Följ oss

Nyheter

Hur fungerar motpartsrisken vid köp av en ETF?

Publicerad

den

Hur fungerar motpartsrisken vid köp av en ETF?

Många börshandlade fonder backas upp av banker som fungerar som motparter. När skuldkrisen i Euroområdet fortsätter att utvecklas ser vi vad detta innebär för ETF-investerare. Investerarnas förtroende för euroområdets banker kommer att fortsätta testas när skuldkrisen skakar från en milstolpe till en annan. Många europeiska banker klarade det senaste ”stresstestet” men det fortfarande oklart vilka förluster Coronakrisen kommer att generera för banker och inverkan på deras ekonomisk stabilitet.

Under tiden kan dödläget över det amerikanska skuldtaket orsaka kaos i det finansiella systemet om den politiska återvändsgränden inte löses snart eller om det leder till en historisk nedgradering av landets kreditbetyg.

Syntetiska ETFer

När det gäller syntetiska ETF:er, som artificiellt genererar avkastning på index som FTSE 100, kommer risken från att deras avkastning garanteras av enskilda banker, medan investerare i fysiska ETF:er riskeras av sin vana att låna ut de aktier de äger.

Investerare som har syntetiska ETF:er som stöds av en bank i euroområdet bör ta reda på hur mycket exponering de har för den banken och om den är tillräckligt stark för att överleva vilken storm som krisen ger upphov till. De bör också ta reda på om de större tvivel som Bank of England väcker om ETF kan skada deras investeringar.

Syntetiskt mot fysiskt

Så vad är skillnaden mellan syntetiska och fysiska ETF:er? En syntetisk ETF är en fond som spårar resultatet av ett index, säger FTSE 100, utan att äga aktier i de företag som utgör indexet. Däremot kommer en fysisk ETF att köpa och hålla aktier i alla FTSE 100-företag för att replikera indexavkastningen.

Effektivt erbjuder en syntetisk ETF tillgång till hela indexet, precis som en fysisk ETF, men det går förbi besväret med att köpa in i enskilda aktier genom att gå direkt till en bank och byta ut sina investerares kontanter för FTSE 100:s resultat. . Tredjepartsarrangemangets karaktär, eller swap, öppnar emellertid investerare för motpartsrisk, där deras avkastning är beroende av att en enda institution överlever. Denna risk har dock begränsats.

EU-regler hindrar ETF från att riskera mer än 10% av sina tillgångar på en enda motpart eller banken. Tyvärr är det inte slutet på berättelsen. Trots taket på 10% på motpartsrisken, enligt Bank of England, måste en investerare ta hänsyn till de 90% de sitter kvar med. Det framhöll också att den återstående portföljen inte längre kommer att återspegla investerarens ursprungliga avsikter. I vilken utsträckning detta är ett problem beror på vilken form av affär ETF har gjort med en bank eller motpart.

Djävulen i detaljer

En syntetisk modell som granskas är den som används av db x-trackers FTSE 100 ETF, som kallas en ”fullfinansierad” swap. Detta innebär att motparten, i detta fall Deutsche Bank, tar det fulla ansvaret för en investerares kontanter.

På det sättet lovar den att hålla tillgångar, så kallade säkerheter, värda mer än den ursprungliga investeringen (mellan 107% och 120%), som den kommer att returnera till investeraren om den skulle gå i konkurs. Frågan för investerare med den här modellen är att Deutsche Bank ”äger” säkerheten fram till den punkt då den går i konkurs, vilket innebär att den får välja vilken form denna säkerhet tar.

Kritiken från Bank of Englands Financial Stability Board var att den här modellen skulle kunna öppna dörren för missbruk av bankerna, som ”kan ha incitament att använda den syntetiska ETF-strukturen som en källa till säkerhetsupplåning för att finansiera illikvida portföljer” – med andra ord banker kan fylla i dessa portföljer med vad vissa investerare kan klassificera som skräp. Om motparten eller banken skulle gå i konkurs, skulle en investerare ärva denna portfölj.

En annan modell är den ofinansierade swap som Lyxors FTSE 100 ETF. I det här fallet betalar Lyxor sitt moderbolag Societe Generale, investeringsbanken, en avgift mot att få FTSE 100-avkastningen.

Fonden är inte ”säkerhet” eftersom Lyxor äger och driver portföljen, inte Societe Generale. Så utöver den motpartsrisk som bytet innebär, kan en investerare försäkra sig om Lyxors investeringsprioriteringar och innehållet. Motpartsrisken är alltså begränsad till bytet och inkluderar inte säkerheter. Enligt bankens modell lämnas investeraren kvar en portfölj som har förvaltats av Lyxor och kan därför inte återspegla deras ursprungliga avsikter.

