Följ oss

Nyheter

Hur fungerar utdelande ETFer?

Publicerad

den

Hur fungerar utdelande ETFer?

När börshandlade fonder (ETF) äger utdelningsaktier samlar de in hela utdelningen från alla sina innehav och betalar ut dessa utdelningar till den börshandlade fondens andelsägare. Hur fungerar utdelande ETFer i praktiken? Dessa utdelningar kan emellertid fördelas på två sätt: Antingen betalas kontanter till investerarna eller återinvesteras i ETFens underliggande investeringar. Tidpunkten för dessa utdelningar är på ett annat schema än de underliggande aktierna och varierar beroende på ETF.

Utdelningstiming

Precis som vanliga aktier som betalar utdelningar har en börshandlad fond ett ”ex-dividend” datum, ett avstämningsdatum och ett datum när utdelningen betalas ut. Dessa datum styr, precis som när det gäller en vanlig aktie, vem det är som erhåller utdelningen och när ETFen betalar denna.

Så är till exempel ex-dividend dagen för den populära SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY) vanligen den tredje fredagen i den sista månaden i kvartalet, det vill säga mars, juni, september och december. Om detta inte är en börsdag infaller ex-dividend dagen den affärsdag som föregår denna fredag. Avstämningsdagen är alltid två dagar senare. I slutet av varje kvartal delar sedan SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY) ut utdelningen till sina andelsägare.

Varje ETF sätter själv sina utdelningsdagar. Dessa dagar anges vanligen i den börshandlade fondens prospekt. Precis som när det gäller aktiekurserna så är det vanligt att priset på en ETF stiger innan avstämningsdagen för att sedan falla tillbaka med ett belopp som motsvarar utdelningen. Detta eftersom de som äger aktien innan avstämningsdagen erhåller utdelningen och de som köper efter denna inte gör det.

Kontantutdelning

SPDR S & P 500 ETF betalar ut sina utdelningar i kontanter. Enligt fondens prospekt placerar SPDR S & P 500 ETF alla utdelningar som den börshandlade fonden erhåller från sina underliggande aktieinnehav på ett icke räntebärande konto tills det att det är dags att göra en utbetalning. I slutet av kvartalet, när utdelningar ska betalas, drar SPDR S & P 500 ETF utdelningarna från det icke räntebärande kontot och fördelar dem proportionellt mot investerarna.

Vissa andra ETFer kan tillfälligt återinvestera utdelningarna från de underliggande aktierna i fondens innehav tills det att det är dags att göra en kontantutdelning. Det här skapar naturligtvis en liten hävstångseffekt i fonden, vilket kan förbättra sin prestanda på tjurmarknaderna något och skada utvecklingen något när marknaden faller.

Återinvesterad utdelning

De börshandlade fondernas förvaltare kan också ha möjlighet att återinvestera sina investerares utdelningar i ETFen istället för att dela ut dem. Den börshandlade fonden samlar alltid in kontantutdelningen för alla underliggande aktier och utdelar alltid utdelningen till ETF-ägaren. Utbetalningen till aktieägaren kan också uppnås genom en återinvestering i den börshandlade fondens underliggande index å andelsägarens vägnar. I huvudsak kommer det se ut på samma sätt: Om en ETF-ägare erhåller en återinvestering på 2 % från en ETF, kan han vända och sälja dessa andelar om han hellre vill ha kontanter.

Ibland kan dessa återinvesteringar ses som en fördel, eftersom det inte kostar investeraren något courtage att köpa den nya andelarna genom återinvestering av utdelningen. Varje aktieägares årliga utdelning är emellertid skattskyldig under det år de erhållits, även om de erhålls genom återinvestering av utdelningar.

Börshandlade fonder som fokuserar på utdelningar

Fastän börshandlade fonder ofta är kända för att spåra breda index, till exempel S&P 500 eller Russell 2000, finns det också många ETFer som fokuserar på utdelningsbetalande aktier. Historiskt sett har utdelningar utgjort nära 40 % av aktiemarknadens totala avkastning och en stark utdelningshistorik är ett av de säkraste tecknen på lönsamhet i bolaget.

Nedan finns fem populära utdelande ETFer.

SPDR S&P Dividend ETF (SDY)

SPDR S & P Dividend ETF (NYSEArca: SDY) är den mest extrema och exklusiva av utdelnings ETFerna. Den spårar S & P High-yield Dividends Aristocrats Index, som endast inkluderar de företagen från S & P Composite 1500 med minst 20 år i följd av ökade utdelningar. På grund av den långa historiken att betala dessa utdelningar på ett tillförlitligt sätt anses dessa företag ofta vara mindre riskabla för investerare som vill ha löpande avkastning.

