder.
Även eToro erbjuder dig att handla med börshandlade fonder (ETFer).
Kevin Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global och INQQ Fund gick med Steve Darling från Proactive för att diskutera Indiens snabbt utvecklande e-handelssektor och aktiemarknadstrender efter hans senaste besök i landet.
Carter betonade den explosiva tillväxten av ”snabb handel”, en disruptiv detaljhandelsmodell som levererar varor på under 10 minuter, som växer med över 100 % årligen. Denna trend omformar Indiens detaljhandelssektor och utmanar både traditionella mamma-och-pop-butiker (kirana) och etablerade e-handelsjättar som Amazon och Flipkart.
Utöver stadskärnor ökar investeringarna i städer på andra och tredje nivå, med aktiefonddeltagande från dessa regioner som stiger från bara några procent till nästan 20 %. Indiens aktiemarknad har visat stark långsiktig tillväxt, men de senaste korrigeringarna har påverkat små- och medelstora aktier. Samtidigt har detaljhandelsaktiviteten skjutit i höjden, med mäklarkonton som vuxit från 20 miljoner till 170 miljoner på bara åtta år.
Carter berörde också relationerna mellan USA och Kina och Indien och noterade att potentiella politiska förändringar under en Donald Trump-administration kan påverka globala investeringssentiment.
Med Indiens digitala ekonomi snabbt expanderande ser Carter betydande långsiktiga investeringsmöjligheter som drivs av ökande konsumentförmögenhet, finansiell integration och en teknikkunnig befolkning.
EMQQ:s index har ändrats, vilket innebär att ETF har uppgraderats till artikel 8 enligt Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).
ETF kommer också att begränsa exponeringen mot kinesiska aktier till 45 %.
HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITSETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada att meddela att EMQQ Emerging Markets Internet UCITSETF (EMQQ) har uppgraderats till artikel 8 under förordningen om hållbar finansiell informationsgivning (SFDR).
Omklassificeringen kommer efter att EMQQs index ändrats till att inkludera en ESG-skärm. Både ETFen och det underliggande indexet har gjort namnändringar för att återspegla detta, som anges nedan.
Utöver detta har indexförändringen infört nya landviktningar. Exempelvis har exponeringen mot kinesiska aktier begränsats till 45 procent och sydkoreanska aktier till 10 procent. Syftet med detta är att säkerställa att ETFen förblir mångsidig i sin breda sammansättning av tillväxtmarknader och kan fånga en rad tillväxt- och utvecklingsmarknader från hela världen.
EMQQ Emerging Markets Internet UCITSETF, HANetfs första ETF, lanserades i samarbete med EMQQ Global 2018, och syftar till att ge exponering för tillväxten av onlinekonsumtion i utvecklingsvärlden när medelklassen expanderar och prisvärda smartphones tillhandahåller stora delar av befolkningen med tillgång till internet för första gången. Sedan lanseringen har fonden ackumulerat 145,43 miljoner USD i tillgångar under förvaltning (AUM).
EMQQ Global samarbetade också med HANetf 2023 för att lansera INQQ India Internet UCITSETF (INQQ). INQQ har också sett sin indexförändring och ändrat sin redan existerande ESG-skärm för att få den mer i linje med det bredare HANetf-sortimentet. Namnet på denna ETF, såväl som dess underliggande index, har också ändrats, enligt nedan:
INQQ The India Internet & Ecommerce ESG Screened Index™
à
INQQ The India Internet ESG-Screened Index™
INQQ ger investerare exponering mot Indiens internet och e-handel. Innehav i India Internet ETF kontrolleras för att säkerställa att majoriteten av deras intäkter kommer från internet- och e-handelsaktiviteter i Indien.
EMQQ har en USA-noterad syster-ETF, The Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF (NYSE: EMQQ), med 377,25 miljoner USD AUM. På samma sätt har INQQ en USA-noterad motsvarighet med $38,41 miljoner AUM.
Ändringarna innebär att HANetf nu har 10 ETFer klassade som SFDR Artikel 8.
Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar:
”Vi är glada över att kunna lägga till ytterligare en ETF till vårt utbud av SFDR Artikel 8-fonder. På HANetf tror vi starkt på att tillhandahålla nya och innovativa ESG-lösningar till investerare. Detta är alltid en pågående process, där vi arbetar med våra partners för att upprätthålla och förbättra ESG-referenserna för våra ETF:er – i det här fallet tog vi EMQQ – en fond som redan fanns på vår plattform – och uppdaterade sin struktur för att uppnå SFDR Artikel 8 klassificering, samtidigt som nya landviktningar införs.”
”EMQQ Global var våra första partners och sponsrade den första UCITS ETFen på HANetf-plattformen, och gick med oss redan 2018, och det är fantastiskt att se den fortsatta tillväxten och utvecklingen av deras första ETF, EMQQ, och deras nyare lansering, INQQ. De senaste indexförändringarna understryker vårt fortsatta engagemang för att behålla och förbättra våra ETFer för att säkerställa att de möter de ständigt föränderliga kraven från investerare och marknadsförhållanden.”