Valet för investerare är om de vill överlämna allt till motparten och få mer än 100% skydd; eller hålla fonden under ETF-leverantörens kontroll och förlora det uppenbara totala skyddet. Inget av detta är dolt, investerare kan se varje post i sin säkerhetsfond på db x-trackers webbplats. I skrivande stund stod detta på cirka 109% skydd. Och investerare kan kontrollera den underliggande portföljen för Lyxor på sin webbplats (som hade motsvarande 95,7% skydd). Syntetiska ETF:er tog största delen av kritiken från Bank of England, främst på grund av risken för oändliga kedjor av säkerheter och potentialen för okända risker. Men nivån på öppenhet för investerare i syntetiska ETF:er är mer än för fysiska ETF:er, som också kom under granskning från Bank of England.

Ogenomskinliga modeller

Banken varnade för att fysiska ETF:er ser relativt enkla ut bredvid syntetiska ETF:er, men motpartsrisken för portföljen är mindre transparent eftersom de kan låna ut aktier till vem de vill.

Hamid, chef för ETF-strategi på Lyxor, sa: ”Med en fysisk ETF har du olika risker, som värdepappersutlåning, där du behöver veta motpartsrisken för vissa aktier. Jag tror inte att den informationen tillhandahålls just nu.Men rådgivare och analytiker är splittrade över huruvida investerare ska försöka bedöma sådan risk för sig själva”

Debbie Fuhr, som då var global chef för ETF-analys på BlackRock, sa: ”Jag tror att människor kan [bedöma tredje parts risk] men jag tror att du måste göra dina läxor. Först och främst kan du förstå det och för det andra är du bekväm med det? Bara för att du förstår att det inte betyder att det är OK. ’

Hon sa: ” Om du vill använda syntetiska ETF:er måste du verkligen förstå produkten, hur den är strukturerad, vem som är marknadsskapare, som är motparter och vad som hålls i portföljen. Om du inte förstår det ska du inte köpa det.”

Men Justin Urquhart Stewart på Seven Investment Management, som förvaltar cirka en miljard pund i sina passiva placeringsportföljer, inklusive syntetiska ETF:er, sa att han hade ett team på åtta personer som bedömde motpartsrisk, tillade han: ’Privata investerare borde inte göra detta och de flesta mellanhänder [rådgivare] borde inte göra detta.

Christopher Aldous på Evercore Pan Asset, som nyligen slutade använda syntetiska ETF, tvivlade på att det var realistiskt för investerare att kunna bedöma motpartsrisk: ”Det är praktiskt taget omöjligt, och för oss också. Vi kan titta på betyg men det berättar inte mycket för oss. Det räknas inte så mycket om när Europeiska centralbanken säger att den kanske inte accepterar kreditvärderingsinstitutets nedgraderingar av statsobligationer”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Aktiva ETFer från J.P. Morgans Research Enhanced Index-serie täcker alla regioner

Publicerad

den

Sedan i onsdags är åtta nya aktivt förvaltade börshandlade fonder utgivna av J.P. Morgan Asset Management säljbara via Xetra och Börse Frankfurt. J.P. Morgan AM utökar sitt produktsortiment för Research Enhanced Index Equity till att omfatta ytterligare regioner. De aktivt förvaltade ETFerna kombinerar en grundläggande forskningsmetod med indexförvaltning inom ett robust ESG-ramverk för att generera positiv överavkastning för investerare. REI-metoden utnyttjar många små övervikts- och underviktade positioner i aktier i förhållande till jämförelseindex, vilket ger möjlighet att överträffa index.

Sedan i onsdags är åtta nya aktivt förvaltade börshandlade fonder utgivna av J.P. Morgan Asset Management säljbara via Xetra och Börse Frankfurt. J.P. Morgan AM utökar sitt produktsortiment för Research Enhanced Index Equity till att omfatta ytterligare regioner. De aktivt förvaltade ETFerna kombinerar en grundläggande forskningsmetod med indexförvaltning inom ett robust ESG-ramverk för att generera positiv överavkastning för investerare. REI-metoden utnyttjar många små övervikts- och underviktade positioner i aktier i förhållande till jämförelseindex, vilket ger möjlighet att överträffa index.

JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITS ETF investerar i en portfölj av stora och medelstora företag på utvecklade och tillväxtmarknader världen över. Fonden strävar efter att ge en långsiktig avkastning över MSCI ACWI Index.

JPM Europe Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned Active UCITS ETF investerar främst i en portfölj av europeiska företag som är i linje med målen i Paris klimatavtal. MSCI Europe SRI EU PAB Overlay ESG Custom Index fungerar som jämförelseindex.