Vanguard Dividend Appreciation ETF

Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSEArca: VIG) spårar NASDAQ US Dividend Achievers Select Index, en marknadsvärdevägd gruppering av företag som har ökat utdelningarna i minst 10 år i följd. Dess tillgångar investeras inhemskt och portföljen innehåller många utdelningslegender, till exempel Microsoft Corp. (NASDAQ: MSFT) och Johnson & Johnson (NYSE: JNJ).

iShares Select Dividend ETF

iShares Select Dividend ETF (NYSEArca: DVY) är den största ETFen som spårar ett utdelningsviktat index. Liksom VIG är denna ETF helt inriktad på USA, men den fokuserar på mindre företag. Ungefär en tredjedel av de 100 aktierna i DVYs portfölj tillhör verktygsföretag. Andra stora sektorer som representeras inkluderar finanser, cykliska företag, icke-cykliska företag och industribolag.

Vanguard High Dividend Yield ETF

Vanguard High Dividend Yield ETF (NYSEArca: VYM) har en karakteristiskt låg kostnad och är enkel, som de flesta andra Vanguard-erbjudanden. Den spårar FTSE High Dividend Yield Index effektivt och visar enastående omsättbarhet för all investors demografi. Ett särskilt inslag i viktningsmetoden för VYM är dess fokus på framtida utdelningsprognoser. De flesta högutdelningsfonder väljer ut aktier baserat på tidigare utdelningshistoria. Detta ger VYM en starkare teknikvikt än de flesta konkurrenterna.

iShares Core High Dividend ETF

BlackRocks iShares Core High Dividend ETF (NYSEArca: HDV) är yngre och använder en mindre portfölj än företagets andra anmärkningsvärda högavkastningsalternativ, DVY. Denna ETF spårar ett Morningstar-konstruerat index om 75 amerikanska aktier som screenas baserat pp utdelningens hållbarhet och vinstpotential. Detta är är två kännetecken för grunden hos Benjamin Graham och Warren Buffett. I själva verket drivs Morningsstars hållbarhetsbetyg av Buffetts koncept om en ”ekonomisk vallgrav”, kring vilken ett företag isolerar sig från sina rivaler.

Förutom dessa fem fonder finns det utdelningsfokuserade ETFer som använder olika strategier för att öka utdelningsavkastningen. ETFer som iShares S & P US Preferred Stock Index Fund (NASDAQ: PFF) spårar en korg med preferensaktier i amerikanska företag. Utdelningsavkastningen på preferensbaserade ETFer bör vara väsentligt högre än de traditionella utdelnings-ETFerna, eftersom preferensaktier beter sig mer som obligationer än vanliga aktier och inte dra fördelen av uppvärderingen av bolagets aktiekurs på samma sätt.

Investeringar i fastighetsinvesteringar i ETFer som Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ) spårar börsnoterade fastighetsinvesteringar (REITs). På grund av arten av REITs tenderar utdelningens avkastning att vara högre än de vanliga ETFer.

Det finns också internationella aktie-ETF-enheter, till exempel WisdomTree Emerging Markets Equity Income Fund (NYSEArca: DEM) eller First Trust DJ Global Dividend Index Fund (NYSEArca: FGD) som spårar företag som betalar en utdelning som är högre än normala utdelningsbetalande företag med hemvist utanför USA.

Sammanfattning

Olika ETFer har olika strategier för att uppnå utdelningsinkomster. Oberoende av den börshandlade fondens underliggande tillgångar måste utdelningen av de underliggande tillgångarna överföras till fondens andelsägare.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Hur obligationer kan innebära långsiktig vinst

Publicerad

den

Obligationer har gått dåligt trots deras rykte om stabilitet. Den här artikeln förklarar varför obligationer inte alltid fungerar, varför de fortfarande är användbara och hur den kortsiktiga smärtan översätts till långsiktig vinst.

Obligationer har gått dåligt trots deras rykte om stabilitet. Den här artikeln förklarar varför obligationer inte alltid fungerar, varför de fortfarande är användbara och hur den kortsiktiga smärtan översätts till långsiktig vinst.

Utan tvekan upplever vi den tuffaste perioden för obligationer på decennier. Anledningen är enkel: nominella obligationer får ett slag när inflationen är oväntat hög. Varje tillgångsklass har sin kryptonit. Precis som aktier faller under en lågkonjunktur hamnar obligationer i svårigheter när centralbankerna tappar greppet om inflationen.