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Latinamerika är stort, och det består av länder med många olika förutsättningar. Regionen har två större ekonomier, Brasilien och Mexiko som båda är rika på råvaror, men som också har byggt upp betydande industrier. Det finns ett par länder med stora råvaruresurser, till exempel Chile som har stora mängder koppar och lithium, och Guayana som håller på att segla upp som ett nytt oljeland. Att ringa till Avanza och säga att du vill investera i Latinamerika är enkelt, men att lyckas med detta är kanske svårare.
Det enklaste sättet att investera i Latinamerika och de olika aktiemarknaderna där är att investera i ett brett marknadsindex. Detta kan göras till en låg kostnad genom att använda ETFer.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som låter dig investera brett diversifierade i latinamerikanska aktier. För närvarande finns det fyra olika ETFer tillgängliga. Den totala kostnadskvoten (TER) för de börshandlade fonder som spårar aktier från Latinamerika är mellan 0,20 och 0,60 % per år.
Hur investerar i företag från Central- och Sydamerika?
Latinamerika ETFer låter dig investera brett i central- och sydamerikanska företag. I globala ETFer på tillväxtmarknader ingår vanligtvis även latinamerikanska företag, men endast i ganska liten utsträckning. I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som låter dig investera brett diversifierade i central- och sydamerikanska aktier.
De två viktigaste länderna i de investerarbara Latinamerika-indexen är Brasilien och Mexiko. Om du vill investera uteslutande i något av dessa länder kan du göra det med en ETF som fokuserar enbart på Brasilien eller Mexiko.
De bästa indexen för att investera i Latinamerika ETFer
För en investering i aktier från Latinamerika finns det i dag två tillgängliga index som spåras av fyra olika ETFer. Den totala kostnadskvoten (TER) för ETFer på dessa index ligger på mellan 0,20 och 0,60 % p.a. Beroende på marknadsmiljön kan aktier från ett enskilt land utgöra stora delar av ett index. Du kan hitta mer information om koncentrationen av länder, företag och sektorer i indexfaktabladen för respektive börshandlad fond.
MSCI Emerging Markets Latin America 10/40-index spårar aktiemarknaderna på tillväxtmarknaderna i Latinamerika. Den inbäddade 10/40-regeln begränsar vikten av ett enskilt företag till 10 % av indexet. Summan av alla företag med vikter mellan 5 % och 10 % är begränsad till 40 %.
Alla Latinamerika ETFer i jämförelse
I tabellen nedan har vi listat de för tillgängliga Latinamerika ETF:erna som vi har identifierat. Under tabellen finns en kort beskrivning av respektive börshandlad fond, och det finns länkar till varje ETF och allt vi skrivit om dem för att underlätta för läsaren att samla in ytterligare information.
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,74 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI EM Latin America UCITSETF (Dist) har tillgångar på 198 miljoner euro under förvaltning. IUSC ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.
Handla IUSC ETF
iShares MSCI EM Latin America UCITSETF (Dist) (IUSC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
AMEL ETF
Amundi MSCI Emerging Markets Latin America UCITSETF EUR (C) investerar i aktier med fokus på Latinamerika. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras). MSCI Emerging Markets Latin America tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 100 aktier.
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Amundi MSCI Emerging Markets Latin America UCITSETF EUR (C) har tillgångar på 114 miljoner GBP under förvaltning. AMEL ETF är äldre än 3 år och har hemvist i Luxemburg.
Handla AMEL ETF
Amundi MSCI Emerging Markets Latin America UCITSETF EUR (C) (AMEL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. Amundi MSCI Emerging Markets Latin America UCITSETF USD är den billigaste ETF som följer MSCI Emerging Markets Latin America-index. ETF:n replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETF:n ackumuleras och återinvesteras i ETF:n.
Amundi MSCI Emerging Markets Latin America UCITSETF USD har tillgångar på 254 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 11 maj 2011 och har sin hemvist i Luxemburg.
London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.
H4ZW ETF
HSBC MSCI EM Latin America UCITSETF USD investerar i aktier med fokus på Latinamerika. Utdelningen i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,60 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). HSBC MSCI EM Latin America UCITSETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 15 miljoner GBP under förvaltning. H4ZW ETF är äldre än 5 år och har hemvist i Irland.
Handla H4ZW ETF
HSBC MSCI EM Latin America UCITS ETF USD (H4ZW ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.
Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 0,90 % p.a. SG ETCBrentCrude Oil Futures-Kontrakt är den enda ETC som följer BrentCrude Oil Futures-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap. Denna ETC lanserades den 9 december 2022 och har sin hemvist i Tyskland.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, SAVR och Avanza.