JPM EUR High Yield Bond Active UCITS ETF riktar sig till investerare som är intresserade av obligationsmarknaden för högavkastande företagsobligationer. Den aktivt förvaltade fonden strävar efter att leverera en avkastning över ICE BofA Euro Developed Markets High Yield Constrained Index på lång sikt. För detta ändamål investerar man huvudsakligen i en portfölj av företagsobligationer noterade i euro med en klassificering av sub-investment grade. Dessutom emitteras obligationerna av emittenter som har hemvist i ett europeiskt land eller bedriver merparten av sin affärsverksamhet där.

De fyra nya ETFerna är tillgängliga i en ackumulerande och distribuerande andelsklass. JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITS ETF kan också investeras i basvalutan euro eller alternativt som en valutasäkrad andelsklass.

NamnKortnamnISINAvgifterUtdelnings-
policy
JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITS ETF – USD (acc)JRWAIE000A7N3IV00,25 %Ackumulerande
JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITS ETF – USD (dist)JRWUIE000JLILKH00,25 %Utdelande
JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITS ETF – EUR (acc)JREWIE000T4LTZ000,25 %Ackumulerande
JPM All Country Research Enhanced Index Equity Active UCITS ETF – EUR Hedged (acc)JRWEIE0001JABD690,25 %Ackumulerande
JPM Europe Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned Active UCITS ETF – EUR (acc)JESEIE0003UN5CT10,25 %Ackumulerande
JPM Europe Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned Active UCITS ETF – EUR (dist)JSDEIE000QOLLXO20,25 %Utdelande
JPM EUR High Yield Bond Active UCITS ETF – EUR (acc)JEYHIE000IEOQSJ30,45 %Ackumulerande
JPM EUR High Yield Bond Active UCITS ETF – EUR (dist)JEYEIE000YSJPNV80,45 %Utdelande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 326 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

BNQC ETC spårar terminskontrakt på Brent Crude Oil

Publicerad

den

BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC (BNQC ETC) med ISIN DE000PB6R1B1, försöker följa RICI Enhanced Brent Crude Oil-index. RICI Enhanced Brent Crude Oil-index spårar priset på terminskontrakt på Brent Crude Oil.

BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC (BNQC ETC) med ISIN DE000PB6R1B1, försöker följa RICI Enhanced Brent Crude Oil-index. RICI Enhanced Brent Crude Oil-index spårar priset på terminskontraktBrent Crude Oil.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC är den största ETC som följer RICI Enhanced Brent Crude Oil-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC är en mycket liten ETC med 5 miljoner euro förvaltade tillgångar. Denna ETC lanserades den 2 september 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PB6R1B1
Securities identification number (German WKN)PB6R1B
BloombergBNQC GY
ReutersBNQC.DE
TypeETC
Entitlement0.00925068
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQC ETC

BNPP RICI Enhanced Brent Öl (TR) ETC (BNQC ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQC

Fortsätt läsa

Nyheter

VALOUR RNDR SEK, en börshandlad produkt som spårar Render

Publicerad

den

Valour Render (RENDER) SEK (VALOUR RNDR SEK) with ISIN CH1108679288, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar RENDER, den ursprungliga kryptovalutan i Render Network. Render utnyttjar blockchain-teknik för att decentralisera GPU-baserad rendering, vilket ger skapare kostnadseffektiv och skalbar tillgång till beräkningskraft för visuella effekter, spel och design.

Valour Render (RENDER) SEK (VALOUR RNDR SEK) with ISIN CH1108679288, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar RENDER, den ursprungliga kryptovalutan i Render Network. Render utnyttjar blockchain-teknik för att decentralisera GPU-baserad rendering, vilket ger skapare kostnadseffektiv och skalbar tillgång till beräkningskraft för visuella effekter, spel och design.

Render-nätverket är designat för att stärka digital kreativitet och kopplar samman användare som söker renderingstjänster med GPU-ägare, vilket optimerar resurser och minskar kostnaderna. RENDER-tokens används för betalning och incitament för deltagare i nätverket, vilket möjliggör sömlöst samarbete över det kreativa ekosystemet. RENDER-innehavare stödjer en vision om decentraliserad datoranvändning, som främjar innovation och tillgänglighet inom den digitala konst- och underhållningsindustrin.

Beskrivning

Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.

NamnValour Render SEK
EmittentValour Inc
BasvalutaSEK
Föraltningskostnad1,9%
ISINCH1108679288
Valoren110867928
WKNA4A55Q
FörfallodagOpen-ended

Handla VALOUR RNDR SEK

Valour Render (RENDER) SEK (VALOUR RNDR SEK) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Spotlight Stock Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Spotlight Stock MarketSEKVALOUR RNDR SEK

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära