Börshandlade instrument, till exempel produkter som SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD), iShares Gold Trust (NYSEArca: IAU) och ETFS Physical Swiss Gold Shares (NYSEArca: SGOL) har en sak gemensamt. Dessa börshandlade produkter erbjuder alla en exponering mot guld. Orsaken är att de på ena eller andra sättet investerar i guld. Hur kommer efterfrågan påverka guldpriset?
Den senaste dagarna har dessa börshandlade fonder handlats relativt oförändrat. Detta har lett till att en del marknadsanalytiker börjat ställa frågan om efterfrågan är den mest trovärdiga katalysatorn för denna ädelmetall på kort sikt.
Guldpriset kan röra sig blygsamt högre med viss hjälp från tillväxtmarknader som Kina och Indien. Dollarn har emellertid nyligen återhämtat sig på märkbart sätt, vilket hjälpte till med guldets stigning under vägen.
Efterfrågan ökar i en lågräntemiljö
Efterfrågan på guld tenderar att öka i en lågräntemiljö. Detta eftersom denna typ av tillgångar då tenderar att bli mer attraktiva för investerare jämfört med räntebärande tillgångar. Skillnaden mellan en låg ränta och ingen direktavkastning alls är då mindre. Vanligen är det emellertid så att investerarna tappar intresset för att köpa guld när räntorna stiger, eftersom guldinvesteringarna inte ger någon direktavkastning.
När det gäller guldet så fortsätter det dyka upp positiva nyheter från externa marknader och geopolitiska händelser. OPEC har gått med på att förlänga produktionsnedskärningarna i ytterligare nio månader och Macrons valseger i Frankrike har stärkt euron. Samtidigt har hotet från Nordkorea gjort guld till en safe haven.
Kina och Indien kan driva upp guldkursen
Guldpriset kan röra sig blygsamt högre med viss hjälp från tillväxtmarknader, nämligen Kina och Indien. Dollarn har emellertid nyligen återhämtat sig på märkbart sätt, vilket hjälpte guldets stigning under vägen.
Den indiska efterfrågan är av avgörande betydelse för guldpriset då Indien näst efter Kina är världens näst största guldköpare. Om Indien sänker sina importtullar på guld skulle detta kunna komma att fungera som en viktig katalysator för guldpriset.
Under det första kvartalet 2017 minskade efterfrågan på guld med 18 procent jämfört med året innan enligt uppgifter från World Gold Council (WGC). Under det första kvartalet 2016 var emellertid efterfrågan på guld den starkaste någonsin. Under 2017 kan noteras att den indiska efterfrågan på guld var mycket stark, den ökade med 15 procent jämfört med året innan.
Många analytiker förväntar sig emellertid att Indiens totala efterfrågan för 2017 kommer att ligga i linje med förra året, vilket kan innebära en nedgång i andra halvåret 2017.