  • För det första menar regeringar allvar med att tämja inflationen.
  • För det andra är de svårigheter som banden hanterar just nu en form av växtvärk. När oron avtar blir obligationer mer lönsamma än tidigare.
    Så här fungerar det …
    Kortvarig smärta
    Stigande inflation äter bort räntan som investerare tjänar på sina obligationer. Investerare svarar naturligtvis med att kräva en högre ränta. Men äldre obligationer är som sparande med fast ränta. De har fastnat med sin ursprungliga kupongränta tills de förfaller.
    Detta är ett problem för varför skulle du ha en obligation som tjänar 2% ränta när nya obligationer tjänar 3%? Obligationshandlare löser problemet genom att sälja sina mindre konkurrenskraftiga obligationer med rabatt. Processen är som en butik som smäller på ”Rea”-prisklistermärken för att rensa äldre varor. Detta diskonteringspris gör att varje gammal obligation är värd exakt lika mycket som dess nya obligationsekvivalent.

Ett exempel

Föreställ dig att du erbjuds två identiska obligationer som betalar tillbaka 100 kronor på 12 månader plus en fast kupongränta under tiden. Kupongen är den ränta som en obligation betalar på kapitalbeloppet.

  • Den första obligationen betalar 3 procent ränta och är prissatt till 100 kronor.
  • Den andra, äldre obligationen betalar endast 2 procent ränta. Dess marknadspris kommer att vara 99,03 kronor. Det lägre priset innebär att den äldre obligationen nu är lika lönsam som den första obligationen. Rabatten innebär att båda obligationerna ger 3 procent avkastning om du håller dem tills de förfaller.

Denna mekanism förklarar varför befintliga obligationer tappar i värde när räntorna stiger. Uppgången tvingar marknaden att omprisa obligationer med lägre kupongräntor för att göra dem konkurrenskraftiga mot nya, högre avkastningsobligationer som kommer in på marknaden.

När marknadsräntorna stiger faller obligationspriserna. När räntorna faller stiger priserna.

När räntorna stiger motsvarar mekanismen att förra årets iPhone sjunker i pris när den senaste versionen kommer ut. Förra årets iPhone fungerar fortfarande. Den är helt enkelt inte lika glänsande som årets modell. Till skillnad från iPhones kan marknadsräntorna falla tillbaka igen. I det här fallet kommer nya obligationer ut på marknaden med lägre kuponger än sina äldre likvärdiga. Därför stiger priset på äldre obligationer eftersom de erbjuder mer ränta och folk kommer att betala mer för det.

Okej, så det förklarar hur vi kom hit. För att sammanfatta:

Stigande inflation utlöste stigande räntor. Det fick våra obligations-ETFer att falla i värde då deras äldre obligationer sattes ner i pris.

Detta är den kortvariga smärtan. Nu till den långsiktiga vinsten.

Långsiktig vinst

När de äldre obligationerna närmar sig förfallodagen säljs de av och ersätts med högre avkastningsversioner. De som har högre avkastning betalar mer inkomst än tidigare. Så småningom raderar de starkare kassaflödena helt tidigare kapitalförluster. Och i slutändan kommer du att få bättre avkastning än om räntorna inte hade stigit.

Detta scenario med stigande avkastning visar hur matematiken fungerar:

Några varningar

  • Det fungerar snabbare med ETFer för obligationer med kortare löptid. ETFer med långa obligationer är långsammare att återhämta sig eftersom deras äldre obligationer får en större initial träff och sedan hänger kvar i evigheter innan de försvinner.
  • Den långa obligationsbelöningen kan mycket väl bli större i slutändan, men det är bättre att matcha din obligations-ETFens varaktighet till din investeringstidshorisont, än att tänka rent vinstmässigt.
  • Hur som helst, trenden är densamma för alla typer av obligationer i scenarierna ovan (t.ex. statsobligationer, företagsobligationer, realränteobligationer etc.).
  • Men effektens storlek och hastighet varierar beroende på dina innehavs specifika egenskaper såsom genomsnittlig kupong, avkastning till löptid, duration, genomsnittlig löptid, kreditrisk, kostnad och så vidare.
  • Resultaten är också beroende av marknadsräntornas framtida utveckling.
  • Scenariot ovan är nödvändigtvis förenklat. I verkligheten fluktuerar räntorna varje dag.
  • Om räntorna steg försiktigt så kanske du knappt märker din ETFs förlust. Vi känner smärtan för tillfället eftersom uppgångarna har varit branta när världen snabbt anpassar sig till inflationshotet.

Det stigande avkastningsscenariot fungerar också bättre om:

  • Du återinvesterar ränta. Välj en ackumulerande ETF för att ställa in den på autopilot.• Du kostar i genomsnitt nya pengar till din obligations-ETF. Det påskyndar den hastighet med vilken du köper obligationer med bättre värde.

Du får också en reavinstökning om marknadsräntorna faller tillbaka. Det ger en bra sockerhöjd, men som vi kan se ovan gör lägre räntor i slutändan våra obligations-ETFer mindre lönsamma. Vilket är anledningen till att stigande avkastning i slutändan är en bra sak.

Men det finns en annan anledning att behålla tron på band.

Huvudrollen för högkvalitativa obligationer är att:

  • Diversifiera din portfölj.
  • Kontrollera din riskexponering.
  • Dämpa din portfölj under en djup lågkonjunktur.
  • Ge dig reserver för att ombalansera till aktier när de börjar säljas.

Högkvalitativa statsobligationer av investeringsgrad är särskilt bra i den rollen och det har inte förändrats.

Frågan är: tror du att en lågkonjunktur är mindre sannolik eller mer trolig för tillfället? Om du är orolig för en ekonomisk nedgång är det en bra idé att hålla statsobligationer eftersom de vanligtvis är den tillgångsklass som ger bäst resultat i det scenariot.

Statsobligationer ger portföljförsvar

Covid-kraschen

Avkastningen på statsobligationer var något negativ men den var fortfarande en syn bättre än aktier. Lyckligtvis kom världens stora centralbanker snart till undsättning.

2018 global börsnedgång

Julen 2018 levererade en kolbit till alla aktieinvesterare medan statsobligationer visade sig vara en bättre present.

Augusti 2011 Börsnedgång

Återigen var statsobligationer en positiv motvikt till fallande aktier. Om du balanserade om från statsobligationer till billigare aktier i detta ögonblick skulle du ha bokat en bra vinst.

Europeiska statsskuldskrisen

Investerare skramlade om europeiska skulder, men vår europeiska statsobligations-ETF höll uppe genom flera avyttringar på aktiemarknaden.

Global finanskris

Det här är den stora. Aktier tappade iögonfallande 52 procent men statsobligationer visade sig vara en fristad under stormen.

Den globala finanskrisen är läroboksexemplet på varför varje investerare bör behålla en allokering till statsobligationer.

När investerare får panik flyr de ofta in i statsobligationer. Om du redan äger denna tillgångsklass finns det en stor chans att dess värde kommer att öka precis när du behöver det som mest.

Statsobligationer visade sig också vara en stark motvikt till fallande aktier under den andra stora kraschen på 2000-talet: Dotcom Bust. Tyvärr fanns det inte några europeiska statsobligations-ETFer vid den tiden för att göra diversifiering så enkelt som det är nu.

Naturligtvis fungerar inte investeringar som en klocka. Det har säkert funnits tillfällen tidigare då obligationer inte har varit svaret.

Slutsats

Konventionella obligationer fungerar inte bra när inflationen rasar och stigande räntor kan fortfarande avskaffa mer smärta. Men det bästa sättet att öka din långsiktiga förväntade obligationsavkastning är att fortsätta investera till högre avkastning.

Och när lågkonjunkturen slår till och efterfrågan faller, är obligationer vanligtvis ditt bästa försvar.

Fortsätt läsa

Nyheter

ASR1 ETF investerar i den blåa ekonomin

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD (ASR1 ETF) med ISIN LU2533813296, försöker följa ECPI Global ESG Blue Economy-index. ECPI Global ESG Blue Economy-index spårar 50 företag från marknader över hela världen som är ledande inom området hållbar användning av havsresurser. Andra ESG-kriterier och principerna i FN:s Global Compact ingår också i urvalsprocessen. De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD (ASR1 ETF) med ISIN LU2533813296, försöker följa ECPI Global ESG Blue Economy-index. ECPI Global ESG Blue Economy-index spårar 50 företag från marknader över hela världen som är ledande inom området hållbar användning av havsresurser. Andra ESG-kriterier och principerna i FN:s Global Compact ingår också i urvalsprocessen. De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Blue Economy-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla ASR1 ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF USD (ASR1 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDBLUSD
XETRAUSDASR1

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin, guld, försvar och tekniska ETFer: Insikter från HANetfs Hector McNeil

Publicerad

den

HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.

HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om tekniska ETFer, nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.

När det gäller guld beskrev McNeil det som ”den bästa och mest pålitliga försäkringstillgången”, som drar nytta av geopolitiska spänningar och inflation. Han diskuterade också HANetfs valutasäkrade guld ETC-produkter, inklusive Physical Gold ETC (RM8U), som ger exponering mot guld.

Samtalet täckte också HANetfs Future of Defense ETF (ASWC), som har sett en snabb tillväxt mitt i global politisk instabilitet. McNeil avslöjade pågående diskussioner om återuppbyggnadsinsatser i Ukraina och det fortsatta behovet av försvarsutgifter över hela världen.

Slutligen diskuterade McNeil Tech Megatrends ETF (T3KE), som erbjuder exponering för transformativa sektorer som AI, robotteknik och molnteknik samtidigt som koncentrationsrisker minskar. Han föreslog att investerare skulle överväga att svänga från stora bolag till små- och medelstora aktier för diversifierad tillväxt 2025.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära